Ako napraviť dojčenie?

ditavan
21. máj 2021

Ahojte, v porodnici mi povedali, ze s mojimi prsiami nenakojim a musim pouzivat klobuciky. Odkedy sme doma, skusam malu prisat na bradavku, skusala som aj formovac bradaviek, prikladat ju stale, medzitym som odsavala mlieko, kedze mi ani cez klobucik vela nevypila a zacal strasny plac, dieta cele bordove... Som nestastna, mam pocit, ze dcerke nedavam to najdolezitejsie, z toho stresu stracam aj tu trochu mlieka co som mala, uz sa mi nepodari skoro nic ani odsat. Mate niektora skusenosti, ze pomohol suplementor kojenia s klobucikmi? Da sa to nejako skombinovat, kedze sa na bradavku neprisaje, aj ked to skusame kazdy den. Je este mozne taketo kojenie nastartovat? Neviem sa zmierit s tym, ze dcerka bude na umelom. Nechcem prist o mlieko :(.

marvin1234
21. máj 2021

@ditavan ahoj, ja som bola v podobnej situacii a uprimne nam to so suplementorom plus klobuciky neslo. Takze som vzdy skusila pp porade s lp prisavat bez klobucika kym maly nezacal byt nervozny (alebo ja). Vo chvili ked jeden z nas mal toho dost, dala som klobucik. Tiez sme sa trapili, kym som nenasla ten spravny. Canpol babies ani avent mu nevyhovovali, az cez MAM to zacalo ficat. Po kojeni som si este odsala co ostalo aj na stimulaciu a krmila cievkou po prste. Posupne sa zacal chytat bez klobucika stalevl castejsie a kojila som dva roky. Za mna, vol take sposoby, aby ste boli co najviac v klude. U nas sa to rozbehlo keď som akceptovala, ze robim vsetko co dokazem a upokojila sa. Dovtedy ma sialene stresovali vsetky rady ze klobucik je smrť kojenia, dokrmovat iba poharikom atd., tiez som si pripadala ako zla matka. Neboj sa, bude to v poriadku, urob tolko co dokazes. Drzim palce.

miadi
21. máj 2021

Skus len vela prikladat. Najviac Mozno skodi prave to ze ti toto povedali. Strasne negativne. No Neviem Ja som mala jednu invertnu bradavku a uz davno nemam vdaka kojeniu. Mam naturalne dudle. Bez klobucika.Novorodenci sa vedia vselijak hnevat alebo mrncosit na prse to neznamena ze mas malo mlieka, sleduj kolko mà mokrych plienok nie kolko si ty myslis ze mas mlieka. Mala by si nechat na prse kolko chce byt a ako casto chce byt.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
krisbar
21. máj 2021

Ahoj, prechadzala som si podobnym akurat ja som mala bradavky v poriadku, len maly bol po narodeni v inkubatore 4 dni, cize flaska, mne dali klobuciky a nejako uz sa mu nechcelo potom sat.
Velmi som tuzila dojcit, ale nakoniec sme to zvladli len 4m. Urcite kontaktuj laktacnu, prikladaj, ale ak to nejde - prijmy UM. Nam maly nerastol a s tym je potom spojeny psychomotoricky vyvin, cize dietatko zaostava...a tlacenie na MM mi nestalo za to aby mi maly neprosperoval.
Dnes sa dost tlaci na MM ale nakoniec ked som sa obzrela okolo seba a o tom rozpravala, vacsina prejde na UM a ostane len par matiek, co sa mozu hrdit ze "dojcila som do 2r."
Nehovoriac ze ja som pocitovala neskutocny STRES z dojcenia, odzrkadlovalo sa to aj na mojom vztahu k malemu, k manzelovi. V momente ked sme presli na UM sme sa vsetci skludnili a mame harmoniu.
Naozaj netlac na dojcenie. Ak to nejde a ma ti to sposobovat stres - prijmi UM.

nevenka
21. máj 2021

Ja som toto neprisavanie zazila 2x, pri prvom a tretom dietati. Nam sa osvedcilo najprv skusit kazde kojenie prilozit bez klobucika, neslo, nevadi, dala som klobucik, napapali sa, dokrmila som. S cievkou som nemala nervy, mam velke prsia, musim si prso drzat a tak kojit, klobucik, do toho cievku. Mlieko mi aj vychladlo, vylialo sa, proste nervy strasne som na to mala. Vycerpana som bola totalne z toho. Tak som zohnala flasku Lansinoh s takym dudlikom, co sa podoba na bradavku, ziadny iny mi nechceli. Ani Avent, tie siroke. Takze s touto flaskou som dokrmila. Casom som mala pocit, ze cez ten cumel sa ovela viac namahali, ako z prsa 🙂. Prve dieta sa mi na bradavku prisalo po mesiaci a to tretie po 6 tyzdnoch. Vsetky 3 ale vedeli papat z prsnika aj z tejto flase, ja mam taku skusenost. Len nedat ten uzky cumlik a velku dieru. Neviem, keby som sa riadila tym, ze len a len cievka, len a len bez klobucika, tak nekojim. Prve som kojila 17 mesiacov, odstavil sa, ked som kvoli tehotenstvu stratila mlieko, druhe som 20 mesiacov a tretie ma zatial 5 mesiacov. Tak to sa uvidi. A tiez mi sestricka v porodnici povedala, ze s takymito bradavkami ja kojit nebudem 🤦‍♀️

nevenka
21. máj 2021

Este, deti, ktore sa neprisavaju, mozu mat problem, ze maju malu pusinku a tzv. malu bradu, da sa to najst na nete. Potom nekompatibilita malej pusinky a velkosti bradavky, dvorca. Ja mam mega prsia a tie male ustocka... Tretie babatko dokonca davalo jazycek hore a tym padom som mu tu bradavku nevedela dat do pusy spravne, pchala som mu to pod jazyk. Ten klobucik som vopchala a casom pochopilo, ako to treba a jedneho pekneho dna, ked podrastlo a pochopilo, to zrazu slo. Takze nie je to v ziadnom pripade stratene, ked je aj flasa alebo klobuciky. Len ta flasa nesmie byt taka ako v porodnici davaju, s uzkym cumlikom a dierou ako svet. Oni len cim rychlejsie to naliat do tych deti 🙄...Ta Lansihon flaska a dudel je taky, ked ho spravne mali v ustach, tak tie usta boli nasiroko a taka mini dierocka, ze teda museli makat, tahat aktivne. Nehovorim, ze nie su deti, ktorym vadi vsetko a mozu odmietat prsnik po pouziti akejkolvek flasky. Ale nam to nevadilo pri troch. Tak ja mam take skusenosti.

ditavan
autor
24. máj 2021

@marvin1234
@miadi
@rmm
@krisbar
@nevenka
Dakujem, zienky 🙏🏻, velka vdaka za podrzanie a zdielanie svojich skusenosti. Tak vcera u nas bola laktacna poradkyna a ideme skusat krmenie cievkou po prste. Skusali sme vcera s manzelom, aj prelozit babo z prsta na prsnik s cievkou ale napriek tomu, ze sa na sekundu chyti, tak sa hned pusti a vrieska az do bordova 😬. Neviem si to predstavit krmit dcerku takto sama, to si vyzaduje aspon 4 ruky. Uvazujem, ze to skusim so Suplementorom od Medely, ale ci tam budem vediet regulovat poriadne tok... lebo ked nesaje, tak mliecko zo striekacky nepustam. Po tej flaske od Lansinoh ss popozeram, ja zatial pouzivam flasku Medela Calma, tiez by mala simulovat pitie z prsnika, ale aj tak z toho rychlo vypije... Drzte nam palce. Vcera som sa uz nervovo zrutila a nevyzeralo to pekne. Dufam, ze to nejak ustojim. Mam pocit, ako keby o nieco strasne dolezite prichadzame, ja aj dcerka. Neviem sa toho pocitu zbavit a zviera ma zvnutra tak silno, ze sa nedokazem na nic ine sustredit.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
krisbar
24. máj 2021

@rmm my sme skusali aj ciecku aj medelu...bohuzial bolo to len trapenie pre mna aj manzela a aj maleho...proste to neslo. Bol to pre nas stres. Velmi ti prajem nech to vy zvladnete lepsie.

ditavan
autor
24. máj 2021

@rmm zatial sa nam dari flasku vynechavat, ale na prsnik sa stale nechyta :(. Tak ho vzdy nakrmim cievkou po prste. Dufam, ze to ma zmysel, lebo sa velmi trapime. Som z toho hotova. Polohy mam nastudovane aj vkladanie prsnika do ust, ale neuspesne...

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tatranka86
24. máj 2021

@ditavan niekde som citala o takom triku ako sa zbavit klobucika, ktory spociva v tom, ze kazdy den sa odstrihne z klobucika 1 mm. Neskusala som, zda sa mi to vsak ako sikovne riesenie. Drzim palce 🙂.

ditavan
autor
25. máj 2021

@rmm dakujem, velmi to chceme... Citim, ze aj dcerka to potrebuje ale aj ja to potrebujem, fyzicky ju citit papat z prsnika. Skusam hlavne ked je pokojna, napriklad medzi krmenim cez cievkuna prst ked doplnam striekacku, vzdy sa ju snazim dat na bradavku, dnes sa mi zdalo, ze sa apson trosku pricucla na par sekund, tak zas je vo mne mala iskra nadeje.

ditavan
autor
25. máj 2021

@tatranka86 ja som o tomto citala v jednej diskusii na koniku a tiez ma to zaujalo, mozno vyskusam ak vsetko ostatne zlyha, lebo nejak zacala odmietat klobucik, odkedy skusame krmit po prste 🤷🏻‍♀️

juliet86
25. máj 2021

@ditavan pen ti chcem povedat ze uplne cha0em ako sa citis. ake je to tazke dlhe narocne neprijemne. rozumiem ze bytostne chces tuzis dojcit a zaroven mas strach tiez existencny ze co ak to nevyjde. a 24hodin denne si v tom. ja ti poradim maj sa rada povedz si do zrkadla aka si super ze toto vobec podstupujes ze sa snazis ze ides na dno svojich psychickych a mentalnych sil lebo sa snazis zabezpecit to co teraz povazujes najlepsie pre seba aj dcerku. existuju tie klasicke rady co isto poznas alebo ti vravela LP
koza na kozu nosenie drepy spolocne spanie ci kupanie. ja ti poradim mozno aj ine veci: chod na prechadzku sama ci s dietatom. rano vystav seba /obe slnku. chod niekam na chvilku sama ak spi a ma.s nou kto byt. venuj sa aspon chcilu tomu co ta naplna/mas rada. zavolaj niekomu s kym rada kecas a bavte sa o inom nez o detoch. nez ta manzel pomasiruje. neboj toto co prezivas nebude trvat dlho ani vecne. utrasie sa to

ditavan
autor
27. máj 2021

@juliet86 dakujem 🙏🏻 vazim si tvoje slova, vela pre mna teraz znamena, ked ma niekto podrzi.

juliet86
27. máj 2021

@ditavan ty to das drzim ti palce. neboj aj toto trapenie pominie