Ako sa robí obklad na prsia?

lucialucka456
27. feb 2020

Ahojte, potrebovala by som pomoc 😔tak v skratke mám bohužiaľ problémy s kojenim , malý mi nechce papať s pŕs tak som si kúpila odsávačku lenže veľmi veľa mlieka mi ešte v prsiach ostalo, už sa mi hrčky spravili a aj horúčky som mala. Bola som dnes u lekára predpísal mi antibiotiká a a aby som stratila mlieko mi povedal aby som si prikladala studený obklad na prsia 2 dni. OTÁZKA..ten obklad si mám dať iba hore na prsia alebo obviazat celé prsia. A čo stymi hrckami? Samo to zmizne? A keď si obviazem prsia nevadí ak mam ešte v prsiach mlieko? Už som zúfalá neviem či to robím správne.

luba41
27. feb 2020

@lucialucka456 a prečo je nutne prestat s kojením? treba vyriešit problem, prečo sa dieta neprisáva..hned to vzdať?..zavolaj si laktačnú poradkynu hned a nájdete príčinu..škoda tak skoro skončit...a lekár úplne zlý prístup.., mal ti poradit ako na to a nie ako to skončiť..

nnnuuunnn
27. feb 2020

to je normalne, ze sa dieta nevie prisat prvy tyzden, dva... potom to uz pojde.

janula3000
27. feb 2020

@lucialucka456 mne studené obklady nepomohli, viem ti akurát poradiť ako na hrcky treba ich masírovať, ja som používala kokosový olej a kruzivymi pohybmi aj cez bolesť a odsávať častejšie a po troskach len ono to povolí.

luba41
27. feb 2020

@lucialucka456 suché teplo nahriat prsia, poodsávat rukami, skus si prikladat dieta ked spí , aby ti hrče odsalo..skusit ho prinutit prisat sa otvorenými ustami na celý dvorec-v spánku...potom prikladaj kapustné studené listy, studený tvarohový obklad,.. Paralen od teploty..a volaj poradkyni, nie doktorovi.. https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojce...

h_petra
27. feb 2020

Preco hned prestavat s dojcenim? Takmer vsetky si podobnymi problemami na zaciatku prejdeme ..

bubuzu
27. feb 2020

@lucialucka456 ahoj, urcite si zavolaj laktacnu,na mamila.sk najdes zoznam,pomoze ti prisat male a to ti potom kojenim znizi tlak prsiach.ak to zatial nepojde inak,skus si kupit v lekarni klobuciky,mne zachranili kojenie.maly sa neprisaval, odstriekanim sa mi nedarilo dostat dost mlieka,aj sa mi prsia zapalili.len vdaka klobucikom som kojila a nestratila mlieko,dokym sme s laktacnou neprisli na to,ze malemu treba strihnut uzdicky.potom sa pekne prisal.volaj laktacnu.oni nemaju klobuciky radi,pretoze potom hrozi,ze si na ne dieta zvykne,ale moj nemal problem sa ich zo dna na den vzdat.

bubuzu
27. feb 2020

@lucialucka456 fakt to nevzdavaj,mozno ti len poradi jednoduchy grif a male sa prisaje.viem,je to tazke,aj som vela casu preplakala,ked to neslo.drzim palce!

lenqua_12325
27. feb 2020

Ten doktor je dobrý... 😓... Paralen, mne pomohlo zohriať prsia a ručné odsavat kolko sa dá a zvyšok odsávackou a kojiť ďalej. Alebo ak nechces kojiť tak odsavaj do fľaše. Ak máš mlieko a nechceš kojiť aspoň takto daj bábätku materské.
Ja som tak robila tiež.

diewcatqoo
27. feb 2020

A chces teda prestat kojit alebo chces pokracovat? Prestavat kvoli tomuto by bola podla mna blbost, ale je to na tebe - tvoje prsia, tvoje dieta.
Ak chces prestat, musis to odsat tak ci tak, lebo mlieko odtial len tak nezmizne. Odsavaj do ulavy, nie uplne do prazdna a pi salviovy caj - to ak chces prestat.
Ak chces pokracovat, tak v sprche si daj na prsia teplu vodu aku znesies, pomalicky si tie hrcky rozmasiruj, snaz sa rucne nieco vytlacit. Pripadne si rob teple obklady alebo suche teplo, jednoducho nahrievat a rozmasirovat. Dieta prikladaj tak, aby brada smerovala k hrcke. Na noc si daj do podprsenky kapustne listy (mozes ich trosku pobuchat s tlcikom na maso,aby sa uvolnila stava) alebo natri prsia tvarohom na noc. Skontroluj si, ci nemas niekde na bradavke malinke biele bodky - moze to byt upchaty mliekovod. Ak bodku objavis (moze byt fakt mikroskopicka), ak si trufas, vezmi dobre vydezinfikovanu ihlu a pichni velmi opatrne do tej bodky. Mliekovod by sa mal uvolnit, malo by vystreknut mlieko a hrcka sa uvolnit.
Ake stare je dieta? Co znamena "nechce papat"? Nevie sa prisat alebo aky je problem?

lucialucka456
autor
28. feb 2020

@diewcatqoo ďakujem za rady. Lekár mi odporúčal už nekojit kvôli zápalu a horúčkam. Malý bude mať zajtra 2 týždne. Mňa to strašne mrzí že nemôžem kojit lebo aj keď nechcel s prsníka tak som mu dávala s fľašky a raz materské mliečko a raz Nutrilon, musela som takto dávať lebo materské mu bolo strašne málo a nedokázala som toľko odsavat lebo odsávačkou mi to nešlo ,a odkedy mu dávam iba Nutrilon tak ho bruško boli a ťažko sa mu kaká :(

evik159
28. feb 2020

@lucialucka456 kvoli horucke a zapalu nemusis prestavat kojit, nie je na to jediny dovod. ak si ochotna dat tomu este sancu, urcite si zavolaj poradkynu z mamily

diewcatqoo
28. feb 2020

@lucialucka456 neskusis predsa len tu poradkynu, nech sa ti pozrie, aky je problem, preco babo nepije? Myslim, ze ak boli babatko brusko z nutrilonu, mozno by este stalo za to skusit sa rozbehnut kojenie. Zapal prsnika nie je dovod na to, aby sa prestalo s kojenim.. myslim, ze takmer kazda druha zena ma v zaciatkoch kojenia problem s kojenim a zapalmi.
Ale je to tvoja volba, takze sa rozhodni sama. Drzim palce ;)

lucialucka456
autor
29. feb 2020

@diewcatqoo ja by som rada chcela kojit! Ale keď malý vôbec nechce neviem čo mám robit a teraz ešte aj ten zápal

katren
29. feb 2020

@lucialucka456 mamila.sk a zavolaj si k sebe laktacnu poradkynu...

tulipanicek
29. feb 2020

Naozaj skús nájsť laktacnu. Ja som síce cely čas sám dokrmovala UM ale aspoň som to potiahla do 3 mesiaca takto vďaka laktacnej. Bez nej by som nakojila vôbec :(

diewcatqoo
29. feb 2020

@lucialucka456 neexistuje, ze dvojtyzdnove dieta nechce papat z prsnika. Co znamena to "nechce papat"? Nevie sa prisat? Nevie si chytit bradavku do pusy? Nevie si nic vytiahnut? Tecie malo mlieka? Moc mlieka? Nema problem s uzdickou? Zaspava pri kojeni? Je slabe? Drzis ho dobre?
Tych moznosti moze byt milion, na dialku sa tazko radi. Ak chces kojit nadalej, nehadz flintu do zita a skus si zavolat laktacnu. Neboj, nie vsetky su fanaticky. A ak nechces laktacnu, niekedy staci nejaku skusenu mamicku, ktora koji/kojila nedavno a ma v oku este vsetky tie gryfy, nech sa ti na to pozrie a poradi ti. Nie je to hanba a myslim, ze kazda mama to pochopi.