Ako dosiahnuť tvorbu správneho množstva mliečka?

renatka9
2. okt 2010

Dobrý deň, mám 9-dňového synčeka, rodila som spontánne, ale skončilo to sekciou pod úplnou narkózou. Synček mál pôrodnú hmotnosť len 2340g a 45cm, napriek tomu, že je donosený. Mliečko mi nabehlo o dva dni po pôrode. Mám však teraz problém s kojením. Maličký síce krásne papá z prsníka, ale strašne sa unaví pritom a potom dokáže prespať veľa hodín a mne sa dovtedy prsia veľmi nalejú, lebo mám naozaj dosť mliečka. Prsia mi potom začnú tvrdnúť a musím to odsať a potom je to v poriadku (niekedy používam aj obklady z bieleho vína). Ale chcela by som vedieť, ako dosiahnem fázu, kedy sa mi vytvorí len toľko mliečka, ktoré maličký vytiahne? Aby som nemusela neustále odsávať. Bojím sa, či sa mi prsia tým odsávaním nestimulujú k ešte väčšiemu množstva mlieka? Alebo tá regulácia príde sama? Čo mám robiť?

Ďakujem.

anjelicek26
2. okt 2010

Ja som odsavala viac-menej prve dva mesiace, teraz uz odsavam fakt len raz za cas... ono je vzdy lepsie, ked je ho vela, ako malo, pocas dna ti to väcsinou vyjde, v noci treba sem-tam odsat, aby sa nevytvorili zatvrdliny. Moj drobec mal tiez tak malinko 2550g a 45 cm, napriek tomu, ze viac-menej prvy mesiac prespal - aj kvoli zltacke - tak krasne priberal. Spal uz prvu noc v porodnici 6 hodin v kuse... nebudila som ho, aj ked mi to radili, ze papat musi... nema este 4 mesiace a ma 7,2kg... prespi celu noc... riad sa svojim pocitom. Regulacia prijde sama, maly zacne viacej pit, to, co odsajes si odloz do mraznicky, v case rastoveho spurtu ci nejakej krizy s mlieckom budes velmi rada, ze mas nieco namrazene.

elise
2. okt 2010

bábenko vypije tolko kolko potrebuje a tolko sa aj tvorí mliečka. ale mliečko sa skladá z vodového na zapitie to je to predné mlieko a potom zo zadného mliečka hustejšieho preto treba jedno kojenie jeden prník druhé kojenie druhý. mliečko sa vytvorí podla dopytu 😉 odsávaním sa mliečko dotvorí ale skús pred kojením priložiť na prsník nahriaty uterák rýchlejšie sa bábenko napapá.

michaela80
2. okt 2010

no mne s atiez narodila malinka s vahou 2300 gr a prsia sa mi nechutne naliavali prve dni a mala stale spinkala..no mne ju kazali kvoli nizkej porodnej hmotnosti prikladat kazde 2 hodiny ..zo zaciatku ju bol problem zobudit ale pomaly sa to upravovalo a prsia sa prisposobili dopytu...i ked mliecka mam stale vela a stale mi strieka ...ale holt to mame v genoch... 😀 😀 😀 😀 😀

busni
2. okt 2010

mne sa tvorba mlieka upravila cca po 3 az 4 mesiacoch, dovtedy, ked mala dlhsie spala mi prsia same zacali tiect, bezne som si ich rukou aspon trochu "vytlacila" aby netiekli. je urcite lepsie ked ho mas viac, ako keby si mala malo 🙂 no je to obcas otravne, stale "vytlacat"/odsavat. neboj ono sa to upravi. odsavat ich ale musis, lebo inak sa ti mozu zapalit, co je velmi neprijemne.

miska246
3. okt 2010

mne sa tvorba upravila po troch mesiacoch od porodu... 🙂

babulina
3. okt 2010

mne sa mliektvorba upravila asi po dvoch mesiach od porodu