Ako odstaviť od kojenia 6 mesačné dieťa zo zdravotných dôvodov?

pavla_z
3. nov 2020

Dobrý deň,

mám 6 mesačnú dcéru, ktorá je plne kojená. Nikdy nemala cumel ani nepila z fľaše. Nakoľko musím začať liečbu ATB Doxyhexal, ktoré sa nesmú užívať počas kojenia, musím malú odstaviť. Skúsili sme teda UM z fľaše ale malá to odmieta. Skúsili sme rôzne fľaše aj dať UM lyžičkou. Dokonca aj mlieka sme skúsili už dve rôzne aj ju kŕmil niekto iný a nie ja, všetko bez úspechu. Už keď vidí fľašu začne strašne plakať a veľmi ťažko ju dokážeme ukľudniť. Máte niekto takúto skúsenosť ??

pribinak
3. nov 2020

Off topic, vie doktor že dojcis? nemôže ti doktor predpísať iné ATB?

evamea
3. nov 2020

@pavla_z A z pohára ti nevypije? Ja mám tiež 6 mesačného a tiež kojím a jediná cesta doňho dostať vodu je malý obyčajný pohár. Skús, možno sa podarí. 🙂

pavla_z
autor
3. nov 2020

@pribinak Áno vie. Doktorka povedala, že keby mi dá nejaké iné je veľká pravdepodobnosť, že nezaberú.

pavla_z
autor
3. nov 2020

@evamea to som neskúšala

mzov
3. nov 2020

Och, nepríjemná situácia ☹ Občas pomôže dať flašku akokeby v polospanku, keď dieťa nie je úplne zobudene. Drzim palce ❤️

laila18
3. nov 2020

@pavla_z viem, že tu mnohé budú hovoriť o sekte ale Mamila hovorí, že je to v poriadku https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...

pavla_z
autor
3. nov 2020

@mzov to asi v našom prípade tiež nebude cesta, keďže malá zaspáva pri kojeni alebo v kočíku

pavla_z
autor
3. nov 2020

@laila18 to som čítala. Ale taktiež som hľadala aj iné názory a všade som sa dočítala, že v žiadnom prípade sa nesmie kojit pri týchto ATB.

laila18
3. nov 2020

@pavla_z je tu ešte taká skupina Laktačná poradňa, sú tam veľmi skúsené ženy, opierajú sa aj o zahraničné výskumy, skús sa tam spýtať. Môžem ťa tam pozvať

pavla_z
autor
3. nov 2020

@laila18 ďakujem 😊

keduska
3. nov 2020

@pavla_z smiem vediet, co konkretne liecite? Ono do mlieka prechadza ozaj minimum, lebo ak by nie, tak moje dieta uz bralo so mnou take ATB, Flector a kdeco za 3 roky, ze az. Vyzera byt Ok. Treba zvazit mozne riziko a porovnat ho s prinosom dojcenia.

evaachesa
3. nov 2020

@pavla_z skús sa opýtať v skupine Zdravotníci na MK ... Sú tam lekári aj sestry...poslala som ti pozvánku...treba mať viac názorov

martinoocka
3. nov 2020

Ako je spomenuté vyššie.... áno, môžu sa v malom množstve dostať tie ATB do mlieka a potom vstrebať do krvi bábätká ....ale treba zvážiť toto riziko v porovnaní s rizikom používania umelèho mlieka a prínosom dojčenia. Kôli niekoľkým dňom s ATB by bábätko prišlo o materské mlieko, ktoré má množstvo zdravotných benefitov a môže ho piť
ešte kľudne ďalší rok, dva....z vlastne skúsenosti, brala som iné lieky,ktoré sa tiež nesmú počas dojčenia. Dcéra nijaký dudel a uz vôbec umelé mlieko nechcela hrozne plakala nech sme skúšali hocičo nemohla som to vydržaťvidiet ju ako sa trápi a nerozumie tomu , dojčila som ďalej ...našťastie...

pavla_z
autor
3. nov 2020

@keduska ureaplazmy

pavla_z
autor
3. nov 2020

@martinoocka jedná sa o 3 týždne a to sa mi zdá dosť dlhá doba hlavne pri týchto ATB. Všade som sa dočítala, že sú to jedny z najrizikovejších pri kojeni.

martinoocka
3. nov 2020

@pavla_z no skúsila som pozrieť niečo . Našla som napríklad :
Doxycycline is excreted into breast milk. Short-term use by lactating women is not necessarily contraindicated, however, the effects of prolonged exposure to doxycycline in breast milk are unknown. Zdroj: https://www.fda.gov/drugs/bioterrorism-and-drug...
Takže nejaké veľké riziko tam nebude. Ja mám skúsenosť že lekári odporúčajú prestať dojčiť veľakrát zbytočne. Netvrdím že je to váš prípad ale treba si to zvážiť .

pavla_z
autor
3. nov 2020

@martinoocka ďakujem 😊 veď práve stále zvažujem čo spraviť a preto sa snažím zistiť toho čo najviac nakoľko najradšej by som pokračovala v kojeni

keduska
3. nov 2020

@pavla_z ja som brala cely osmy mesiac tehu ATB. A teraz pravidelne tiez, kvoli plucnym chlamydiam. Ono sa nerobia z pochopitelnych dovodov vyskumy na tehotnych a dojciacich, takze vsade su vystrahy. Podla mna ma dojcenie viac benefitov, ako su mozne rizika, ale je to samozrejme na tebe.

hdpe
3. nov 2020

@pavla_z Moja, ja som prežívala podobné stresy, keď mi kázali odstaviť 7 mesačné bábo kvôli antibiotikám. Malá mi nebola zvyknutá na fľašu, 3 dni sme sa trápili, potom som volala pediatričke, tá sa poradila s kolegyňou a potom mi povedala, že môžem dojčiť ďalej aj keď beriem silne ATB, vraj to do mlieka minimálne prechádza- museli sme si obe nasadiť probiotika. Malá mala na začiatku trošku redšiu stolicu, mala som dosť výčitky svedomia či robím dobre, no v našom prípade išlo v prvom rade o dieťa aby nehladovalo.

pavla_z
autor
3. nov 2020

@hdpe @keduska ďakujem za vaše skúsenosti 😊 ... V mojom prípade sa týchto ATB obávam hlavne preto, že môžu deťom spôsobiť problémy s rastom kostí .. viem že do mlieka prechádza minimálne množstvo ale aj tak mám z toho strach a rešpekt čo ak malej ublížim

pavla_z
autor
3. nov 2020

A ešte sme aj pred pár dňami začali zavádzať príkrmy takže v prípade pokračovania v kojeni sa obávam, že pri vyrážke alebo probléme so stolicou nebudem vedieť čo z toho je príčina 😏

leniel
3. nov 2020

@pavla_z tak v tomto prípade sa na príkrmy na tie 3 týždne vyprdni. Nemáte sa s nimi kam ponáhľať, bude drobec ochutnávať neskôr. Skús dojčiť ďalej a odsledovať reakciu. Viem si predstaviť ako sa cítiš, musí to byť hrozne ťažké, ale skôr by som dala na zahraničné štúdie ako na SK lekárov a ich poznatky o dojčení. Výskumy sa nerobia, a preventívne zakážu úplne všetko... viď minule príklad, kedy nakričali na dojčiacu matku za to, že si dala Coldrex, že nesmie dalej dojčiť a pod. Mne zas zakázali 24 h. dojčiť po výbere znamienka ! 😀 myslím, že benefity dojčenia ďaleko prekračujú minimálny vplyv liekov na bejby.

keduska
4. nov 2020

@leniel lidocain a ine umrtvovaky mam tiez odskusane. Neprestanem predsa dojcit, lebo mi vytrhli zub😉 strach tam vzdy bol trochu, ale sla dom dalej po svojom.

basska_b
4. nov 2020

Moja keď som mala atb pri kojeni, tak maličká mala bolesti brucha, plač a hnacku, hoci sa lekári gynekologovia, ktorí mi ich po pôrode dali, dušovali, že sa môže pri nich kojit. Takže nie je to sranda.

bluka2
4. nov 2020

Tiež myslím, že benefity dojčenia sú na veľmi na zváženie. Pozri si aj novšie štúdie o mikroboch dojčených deti verzus UM, sú odlišné. Každopádne, nech sa rozhodneš akokoľvek, super, že si v tejto situácii, keď má dieťa pol roka a nie jeden mesiac...

laila18
4. nov 2020

@keduska no keď si tak zoberiem - Rodila som akútnym cisárskym, na JISke som ležala 24h, v jednej ruke pichnute ANT aby nejaký zápal nenastal, v druhej ruke pichnuty oxytocín aby sa stiahla maternica, v mieche stále spinal kde len menili účinné látky aby ma nebolelo , hýbať som sa nemohla a malého mi nosili pravidelne každé 2-3 h na dojčenie úplne v pohodičke všetko, rástol až nadštandardne 👌