Ako funguje tvorba mlieka?

ls56
20. apr 2022

Ahojte, s drobcom prezivame minimalne 1x do tyzdna laktacnou krizou(naozaj kazdy tyzden ju mame) potom sa mi podari zvysit si laktaciu senovkou a benediktom a niekedy aj homeopatikami a to az tak ze je mliecka naozaj az moc. A zrazu sa stane, ze mliecko sa znova “uplne” strati a to aj napriek pokracovaniu uzivania senovky a benediktu. To ze mam babatko castejsie prikladat a mlieko sa bude tvorit viac to mi nepiste,bola som doma tyzden zatvorena s babatkom (robila som mozne aj nemozne) a nic nefungovalo. Takze moja otazka znie: mate niekto taketo skusenosti? Popripade co robim zle ?ak prestane zrazu ucinkovat senovka a benedikt a ked nasadim o par dni znova tak znova to zaberie. Dakujem

nwnw
20. apr 2022

@ls56 je to o tom prikladani a musi pri tom sat. Dolezite je nocne dojcenie, aby sa tvorilo mlieko. Vela pit, spat s dietatom a fakt nepouzivat cumle a ine srandy. No napriek vsetkemu niektore zeny maju problem. To uz treba laktacnu domov zavolat.
Malo Ti pribera babatko? Tieto oscilacie su neprijemne. Ono sa to upravi okolo 4m, ale zavisi to fakt od stavu dietata aj neskor.

martinkaxp
20. apr 2022

Ja tomu tiez nerozumiem, ale co som vypozorovala, tak po sestonedeli mi prisla menstruacia. Par dni predtym sa mi strasne tazko spustalo mlieko. Vlastne pokym som mala cyklus, tak tvorba mlieka bola chaosna. Raz zblblo a bolo ho kvantum a potom zase prazdne prsia. Teraz ma babatko skoro 4 mesiace, mala mi prist menstruacia a zatial neprisla. Mam pocit, ze sa to ustaluje. Toto som zazila aj pri druhom dietati. Pri prvom som s takymto nemala problem. Je to ale hrozne neprijemne a vycerpavajuce preklenut tie obdobia, ked je ho malo. Hlavne, ak babatko nechce spolupracovat. Tak uz to len dajak vydrzme. Ako mas stare babatko?

jaskolka
20. apr 2022

Ja poviem svoj príklad. Tiež mi malý, sa párkrát do týždňa metal na prsníku, hlavne večer, jacal, reval, pýtal každú polhodinu, ja som bola zúfalá, že málo mlieka a podobne. Ale potom som zistila, že priberal utešene, čiže mlieka bolo dosť. Netuším dodnes, prečo tak vystrajal, potom to prešlo a už sa kojil až do odstavenia v 1,5 roku bez problémov.
Mala som doma aj Bebu pre istotu, ale nebolo treba

ls56
autor
20. apr 2022

@martinkaxp presne! Po sestonedeli hned menstracia. Odvtedy sa trapime. Boli sme aj u laktacnej a ta odporucila krmenie v polospanku co aj dodrzujem lebo vacsinou sa inak nenaje. Ona sa inak ale usmieva je spokojna ale vidim na nej ze by jedla viac. Hned po papani rucicky do ust ale inak sa usmieva. Ona hlad moc najavo nedava,ja ju krmim vzdy ked je moznost a spinka. A ma presne 3,5mesiaca. Planujem zaradit prikrm od ukonceneho lebo toto sa neda zvladat stale.
@nwnw boli sme u laktacnej a odporucila krmenie v polospanku co aj robime. Pribera pekne ale vidim na nej ze by este papala aj po papani. Ale ked jej davam tak uz nechce lebo vsak kto by chcel pit vodu keby mu tiekla po kvapkach?

ls56
autor
20. apr 2022

@jaskolka moja to robi stale. Pokial nekrmime v spanku tak vystraja neskutocne. Tiez mam doma umele v pripade nudze, zatial sme pouzili len raz aj ked sme mali uz asi 30 takychro kríz.

majlo1234
20. apr 2022

Odsavat si skusala? Ja som zo zaciatku vela odsavala a potim dokrmovala cez poharik/cievku, kym sa maly dobre neprisaval

martinkaxp
20. apr 2022

@ls56 normalne som rada, ze to tu pises, lebo ja som si myslela, ze mi sibe. Ze toto uz nie je normalne. Tiez som mala v plane od ukoncene 4. mesiaca zaviest prikrm, lebo nemam na toto nervi. Ale uvidim, lebo sa mi fakt vidi, ze sa to zacina normalizovat. A tiez ju v podstate krmim, az jak je unavena, v podstate vystihujem spravny okamih, aby sa vobec prisala. Normalne neverim, ze si niekto prechadza takym istym hovnom ako ja 😀 fakt diky, ze si to tu vobec napisala. Inak, ja neberiem senovku, ono je to jedno, tie prsia sa aj tak potom naleju 😀 bude to zavisle od hormonov.

nwnw
21. apr 2022

@ls56 ja som sa takto vytrapila pri prvom. Mne pomohla laktacna hlavne psychicky. Cele spanky na mne nacucnuty a za bdela revy, strajky. Inak pred kazdou menstruaciou strajk jak hovado a ked prisla, tak nonstop na mne a spanok aj 3,5h. Ked uz som bola psychicky na dne v 4. mesiac alebo v piatom, tak sato zacalo upravovat. Potiahli sme bez prikrmu do 6 mesiacov. No ale fakt chrbat ma bolel a kojila som uz po leziacky.

ls56
autor
21. apr 2022

@majlo1234 nie neodsavam,pri malej si to neviem ani predstavit(narocne babo)

ls56
autor
21. apr 2022

@martinkaxp ano,menstruacia prisla po sestonedeli ale druhu som zatial nedostala.. ale po sestonedeli vystrajala omnoho viacej to pri tom prsniku az plakala,teraz ma na salame.. za bdelosti si potiahne,odsunie sa,potiahne,odsunie sa.. a takto snad milion krat.. ale naozaj je to hrozne tazke prezit tieto obdobia.. kto to nezazije ten to nepochopi.. aj si niecim niekedy dokrmovala?

ls56
autor
21. apr 2022

@nwnw ja mam pocit ze toto je nekonecny pribeh.. moja nespi nikde inde cez den len v kociku.. takze pre nas to znamena ist do kocika a po hodinke rychlo bezat domov kym sa neprebudi aby som jej mohla dat vobec jest.. aj to sa uz teraz cez tuto krizu po polhodine budí v kociku s placom a mam podozrenie ze na hlad.. neviem

martinkaxp
21. apr 2022

@ls56 ja som dostala aj druhu, ale teraz tretiu nie. Toto iste robi aj moja mala. Za bdelosti som schopna ju len obcas nakrmit. Aj teraz rano sa zobudila a nechcela vobec mlieko. Tak len cakam, ze bude znova unavena. Raz som skusila cez cievku dokrmit, ale nie mojim mliekom. Ju z toho naplo a nechcela viac mlieka.

ls56
autor
21. apr 2022

@martinkaxp ano ako keby si opisovala moju situaciu😀 a aku ma naladu ked nechce mlieko a je hladna? Lebo moja sa stale usmieva aj tak. Ja som cievku tiez raz skusala a neskocila mi ani na lep ked citila ze je tam nieco ine ako by malo byt,potom nechcela prsnik uz vobec. A to som jej davala moje mlieko. A ako ti pribera?

martinkaxp
21. apr 2022

@ls56 je v pohode, len si dunda vzduch. Ja neviem, ani ako reve od hladu. Ale to som nevedela ani pri jednom dietati. Ona nie je ten typ, ze proste prsnik berie na ukludnenie. Ale ucim ju uz nejaku dobu pri prsniku zaspavat. Toto jedine nam nejako funguje. Ale ma dni, kedy sa bez problemov nakoji a zase dni, kedy je to boj. Este som si vsimla jednu vec, ze ked par dni nekaka, tak vtedy akoby sa nechce kojit. Potom, ked sa vykaka, sa mi vidi ze to je lepsie. Ako casto ti kaka mala? Inak, nam sa strasne vela veci pokazilo, ked v 2 mesiacoch dostala covid. Prestala sa tak kojit, alo dovtedy. Zacala proste strajkovat s jedlom. Pribera velmi dobre si myslim. Dnes som jej zacala davat probiotika. Skusim, ci sa to vsetko nepolepsi.

ls56
autor
21. apr 2022

@martinkaxp ani ja neviem ako place od hladu. Davam jej podla svojho pocitu lebo ona si nevypyta snad nikdy sama. Na zaciatku bola strasny “cickos” a teraz cicek ani vidiet. Vsetko doverne pozname,aj to ze neberie prsnik ako na ukludnenie. Beriem ho iba ja ako zdroj jej obzivy. Ona asi ani to😂 naje sa normalne iba ked je nahodou naliaty mliekom. Ale niekedy ani to. Aj ked sa jej spusti mlieko a zacne to striekat tak to vypluva. Aj ked koncime s kojenim ze uz nechce,tak to co ma v ustach hned vypluje. Za bdelosti sa niekedy na ten prsnik tak hneva ze nechce,ze ma aj kuse do bradavky. No desne s tymi nasimi deturencami. Som zvedava ako bude brat prikrm kedze uz teraz mi na jedlo otvara usta😀
Moja kaka normalne. Ked zjem sprostosti tak nekaka aj dva dni ale ked mam normalnu stravu tak kaka aj 3x za den. Probiotika jej davam tiez ale to skor tak ked si spomeniem alebo tak raz za 3-4dni. Ale s kakanim nema problem. Su proste dni kedy kaka viac a kedy menej. A mozno kovid je len nahoda neviem. My sme kovid nemali a jest aj tak nechceme🤷‍♀️

martinkaxp
21. apr 2022

Moja ked sa dokoji, tak s graciou natiahne cely prsnik a az tak sa odcucnem 😀 ja som tiez zvedava na prikrmy, uz teraz, ked jej davam vigantol na lyzicke, tak jasam plesam, ze ake je to chutne, aby vedela, ze lyzicka je fajn 😀 help ! Mne uz normalne z toho sibe 😀

nwnw
21. apr 2022

@ls56 pokial Ti pribera, tak sa nic nedeje. Mas len narocne dieta 😉. Kto nezazil nepochopi.

ls56
autor
21. apr 2022

@nwnw ma 3.5mesiaca a 7.5kg (pôrodna 3,5kg) ale celkovo je aj dlhá. Takže pribera krásne, len ma dosť obmedzuje ten spôsob jedenia, ako musim vystihnuť tu “možnosť” dať jej piť a nie je to o tom že sa kojime keď chce ona, lebo to by sa nenajedla asi nikdy.

nwnw
21. apr 2022

@ls56 no vydrzat. Bude sa to zlepsovat. Ja som mavala aj take ze doslova vynervovane vrestiace detsko som hojdala na rukach a ani za pana spat, lebo bol hladny a jest nechcel. No hruza kazdy tyzden som muzovi hovorila, ze kaslem na to a otvorim UM. Od 4.m sa to zacalo zlepsovat, prikrmami tiez. Nakoniec som potiahla 2r 😁. Pri horuckach som bola rada, ze kojim.

sorayaardente
12. nov 2022

Inak,to že si dáva ruku do pusy,neznamená,že je hladné,ale že si tie ruky objavuje a skúma.tiez mám raz viac mlieka raz menej,ale zjavne mu stačí,lebo nereve a spí dlho po večernom kojeni,aj keď niekedy robí cirkus,ale skôr z únavy