Môže mi niekto poradiť, ako môžem odučiť 18 mesačného syna od kojenia, keď nepoužíva ani cumlík, ani nepije s fľašky s cumlíkom?V noci si papať vypýta 6 krát a cez deň aspoň 5 krát, už som z toho unavená a najhoršie je, že si vypýta kdekoľvek.
ak ti vadi dojcenie kdekolvek a kedykolvek, dojcit mozes rano a vecer. alebo aj pred obednym spankom doma v sukromi.ak chces prestat dojcit natrvalo, su na to homeopatika chamomila vulgaris 30ch.
ja by som ti poradila tak, že najprv by si mala upustiť od toľkého častého kojenia, ja som moju malú nakojila len ráno, potom už len na obed napr, dala som jej hlavné jedlo a dokojila ju , no a večer a v noci keď si vypýta, vždy som jej dala najprv normálne jedlo a tak ju dokojila a potom postupne zas ubúdať až kým nebudeš kojiť len v noci, tvoj synček je už predsa veľký a mal by jesť normálnu stravu , v ktorej je viac vitamínov už ako v tvojom mlieku a dokonca by si mohla zaviesť aj kravské 3,5 % mliečko, tvarohové , smotanové jogurty a proste všetko čo doma jete aj vy , polievky, nie veľmi korenené , maská hovädzie, kuracie, zeleninku, ovocie ...
aj ja som mala taky isty problem, a uspesne so ukoncila kojenie pred troma tyzdnami, maly bol zavislak, kojila som ho takmer 1,5roka.Baby nakoniku mi poradili homeo ricinnus communis a pit salviovy cajik a samozrejme co naaaajmenej prikladat k prsniku, bol z toho nervny, ale zvladol to na jednotku.drzim palce 😉
My sme mali podobný problém, ale ja som nechcela úplne prestať kojiť, predsa lepšie mlieko, ako materské neexistuje, práve v tomto veku má veľa ochranných látok, chráni dieťatko pred infekciami...🙂))). Ja som to brala ako výchovný problém a v noci sme to riešili tak, že som proste povedala, že noc je na spinkanie a nie na papanie. Keď bola dcérka smädná, dostala vodičku, mliečko len do polnoci. Trvalo to asi dva týždne a pochopila. Takisto cez deň sme mali pravidlá: Papalo sa iba doma, von som jej povedala, že prsia sú dôverné miestečko a von sa nemôžu odkrývať. Keď je mamina o niečom presvedčená, tak aj bábo to pochopí...
presne tento problem mam aj ja a prave dnes som rozmyslala ze sem napisem o radu...moj ma 13 mesiacov a nevie co je flaska.pije z poharika aj to len trosicku..velmi ma unavuje to caste nocne kojenie ale aj cez den ho casto kojim.papa pekne a skoro vsetko,ale moje mliecko mat musi.uz som z toho unavena.schudla som na 43 kg a poriadne som nespala uz ani napamatam..
ja som malu odstavila presne v 15mesiacoch lebo tie noci uz boli aj u nas neunosne.spavala na ciciku 😔
odstavila som ju zo dna na den. proste vecer uz nedostala, dva dni pomrncala a odvtedy spava celu noc. UM nikdy nepila (pre velke deti je to obycajne susene mlieko) , dostava dost mliecnych vyrobkov (prevazne biele jogurty, sem tam plnotucne mlieko) . Flasku ani cumel nikdy nepoznala. Pije len cistu vodu a to z flase so slamkou.
takze moja rada je prestat naraz- zo dna na den, teda ak chces prestat uplne kojit a nielen to obmedzit na rano a vecer.
Podla mna je super, ze tvoje dieta nema ani cumel, a nepije ani z flasky - ved je aj tak velke na flasku, uz moze pit z pohara.
Myslim si, ze zaklad je zaviest pravidla, a drzat sa ich a neustale ich dietatu opakovat. Rok a pol je uz dobry vek, dieta uz vela chape, takze istotne skoro pochopi, ze od teraz bude mliecko uz len doma v posteli (napriklad), alebo iba pred spinkanim, to uz je na tebe, ake tie pravidla urcis. Moc radikalne by som to neriesila, ale napr. cez den hocikedy by sa uz kojit nemusel, ak sa to tebe nepac i.
A je mi jasne, ze sa lahsie radi ako sa to uskutocnuje, ale dojcit sa ma tak dlho, kym to obom vyhovuje, cize by bolo fajn zariadit sa tak, aby to dojcenie vyhovovalo aj tebe, nie aby ta dieta terorizovalo 😉
A hlavne vytrvat 😉
ja som odstavila cca pred mesiacom. Išla som na to radikálne, inak sa nedalo, lebo keď som chcela, že by papal len večer a nedala aj cez deň keď si vypýtal, tak hysáčil... Takže som si normálne prelepila prsia leukoplastom, malému keď si vypýtal, som ukázala že mám bobo, že ma to bolí a tak si jednoducho odvykol, jasné že si aj poplakal trošku, ale na moje počudovanie, to netrvalo dlho. Aj teraz si ešte spomenie, ale sám povie, že maminka mala bobo. Pije z fľašky občas mliečko, buď sunar, alebo už aj kravské dávam. Fľaše sú všelijaké, nemusí z klasickej cumľovej piť, sú rôzne náustky, netečúce poháriky...
toto je presna otazka ktoru sa zaoberam uz hodnu chvilu ... syna by som chcela kojit mozno tak rano a vecer, ale v noci sa budi aj 3-4 krat a cez den tiez, tento mesiac sme mali zrovna rozne choroby a caka ho ockovanie tak to este pockam ale potom rozmyslam ze to obmedzim a do leta s dojcenim chcem uplne skoncit
nani7278 chcem sa ta spytat ci tvoja mala zaspavala na prsniku alebo sama? lebo moj syn zaspava na prsniku a v noci sa zobudi a chce hned mliecko, ked mu nedam tak je nervny a nevie zaspat
ja som kojila syna do 22 mesiaca uz mal skoro dva roky a stale pytal ceco, to vobec nebol hladny, to bol len tak nauceny a bez toho ani nezaspal a ja som niekedy cele noci nespala, co bol stale hore....skusala som asi vsetko mozne, nic nepomohlo. Nakoniec ma napadlo ked isiel na obed spinkat ze si bradavku natrien trosku octom. Ked to zacitil uz to neprijemne smrdelo a ked to okostoval, tak mu to nechutilo. Ja som mu na to povedala, ze maminka ma bolacko a nakoniec si sa napil cajiku a zaspinkal.vecer som to zopakovala a viac som ho uz nekojila.
Kojila som do 14. mesiaca. Okolo roka ma malý tiež takto tyranizoval - hlavne v noci - tiež aj 6x. Cez deň mu to nejako neprišlo na rozum, tak papal iba ráno a večer. Najskôr som ho odstavila od nočného kojenia - stálo ma to 3 ukričané, uplakané noci. Potom som mu ranné kojenie nahradila UM a po nejakom čase aj večerné kojenie mliečnymi kašami. Ani si ten prechod nevšimol. V každom prípade by som ti radila prestať s tým nočným kojením, lebo to určite nie je o jedení, skôr ťa chce malý iba cítiť. A uvidíš, ako zareaguje. Prípadne mu potom okresať denné kojenie iba na ráno a večer. Veď ako 18-mesačný môže mať cez deň kopu inej stravy.
Ak sa rozhodneš s tým seknúť úplne, tak jediné, čo môžem odporučiť, je vydržať a nenechať sa zlomiť. Veľa šťastia.
Tak ja som bola na tom veľmi podobne. Malý pýtal stále a kedykoľvek-najhoršie to bolo v aute, keď už bol unavený- len mliečko a mliečko. V noci 6x hore, keď som sa ho snažila upokojiť bez mliečka-histerické záchvaty. No unavená nielen ja, ale celá rodina. Zakročil manžel- vzal si ho k sebe, mňa vysťahovali 😀 zo spálne. A cez deň som vzala červenú fixku, nakreslila že krvičku, obviazala obvazom- malý pochopil, že maminka má boľky a s mliečkom musí počkať. A tak čakal 😉 Nebolo to bez plaču-ale žiadne záchvaty, len také mrnkanie. Po troch štyroch dňoch bol kľud. Ani som neverila, že s tým dakedy skončíme a vidíš, išlo to.
Prajem veľa síl a trpezlivosti. 😉
my sme s kojenim síce este uplne neprestali, ale bolo to u nas rovnako. Mala si pytala furt cez den aj v noci. Raz som s tym sekla, a rozhodla som sa ze bude mliecko len ked pojde spat cize na obed a vecer a potom az rano cca okolo 6. Jednoducho som nedala, povedala som jej ze teraz mliecko nie je, ale ze bude ked pojde spinkat. Trochu poplakala, pomrncala, ale postupne sa naucila ze mlieko dostane len vtedy, aj sa mi vdaka tomu uz v noci menej budi. Dufam ze som ti aspon trosku poradila, proste musi to ist z teba, to presvedcenie a nesmies ustupit. Tak vela zdaru 😉 .
Ahoj,
tak my sme mali uplne rovnaky problem. 18 mesiacov kojenia, ziadny cumel a uplna nechut vypit (z flasky alebo pohara) nieco ine ako mm.
Tiez som bola z toho neustaleho nocneho budenia taka vycerpana, ze som uz nevladala fungovat. Jednoducho to uz prekrocilo pomyselnu hranicu a povedala som dost. Uz si "vypil vsetko mliecko", viac uz nemame. Na noc som si prichystala hrncek s vodou. Ked chcel pit, podala som hrncek a neustale opakovala, ze uz mliecko nie je. Pochopil to celkom rychlo, po troch nociach presiel plac a maleho spanok sa zlepsil o 180 stupnov. Ale chcelo to velke sebazaprenie a nepovolit, lebo inak by som kojila asi doteraz. Dietatko sa prijemnych veci vzdava velmi tazko.
Konecne som sa aj ja mohla normalne vyspat.
Drzim palce, nech sa Vam to podari co najskor 🙂
..presne ako pani predo mnou...macaimac..3 dni treba prečkať,vydržať a potom "utne"a je pokoj.. 🙂 ato pri deťoch funguje pri všetkom "návykovom"🙂
bud odstavuj postupne,alebo nekompromisne.doležitá je tvoja pevná vola,ked bude malý pýtať.iný recept asi nie je.za tri dni si ani nespomenie..ale nesmieš mu dať ani cucnuť..
Tak toto je aktuálna otázka práve pre mňa a počkám si na rady od ostatným mamičiek 😉 .
So starším synom som problém nemala, prestala som zo dňa deň, nebol s tým vôbec žiadny problém, on je také prispôsobivé dieťa v každej situácii, no s mladším problém mám. Teda myslím si, že ho mať budem.
On totiž zaspáva na prsníku, aj na obed, aj večer a tu je prvý problém, prečo sa toho obávam skončiť s dojčením 😖 . Cez deň ináč nepije, nepýta si, ale v noci sa budí 1-2x na dojčenie. Pocucká si a spí ďalej, takže je to o tom, že ma chce a potrebuje cítiť a nie sa napapať...
Takže fakt sa toho obávam a verím, že nie som jediná, kto má takýto problém, prípadne kto ho mal. Takže možno by som sa ja mala spýtať, ako uspať dieťa bez dojčenia 😖 ???
Ináč tieto dni, do piatku je vhodný čas na ukončenie dojčenia podľa Luny 😉
@iwuskaaa náš drobec má tiež 18 mesiacov a podobne sme boli na tom ešte v decembri 🙂 Ale od pred Vianoc mal manžel dovolenku, tak sa podujal, že cez deň ho bude on ukladať / dovtedy tiež len na prsníku zaspával / a cez deň sa dožadoval cuckať aj 5x ešte 😠 😀 ...no, a v noci som bola vysťahovaná v inej miestnosti a spinkal s ockom..Prvé noci si ho brával aj k sebe na posteľ, ako sme to robievali, ale potom sme ho už naučili spinkať pekne v postieľke. Teraz prespí od večera / spávať chodí o tej 20:30 do rána do pol 7-mej...Ja som si myslela, snáď viacej ako 4 hodky už vkuse tak skoro nenaspím a konečne som vyspatáááá 😀 Takže mne pomohlo drahý 🙂 ...no a cez deň tiež sme ho ukladali zo začiatku tak, že si ľahol k nemu ocko, lenže to zaspávanie trvalo niekedy aj hodku a pol...tak sme zvolili iný spôsob: položiť do postieľky, povedala som mu, že idem umyť riad a že prídem potom...trošku si porevkal, veruže aj po sediačky zaspal 😀 ...ale po dákom týždni už zaspával bez plaču a v horizontálnej polohe, ako ho uložím, tak aj zaspí...No, a od denného kojenia sme sa odúčali aj prostredníctvom prelepovania bradaviek leukoplastom 😀 . Najprv asi dva dni akože fakt prelepené boli, ale potom už len náznak, aby leukoplast vytrčal s podpery...Keď si pýtal, čo bolo dosť často, tak som mu len ukázala leukoplast nalepený a povedala, že mliečko ešte neprišlo 🙂 . Zvykol si podľa mňa dosť rýchlo - za 3 dni... Som si myslela, že tu bude komplikovanejšie. A teraz sa kojíme ešte ráno , po zobudení...to sa nevie odtrhnúť 😀 😀 😀 ...a potom večer pred spaním. A takto nám to zatiaľ fakt vyhovuje. On mi totiž iné mlieko nehcce takže som rada, že ešte 2razy nám zostali a plátam to ešte mliečnymi výrobkami. Takže nech sa darí. každý si nájde nejaký svojský spôsob, ako prekabáatiť toho svojho beťára 🙂 😉 Ak sú chyby sorky, ale dosť sa ponáhľam, len som sem chcela hodiť môj prípad 🙂 .
Ahojte,ja by som sa tiež rada dozvedela ako mam naučit spat našho 18 mes. syna.Cez den si nepyta a po obede ,aby som mu nemusela dat pit ,radšej ho uhojdam v kočiku .Ale večer je to horšie.Pije asi každe 2 hod a to od narodenia.Ja uz som z toho tak unavena,len čakam kedy padnem. Skusim niektoru metodu ako pisete ,že si mam prelepit prsia ,ale Chcem sa spytat ,musim davat este 18 m dietatu umele mlieko? Doktorka povedala,ze ked ho odstavim ,musim mu davat sunar,lebo obyč.mlieko nie je tak vyživne.
dakujem za odpoved a prajem vsetkym vela stastia.
nečítala som ostatné príspevky.. no ja som takto dlho kojila prvú dcéru.. nie a nie prestať, až v jeden večer ma fest pohrýzla a tak som si povedala a DOST !!! Zaspala s revom vedla mna, ponukala som jej caj miesto mlieka, nechcela, kazde dve hodiny sa v noci budila.. najhorsia noc v mojom zivote.. nevadi, uspela som. V tu prvu noc do ust nedala caj /takisto nepouzivali sme cumlik, z flase vela nepijavala/... druha noc, asi pochopila, ze fakt nedam, tak to bolo lepsie, vzdy ked sa zobudila znova som jej dala caj, alebo mlieko.. a takto sli dalsie noci a potom sa uz prestala budit .. trvalo to take dva tyzdne ak si dobre pamatam viac nie.. a pre mna to bola neskutocna ulava a hlavne som sa konecne po 18tich mesiacoch vyspala do rana... aa este, dovtedy kym som ju kojila spavala s nami v izbe, alebo v nasej posteli - viac spala s naami ako bez nas... ked som ju prestavala kojit v tu prvu noc, tak to som ju ulozila do jej izby na jej velku postel.. a na podiv si velmi rychlo zvykla a odvykla chodit k nam do postele... Teraz mam uz druhu dcerku, plne dojcim, no uz teraz viem ze tych 18 mesiacov to tahat nevydrzim a prestanem s tym skor.. Ked som prestala kojit, davala som obycko mlieko, ale mala z toho mavala riedku stolicu, tak som potom zacala pouzivat SOJANKO mlieko, cca mesiac a potom znova nasadila obycko mlieko a to uz bolo bez problemov..
akurat pocas tychto sviatkov som to riesila aj ja. Len som to mala trosku jednoduchsie. Nasa dcera mala 19 mesiacov. Tiez nepoznala na co sluzi cumel, vodu pila z poharika, ale nikdy sa nedozadovala mojho mlieka. Jednoducho kym bola malinka, tak si sama zvykla na svoj cas. Vychadzalo to super: rano-desiata-obed-olovrant-vecera a 1x v noci. Ked mala rok nastupila som do prace, ona do jasiel. Myslela som si, ze sa mlieko strati. Cize sme sa krmili uz len vecer pred spanim a 1x v noci. Ked zacali sviatky, tak som jednoducho urobila vsetko tak, ako predtym, ale bez dojcenia. Prve dva razy zaspala s placom. Noc, na moje prekvapenie, prespala celu. Teraz uz je to samozrejmost, ze si splnime nas ritual, dam ju do postielky a pekne zaspinka. 🙂 Drzim palce, len to bude asi tazsie, ked este tak casto dojcis. Zvladnete to. 😉
ja som nasu prostrednu musela zrazu odstavit zo zdravotnych dovodov ked mala 15 mesiacov - a to dost drastickym sposobom - rano som ju este nakojila a ked som sa vratila od doktora, oznamila som rodine ze sme dokojili ☹....
na dve noci som sa prestahovala do inej izby a uspaval tatinko (nastastie bez nejakeho strasneho cirkusu) a na tretiu noc som uz spala pri nej a uplne v pohode...odvtedy mi krasne spavala celu noc.... takze aj ked som povodne myslela, ze nejaku dobu bude na UM a ja budem zatial odstriekavat a potom sa ku kojeniu vratime, vdaka tomuto bezproblemovemu odstaveniu som sa rozhodla uz ku kojeniu nevracat a stresovat ju opatovnym odstavovanim. Kedze som ale zdravotne problemy mala uz dlhsie, zacala som s postupnym odstavovanim uz par mesiacov predtym - cez den ked pytala mliecko, som sa snazila odputat jej pozornost nejakou zabavou a v noci som vzdy najprv ponukla flasu s vodou (aj ked sa napila mozno len kazdy piaty raz a aj po tom vacsinou chcela este mlieko), ale ked som ju teda odstavila, boli sme uz v tom stadiu, ze som ju kojila len pred poobednajsim a vecernym spanim a rano po zobudeni.
@kacenacka Co sa tyka UM, moja dcera ho nechcela, aj ked sme vyskusali viacero znaciek, par mesiacov teda mlieko vobec nepila, potom sme presli na kravske plnotucne a to v pohode pije.
ja nemam certifikat na odstavenie, prave naopak na podporu dojcenia.Preto naozaj neviem jednoznacne poradit recept ako odstavit dieta.Verim ti, ze si unavena zvlast ked mas este aj ine starosti, ktore popri dojceni musis riesit.Dovod preco sa ti zda toto nemozne, je ze si myslis, ze to nikdy neprejde.Vyhody dojcenia ti tu nebudem rozpisovat, predpokladam, ze poznas vyhody dlhodobeho dojecenia pre matku a rovnako pre dieta, o tom, ze prospieva a je to prevencia vzniku urcitych chorob pre matku aj dieta.Viac si mozes najst aj tu www.mamila.sk, rovnako tam najdes aj zoznam poradkyn.Skus sa s nejakou osobne skontaktovat, vysvetlit blizsie dovody preco mas pocit, ze uz dalej nemozes.Recept na odstavenie ti neda,to urcite nie, rovnako ta samozrejme nemoze prehovarat, ale mozno spolu na nieco pridete co by ako riesenie pomohlo, odstranite faktory ktore ta dov iedli do stadia,ze uvazujes ako prave teraz.To ze sa dieta dozaduje dojcenia nieje ziadna zaviskost jeho na prsniku, dozaduje sa dojcenia aj z inych dovodov ako je hlad.Dojcenie nieje len prijem materskeho mlieka, je to omnoho viac.Ak mu je zima,ak je smutny, ak potrebuje utisit bolest, uspat sa...vtedy sa moze dozadovat dojcenia, ak je chore a lezie na neho choroba dozaduje sa dojcenia.Je to sucast dojcaceho spravania sa.Len chcem upomenut, ze akekolvek nutene odstavenie moze nechat nasledky, to ze nam to dieta nepovie ci ma 2 tyzdne, pol roka ci neskor este neznamena ze nema pocity.Skus sa nad tym zamysliet, najst v dojceni aj to pekne a zvaz potom sama ci nestoji za to vydrzat, lebo toto urcite prejde
no ja som to mala takto sice iba do 1roka ale som si povedala a dost ! lebo uz som nevladala.malemu som dala normalne sunar do flasky rano a vecer v pohode ho spapal ja som si kupila homeopatika na zastavenie laktacie a konecne som po cca15 mesiacoch spala celu no 🙂 tak stus normalne mlicko do flase ak nie tak neako ho ukecat ze to je od maminky a tak...