Malá má rok a 9 mesiacov, potrebujem ju odstaviť, som fyzicky úplne vyčerpaná. Ak si pýta v priebehu dňa, poviem jej, že mliečko nebude, a ponúknem jej niečo na jedenie. To zvláda.
Ale zaspáva na prsníku, cez obed aj večer. Ak sa zobudí (a ona sa budieva), uspím ju zas len mliečkom. Čo si počnem?
Čítala som si k zaspávaniu všeličo, máme rituály, kŕmim ju pred spaním (ale je slabý jedák), spievala som jej (to už nechce a ššš ju vyslovene rozčuľuje)...
Mám z toho obrovské obavy.
Možno keby som ju nadojčila predtým, než ideme spať, aby si nespájala mlieko so spánkom, a potom by to šlo ľahšie?
Ved ked jej to dez den vies vysvetlit, tak s trochou trpezlivosti by to mohlo ist aj vecer.
@ella_bella buď rada, že dieťatko zaspí a upokojí sa dojčením. Materské mlieko je to najcennejšie, čo môžes dieťatku dať. Je ešte maličké a veľmi ťa potrebuje. Všetko je len dočasné a netrvá večne. Je to len obdobie. Raz sa naučí aj samo zaspat, aj samo prespať celú noc. Vydrz, buď trpezliva. Držím palce!
@ella_bella dohcenie musi vyhovovat obom. Najskor by som asi skusila zistit ci skutocne dojcenie je to co ma vycerpava. Ak raz odstavis, uz nebude cesty spat. Aby si to potom nelutovala...
@elizabet173 presne..súhlasím 100%.. 1.5 ročné dieťa aby v noci pri každom zobudení vyselo na cicku a ešte aj pri dennom spánku zaspávať kojením a mama sa môže zblázniť…má 1.5 roka a mama je zjavne vyčerpaná to ako čo teraz aby žena kojila ako otrok kým má dieta 4 roky len preto lebo materské mlieko je to najcennejšie a blabla..najcennejšia je oddýchnutá matka v psychickej a fyzickej pohode.Fakt milujem keď sa tu žena opýta ako odstaviť dieta a vlastne dostane odpovede ako má vydržať..a do kedy???
@ankare materské mlieko je najcennejšie. Áno, ale ak je dieťa už staršie mlieko už ani nepotrebuje a už nemá ani takú výživovú hodnotu. Platí to,ak dieťa konzumuje už bežnú potravu. Čo skoro dvojročné už pestrú stravu má. Moje prvé dieťa dojčené do roka a pol a v kuse choré. Druhé ešte dojčené a tak isto stále choré. Čiže až taký zázrak to nebude. Tiež sa chystám odstaviť, lebo to nočné budenie min 5x za noc je už na nervy
@gelifil @ankare @gelifil @veroonr Čakám druhé dieťatko, som v prvom trimestri, vyšli mi trochu zle krvné testy (štítna žľaza), zdá sa, že to naozaj je tým, že nezvládam živiť dve deti naraz. Chápem veľmi dobre, že materské mlieko je cenné, ale na tandemové dojčenie sa necítim. Nechcelo sa mi to rozoberať hneď v úvode, sama som z toho dosť nešťastná, asi som mala sama o sebe predstavu, že som silnejšia. Ale nezvládam to, som vyčerpaná a prsníky ma bolia. Preto som položila otázku, ako odstaviť dieťa. O benefitoch dojčenia samozrejme viem.
@rebrambora Je iné odmietnuť ju počas dňa, keď sa hrá a baví, a večer, keď je unavená, chce zaspať a nevie zaspať inak.
@elizabet173 Viem veľmi dobre, veď som sem aj šla s malou dušičkou 😂
@elizabet173 Ďakujem, nad tým, že by pri nej večer ležal muž, sme rozmýšľali, tak to možno skúsime!
@ella_bella , myslela som, že si "normálna", mas zdravotný problem a potrebujes radu...
@elizabet173 obe ste posmešné a ironické, z druhých sa len vysmievate...t je kazda rada marna
@ella_bella narocna situacia. Ked telo nie je schopne poskytovat mlieko, prestane ho tvorit. Mne sa takto stoplo mlieko ked som bola v 8.m. Bola to velka tragedia lebo (vtedy 3r) dcerka zaspavala len na prse a dojcenie "nasucho" ma strasne bolelo (celkovo je to v tehotenstve bolestive) takze sme to museli stopnut. Skusal ju uspavat muz ale to vobec nechcela, tak napokon zaspavala so mnou, hladkala som ju po chrbatiku a tak. Ale teda jej sa to uz ako-tak dalo vysvetlit. Este by som na tvojom mieste mozno skusila doplnit nejake vitaminy (po konzultacii s lekarom). Drzim palce, aby ste aj vy nasli schodnu cestu ❤️
@ella_bella zaujíma ma tato téma, ale rovnako ako v podobnych diskusiách sa človek odpovedi na otázku (až na pár výnimiek) nedočká. Väčšinou sa to zvrtne prečo dojčiť a naco takéto dietko ešte dojčiť, nie AKo prestať dojčiť. Poznám len toto video k téme (ohľadom väčších deti), možno nájdeš ďalšie.
Popravde akosi nikdy som nenašla nejaké konkrétne zaručene rady (odísť na víkend, zalepiť, natrieť octom… ale co keď dieťa nezaspi, uspavat na rukách, v nosiči tiež nie je dokonale riešenie). U niekoho to prebehne celkom hladko, u niekoho je to “horor” a neprespane noci.
@tiika Ďakujem ti veľmi pekne, pozriem sa na to. Chodím občas na MK, takže to, že väčšina odpovedí ani nebola k veci, ma neprekvapilo, iba som sa modlila, nech mi nevynadajú, lebo to tu tiež vidno často aj pri nevinnejších otázkach. Vďaka naozaj - za praktickú odpoveď 🙂
@magda15 Už som ju odstavila, uspávam ju spevom, leží na mne, potom sa odkotúľa. Niečo na pitie som chcela skúsiť, ale ona nikdy nepila z detskej fľaše, takže tú odmieta, odmieta aj takú pre väčšie deti so slamkou, napiť sa vie iba z takej DM babylove s náustkom - lenže z tej sa zas vždy trochu vyleje, keď sa z nej ide napiť poležiačky, to je celkom nanič.
Ja som dokojila teraz ale nebola extrém malá hodina dokopy za celý deň aj večer ale na 2,5 roka,, troska som ich nasmradila maggi dala tričko a povedala ze už ma bolia, pochopila bez plaču ze fuj smrdia
@zuzulka558 😆
@ella_bella a keď si jej mliecko už nedala, veľmi plakala, vyvadzala, kričala…? Ako a po akej chvíli asi zaspinkala? Ako si jej vysvetlila, že už sa dojčiť nebude?
@tiika Mám pocit, že vyvádzala skôr kvôli prdíkom, a na to pomohol Sab Simplex. Inak príliš neprotestovala. Občas ešte mliečko spomenie, vidno, že na to myslí, ale už len tak skúsi, zjavne bez väčších nádejí. Po akej chvíli zaspí... Ach :D Niekedy po hodine, niekedy mi cez obed ani nezaspí, proste si len poležíme a potom vstaneme. Jednoduché to nie je, ale som veľmi rada, že sme to zvládli.
nechcem ta na nic navadzat...dojcila som svoje deti 4 roky a 5 rokov a vsetci sme to zvladli...mimochodom...v zivote nebrali antibiotika