Ahoj, ako sa prosím správa novorodenec, ktorému je málo môjho mlieka?
Novorodencovi je aj tak najlepsie na prse. Pospi, poje, ukludni sa 🙂
Place, ale môže tam byt aj problem, že ho boli brusko. Neviem, koľko dni dojcis, ja som sa pri druhom nedala stresovat, tyzden som dokrmovala umelým a potom už nebolo treba
@janinah mam tyzdnoveho drobca. V porodnici sa mi na 5.den po sekcii naliali prsia no odkedy nas včera pustili tak mam prsia makke aj ked mlieko po stlaceni bradaviek v nich vidim. No problem je ze dieta sa od rana na prsnik pytalo snad uz 30x...popije 5 min a spi. Ked ho prelozim do 15 min je hore a hlada a tak dokola celý deň...
Keď sa to zdá, že je hladný, tak ho častejšie prikladáj na prsník. Ak dieta place neznamená to hneď, že je vždy hladné. Plač môže znamenať všeličo, bolenie bruska, únavu, nepohodu, veľa podnetov, že mu je príliš teplo, alebo chce byt pri mame…
on je malicky este, prve dva tyzdne som bola cely den len s dietatom na prsniku. Potom sa to zlepsovalo pomaly
Vacsinou staci pozriet plienky...plne, prazdne? Prsia ako kamene mat nemusis na to, aby si mala dost mlieka... zaludok ma malicky velmi este objemovo, preto papa dost casto...
Moje dieťa zase spalo a pilo málo. Všimli sme si to po pár dňoch, keď sa začalo "zmenšovať", trochu schudlo na tvári. Takže nie, neplače, keď je hladné, vie byť aj ticho, lebo nemá energiu. Kúpili sme si váhu a fakt vážili po kŕmení a pred, bolo to tak najlepšie vidieť. Plakať môže naozaj pre čokoľvek - ako spomínali vyššie - od bolesti bruška po liekoch, niečom, čo si zjedla ty, potrebuje zmeniť cumlík...
5 minút naozaj pije - vidíš, že aj prehĺta, alebo len ťahá? Koľko mokrých plienok mal dnes? To, že vidíš mlieko po zatlačení, ešte nemusí nič znamenať. Skús si po nadojčení odsať všetko mlieko z jedného prsníka - koľko si odsaješ? Vyskúšaj urobiť skúšku dojčenia, najlepšie niekoľkokrát po sebe. V pôrodnici to ako išlo s dojčením? Len si dojčila, alebo bol aj dokrmovaný? Ak si naozaj nevieš rady, zavolaj laktačnú poradkyňu, najlepšie nie z mammily. Poradí aj telefonicky.
Plače... Cmula ručičky... Cumel ťahá o 106.. A po chvíľke zasa reveeee.. A nepribera
Prsia nemozes mat naliate, to by sa nevedelo prisat. Musia byt makke. Nema novorodenecku zltacku? Novorodenec len spi, papa a kaka, tam toho vela nenarobis... nedavaj cumlik, ani flasu, radsej si ho naviaz do satky/nosica a nukaj mm vzdy, ked chce
malo mlieka az vo velmi zriedkavych pripadoch neexistuje. Navyse je este malicky a prvych 6tyzdnov byva nadbytok mlieka (po spusteni). Takze ak mas pocit, ze nepije, tak treba problem hladat inde. Napriklad problem s prisatim. Skontrolovat uzdicky. Nedavat cumel. A open bar, roste prikladat a prikladat a prikladat. Ja som prvy tyzden aj kazdu pol hodinku. Zaludok malicky, doteraz drobcek zvyknuty na prisun potravy 24h denne... najlepsie skusit laktacnu, ale dobru, nie kohokolvek, kto Ta vystresuje alebo neporadi.
Nech je nacucnuty čo najviac a čo najdlhšie. On chvíľu potaha, pospinka, potaha,... žiadny cumel a flasa.
To, že Ti zmäkli prsia, neznámena, že nemáš mlieko. Časom sa laktacia ustali. Držím palce!
Prvé dva týždne mi dieťa pilo 2 minúty každých 15 min. Bolo to náročné, otravné, ale prešlo to. Prvé dva mesiace bol režim kojenia každých pár dní iný. S prvým dieťaťom trvá každý problém večnosť. Ale spätne to bola naozaj iba chvíľka.
Nemoci a nekaka dostatocne, chudne alebo nepribera. Plac alebo to ze by chcelo byt na prsniku “stále” nie je dostatocna znamka hladu, dojcenie nie je len o jedle, takze treba sa riadit exaktnejsimi vecami, ako som pisala v prvej vete. Dieta treba pocas dojcenia nabadat k pitiu, ked zaspava, treba ho stimulovat, aby nezaspalo, skusit prelozit na druhy prsnik, dojcit v kontakte koza na kozu. To, ze prsia zmakli je uplne normalny prirodzeny jav a NEMA NIC SPOLOCNE s malym mnozstvom mlieka ci poklesom tvorby, taku informaciu najdes vsade kde sa pise o dojceni, venuj nejaky cas zbieraniu informacii o dojceni na profiloch laktacnych konzultantiek (na ig lipirea blog, vasa laktacna konzultantka).
Je nepokojný,hľadá prsník, cmula si ruky, plače... No takisto bábätko chce prsník aj na upokojenie, zaspatie a podobne.
Ako vieš, ze je malo mlieka? Slabo priberá? Pije, keď je na prsníku? Je dobre prisaty? To, ze máš mäkké prsia, neznamená, ze nemáš dosť mlieka, ja som ich mala mäkké stále a deti priberali ako na smotane.
Dá sa aj odvážiť predtým a potom, aby si mala istotu. Ja v pôrodnici som si len tak občas dala prevazit deti, a keď som videla, ze vypili dosť, tak som bola kľudná.
Prsia sa prestanú nalievať a tvrdnúť. Oni ostanú potom normálne mäkké. Neznamená to, že o mlieko prichadzaš. Ani to že dieťa chce byť stále na prsníku neznamená že je hladné. Je to pre neho prirodzené. Ja som asi prvé tri mesiace len preležala s dcérou na prsníku a dívala netflix. Ono sa to časom zlepší, treba vydržať a nestrachovať sa o mlieko. Ľahnite si spolu do postele, nauč sa kojiť po ležiačky a oddychuj. Prečítaj si stránku mamila.sk. Tam sú všetky potrebné informácie.
Prsia máš ôk a mlieko máš,treba veľa piť a to aj v noci,čaje,jablkový džús,videa...pozor ako je vložená bradavka v pusinke,musí stláčať aj dvorec,nielen samotnú bradavku...tiež môže slabšie ťahať ak má zltacku,teda dávať častejšie a vytiahne si menej.Nie je dobre ,aby zuzlalo bradavku nonstop,môže ju rozžvatlat až do krvi.Nie je to cuml8k na hranie.Neboj sa,prídeš na to co treba robiť.Hlavne musí cikat,kakat a priberať.
Sleduj vahu a vycikane plienky,ak je to ok tak problem bude inde a to v spankovok rituali.Ak ti zaspi na praniku a po odtiahnuti sa zobudi,skor sa takto uspava.Ja som mala podobne myslela som si ze tiez malo mlieka mam ale to nebol problem,problem bol ze dieta inak nevedelo zaspat.A najspokojnejsie bolo na prsniku,pritom 1 mesiac probraoa kilo.A laktacna ze malo mlieka mam😀 😀
kolko cika je dolezite. Prve dni bude casto na prse,hl ked nespi.... ukludnuje..
Plače od hladu.