Ako je to naozaj s laktačným poradenstvom ?

evitka83
13. nov 2017

Mozno to niekoho zaujme...osobne, uz nikdy viac...Mamilu by som zakazala pre dobro mentalneho zdravia hlavne prvorodiciek...pekny den

https://najmama.aktuality.sk/clanok/257561/skut...

marlenka222
13. nov 2017

Ja neviem ale ked kojenie nejde no tak nejde. Tak proste na co trapit dieta hladom 2 mesiace dajme tomu od narodenia kym sa to rozbehne. Dieta je hladne,nervozne,nevyvija sa. Marka je nervozna lebo nezvladla kojenie,dieta place stale... Hlavne ze pije,je co jej nejaka tetka nakaze. Ako ospravedlnujem sa vsetkym ktori kojenim ziju aj po 5 rokoch zivota dietata,ale co Pan Boh nedal,tazko dosiahnut. A radsej zdrave dieta mozno na um ako nervozne a s poruchami prijmu potravin a kadeakymi ktore vznikaju z nedostatocneho prijmu len vdaka tomu ze si potrebujem dokazat ze som dobra v kojeni😉

evitka83
autor
13. nov 2017

@marlenka222 nehadam sa, je to pravda

marlenka222
13. nov 2017

@evitka83 pockaj budu take ktore ma ukrizuju! Zazila som tyzden kedy sme sa fakt s malou snazili a neslo to. Kazdych 15 min tyzdnove dieta pytalo jest. Jedno ci v noci ci cez den. Bol to des. Po tyzdni mojho nervacenia,malej hladu,bolenia bruska a toho ze sme boli nacucnute stale na sebe.... To uz vazne neslo. Som to vzdala,dala UM a babatko bolo kludne,zrazu 2 hodky medzi krmeniami,ziadne bolesti bruska. Ja som v klude aj kavu vypila aj sa najedla nehovoriac o spanku

evitka83
autor
13. nov 2017

@marlenka222 poznam, ja som s tym bojovala 4 mesiace. Mala som aj laktacnu, co sa tykalo pristupu na zaciatku, nemozem nic vytknut, snazila sa mi pomoct, ale ked si spatne vybavim, ze som na margo toho do seba tlacila Costi a pod. spatne ma to mrzi. ako clanok pise, na zaciatku bola dobra myslienka, ale dnes to prerastlo uz fakt len do businessu a mamicka, ktora si odtial niekoho zavola za 30E/h v podstate kupuje macku vo vreci, lebo fakt nevie, kto jej pride a fakt je, ze mamila nie je organizacia, ktora by mala oficialnu akreditaciu na certifikaciu zien v tomto obore a vela ich je fakt takych, co to robia pomimo, lebo si chcu zarobit a robia to na zaklade toho, co si precitali na nete, alebo ved aj oni su matky...cielom nie je rozputat diskusiu, len trochu povzbudit buduce mamicky, aby si viac verili a menej sa stresovali, ze oni to nezvladnu a treba kojit aj cez mrtvoly, takyto fanatizmus, mi je proto srsti

gab1sol
13. nov 2017

Určite niektoré mamičky vnímajú, že im mamila pomohla... Ja mám s mamilou tiež skúsenosť a musím povedať, že to bolo najhoršie investovaných 20 EUR za hodinu s laktačnou poradkyňou z mamily... Nikdy viac, skôr ma vystresovala a môj materinský inštinkt bol potlačený do úzadia... Našťastie, po týždni som sa spamätala, dala som na seba a svoje pocity a nakoniec som aj dcéru kojila... Keby som postupovala podľa rád laktačnej poradkyne, tak by som dcéru vôbec nekojila...

marlenka222
13. nov 2017

@evitka83 ja som mala na izbe v porodnici taku zenu,za ktorou priamo bola este v nemo laktacna a zvladli kuri prd. Matka stale nemala mlieko cez vsetky mozne poucne riesenia, cez odsavacku (ktoru si kupila za 130€), klobuciky, cez caje,bylinky,homeo, racio nemocensku stravu za priplatok. Mamicka skusala kojit na radu laktacnej co najviac (24hodin v kuse). Dostala zapal do prsnika, cez to akoze kojila. Odsavala mlieko, mala chytila nejaky zapal okamzite (ved samozrejme lebo bola oslabena uz tym ze nedostavala mlieko) a ked sa bola detska lek.pytat ci si zela prikrmovat um,striktne mamicka odmietla. V nemo si pobudli skoro 3 tyzdne. Kojenie sa jej aj tak nerozbehlo, akurat po odmietnuti UM detskej lekarky nedostala na neho recept od lekarky. A teda ked sa dostali domov, um to riesila akurat ho hradila v plnej vyske uz. A k comu to bolo? Vyhodene peniaze. Mne osobne povedala ze ked uz raz zacala,za tolke peniaze neskonci hned. No lepsie trapit za par stovak dieta....

lavieenrose
13. nov 2017

najlepsie je odmietnut UM v nemocnici a odniest si dehydrovane dieta ...

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lavieenrose
13. nov 2017

@zajkula62 skus si mlieko neodsavat ponuka = dopyt...teda mna nebavilo umyvat odsavacku a flase vyvarat...zjednodusis si zivot ;)

dazdovka
13. nov 2017

No ja by som ako prvorodicka ocenila aby mi poradil niekto so skusenostami, hoc aj z Mamily, mala som problem s technikou prisatia a tie rady od zdravotnickeho personalu stali za velke oneee (klobuciky, odsavacky, uchopenie, stravovanie a koliky, no cele zle, super bolo ked mi sestra z detskeho odd povedala, ze my sme uz degenerovani cele generacie a tak odprirodneni, ze uz skoro ziadna zena nema mlieko)
Kojila som napriek prvym 4 mesiacom velkeho trapenia, co dieta zvracalo moju krv 15 mesiacov a dalsie deti uz bez problemov...

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
13. nov 2017

Mne laktačná poradkyňa pomohla. Takisto pediatrička. Žiadne blbosti mi neponúkala, mastičky ani lieky. V pôrodnici mi pomôcť nedokázali - bola som tam 10 dní a ani raz som nenakojila, malá sa nevedela ani prisať. A to som si na nástenke prečítala, že všetky sú vraj vyškolené laktačné poradkyne. Domov sme odchádzali s fľašou.

Netreba hádzať všetkých do jedného vreca... Nemám rada články kde buď vychvaľujú do nebies alebo sprdnú pod čiernu zem a medzi tým nič neexistuje. Primárne však dôverujem skôr lekárovi, asi to v tým že si vyberám takých lekárov, s ktorými som spokojná alebo majú dobré referencie ;).

lorela
13. nov 2017

Dobry clanok!

trinita20
15. nov 2017

Dobrý deň,mam dilemu. Prosím poraďte mi, mám ten problém,ze mi dieťa neprospieva. Riešila som to už s dvomi laktacnymi poradkynami,ale až na tip v prípade bolesti prsníkov dávať olivový olej mi nijako nepomohli,vypoculi si problém že mám pocit a to nielen pocit že mám málo mlieka psychologický na mňa išli že sa nemám báť mám určité dosť mlieka nebola som s tým stotožnená,pretoze si viem vytlačiť len pár kvapiek. A hneď do mňa začali hustit kuptte si moringu,senovku,atd len ako nerozumiem,ze v dávkach 4 tabl/denne Pritom to nie je vôbec vhodné pre kojacej ženy!!! Bolo to uvedené na letáčiky k týmto "zlepsovakom".následne užívajte čistí,na gastre som sa informovala že v žiadnom prípade,zial neposlúcha som a možno sm tým aj zhoršila stav dieťaťa😕,um piť nechce nemali sme doposiaľ ani cumlík ani fľašu kojila som stále na požiadanie...,terwz keďže teraz sa mi ledva niečo v prsiach vytvorí a nechce mi piť um,prikrmt taktiež straaasne slabo takmer nič som z celej situácie nešťastná pretože na dieťati je vidno nervozitu neprispievanie,som z toho frustrovana...prosím poraďte ako naučiť 15 mesačne dieťa na um,fladu nechce pohárik detto,akokolvek Abavim nedarí sa mi a pristupujeme s láskou a láskavým prístupom,kde robím chybu,dakujem všetkým maminqm za rady🙄

evitka83
autor
15. nov 2017

@trinita20 co znamena neprospieva? Chudne, je malatne, chore...? Pre 15m je mlieko len doplnok stravy ale prospievat ma zo standardnej stravy. Benedikt a senovka sa odporucaju pri problemoch s laktaciou, su to iba bylinky, ale pri 15m dietati je skratka mozne, ze vam mlieko dochadza.ked nechce UM, tak mu asi nechuti. Ak chcete silou mocou, aby to UM konzumovalo skuste zamiesat do kase a osladit. Ale osobne si nemyslim, ze je nevyhnutne ho teraz do toho nutit, ked to doteraz nepil. Ak mate problem s jedlom, su pripravky v lekarni na podporu chuti. Dali ste malo info..

gab1sol
15. nov 2017

@trinita20 po prepustení z pôrodnice som prišla o mliečko, zo stresov... A mne na tvorbu mlieka pomohla Senovka grécka https://www.drmax.sk/senovka-grecka/ a Benedikt lekárky
https://www.drmax.sk/benedikt-lekarsky/ (ale neviem, ani tam nečítam, že by neboli vhodné pre kojace ženy). A samozrejme, veľa, veľa som pila, všetkého - čaje, vodu, bielu kávu (na raňajky som si robila),... Tvorba mliečka sa rozbehla síce pomaličky, ale dcéra si mliečko vytiahla a asi po týždni sa tvorilo v dostatočnom množstve. A čo sa týka papania, skús aspoň cez lyžičky, aby aspoň niečo dieťatko papalo.

gab1sol
15. nov 2017

@trinita20 ospravedlňujem sa, až teraz som si všimla, že ide o 15m dieťatko. A musím súhlasiť s @evitka83 , ročne dieťa už papá inú stravu, ktorá by mu mala postačovať, mlieko v tomto prípade nie je nevyhnutné, či už materské alebo umelé.

lavieenrose
15. nov 2017

@trinita20 ak dieta nema problem s kravskym mliekom tak davaj to...ani mne mala nechce pit um...nechuti jej...a 15. mesacne dieta sa musi naucit ze sa papa a ked nechce ostane hladne..neexistuje aby ani trosku nespapalo za cely den..a prikrm nie ale plnohodnotne jedlo lebo v puske ma uz urcite dost zubkov..

trinita20
16. nov 2017

@gab1sol ahoj,dakujem za odpisanie,aj benedikt som užívala,ale nič,navyse mám potravinovú alergiu nesadli mi to na žalúdok,pri senovke gréckej(vyberam)....neuzivajte v dobe tehotenst va a kojenia.,ja som už aj nadtym uvažovala či som tým dieťatku neublížila lebo po prvý krát som brala tieto tabletky keď mali dieťa 2 mesaice,c i jej to nepoškodili trávenie,a preto nie je ochotná jesť ako by mala lebo ju -to"boli",preto chodíme na gastro je aj silné anemucka a mala silnú žltačky,boli tazke začiatky,zasoqvala miu každú chvíľu,u stqvicne som ju rozbaliť m zi zvinovacky zobudzali aj tak nereagovala a spinkala jemne po usku prechádzala všetko čo radili v pôrodnici,z tamadial sme šli po 11 dňoch a to aj na moju prosbu lebo sme ani nabrqlu pôrodnú hmotnosť,je toho strašne veľa tých trampot....áno čo sa týka zúbkov má ich a jed sa hnevá využíva ich na škrípanie,ale je veľmi málo mňa ti sužuje...

trinita20
16. nov 2017

@lavieenrose ,ahoj ďakujem za odpísanie, zje ale malo je na nej vidieť že ak by zjedla viac je pokojnejšia,akonahle jej niečo donesiem(ponúkam v priebu dňa non-stop pri ) napr. Banán tri malé zahryznutiat a dost,tekutiny...bolo nám povedané že niektoré deti jedia menej iné viac,vsetko chápem rešpektujem,ale keď dieťa je len na pár lyžičiek denne to nie je v poriadku,a chorá nie je až na silnú anemiu čo jej tiež môže spôsobovať istú necht do jedla lebo sprvu sa poteší že jeeej,ale ako vravím 10 lyžičiek a dosť,a to je strašné malo.

trinita20
16. nov 2017

@evitka83 ,ahoj ďakujem za odpísanie,neprospieva vahovo sme na tom biedne a veľmi nerastie,lekari si nás pohadzuju...,ale ja sa snažím začať od seba,kde robím chybu...,dali nám nejaké lieky na zlepšenie chuti do jedla ale bez výsledku... Som v kľude hocia to boli,hrajeme sa spolu viem že dlhšie nejedla a jednoducho si ani veľakrát nezobne

elena_c
16. nov 2017

Na laktačné poradenstvo mám svoj názor, odkedy som si vypočula jednu z nich u lekára, ako sa chváli kamoške, že keď je mamička dostatočne "zmagorená" že dojčiť musí za každú cenu a X rokov, tak z nej dokáže vyžmýkať aj 1000€. Nehovorím, že všetky sú také, ale aj tak si myslím, že je to hlavne biznis na zraniteľných matkách. :(
Ja si pamätám, ako som ešte tehotná otvorila knižku o pôrode a starostlivosti o dieťa a keď som dočítala 20stranovu kapitolu o dojčení, tak som sa rozplakala, že toto v živote nedám...že to je zložité...takto chytiť prso, tak dieťa, toto si všímať, tamto si všímať....no des...
Dojčenie nám v pôrodnici nešlo...dostala som od každej sestry inú radu...tak som sa nato vykašľala a urobila to čo mi zdravý rozum hovoril...a vyšlo to... dojčila som len s klobúčikmi, bez nich sa malý nevedel chytiť, a kombinovali sme to s UM a malý si vpohode zvykol a žije, nebýva často chorý. 🙂

elena_c
16. nov 2017

@trinita20 prosím ťa, hlavne sa nestresuj a neminaj peniaze na somariny. Skús obyčajne kravské mlieko, ak nebude mať z toho hnačky alebo bolesti bruška tak UM nepotrebuje.
A inak veľa detí po 1. roku začne papať výrazne menej, začínajú si vyberať, atď, aj priberajú menej ako v 1. roku. môj syn presne v tomto období jedol menej...pokiaľ netrpí podvýživou (ak si nie si istá, zajdi k pediatrovi), tak je to OK. Môj malý strieda obdobia keď neje skoro vôbec s obdobiami keď by zjedol aj mňa. To je normálne. 🙂 Ak by sa ti zdalo že to trvá pridlho tak žiadaj dôkladné vyšetrenie u pediatra, odbery atď...držím palce

vroni
16. nov 2017

Tak na Mamilu a ich “odborne“ rady som alergicka. Ale tento clanok je tak priserny, ze si hovorim, ze asi autorku z Mamily vyhodili....

lavieenrose
16. nov 2017

@trinita20 no v prvom rade ries tu anemiu...ta je dovodom nechutenstva u vela deti...vo vasom pripade by bolo lepsie keby pije umele mliecko nejake sladsie aby jej chutilo..je tam aj zelezo vitaminy a aj vit c ..co u kravskeho mlieka nedosiahnes a navyse kravske mlieko zabranuje vstrebavaniu zeleza ..vela stoji narosan ( myslim) od justu cucoriedkovi..vraj ten pomaha pri anemii stoji 50e ale...mne by to pre dceru stalo za to vyskusat....zelezo je rastlinneho povodu a je aj zivocisneho povodu...zivocisneho povodu pri anemii sa tachsie vstrebava...inac moja dcera zacala jest chleba az s pecenovou natierkou(vyskusaj kupit bez e250 ,majka vyraba aj pre zlaticka pasteku bez ecok)..len tie vitaminy to je casto taka alchymia..lebo musis ustrazit aj prisun c a v crievku musi byt dostatok b12..mozes skusit pomixovat ovsene vlocky s jablckom to je dobra kombinacia jablcko ma C a ovsene maju zelezo...a este skus malej kupit instantnu kasu s umelym mlieckom..aj tym sposobom do nej dostanes zelezo..ak si uz skusila v minulosti co som napisala a nefunfovalo daj vediet

danula.ch
16. nov 2017

@trinita20 Ahoj 🙂. Ja som sa pri prvom neskutočne trápila a pri druhom som pochopila, že celý ten cirkus za nič nestal. Len čo som malému z nechutila jedlo. PomohlA mi to pochopiť aj knižka A dost!, veľa som si z toho zobrala, doteraz sa tym riadim a teraz už žiadne problémy s jedeníM nemáme. Obidvaja jedia malo, sú chuducki a malički, ale dôležité je, že to už nevnímam ako problém. A bez toho môjho nátlaku im aj oveľa viac chuti 😉. Takze zvolí, od hladu neumiera, nanajvýš sa dostane s jedlom do väčšej pohody a nebude to už uhlavný nepriateľ c.1 😀

lavieenrose
16. nov 2017

@trinita20 este mi napadlo ze nam velmi pomohlo ked mala dostala do ruky lyzicku a mala pocit ze je samostatna..viac spapa ked jeme ja a ona z jedneho taniera a ja sa jej davam krmit potom ma ona o zabavu postarane a ja krmim ju a ona mna...ranajky papame pri telke v obyvke musim ju pritom nahat niekedy..ale niekedy ma naladu a sedi pri mne..ked jedlo pred nu iba polozim tak vydzobe maslo pripadne natierku...na druhu stranu su deticky ktore spapaju viac ked sa im da do ruky cely kusok ovocia ci zeleniny alebo roztek

lavieenrose
16. nov 2017

@trinita20 a este nasa mala lubi parky..to je tiez jedno z prvych jedal ktore bola ochotna zjest...dlho fungovala iba na jogurte a kasi instantnej ale to bola dojcena...v lidli maju bez e250 a bez dalsich eciek(detske s piratmi)...po inych sa ani nekukaj..lebo je v nich bordel