Ako odnaučiť dieťa od kojenia?

mona11111
18. okt 2013

Malá ma 13 mesiacov, stále kojím (večer a v noci), rada by som s tým prestala, no neviem ako. V noci sa budí niekolko-krát, už spáva vedľa mna, takže ani presne neviem, ked chce "cucne" si. Myslím,že nejde ani o hlad ako o to, aby ma cítila pri sebe...Dudlík nechce, na flašku tiež nie je moc zvyknutá, prije skôr z pohárika.

0silvia0
18. okt 2013

Ja som s deťmi tiež takto spávala a tiež som ráno ani nevedela ako často sa obslúžili 😀 Syna som kojila 1,5 roka a dcéru 3 roky. Ani moje deti nikdy nepoznali cumel ani flašu. Ja by som na tvojom mieste určite nekončila s kojením, robíš to najlepšie pre svoje dieťa, vytváraš si citovú väzbu s dcérkou. Ja osobne mám doteraz výčitky svedomia že som syna nekojila aj tri roky ako dcéru. Na radu lekárky som ho odstavila a dnes to ľutujem.

kattrin5
19. okt 2013

Tiez si myslim ze pokial ta to neobtazuje tak koj aj nadalej ved to je to naj ore tvoje dieta a super pocit pre mamicku🙂

libka1
19. okt 2013

@mona11111 ja mam rovnaky problem ako ty. syn ma 2 roky a veru mna to uz obtazovat zacina. uz by som sa rada konecne vyspala, nehovoriac o tom ze uz ma aj prsia (bradavky) z toho pobolievaju. uz som tu pozerala tieto temy s otazkou ako si zadala ty. vzdy namiesto nejakej rady ako prestat dostanu zakladately milion odpovedi preco neprestat 😅 😀 ja tiez netuzim po nejakom nasilnom odstavovani s placom, preto to odkladam stale dufajuc ze mu to akosi vysvetlim. zatial ked mu o tom hovorim ze raz mliecko nebude sa len smeje a pusta to jednym uchom dnu a druhym von 😅

silvapokorna
19. okt 2013

@mona11111 ahoj. ja som kojila prvú 15 a druhú 13 mesiacov a stačilo mi. už normálne jedli a pili z pohárika a ja som sa chcela vyspať a aj cez deň už ma to priznám sa nebavilo, iba pri tom vymýšľali. 😀
s prvou to bolo horšie, som stále hľadala najlepší sposob a malá to vycítila a stále viac sa tomu bránila, až to bolo s krikom a hrozným ukecávaním na flašku. ona mlieko miluje a doteraz pije z flašky cez deň aj pred spaním. u druhej už som bola poučená a veľmi som to nenaťahovala a neobkecávala. keď sa začala dožadovať prsa, tak dostala pohár s vodou alebo malinovkou, ale niečo pod zub. a ani ti neviem ako, ale veľmi rýchlo to pochopila a kojenie bolo fuč.
takže moja rada, najprv sa rozhodni a potom stop. niedy je dobré si nechať ráno alebo večer kojenie, to je taký čas, kedy je to aj pre teba pohodlnejšie, že nemusíš riešiť hneď ráno raňajky alebo večer ako uspávadlo, ale to pozor, to je najnávykovejšie. a cez deň už proste nič. a potom ustrihni aj ten zbytok. musíš to mať hlavne v hlave nastavené. deti nám do hlavy vidia, vycítia, že váhame a je zle. a že vedia byť vytrvalé. majú to tak nastavené od prírody. 😀
držím palčeky a napíš ako si sa rozhodla a ako sa ti odstavenie darí. rada eště pomožem. 😉

silvapokorna
19. okt 2013

@libka1 ako som písala mone, doležité je sa rozhodnúť. mám vlastnú skúsenosť, že odkladanie je vlastne nakoniec zaistenie toho odstavenia s plačom. lebo keď sa rozhodneš a bez váhania to urobíš, dieťa dostane jasný signál, že je to v poriadku a nerieši to. síce skúsi, ale potom to už nerieši a jedlo a hrnček považuje za samozrejmosť a ide ďalej. ale keď váhaš, tak to dieťatko vycíti a váha s tebou. a ono vníma iba to, že je niečo v neporiadku a bude sa kojenia just držať nasilu a potom to už inak ako násilím a plačom nepojde. ber to tak, že bude asi plakať, ale to iba skúša, lebo inak diskutovať nevie. 😀
ničoho sa neboj, rozhodni sa. je to tvoje dieťa, tvoje telo a tvoj čas. držím palčeky. a kľudne napíš ako sa darí. 😉
krásny víkend prajem.

silvapokorna
19. okt 2013

@kattrin5 keby ju to neobťažovalo, tak to nerieši a nepýta sa, ako to stopnúť. 😀

reniko
19. okt 2013

Ja som kojila nášho posledného synčeka 2 roky aj tri mesiace, práve pred týždňom som skončila, musela som ukončiť dojčenie, lebo som musela brať lieky, ktoré sa nemohli s dojčením / mala som problémy s ušami/, no už som aj chcela prestať, lebo som nastúpila aj do práce..malého som kojila cca 3 x do dňa a dosť si pýtal práve v noci. Riešila som to tak, že som si obviazala prsníky, lebo sa mi strašne nalievali, malý to videl, pýtal sa, prečo to mám tak, povedala som mu, že pani doktorka zobrala už mliečko pre malé detičky, že on je už veľký a pije granko...celý ten týždeň to bolo dosť náročné, lebo stále sa ma to pýtal, bol mi neustále v pätách / nemohla som si poriadne ani sadnúť, lebo by bol hneď na mne /,no snažila som sa ho stále niečim zabaviť, aby na to zabudol a tiež som si ho častejšie mojkala, aby nemal pocit takého odtrhnutia, lebo počas kojenia to bolo nádherné puto, ktoré medzi nami vzniklo..Teraz po týždni musím povedať, že je to už lepšie, už sa nepýta a som rada, že sme to takto v pohode zvládli obaja..hoc bude mi to určite chýbať, ten nádherný pocit, tak držím palce, aby to dobre dopadlo

seemani
19. okt 2013

baby ja mám takú otázku, keď ste prestali v 13 mesiacoch, nahradili ste to mliečko UM, alebo už bábo dostávalo len príkrmy. A deti, ktoré sa aj v noci dožadovali mlieka, po odstave prespali celú noc, nechýbalo im to nočné kojenie?

vroni
19. okt 2013

@seemani, my sme skoncili v 12 mesiacoch a ziadne UM som nedavala, mala jedla syry, jogurt, pripadne nejake to normalne mlieko v privarku (ciste mlieko ani kakao nechcela). Nie som zastancom nocneho kojenia, ale o davani UM v noci by som neuvazovala ani omylom (hovorime o rocnom dietati).

povuma
19. okt 2013

@seemani podla mna po roku už netreba UM, v noci už vobec nie, stačí prevarené plnotučné mlieko, mliečne výrobky, kaše, syry... 😉

sharlotta
19. okt 2013

@mona11111 nemaj iluzie, ze po odstaveni sa prestane budit a prestane s tebou spavat 😝

evita_g
19. okt 2013

Ja som svoju dceru odstavila, ked mala rok a pol. Kvoli zastaveniu laktacie som si prsia silno stiahla latkovou plienkou a malej som povedala, ze ma "ciciky" bolia a ze uz mliecko nie je. Ta plienka vzbudila jej zvedavost a kazdu chvilku na nu pozerala a hovorila, ze "mama ma bo" 🙂 Prvy den si trosku pomrncala, ze chce mliecko, po dvoch dnoch si ani nespomenula 🙂 Pred vecernym spanim som zacala davat mlieko z flase. Popravde, odstavenie znasala ovela lahsie ako ja, mne to este dlho chybalo :D

dana_l
19. okt 2013

@mona11111
@seemani nase aj po odstaveni mali v noci flasku s mliekom - ci uz umelym alebo normalnym mliekom. to ze prestanes kojit neznamena ze dieta zo dna na den (tyzdna na tyzden) ti zane spat celu noc. niektore mozno ano ale teda ani jedno moje take nebolo. a nemam srdce ich nechat plakat aby "sa naucili". takze starsie mali flasku aj do dvoch rokov a male som odstavila teraz ked mali dva roky.
zalezi od teba ako sa ty rozhodnes - ak bude plakat ci das flasku alebo nechas zaspat s placom.
u nas ten process odstavenia bol postupny, znizovala som davky kojenia a asi v priebehu mesiaca som potom uz davala len pred spanim. potom som uz neponukala a deti si zvykli. sice sem tam tahali za tricko ale som povedala ze nic nie je a oni extra nepytali.

monciciatko1
19. okt 2013

@vroni Mohla by si napísať ako sa Ti to podarilo? Aj ja by som chcela malého (10,5 mes) odstaviť. Kojím ráno, večer a potom celú noc ☹ . A to mu na večeru varím krupicovú kašu z kravského mlieka + kojenie pred spaním. Ani za svet nechce spať v postieľke, takže spí pri mne. Súhlasím s názorom, že si vytvoríme krásne puto, no čo je veľa, to je veľa. Vďaka

mona11111
autor
19. okt 2013

@silvapokorna Musím s tebou súhlasiť, je pravda, že v hlave v tom nemám uplne jasno, nie som na 100percent rozhodnutá, že nedám a hotovo. Mám chvíle kedy ma to v noci obťažuje a kedy by som najradšej s tým skončila, no musím sa priznať, že občas si to užívam rovnako ako malá (hlavne ked sa ráno aj hodinu válame v posteli). Asi sa hlavne bojím toho že to bude čím ďalej tým horšie skončiť s tým a preto som to už chcela stopnúť, druhá vec, že sa bojím, že si moc zvykne na to, že spí pri mne. No neviem neviem či si to ešte nerozmyslím a nebudeme ešte s cuckaním chvílu pokračovať. ďakujem za radu... 🙂

mona11111
autor
19. okt 2013

@kattrin5 Kojenie je fakt krásne, super pocit pre mamičku, som rada, že som doteraz kojila, no nie som zástancom kojenia " dokedy je to možné", myslím, že malej v tomto veku nijako neuškodím ak to stopnem, akurát to bude viac voľnosti pre mna... Aj ked chýbať mi to určite bude, klamala by som keby som povedala, že nie.

mona11111
autor
19. okt 2013

@reniko Fúfa, tak to ste dobrí, ked ste to zvládli takto za týždeň. Ja teda už asi 4 mesice kojím len včer, ráno a v noci. Cez deň papá výlučne inú stravu....

mona11111
autor
19. okt 2013

@sharlotta no veď toho sa bojím, ale myslím, že čím skôr skončím s kojením, tým väčšia šanca že ju naučí spať pekne samú v postielke...

marika58
19. okt 2013

Ahoj ja som moju krmila do 14mes. A som si povedala ze uz staci.Bolieval ma dost chrbat.Ja som to kolko razi idkladala ze este nie ale nedalo sa to uz.No dobre je vie dieta pit s flasky.Ano je dobre ked kojis lebo dietatu davas vsetky vitaminy a je to zdrave ale do roku je najpotrebnejsie aby matka kojila,neni vsak dobre kojit do 3rokov.Ak ma dieta dobru vahu a dobre vyzera tak vobec nevadi ked ho odstavis.Ja som odstavila a davala som jej sunar ale nie dlho potom som hned na mlieko najlepsie je plnotucne a polotucne.prve 2-3 dni plakala ale bola dobra dala som jej sunarik ochuteny som jej kupovala a zacala pekne papat no musi vediet s tej flasky ja som moju ucila lebo aj ked bola mensia a boli teploty tak som jej dala sem tam cucnut vodicky aj ked mlieko od matky ma vsetko ;)) a pekne mi aj papala to mlieko dudlik mi od malicka nechcela co som bola hvelmi rada.A hlavne uz pomaly odnaucovat aby nespala s vami v pistely lebo nebude chcet spavat sama v pistielke ja som ju tiez tak kojeviala ze som si ju nechala pri sebe aby som sa nemusela stale stavat hirw dole.Zacala som dala som ju do postielky flasku pekne do ruky (vedela si pekne drzat) papat a haji a od vtedy pekne sama lezka v postielke a dam jej mliecko a robi haji ;)) Zacala sa mi uz aj sama pytat ze chce ist do postielky ked sme si ju chceli kolko razi nechat s nami spat a ona nie chce ist do postielky,ma 2roky a 2 mesiace a vazime 14kg ;)) No hlavne treba byt trpezlivy.;)) drzim palce

kattrin5
19. okt 2013

@mona11111 ja viem ja sama stale kojim vecer a v noci a zatial mi to nevadi neriesI'm to

vroni
19. okt 2013

@monciciatko1, neviem, mne sa dieta v noci odstavilo same.... Teoreticky som mala pripraveny postup "spat pri tatkovi (dieta, nie ja), ten mlieko neposkytne ani keby chcel a v pripade smadu podat vodu", ale v praxi to odskusane veru nemam.

canama
19. okt 2013

@mona11111 tiez odporucam odstahovat sa do druhej izby a nechat spat dieta s tatinom....samozrejme ale len ked maju spolu dostatocnu vazbu. u nas to zafungovalo zhruba v rovnakom obdobi, ale potom prisli na rad prve stolicky, potom ocne zuby a to bol taky masaker, ze sa proste nedalo inak a dnes som tam kde som bola. mala ma 20 mesiacov. 🙂

denika0711
19. okt 2013

mona11111 ahoj, ja som kojila maleho 21 mesiacov..a to som chcela ze maximalne do 1 roku!NEVYSLO😀DD
stale som to odkladala a odkladala,bala som sa ist do toho,lebo maly bol normalne zavislak,ked som mu nechcela dat tak totalny rev,on si to ziadal aj 15x za den,v noci som sa koly tomu budila aj 4-5 x...chrbat bolel,bradavky boleli..az som si povedala ze dost!..🙂 ze radsej vydrzim pocuvat tyzden revu,ale bude to stat za to😀 no na moje pocudovanie,ON ANI RAZ NEZAPLAKAL....no a teraz moja rada: posolila som si bradavky😀 a vazne to zabralo. najprv ochutnal,on ze blee,skusil druhe,to tiez bolo blee,a viac nechcel...stale som mu opakovala ze didicko je kakane,dokonca som ho akoze sama ponukala,ze pod daj si kakane didi a on nechcel🙂 takze som bola nadsena🙂

silvapokorna
22. okt 2013

@vroni Decko ti pekne videlo do hlavy. Vycitilo, ze uz to mas stejne pevne pripravene, tak sa rozhodlo samo. Sikovne. 😉

silvapokorna
22. okt 2013

@canama Takže stále kojíš? 😀 Ja som tiež vymakla vždy kvoli zubom, lebo to bol hrozny rev a nechcela som do malej cpať lieky od bolesti, iba Calgel som používala. Ale chceli sme druhé bábo a nedarilo sa, tak sme museli ostaviť. Podarilo sa asi v jej 15tich mesiacoch a do dvoch mesiacov som bola tehulka. Takže u nás kojenie fungovalo ako antikoncepcia, ale kojila som X-krát za deň. 😠

silvapokorna
22. okt 2013

A dievčatá, chcela som sa ešte opýtať, v čom periete? Ja som vždy používala Lovelu. Viac mi teda vyhovuje prášok, než gel, je to taká klasika. Som trochu konzerva. 😀 Teraz majú dievčatá už 5 a 3 roky, tak už netriedim prádlo. Všetko periem spolu a používam aj iné prášky, ale nemožem si pomocť k Lovele sa rada vraciam. Teraz teda viac gel a používam ho na jemné prádlo. Mám pocit, že tie klasické prášky oblečenie dosť ničia. Síce vyperú super škvrny, ale z oblečenia je za chvíľu handra. 😖 Tak sa to snažím striedať. Akú máte vy skúsenosť?

vevesh
22. okt 2013

@libka1 @mona11111 moj navod alebo ako som to robila ja 😀 dcerke som stale hovorila ake je ona velka, krasna a ze take velke dievcatka uz nepapju mliecko...hudla som to do nej cca. 3 tyzdne, den noc vysvetlovala ze preco nie a tak, aby to to babo pochopilo..a po 3 tyzdnoch som povedala stop, uz nie, je velka na to..a ona to normalne akceptovala, neboli ziadne vykriky, nocne revy...len jednu noc potrebovala, aby som bola pri nej, drzala ju za ruku...a je v pohode.. odstavovala som ju ako 20mesacnu...

libka1
22. okt 2013

@silvapokorna ja periem v denk mit z DM, skusala som vsetko mozne ale tento je pre mna naj, nic sa mi viac neosvedcilo, maju aj detsky aj klasicky, teraz mam detsky momentalne 😉

bibina32
22. okt 2013

AHOJ! Prvého syna som kojila 1r aj 7 mesiacov, druhého do roka, bola som tehotná a tretieho v 13 mesiacov som prestala lebo mi to už vadilo a odučila som ich že som im dávala mesto cicika fľašu s cumlom alebo aj z jupika som dávala tomu najstaršiemu, nechcela som ho už učiť na flašu alebo aj pohárik skús čo bude chcieť.Prvé 3 dni to bolo najhoršie lebo odmietal ju a chcel cicik musiš vydržať ten plač. 😔 Lebo aj tak raz ho budeš musieť odnaučiť: Držím palce!!! 😵

canama
22. okt 2013

@silvapokorna ano, kojim a zase mame krusne noci, malej zatekaju sopliky, takze stale kasle, nevie zaspat. 😒 no ja teda neviem ze kedy to druhe dieta budeme mat. 🙂 cez den mi nerobi problem kojit na poziadanie, a ani to uz nie je casto, uz su ine veci zaujimavejsie pre dcerku. 🙂