Ako odnaučiť 11-mesačné dieťa od dojčenia?

26. sep 2024

Ahojte žienky. Prosím vas poradte mi ako mám 11mesacnu dcéru odnaucit od kojenia ? Umelé mlieko aj celkom dobre vypije ale aj tak nechce spat zaspáva len počas dojčenia aj cez deň aj večer. Čakáme druhé bábo a vzhľadom na to že prvé tehotenstvo som mala. Dost kompikovane lekár mi radsej povedaleaby som od 20tt nekojila.
Ked jej nechcem dat cecok tak velmi place je mi strašne luto do mám este 4 týždne aby som ju odnaucila...mám ju nechat plakat a malo by to prejst po pár dňoch ?

jaass
26. sep 2024

Neviem ti poradiť z vlastnej skúsenosti, poradia ti iné mamky ale je super, že si sa rozhodla prestať kojit. Babatko, ktoré čakáš tak ma jediné prijímať jedlo. To nám veľakrát zdôrazňovali v nemocnici, že hneď ako sa žena dozvie, že je tehotna, tak prestať kojit. ❤️ veľa síl prajem aby to bolo s čo najmenej plačom. A 11 mesačne babatko už papa aj prikrmy čiže nemá len a len mliecko🙏

autor
26. sep 2024

@jaass vela zien mi tvdilo že vôbec nemusím prestat kojit ale vtomto radšej dam na lekara ☺️ malá papa uz úplne vsetko 🤣 ale dakujem za podporu snád sa to podari čo najskôr ♥️☺️

jaass
26. sep 2024

Ženy sú ženy a lekári toho predsa len vedia viac 💪 držte sa❤️💙

daja07
26. sep 2024

@jaass to je taka hlupost s tym, ze prestat kojit ked zistis ze si tehotna. Ak nemas zavazne zdravotne problemy, tak nie je dovod. Telo sa postara o to, aby vyrabalo mlieko, a aj aby dietatko v bruchu bolo vyzivovane. Ak by sa to odzrkadlovalo na tvojom zdravotnom stave, tak potom je to dovod. Ak si ok, ako v beznom tehotenstve, nie je dovod. Kamoska kojila dokonca tandem, oboch po porode druheho dietata. Nakolko mala problem rozbehnut kojenie pri prvom, takto vlastne vyuzila to, ze starsie sa este dojci sem tam, a mlieko mala po cely cas. Hned po druhom porode vlastne kojila a potom postupne odstavila starsie.
A teda lekari nevedia stale viac. Bohuzial, mnoho z nich sa nevzdelava od skoncenia vysokej skoly a ma nazory z tej doby, resp. robia a radia tak, aby ich to co najmenej obtazovalo, obmedzovalo.

@autorka, kludne mozes kojit, ak to zvladas, ak nemas zhorsene vysledky testov, nemas nezvycajne velku unavu. Ak ta to neobtazuje uspat dieta na prsniku. Ak chces, mozes to skusit obmedzit, ze cez den skusis uspavat inak, a na prsniku bude len v noci. ten termin, ze 20tt je akoze v com taky prevratny, ze dovtedy musis prestat? cim ti to lekar podlozil, co sa v tom tyzdni take deje, ze je nutne prestat kojit?

dobryden
26. sep 2024

Ja som to nevedela odnaučiť s to dvere slo uz na 2rok.Kojila sa do pôrodu,teda ta tvorba mlieka prestane sama od seba,to bol skor zlozvyk.Tehotenstvo nijako neovplyvnilo.Skor ta nepohoda.

autor
26. sep 2024

@daja07 pri prvom som bola na rizikovom v nemocnici od 22tt bola som na hranici predčasného pôrodu naštastie sa to nastalo ..lekár je dost dobre vzdelaný (primár gyn/pôrod, niekolko ročne pracovisko v usa má za sebou ☺️) tak povedal že najneskôr do vtedy ale bolo dobré skôr tak snažím sa nejak postupne ale žiaľ bez úspechu.

lenkakravcova
26. sep 2024

Skús zmeniť fľašku. Mne u dcéry sadla až tretia -nejaka MAM s plochým cumlikom. A malé dierky. Mne tie čo boli pre deti od 6 mes ani nechcela. Doteraz pije z dierky 2 a 3 a už má takmer 1,9r. Vadil jej rýchly prúd z fľašky. 🙂

nikushka8
26. sep 2024

Odporucam zmenit sposob zaspavania, napr trenovat na postielku-dat mlieko, pustit hracieho medveďa a max pohladkat. U nas to zabralo, ked som odsťahovala v 11m. Ale dost pomohlo, ze zrazu objavila cumel (slu jej zuby, nasla ho medzi hrackami a zazracne zistila,ze jej robi dovre). Alebo nech uspava manzel.
K tomu kojeniu mam len tolko,ze napr mojej svokre zakazali kojit,lebo druhe babo nerastlo dostatočne. Tvoje telo bude vytvarat mlieko,aj vyzivovat plod,ale vsetko na ukor teba.

autor
26. sep 2024

@nikushka8 a plač bol ? Mňa len to trápi že plače jak keby sme ju tahali z koze 🙈 proste len musíme vydržat a skôr či neskôr prestane 🙈 ? Tak pri prvom som mala taký problém že sa mi stratil krcok a otvárala som od 22tt tak už od teraz mám kludovy režim (v rámci možností) plus zanechat musím kojenie (kojenie vytvára oxytocín to som zabudla napísat ešte predtým)

nikushka8
26. sep 2024

Ani moc nie, lebo na flasku som ju zvykla asi sj 2mesiace. Po prikrme som nedokojovala,ale dala flasu, cize aj mlieko mi pomaly odchadzalo. Mlieko som skusala ponúkať aj na denny spánok, nakojila som len ked bolo fakt zle. Postupne sa vecer zacala jedovat a natahovat mi bradavku,lebo jej netieklo ako chcela (bola 100x v noci hore, polozila som ju a do 45s bola zase hore,co mala zo mna cumel). Takze sme pomaly prirodzene presli na flasku. Inak super je,ak flasu večer ponukne niekto iny,lebo z mamy citi mlieko. Drzim palce!