Prajem pekný večer. Dcéra mala nedávno rok a stále ju kojim. Cez deň tak trikrát a v noci o niečo častejšie. Papá pekne a kojenie mi z jej strany príde už len ako zvyk. V poslednej dobe sa často odťahuje a zaujíma ju všetko okolo, nedá sa povedať že by vyslovene potrebovala ešte aj moje mlieko, keďže sa cez deň dobre naje. Na druhej strane si neviem predstaviť, že by ostala bez akéhokoľvek mlieka🤔A tak som skúšala viaceré druhy UM, ale dcéra ich odmieta. Z fľašky dokáže vypiť vodu alebo čaj, no akonáhle zistí, že jej dávam UM, tak fľašu odhodí. Z každej strany počúvam, že už by som mala s kojenim prestať, lebo si s ňou neskôr neporadim, keď bude mať viac rozumu..Ja mám kojenie rada, užívam si to, ale kvôli niektorým veciam by som s ním možno aj chcela seknut. Veľmi mi padajú vlasy a mám pár zdravotných problémov, ktoré si spájam s tým, že ešte stále kojim..Maminky poraďte ako nenásilne odstaviť dieťatko od kojenia..hlavne noci ma zaujímajú..cez deň by sme to bez mlieka tuším zvládli..
.
Nerozumiem celkom, tak je to len zvyk alebo si myslíš, že potrebuje mlieko? Ak ešte potrebuje mlieko, ponechala by som dojčenie, to je najvhodnejšie mlieko pre dieťa. Ak už nepotrebuje, postupne sa dá menej ponúkať, vynechať atď. Potom už stačia jogurty, tvaroh, syry.
Čím má dieťa viac rozumu, tým ľahšie pochopí, že mlieko jej už nechceš dať, treba si len určiť hranice - napr. len v posteli. Ideálne je počkať na samoodstavenie, ale to si asi nechcela počuť 🙂
@zitaje ani sama neviem čo som chcela počuť 🙈na jednej strane mi to aj vyhovuje, som vďačná že som mala možnosť pomerne dlho kojit, celkovo to mám rada, je to aj pohodlné..no na druhej strane pociťujem nátlak od okolia, že už by som mala pomaly s kojenim prestať..do toho tie menšie zdravotné problémy..fakt neviem či to ešte nechať tak..vždy som si hovorila že by bolo pekné keby som vydržala kojit aspoň pol roka alebo rok a teraz neviem ako ďalej 🙂myslím si, že samotné mliečko by jej moc už nechýbalo..nevyzerá že by pila od hladu, skôr zo zvyku, na upokojenie🤔v noci sa častejšie budí ale nepije dlho..párkrát si cucne a spí ďalej..
Ahojky, ja si myslim, ze ak este chces kojit a uzivas si to, tak s tym urcite neprestavaj. ...a to ze si s malou neporadis, ked bude mat viac rozumu? Cudne. My sme s kojenim prestali postupne, ked mala mala skoro 2 roky. Najskor vecer, lebo som sa uz konecne chcela vyspat 🙂 Malej som povedala, ze v noci uz mliecko nebudeme pit, az ked vyjde slniecko, lebo mama aj cici oddychuju. Dostala do ruky poharik s cucatkom s obycajnym mliekom, ak by chcela. Prvu noc sa ma snazila ,ukecat, asi pol hodinu. Aj si poplakala, jasne. Na tretiu noc uz brala poharik ako fakt a ani v noci sa vobec nezobudila. Myslim, ze to slo celkom lahko prave preto, ze uz mala viac rozumu ;) A to som sa bala katastrofickych scenarov, co sa ku mne dostali. Co sa tyka padania vlasov a pod., skus len doplnit mineraly. V mojom okruhu sa osvedcili tabletky Donna Hair, a kedze je to len prirodny vytazok, mozu aj dojciace. UM by som urcite nevnucovala, ...aj ked marketing je silny a samozrejme sa snazi tlacit na ich spotrebu. Na kravske mlieko su nazory rozne, jeden tabor tvrdi ze deti mlieko ozaj potrebuju, druhy ho zakazuju hadam aj do 5 rokov veku. My sa mu nevyhybame a pokial na to nie su zdravotne dovody, nevidim dovod, preco ho detom nedopriat.
A hlavne, kasli na tlak okolia. Ide o teba a tvoje dieta.
Moja najmladšia má rok a pol a ja to zatiaľ neriešim. Do dvoch rokov je to podľa mňa úplne v pohode.
A inak čo si myslia ostatní, to ti môže byť srdečne jedno, veď o tom ani nemusia vedieť.
Neviem si predstaviť kojiť ročne dieťa. Véd to už je veľké... Proste nedám a. Hotovo 😀😀
Ja som kojila svoju druhu dcéru do roka aj pól. UM nechcela žiadne. Nevedela som ako skončiť a raz má bolel zub tak mi zubár dal antibiotiká. Z hodiny na hodinu som musela prestať s kojením. Prvá noc bola zlá, druha lepšia a tretiu noc dieťa prespalo celu noc a nič nepýtalo! Keď sa rozhodneš prestať s kojením tak prestaň. Prvé dni budú zle, treba vydržať ale dieťa si zvykne. Naše má prestru stravu tak jej mlieko nechýba.
pripajam sa
Ak naozaj chces skoncit s kojenim, tak moja rada je skoncit najskor cez den ak papa pekne - davat len cajik alebo cistu vodu. V noci ked len tak pocuckava sa tak ti mliecko postupne zacne stracat zrejme aj samo a mala si odvykne/zacne ho odmietat (mne napr ked uz slo len par kvapiek bolo slane a uz ho vobec nechcela, neviem ci to tak je u kazdej?)...u nas to aspon takto fungovalo, ale prirodzene - mala sa odstavila takto sama, kedze bola najedena a napita uz mliecko cez den vobec nechcela a potom uz sa proste nevytvaralo takze ani v noci nemala postupne...a bola spokojnost na oboch stranach, lebo ja by som si tiez nevedela predstavit nasilu odstavit aj keby az v 2 rokoch, ak by mala stale chcela 🙂 UM uz netreba a ani kravske nie je potrebne, staci ked papa jogurty, tvaroh, syr,..
Na druhej strane ak nie si o tom sama presvedcena, len ta tlaci okolie - este by som pockala a mozno sa nakoniec mala odstavi aj prirodzene sama od seba.
Ja som bola u zubárky s malým a vravela ze po roku koli zubkom nedojcit. Lenže medzi tým som aj otehotnela. Tak som postupne znižovala dávky najprv v noci potom aj cez deň a nakoniec už bolo kojenie len pred spinkanim. A postupne som stratila mliečko. Neviem však ci tým obmedzovaním kojenia alebo už druhé babo potrebovalo viac výživy. Teraz pije len vodičku mlieko mi odmieta tak mu dávam jogurty a syry
Odstaviť, lebo ti to niekto povie? 🤦♀️ pekne im povedz, nech sa nestaraju a koj ďalej. Mliečko potrebuje, ked nechce UM a kravske ešte nemôže, tak toto je naj cesta. Ja som dcerku kojila do 2 rokov a nebol problém odstaviť.
Dcéru som kojila 2 roky. Pekne rozumne som ju ako 2 ročnú odstavila behom týždňa. Syn má rok a 8 mesiacov a nehodlám odstaviť skôr ako v 2 rokoch. Okolie nerieš.
Ja som synceka kojila do cca 2 rokov. Ked mal cca rok aj 10 mesiacov som ho prestala kojit v noci, 2 tyzdne sa budil jedenkrat za noc a ked pochopil, ze v noci mliecko nebude, tak uz prespinkal celu noc, ani neplackal, pomojkala som si ho a zaspinkal. A cez den potom uz len ked isiel cez obed spinkat a vecer pred spinkanim. Potom uz len cez obed a nakoniec som prestala uplne. A obycajne mlieko nechce ani vidiet, ale papa termixy, syr, maslo, mak (v nom je velmi vela vapnika). Drzim palce, ale ja by som napriklad este s odstavenim pockala. 😍
A ešte ma zaujíma či dieťatko musí mať nejakú náhradu za materské mlieko🤔či jej naďalej vnucovať UM alebo iné mliečko alebo jej v noci dávať len čajík či vodu?🤔