Ako dlho ste kojili svoje dieťa?

5emily1
21. nov 2013

Dievčence mám pár otázok, čo sa týka kojenia/nekojenia....Ďakujem za odpovede.
1. Ako dlho ste kojili? /týždeň, mesiac, rok..../ poprípade ste nekojili.
2. Akú imunitu má Vaše dieťatko?
3. Aký máte emocionálny vzťah s dieťaťom?
4. Aké šikovné sú Vaše deti? /rozprávanie, vnímanie.../
🙂

emma2310
21. nov 2013

1. mesica
2. imunitu zatial slabu uz sme mali asi 3 x nadchu
3. lubime sa najviac na svete obe
4. mame rok este nechodime ale sme sikovny vieme vselico ukazat samy papat a tak

mirkacik
21. nov 2013

ahoj..moj bude mat 24,12 tri roky a stale ho kojim..chory este nebol,ak neratam asi 2 krat sopliky..

marylis
21. nov 2013

@5emily1 kojila som 6 tyzdnov. Maly nebol zatial chory, ma vybornu imunitu. Maly je mamickar, velmi sa lubime. Maly bude mat 9 mesiacov a uz sam si sadne, stvornozkuje, chodi popri nabytku, dokonca uz dokaze aj sam postat bez drzania. Ratam s tym, ze sa zachvilu pusti chodit 🙂 Co sa tyka rozpravania, tak zatial nic. Iba blabota. Ale vie veci ako dup dup, tap tap, pa-pa, atd 🙂

ursulienka1
21. nov 2013

sarah som kojila 2 roky a 7 mesiacov teraz ma 11 rokov, 5 mesacna sedela 6 mesacna zubok, 10 mesacna chodila, 2 rocna pekne rozpravala, chodi do nadannej triedy., bezne choroby. naviazana bola na mna nenormalne
sofinka bude mat 6 mesiacov a este stale ju kojim a verim ze nam to vydrzi co najdlhsie 🙂 uz ma zubok, pekne sa obraco od 4 mesiaca, chora este nebola

babul83
21. nov 2013

1. prvé dieťa 11 mesiacov, druhé dieťa 16 mesiacov
2. celkom dobrú. Bežné nádchy a prechladnutia, nie však často. Prvý bral antibiotiká možno 3 krát za 6 rokov, druhý častejšie, ale ešte sa mu imunita viac-menej buduje má 3 roky".
3. sú na mňa a mm dosť naviazaný.
4. pre mňa sú šikovní obaja, každí iní smerom. Mladší má problémy s vyslovovaním niektorých písmen, ale už sa to zlepšuje.

m_ij_ka
21. nov 2013

1. staršiu dcéru som kojila 6 dní z večera do rána som stratila mlieko a druhú som kojila 7 týždňov
2. obe majú dobrú imunitu nebývajú choré ( mladšia je momentálne prvýkrát chorá má soplíky a teplotu a to je chorá prvýkrát a má jeden a pol roka, staršia má 9 rokov a chorá bola asi 6 krát od narodenia doposiaľ)
3. dobrý s oboma, len riešime momentálne žiarlivosť u staršej snažíme sa to prekonávať, ale inak dobrý vzťah máme
4. staršia je školáčka má samé jednotky, mladšia má jeden a pol roka rozprávame, hundreme si (niekedy nám neni rozumieť), chodí už od siedmich mesiacov, sama sa zahrá s hračkami (ak je staršia v škole), a papáme všetko

katrinka8
21. nov 2013

1. Dcerku som kojila 26 mesiacov
2. Nasa pediatricka tvrdi, ze ma imunitu dobru
3. Myslim, ze silne puto je medzi nami 🙂 lubime sa
4. Rozpravat zacala pred 1. rokom (v 12-tich mesiacoch mala 75-slovnu slovnu zasobu, v roku a pol hovorila zrozumitelne aj pre cudzich ludi vo vetach, zacinala pouzivat suvetia...) Usta sa jej nezavru, co je den dlhy..., vnima vsetko, aj to, co netreba, ale to, co by mala, tak to casto nevnima vobec 😀 Zacala sa pretacat na brusko v necelych 3 mesiacoch, na nohy "vyskocila" v 4 (pri cviceni, nieze by stala sama alebo ju nebodaj niekto nasilu staval na nohy), okolo nabytku v necelych 9-tich, ale sama sa pustila chodit az v 14-tom mesiaci... Neviem, ale toto je podla mna velmi individualne, neviem, ci to nejako suvisi prave s kojenim... Kamaratka ma rovnako staru dcerku, ktoru nekojila (resp. len par tyzdnov) a ta sice zacala rozpravat ovela neskor, ale zato vie uz teraz krasne spievat a tancovat, a to ma len 3,5 roka 🙂

anjelik2509
21. nov 2013

1.ja som dojčila až do nejakého tretieho mesiaca druhého tehotenstva, malá mala vtedy cca 2,5 roka.
2.imunitu má myslím výbornú, zatiaľ nebrala ATB, máva len sem tam nádchu (soplíky, kašeľ)
3.náš vzťah je krásny, pri tom dojčení sme si vytvorili akési puto, zažívali sme také intímne chvíľky, čo nám nik nezoberie....ale poslúchať sa musí, samozrejme 😉
4.a malá je ako 3 ročná veľmi šikovná, povedala by som, že je múdrejšia ako ja s manželom dohromady 😀 veľmi jej to páli, je bystrá, vynaliezavá, má dobrú pamäť, vraj na svoj vek je múdrejšia (aj vyspelejšia) ako má byť 😀 Hovoriť začala všetko počnúc jej druhými narodeninkami, od roka také to klasické bľabotanie....Chodiť vedela sama ako 13 mesačná...Teraz poskladá 20 kúskové puzzle sama, má veľmi dobrú motoriku ručičiek, opakuje aj anglické, ruské, české slovíčka, tancuje podľa videa, vie niekoľko básničiek (zlatá brána, padla hruška zelená...), pekne vymaľuje obrázok, že sa jej podarí aj neprejsť za linku, naráta do troch, vie si sama prezerať fotky a videá v smartfóne a prepínať videá na notebooku.

hajajanka
21. nov 2013

Zaujimalo by ma, preco sa pytas. Je to nejaka forma vyskumu, dotaznik alebo len tak zo zvedavosti? Bolo by slusne objasnit, naco ti budu tieto udaje. Robis si diplomovu pracu?

brumka
21. nov 2013

prvu som dojcila 15m zo zdravotnych som musela skoncit :(
prvy krat chora bola v 9m antibiotika mala mozno 4x, z toho mala teraz 2x lebo sme nevedeli z coho mala take vysoke horucky, na vine boli velke nosne mandle ze uz museli ist von.
mala je na mna velmi naviazana a ja na nu 🙂
v 5,5m mala 2zuby, do roka ich mala 8 tesne po 16 a do 2r vsetky 🙂 ma ich pekne biele zdrave. chodi zacala v 7m a 11m sama bez opory, cize od 15m kocik vobec nepouzivame. kazdy sa mi divi ako moze tak malo spat a tak vela zabehnut po vlastnych. (je nadana pre sporty, snad jej to vydrzi)

magic08
21. nov 2013

1. Kojím tandemovo...
2. dcerka ma imunitu super, chora asi len 2x za 3,5 roka... mladsí je natom horšie, kedže staršia zo skolky kadeco prinesie...
3. Vzťah užasny, obe deti naviazane na mna a na manzela... mame to tak podelene... starsia je skor tatinkova a mladis je zas mamickin maznačik
4. dcerka šikovna, no rozpravat zacala az ako 2,5 rocna... chodit zacala skoro ako 11 mes.
syncek je zatial malicky ma 10,5, no uz urobil parkrokov sam...

ichbinich
21. nov 2013

1. Syna som kojila 2,5 roka. Dcera ma 8 mesiacov a este stale kojim, uv idime, dokedy 😉
2. Syn mal par krat sopel/kasel, nejake tie crevne virozy, najhorsie, co mal, bol zapal stredneho ucha, spojeny teda s jeho prvymi a zatial jedinymi antibiotikami, ked mal cosi vyse 3 rokov. Dcera ma teraz 2. krat sopel, ten prvy bol aj s horuckou.
3. Velmi dobry, aj ked ma niekedy vie nastvat, ked trucuje 😉 😀 S dcerou tiez velmi dobry.
4. Podla vychovavateliek v jasliach aj teraz v skolke je velmi sikovny, ma dobru jemnu motoriku, rozprava gramaticky spravne nemecky a ked chce, aj slovensky 😉 Velmi vela vnima, aj dcera je zvedava, obaja vlastne od narodenia. Doslova mi musia vidiet do hrncov 😀

suesy
21. nov 2013

Moju dcérku som kojila 9 mesiacov, potom sa sama odstavila, ale mlieko sa mi tvorilo ďalej, ale postupne toho ubúdalo. Imunita bola v poriadku, lebo počas kojenia sme prišli do kontaktu s deťmi, ktoré mali kiahne, ale keďže ja som ich prekonala ako decko, tak predpokladám, že som v mlieku odovzdávala tieto protilátky aj maličkej. Malá má teraz 2 roky a 10 mesiacov. Odkedy sme nastúpili do škôlky, je to s imunitou trochu horšie, sem-tam soplíky a kašlík (lebo jej soplíky tečú do krku). Dostali sme aj kvapky Imunal od doktorky, myslím, že to chvíľku potrvá, kým sa jej imunita prispôsobí na tú zmenu. Ale celkovo mi príde dosť odolná, lebo všetko rýchlo prekoná, dokonca ani po očkovaniach sme nemali žiadne veľké problémy, ani pri zúbkoch.

ritusuk
21. nov 2013

dvojcatam som odsavala (nar.v 32tt),behom 2-3t sme presli na UM.potrebovali priberat,boli niekolko tyzdnov v nemocnici,kojenie nebolo mozne.Zojku som kojila dokopy 2t,kvoli rocnym dvojcatam som v kojeni nepokracovala.imunitu maju vybornu,antibiotika este nemali,ani jedno z nich.vztah mame vyborny,cely den ich pusinkujem,mojkam,ak ma naseru,potrebujem svojich 5min.a ideme dalej.sikovne su,zrozumitelne nekeca ani jedno,akurat sa zbavujeme plienok (u starsich),su to vnimave,rozkosne,inteligentne bytosti.ako je to mozne,kedze neboli kojene,to netusim. (ironia)

zuzkat1
21. nov 2013

1.kojila som 3 a 3/4roka.
2.inunita super aj ked po nastupe do skolky schytala atb,to bol januar a z 20tich deti 15 chybalo. Ale bude mat 4 roky a nebyva chora.kym nechodila do skolky ani nadchu nemala.
3.vztah super,a napriek dlhemu kojeniu nie je ani maly privesok.je samostatna a na skolku si zvykla za 5 min.(mozno vdaka kojeniu,vedela ze ma istotu a stabilitu).
4.je vnimava,inteligentna-slova ucitelky.
Podla mna je ako ine deti.velke plus je samostatnost a sebadovera.

ali76
21. nov 2013

kojila som 8 mesiacov, pokial sa sám od seba nneodstavil

timotea244
21. nov 2013

Ja som kojila môjho syna 3 roky 3 mesiace...imunita je napriek tomu slabá,od malička býva často chorý a hneď sa na neho všetko nalepí...milujeme sa najviac na svete,je mamičkin maznáčik,je to najvzácnejšie čo v živote mám a vnímanie od malička je veľmi bystré,všetkému rozumie,chápe...a čo sa týka rozprávania,tak to prišlo neskôr,no napriek tomu,že dlho nerozprával,tak ako som písala všetko pochopil,urobil,vnímal,ale musel prísť jeho čas... 🙂

kokorunecka
21. nov 2013

1. dojčila som cca 2 mesiace
2. imunita počas dojčenia bola hrozná - zápal pľúc, po prejdení na UM je chorá len sezónne
3. vzťah máme výborný, stále sa mojkáme, keď ju niečo bolí mamička pofúka, mamička uspí, mamička zaspieva, ....
4. je veľmi spoločenská a ukecaná, prihovorí sa aj neznámym ľuďom na ulici, všeličo vysvetľuje, veľa sa pýta, spieva komplet celé pesničky, veľmi dobrú výslovnosť má, ....

mia551
21. nov 2013

v prvom rade, otazka 4 absolutne nesuvisi s dojcenim 😕 nechapem, aky zaver chces na zaklade toho urobit.... ja dcerku kojim stale (ma 2 r. 10 m). imunita bola super kym sme neznizili pocet dojceni na 2 denne (rano, vecer). dovtedy nebola ani raz chora (do 2 rokov), ani sopliky nic. teraz sezonne ochorenia (sopliky, prechladnutie)... inak imunitazavisi od vela inych aspektov (ockovania, strava a pod.), takze tiez by som nerobila zavery ako imunita suvisi s kojenim v absolutnej rovine...

evica01
21. nov 2013

1. dieta nekojene
2. byval chorlavejsi (sopliky, prechladnutia), snaha bez antibiotik
3. dotykove dieta, mojkame sa
4. mudry
1. dieta kojene vyse dvoch rokov
2. super imunita, malo chora, skoro vobec
3. obcas ma postiska, musim si vynutit 🙂
4. nadpriemerne IQ, dva hudobne nastroje, anglictina a matematika je top

palomka
21. nov 2013

*1 dieta dojcene 2 tyzdne, imunita slaba, 2 druhy intolerancie, alergie, zacinajuca astma, sikovna a rozumna
*2 dieta dojcene 8,5m, imunita lepsia, zatial ziadne alergie a intolerancie, v porovnani s dcerou nie je taky sikovny ako ona v jeho veku. Kedze dcera chodi do skolky, tak byva chory v tom obdobi aj on 🙂

evolet1
21. nov 2013

Ja som kojila dokopy viac ako 4 roky. Synčeka rok a pol, bola som už v piatom mesiaci tehotná s dcérkou, gynekologička odporučila prestať kojiť, nakoľko maternica sa trošku napínala. Takže som mala pár mesiačikov pauzu. A keď sa narodila dcérka, začalo to od znova. Bolo to krásne, no aj náročné. Cicala aj dvadsať krát denne, vo den v noci. Keby som nemala už skúsenosti a nemala to naštudované, asi by som myslela, že mám slabé mlieko. Rodina ma ľutovala že som nevyspatá, nahovárali ma nech prikrmujem. No ja som vedela že mliečko je dobré, malá priberala, len bola plačlivá a potrebovala maminu stále cítiť. V noci sa budila aj každú hodinu, ešte v 2 rokoch cicala aj 5krát za deň, 4x v noci. V 2 a pol rokoch sme prestali, zo dňa na deň. Podotýkam že kým som kojila aj syna (do toho roku a pol), tiež sa budil v noci aj 4x, až kým sme neprestali. Takže od tohto leta nekojím, a deti spia, výnimočne pýtajú čajík. Mám s nimi krásny vzťah, vybudovanú dôveru a ak ešte raz budem mať bábo, kľudne si to ponocovanie zopakujem. Stálo to za to!!!!!

nativanativa
21. nov 2013

1.mame 13 mesiacov a stale dojcim , nemienim prestat
2.no , mali sme asi 4 krat sopliky , ale skor islo mozno o sople kvoli zubkom , teraz mal aj kasel ,cize nic moc asi imunita ....
3.maly je obrovsky mojkacik , rad sa pusinkuje , tuli sa tiez
4.zatial toho moc nenahovorime , skor len slabikujeme

gabika2206
21. nov 2013

1. dcerku som kojila tri roky ,potom sa sama odstavila...s imunitou to bolo horsie ,nakolko bola operovana na srdiecko ,no prave kojenie sa postaralo o rychle zotavenie , naviazana bola strasne moc ,az pokym sa nenarodil maly a je velmi sikovna ,v skole patri medzi najlepsich ,uplne samostatna ,chodit zacala ked mala rok vlastne po operacii ,rozpravala ako 11 mesacna ,samozrejme nie dokonalo
2. syncek ma 20 mesiacov a stale kojim ,sem tam nejaka ta choroba pride ,hlavne zubky nam vzdy k tomu dopomohli , chodil ako 10 mesacny a taktiez je velmi vnimavy ,rozumie vsetkemu ,uprace hracky , papa sam aj zacina pekne rozpravat a naviazany je moc ,s oboma som si podla mna ,vdaka kojeniu vytvorila krasny vztah ,aj ked vzdy bol problem niekam odbehnut ,vzdy nasledoval velky plac ,u maleho je to stale 🙂

tamarka
21. nov 2013

1. Staršiu 13 mesiacov, mladšiu 2 a pol roka
2. teraz už sú na tom lepšie, zo školky ale nosili všetko čo sa dalo, od hemofila cez pneumokoka až po... asi všetko
3. strašne radi sa mojkajú, pusinkujú a mladšia úplne najviac, je ako moj tieň, súčasť mojho tela 🙂
4. rozprávať začali obe okolo roka a pol, veľmi skoro všetko vnímali, chápali. Mladšia číta a píše od 4 rokov, vtedy jej testy vyšli + cca 2 roky (vyzretosť, logika, pamať...) či je to kojením... netuším 🙂

titulienka
21. nov 2013

1.dcera - mesiac , samozrejme mladucka neskusena net bol este daleko v obraze
2.dcera - 10.mes , dostala afty nic do pusy nezobrala aj sme skoncili a infekcnom
3,dcera - 2 roky 🙂
4. syn - 1 rok 🙂

alexis13
21. nov 2013

1rok1mesiac10dni presne =D sama zacala odmietat jeden prsnik, a potom sa zacalo mliecko nejako stracat

barcelona94901
21. nov 2013

1_dojčenie od 3 mesiaca do 2,5 roka
2-imunita ,vraj jeden z najlepších "pacientov" niekedy sa stane,že sa vidíme iba na povinnej prehliadke,nechytili sme zatiaľ žiadné vážnejšie choroby,vírusy školkárske,kiahne sa nám vyhli tiež,iba bežné,že sople a bola nám vybratá nosná mandľa ,syn neje maso a zdravšie sa aj stravuje,okrem toho že bol kojený
3_vzťah perfektný
4-chodil od 8 mesiaca,od roka nemal potrebu spánku a iq o niečo vyššie ,nemal potrebu blabotať,začal používať reč neskor ,ale už vo forme celých viet,otázok 😉
5- vek 8 rokov,myslím,že do troch rokov sa pýtať ani nemá význam,kedže ide o deti vačšinou ,ktoré ešte neboli ani v školkárskom kolektíve 😉

dahra
21. nov 2013

Syn (má 3 roky a pár mesiacov):
1. kojila som takmer doslava "do roka a do dňa", deň pred 1.narodkami sa sám odstavil, šli mu zúbky a ani odsaté mliečko inak vypiť nechcel
2. 1x dostal nádchu trvajúcu cca 5 dní mesiac po odstavení, do 2 rokov sme mali asi 3x slabšiu nádchu, pred 3.rokom sme mali raz virózu - teploty do 38,5, nádcha trochu kašeľ, od septrembra v škôlke (september - 10dnová silná nádcha, október - hnačky a zvracanie - kliebsiella (baktéria) v tráviacom trakte, 3 dni nemocka, november - 2týždňová silná nádcha) Doteraz sme ešte ani raz nebrali ATB
3. môj maznoško -- dudloško do 2 rokov, no nikdy nie mamičkár (chodila som do práce na 2hodky denne už od jeho polroka, naučený byť s otcom a inými príbuznými), no a potom sa rozhovoril a jeho táranie priťahuje ľudí a jeho k nim, teda žiadny bojko a vcelku spoločenský, momentálne rebeluje - neguje, čo sa dá, aj sám seba 😀 No ešte stále sa spolu mojkáme v niektorých situáciách a keď je zle, hľadá mamu
4. pohybovo - motoricky nič moc (pretáčanie začal praktizovať v 8. mesiaci) v 10.štvornožkoval a rok a týždeň chodil sám. Neskúša nové veci - bojí sa napr. skákať na trampolíne. Kreslenie nemá rád, absolútne žiadna výdrž, modelovanie s plastelínou detto. No rozprávanie, spievanie a mudrovanie mu ide. farby poznáme už dávno (rozlišuje aj sivú, ružovú, fialkovú, oranžovú), počítať vieme do 10, poznáme tvary, vymenuje písmená a niekoré rovnako ako čísla rozozná. Pomenúva ročné obdobia, pamätá si aj zložitejšie veci a vie si vytvárať súvislosti - minule ho učiteľka chválila, že jej rozprával ako funguje "fotobunka". Pamäť na minulosť má geniálnu - vie, čo robil, kde bol ako aj dvojročný. 😉

meamak
21. nov 2013

starsiu dcerku do 3. rokov a mladsiu ktora ma 15 mesiacov este kojim a kym mam mliecko budem pokracovat. Byvame velmi malo chori a tiez chodievame k lekarovi iba ked nevyhnutne musime.