Ahojte, ako sa mam stravovať? Čo jesť a čomu sa vyhnuť aby som mala mlieko a aby aj malá nemala problémy? Ďakujem
ja som prve tri mesiace po porode, jedla len pecivo s maslom a rascovu polievku, pila vela vody a malá mala koliky do 3,5 mesiaca... takze jedlom dokazes ovplyvnit vela, ale nie vsetko...
sama prides na to, po com ma tvoje babo problem.... no hlavne vynechaj jedla z ktorych nafukuje, strukoviny, yogurty by som tiez vynechala zo zaciatku, sladkosti, napr. cokolada, zakusky,
jedla som este kuracinu a ryzu... a aj tak sa mi nepodarilo schudnut pri takejto diete... 😝 😀 😝 😀
ja som rascovu polievku teda nejedla... jedla som vsetko co mam rada, samozrejme "naduvacie veci" prve asi dva mesiace nie, ale potom postupne vsetko. bez cokolady a mlieka (vraj sa tiez moc neodporuca) neprezijem den. raz jeden starsi pan dr. gastroenterolog povedal, ze problemy deticiek nesuvisia ani tak so stravou matky, ale s nedovyvinutou traviacou sustavou. takze podla mna postupne vyskusaj, ak nieco vyslovene skodi tak samozrejme nie. aj tak si myslim ze mnozstvo mliecka zavisi od hormonalnej a psychickej pohody (preto ta moja cokoladka a aj jedna kavicka) a od toho ako casto kojis. hlavne nerob babetku rezim, nech si pije kedy chce. prve syn sa kojil 22 mesiacov, druhy takmer dva roky (a este stale mu chuti), pritom ja som jak vyzla a ani nemam bohvie ake prsia. je fakt ze pijem vela tekuti a jem vyzivnu (niekedy aj nezdravu stravu). potrebujes byt v pohode ty a potom bude aj miminko.
papaj vela mliecnych vyrobkov, hlavne jogurty, acidko, syry, pi mlieko. a odporucam vela rasce do polievky a fenyklovy cajik. podporuju tvorbu mlieka a pomahaju proti naduvaniu. vyhybaj sa veciam ktore naduvaju (kapusta, strukoviny) a su silne alergeny (citrusy a ine exoticke ovocie) a ziadne korenie a stiplave. ale postupne na to prides aj sama, ze co mozes a co nie. kamoska jedla vsetko, aj kapustu a fazulu a jej malej nic nebolo, ja som nejedla nic take a nas maly maval aj tak koliky. a raz som si dala trosicku kapusty a to ho tak naduvalo ze som pochopila...
Kuk sem, velmi dobry link, na konci mas odkazy aj na ine, podobne temy.- http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?... inak, pravidelne sa objavuje tato otazka- staci vyuzit policko HLADAT VO FORE.
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/aka-strava-je-vhodna-pri-dojceni-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/co-mozem-jest-pri-dojceni/
Nielen strava je dôležitá, ale aj čo piješ. Mne sa veľmi osvedčilo piť vineu bielu a čaj pre dojčiace mamičky. Pri synovi som urobila veľmi zásadnú chybu-pila som Mätový čaj. Tento čaj znižuje tvorbu mlieka a to som absolútne nevedela! A kvôli tomu som synčeka kojila len 4 mesiace, pretože som mala stále menej a menej mlieka a nikto ma na to neupozornil. A ja hlúpa som na to prišla neskoro.O mlieko som úplne prišla a musel papať umelé. Takže určite pozor na akékoľvek bylinky.
Vďaka čajíku pre dojčiace mamičky som ani ja nemala žiadne problémy. 🙂 Samozrejme som vynechávala všetky veci čo spôsobujú nadúvanie. Zaviedla som si ich opäť do jedálnička postupne pomaly, ked mala malinká 1 rok.
Ahoj, ja dojčím už pol roka. Na niektoré potraviny si dávam pozor, ako napr. na citrusové ovocie, rajčiny, papriku. Zo začiatku som pila vineu a do dnešného dňa, každý deň pijem čaj na dojčenie od značky Leros. Dobrá je aj vajcová polievka. Vraví sa, čím viac budeš piť, tým viac mlieka budeš mať.
Dôležité počas kojenia je piť veľa tekutín. Aj Vinea sa odporúča, ale vybublinkovaná. Je to hlavne kôli hroznovému cukru, ktorý obsahuje. Ja som musela vynechať všetky mliečne výrobky a mlieko, keďźe synčekovi spôsobovali tažkosti. A ako už spomínali iné baby, zasmažené polievky a čaje na dojčenie. Niekde som čítala, že ak má bábätko koliky, tak sa neodporúčajú piť tieto čaje, keďźe môžu priebeh koliky ešte zhoršovať.
ja som nejedla nič o čom som vedela, že ma bude nadúvať a citrusové ovocie....pila som najmenej 2 litre vody denne, každý deň polievku, hlavne rascovú aby malá pekne prdkala...a všetko ostatné s mierou