Ahojte žienky, viem, že sa možno mnohé z vás klopú po čele, lebo vidím, že väčšina tu rieši práve opačný problém, ale čítajte do konca a až potom súďte, raďte 🙂
Mám 9 a pol mesačnú dcérku, ktorá prišla na svet cisárskym, ale s mliečkom som nemala problém, ako pri synovi, tak ani pri nej. Hneď na druhý deň som v nemocnici začala odstriekavať mliečko a rovnako ako pri synovi, sa mi aj pri nej naliali prsníky tak, že bola potrebná odsávačka, bez tej sa mi prsníky zapalovali... A malá ešte okrem toho, odsávať ani nemohla, keďže bola v inkubátore mesiac! Takže celý čas som poctivo odsávala a vzhľadom k tomu, že aj pri synovi som mala mlieka kopec a kopec - 1,5-2litre denne navyše, tak som začala mliečko predávať do mliečnej banky. Medzitým som niekoľkokrát skúšala odsávať menej, vždy to viedlo k začínajúcim zápalom prsníkov, skúšala som bylinky, dokonca šalviu, na ktorú som bola upozornená, aby som s ňou šla opatrne, lebo sťahuje rýchlo... ja môžem vypiť 1,5l šalviového čaju, okrem toho nič iné a mlieka mám stále rovnako... Keďže dcérku chcem kojiť, tak o mlieko nechcem prísť úplne, ale banka už od matky 9,5mesačného dieťaťa odo mňa mlieko vykupovať nemôže a vylievať ho do umývadla je pre mňa akokoľvek nevyhovujúce, je mi ho veľmi ľúto... Skúšala som už aj homeopatika. Sťahovať sa nemôžem, keďže malú kojím na požiadanie a ona si niekedy poťahá minútku dve, za chvíľku znova..., a taktiež sa pri sťahovaní bojím toho, aby som o mlieko neprišla úplne, chcem naozaj len OBMEDZIŤ tvorbu mliečka natoľko, aby stačilo malej. Vedel by mi niekto z vás poradiť? Ďakujem veľmi pekne!!!
V prvom rade prestat odsavat. Ak mas prsia tvrde, odstriekaj rukou len do uvolnenia napatia, ono sa to postupne spravi a tak o cca 3 dni uz by to malo byt vyrazne lepsie. Ked som moju dceru skusala odstavit, ked mala 1,5 roka, 3 dni som nedojcila vobec, prsia ako kamene, skombinovala som homeopatika, matu a salviu, aj som si prsia zviazala, no nevidela som vyrazny ucinok.
Skus menej kojit 🙂
To je ako by si doma mala zlatý poklad pomaly. 2 litre mlieka navyše každý deň 😨 Nemáš niekde blízko mamičku, čo nekojí? Mohla by to mliečko od teba brať. Len tak to vyliať by mi bolo tiež veľmi ľúto. Počula som, že sa mliečko dá aj zamraziť. Hneď by som si ťa najala ako dojku. 😀
@smesmesmejko ja som dokojila pred 2t a mala som naliate prsia a bolelo to, kocka tu z konika mi poradila petrzlenovu vnat do podprsenky, pomohlo, zapal ustupil prsia zmakli, este v nich mam mlieko ale uz nie vela. Ja som chcela dokojit dcera ma cez 2roky
Ak chces obmedzit vyskusaj na 1-3hod denne, ja som to mala 48hod napchate v podprde. Viem ze to znie absurdne ale naozaj pomohlo a stalo to 38centov 😀 ( petrzlenova vnat)
@stefka33 ked som mrazila flase pre banku, tak sme za tri dni mali plny suplik flias, musela by som dokupit navyse par mrazakov, a zase ak neustupi mliecko, tak co budem s tym mrazenym robit? 🙂 skusala som sa pytat, ale mamky co maju priblizne rovnako stare deticky su spokojne, ze presli na umele mliecko... menej starosti... alebo ja neviem...
@miskacharly preco mam menej kojit???
@smesmesmejko mensi odber sposobi mensiu vyrobu 🙂 sa tocis v kolecku, kym to nejak nepriskrtis nepomozes si
@sharlotta dakujem velmi pekne!!!
@eeffka preto menej odsavam, ale menej kojit... ked to mala potrebuje?
@smesmesmejko no ty by si sa pri 10m dcere mala dostat na to ze nebudes odsavat vôbec a kojit budes ako doplnok, 10m dieta uz toho dost poje, nie je zivene len mliekom. Len ked si ty doteraz chovala 3deti, myslim svoje + plna mraznicka musis postupne. Skus ten petrzlen, ked nepomoze aspon prijemne chladi 🙂
@smesmesmejko skús neodsávať, len ked máš preplené, tak rukou do povolenia tlaku..maličku prikladaj ako zapýta,pre také malé bábo MM predstavuje stále prevážnu časť denného príjmu potravy..skús prikladať viackrát na ten istý prsník po sebe /2-3x/ a druhý odsaj len trošku tou rukou..dbaj na správne prisatie..prípadne napíš do poradne na Mamila stránku.. 😉
@smesmesmejko salviovy a matovy caj redukuju tvorbu mlieka. 😉 Plus aj menej caste frekvencie ci uz odstriekavania alebo prikladania.
@jabadaba tomu som sa aj ja cudovala, ale radsej som nereagovala 🙂
@luba28 to su myty. samozrejme dojciaca zena ma dobre jest a pit ale normalne. teda nie ze 4 l vody a podobne somariny. mlieko sa netvori z vody ale z krvi. na tvorbu je naj spravne prisatie casto vyprazdnovat prsniky, cize dojcit a pod. ak si mala na mysli ze pit hektolitre vody a jest ,,zaprazene" polievky alebo co tak to prispieva k vyzive a nasyteniu ale ziadne zazraky to nerobi. zeny dojcili aj pocas vojny ked nebolo ani co do ust vlozit a mali mlieka dost
Mne pomohli kapustne listy. Kapustu treba dať do chladničky a chladne listy prikladat na prsia a zviazať tlakovým obvazom. Čím viac utiahnes, tým viac sa zmensi tvorba a nalievanie pŕs. Mne veľmi pomohli, tiež som mala veľkú tvorbu a odsavala som.
@bagadka16 dakujem
@luba28 tiez si myslim, ze je to nespravodlive, ze ja mam toho mliecka tolko a niekto vobec... radsej by som bola, ak by som ho mohla niekomu posunut, ako vylievat do umyvadla... ale 5cm gangliom s troma malymi na vrchu, na ruke z presilenia, z odsavania, ktora uz raz zoperovana bola a tak skoro ani nebude moct byt riesena.... to by ste uz asi nemenili ani jedna, ci? A cas, ktory by som namiesto odsavania mohla venovat svojim detom... viem, ze je to dar, moct dat vlastnemu dietatu svoje mliecko, preto ja on nechcem prist, len obmedzit... ak by som to chcela inak, tak si necham predpisat hormony a kaslem na to, ale ja som stastna, ze mozno aj vdaka mojmu mlieku nasa Bianocka, predcasniatko, vysmiala vsetky lekarske diagnozy a ide ako "pila", ako donoseny novorodenec... Som zaroven stastna, ze som aspon na toho 9apol mesiaca mohla pomoct aj inym detom a matkam, ale uz je to aj pre mna vycerpavajuce... Uvedomte si kazda jedna, ze aj moje telo musi nieco dat do toho mlieka, aby bolo kvalitne a zo vzduchu to do mlieka nejde...
@smesmesmejko ahoj, píše ti laktačná poradkyňa. Na riešenie nadprodukcie je protokol, takže ak by si uznala za vhodné, zavolaj mi zajtra okolo 9 h a poviem ti. Kontakt je dolu niekd ena mojich weboch. Nečítam čo tu kto radí. Dobré je vedieť, že prvé čo môžeš urobiť je zvýšiť frekvenciu (častosť) dojčenia. Neviem koľko príkrmov má malá, ale nechaj iba dva, ostatné zruš a viac dojči. Môžeš malej dojčenie aj ponúkať. Ale: dojči opakovane z jedného prsníka. Dojči z neho aj tri aj štyri razy, pričom druhý "leží". Odstriekaj ho iba na úľavu, ak je už naozaj neznesiteľne plný. Ak na tom prvom dieťa už je nervózne, že mu už netečie komfortne, stlač prsník spôsobom: písmeno "C", čo vytvoríš z palca a ukazováka, ten druhý je pod prsníkom, palec je čo najvyššie nad dvorcom. Ak je aj po stlačení nespokojná, je to chvíľa na presun na druhý prsník. Dojči ju najmä v situácii, že ešte nie je úplne precitnutá zo spánku. Vtedy má viac trepezlivosti počkať, kým sa prsník vystrieka... Je toho ešte veľa, tak ostatné môžem dať zajtra telefonicky. Sdečne ťa pozdravujem, Alena poradkyňa BA
@smesmesmejko rozumiem ti a viem presne o čom hovoríš. Ak odsávaš a kojíš od samého začiatku, tak klobúk dolu. Už len samotné odsávanie je príšerne vyčerpávajúce a časovo i fyzicky náročné... Oproti mne máš aspoň tú výhodu, že sa ti malá prisala. Ja som nemala to šťastie a to som naozaj vyskúšala všetky možné techniky, laktačné poradkyne a pod. Keďže som bola rozhodnutá malú kŕmiť mojim mliečkom, tak mi nezostávalo nič iné len odsávať. Odsávala som xy krát denne, 6 mesiacov a "preodsávala" som sa až do absolútneho vyčerpania. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že tvorba mlieka je veľmi ovplyvnená práve vytrvalosťou a prísnym režimom odsávania (i v čase laktačnej krízy, kedy je mliečka málinko). V obdobnom duchu sa musí niesť aj zníženie tvorby mlieka a teda odsávať menej krát a menšie množstvo, ozaj len po úľavu. Postupným znižovaním množstva odsatého mlieka by si sa mala dostať už len ku kojeniu. Ono to pôjde, neboj 😉
@smesmesmejko sa ti bude robit menej mlieka 🙂
@bagadka16 dakujem
@smesmesmejko skus prestat pit,...aspon na 1-2 dni,....