ahojte baby ako dlho je spravne dieta dojcit?stretla som sa s nazormi 6mesiacov potom ze rok a potom ze ako dlho chcem ale myslim dat dietatu dobry start do zivota dojcenim 😉 prveho syna som kojila rok a myslim ze to bolo dost a druheho by som chcela 7mesiacov neviem ci je to dost ale budem musiet nastupit do prace takze dojcenie budem musiet ukoncit este pred rokom ☹ dakujem za odpovede 😉
Ja som dcerku kojila 2,5 roka (tazky zavislak) a synceka 8 mesiacov a teraz uz dostava flasku, prsnik uz len 2x denne - zdravotne dovody prinutili...
Ak musis ist do prace, neznamena to, ze musis prestat dojcit. Nie je vobec pravda, ze dieta, co dostava flasku, nema zaujem o prsnik. Kludne mozes dojict rano, vecer a v noci a budete spokojny. Flasku pred obednym spankom mu moze dat tatino ci osoba, ktora sa o neho bude starat. Ak by si ho v 7 mesiacoch fakt musela odstavit, aj tak dostal krasnych 7 mesiacov dojcenia. Nelam si s tym hlavu. Dobry start uz dostal 🙂 Najdolezitejsie su fakt tie prve tyzdne.
Myslim si , ze najdolezitejsie je prvych 6 mes. samozrejme ze ak nastupis do prace tak je to uz o inom...Aj ked si myslim, ze dobry start do zivota sa nedava len dojcenim, lebo su maminky, ktore dojcit nemozu a tiez chcu dat ten najlepsi start svojmu babatku. Takze bud v pohode , aspon zapojis aj tatina do krmenia . 🙂 🙂 ...ja som prvu kojila mesiac, druhu rok, tretiu 2 roky a teraz mam v plane rok. potom to uz bola doslova zavislost a pri odvikani sme plakali obe ...
tak drzim palce...tym ze prestanes dojcit, nebudes o nic horsia maminka ako ta , ktora dojci 😉 😵 😵
6 mesiacov je dolezitych...potom podla toho, ako ti to bude vyhovovat..ale kvoli praci nemusis vobec dojcenie ukoncovat...ranne, poobedne (po prichode z prace) a vecerne dojcenie ta v praci obmedzovat nebudu, prave naopak, pritom si oddychnes, uzijes si male a nemusis stracat cas pripravou UM...ja mam kamaratku, dojci dcerku, ktora teraz v marci bude mat 3 roky, do prace a do skolky chodia obe od septembra, dojci uz len rano a vecer...do kedy este nevie, asi to uz ukonci, len sa jej akosi nechce...rada si ten cas s dcerkou vychutnava..
Prvu dcerku som dojcila 9mesiacov,syncek ma teraz 9.mes. a ine ako MM nepozna.O mesiac mi uz pracovne povinnosti tiez nedovolia dojcit na poziadanie-tak ho ucim pit aspon vodicku z poharika s naustkom,ale hadam ranne,vecerne a nocne dojcenie zvladneme 🙂
drzim palce
neviem ci nieco take existuje v tvojej praci,ale napr u nas ma dojciaca matka kazdy den 60 min vyhradene na dojcenie dietata alebo odsavania mlieka pocas pracovnej doby.Tych 60 min si moze rozdelit na 1krat 60,alebo 2krat 30,alebo 3krat 20 min a zamestnavatel musi tento cas zabezpecit a zaplatit.Nakolko tu v Irsku je materska dovolenka len 6 mesiacov,tak aspon takto sa snazia vyhoviet matkam,ktore nechcu kvoli praci prestat dojcit svoje dieta.
u nás je síce v zákonníku práce, že matka ktorá dojčí má právo na prestávku počas pracovnej doby, len tam je už problém v tom či sa dá dieťa doniesť na kojenie a ako to zorganizovať. ja mám nastúpiť ked bude mať malý 4,5 mesiaca čiže o odstavení nemôže byť ani reči. malý navyše úplne odmieta fľašu, takže dojčiť budem nadalej a tak dlho, ako to bude možné. u 7 mesačného sa dá zvládnuť pobyt v práci bez dojčenia.. ale tiež si myslím, že prvý polrok je to najdôležitejšie, dalej závisí od teba, či chceš alebo nechceš dojčiť dalej, lebo kvoli práci prestať nemusíš.
ahoj, tiez sa chcem zapojit do diskusie, potrebujem poradit, lebo vobec neviem, co mam robit. tiez musim nastupit do prace po materskej, maly bude mat vtedy 26 tyzdnov a vobec neviem, ako zvladnut prechod z plneho dojcenia, odstavenie a este aj zavedenie prikrmov. prve 2 mesiace budu na striedacku varovat mama a svokra, potom ho cakaju jaslicky. ked sa pytam lekarky, ako co robit, nic mi nepovie, len riesi, co sme to za socialny stat... z toho sa moj maly nenaje...
davnejsie sme mu skusali dat z flase odsate mlieko, ale uplne odmietal a smozrejme, chcem dojcit co najdlhsie, tak sme ho nenutili, lebo som sa aj bala, aby sa moc skoro neodstavil /ak by si zvykol- vraj z flase je to lahsie/ a aby som pripadne nestratila mlieko. pred zhruba 1,5mesiacom som totiz skoro stratila mlieko a stalo ma to vela usilia, ako on neprist.
teraz ma cca 5 mesiacov, o 6 tyzdnov nastupujem a neviem, ci mu mam zacat najprv zavadzat prikrmy alebo ho naucit na odsate mlieko z flase? mama nuti do prikrmov, lebo ze ja som ako 2-mesacna dostavala mixovanu polievku aj so slizami 🙂, ale teraz sa to neodporuca. svokra zas pre zmenu muza plne dojcila 8 mesiacov a ked jej lekarka kazala zaradit nieco nove do stravy, tak na dalsej navsteve hlasila, ze uz jedava segedin... takze od nich sa asi moc rad nedockam.
dakujem za vsetky rady.
dojcit mozes ked prides z prace, pred spanim, a rano, prsia si na rezim zvyknu
Ja som svoju dcérku kojila 26 mesiacov a mohla som aj viac ale všetci už na mňa kričali.Je to podľa mňa osobná vec každej matky dokedy chce svoje dieťa kojiť,pokiaľ niesu zdravotné problémy.Všade sa rozpráva za ideálne je rok ale my sme za tých 26 mesiacov kojenia boli raz chorý,takže podľa mňa čím viac tým lepšie...
malo by sa min. dva roky a viac...tie dva roky su pre mna taky optimum..ved to je logicke, dieta potrebuje mliecko, preco ho nahradzovat kravskym ci inymked moze mat nase ktore je najlepsie??
AHOJ,pripajam sa k diskusii..
Ja som kojila prveho syna rok a 2mesiace..potom som ho postupne ja odstavila,lebo mal ma iba ako cumel 😀 😀..potom som mu davala Nutrilon a v pohode to vzal...Teraz dceru tiez dojcim a chcela by som tiez aspon do roka..(vzdy som hovorila,ze chcem kojit 6 mesiacov,ale ked sa podari,tak aspon do roka)
u kazdeho je to osobna vec..ak matka chce ,tak nech dojci dokedy chce..Ja si myslim,ze tak do 1 1/2 -2 rokov je optimum..Vacsie deti uz dokazu pit same a su uz mudrejsie.Kamoskin syn v 3 rokoch jej dvihal tricko hocikde a chcel pit. 😲 Myslim si,ze bol uz dost velky na to...Mliecko v prsniku sa casom meni a neverim,ze vacsie deti tak zasyti ako ine mlieko..Tam je len ten kontakt s matkou.. 🙂 to je moj nazor...
Odpoveď na otázku je veľmi jednoduchá: Dojčiť dieťa je správne tak dlho ako to maminke a dieťatku vyhovuje. Hľadať univerzálnu dĺžku je nezmysel. Aj tak si každá maminka urobí podľa seba. Skončiť kvôli práci nie je nutné. Ja osobne som vždy dojčila pokiaľ to mne i dieťatku vyhovovalo i keď som už pracovala. Vlastne i teraz už čiastočne pracujem. Čím väčšiedieťa , tým menej často dojčenie vyžaduje a preto je super si zachovať aspoň večečrné a ranné dojčenie. Radšej ani nenapíšem ako dlho som dojčila staršiu dcérku. Pre mnoho mamín asi nepredstaviteľne dlhú dobu, ale bolo to naše osobné rozhodnutie a vždy sme si to super užívali.
To je vzdy len na mamicke. Urcite je najlepsie co najdlhsie, ale vsetko zalezi na pohodli dietata a matky.
Ano najdolezitejsich je prvych 6-7 mesiacov a potom uz vlastne odstavujes prirodzene,ked nahradzujes prikrmom. Samozrejme sa da nahradit UM a to uz je na rvojom uvazeni ako Ti to bude vyhovovat. Ja som kojila do 18 mesiacov a kludne by somkojila aj dlhsie,ale bolo mi to uz neprijemne..hlavne rano,ked sa uz nestihlo vytvorit dot mlieka alebo co...
žienky a vedeli by ste mi povedat či je normálne, že čím je dcerka staršia tým viac si pýta dojčenie? Predtým spávala už celú noc a v poslednom čase sme celý den a celú noc na prsníku. Milka má už 16 mesiacov a napriek tomu že mám 4 deti kojila som len ju. Takže neviem ako skončit. Premna je to už strašne vyčerpávajuce. Len čo zamrnčí alebo trošku spadne už pýta cici-.... 😅 Dakujem za rady
Do 6. mesiaca je ideálne. Veľa mamičiek odsáva a mliečko podáva vo flaši. Všetko záleží od matky a dieťaťa a samozrejme od okolia ako to matke umožní.
Ja som kojila cca 2 roky.
@tanja61 6 mesiacov je to "minimum" potom uz je to na mamine a babatku ako to citia...ja kojim zatial 15 mesiacov a planujem prestat az to bude dcerka chciet ... dufam ze to nebude skor ako dosiahne 3 roky🙂
@mataklinec to paci nepaci bol omyl🙂 prepac, chcela som reagovat na prispevok tvoj🙂 moja ma 15 mesiacov a v noci je minimalne 4x hore este cca pred mesiacom to bolo 6-7x ale kjedze mas 4 deti tak verim ze je to unavne... ako prestat neviem, lebo to je mi zatial vzdialene ale mozno by tebe pomohlo keby si spala s nou🙂 mozno sa jej rezu zubky a je z toho nervoznejsia...tie zadne vraj bolia najviac... neviem moja s tym problem nema ale pocula som to tak... ak ti to tak vadi...tak jej skus zaviest nejaky rezim v kojeni... a pri ostatnych situaciach sa ju snaz upokojit inak, bude spociatku asi vela placu ale nauci sa... zrejme este kojis na poziadanie tak toto skus zmenit... proste nedaj hned ako bude pytat, ponukni vodu alebo co pije a daj napr. o pol hodku az... ale to je len nazor kedze sa ma to netyka, ale asi by som to takto robila...
¨hlavne sa po takých dlhých kojeniach netreba cudovat stavu zubkov detí - samozrejme ide hlavne o nočne kojenia, pocmurkovanie---- a je otazne do akej miery je take dlhe kojenie fyziologicke
podla mna kojit ako dlho to mamine a dietatku vyhovuje
@mataklinec tiez som mala podobny problem ako ty..asi pred mesiacom som proste zo dna na den prestala davat cez den,stale som ju nejak zabavila,sice malo pije vody dodnes,asi tak deci a pol,neviem ju naucit,ale didu nedam aj ked opyta a uz ani velmi nepyta..v noci este davam kedy chce,asi tak 2-3, nechcela som hned naraz aj nocne obmedzit,aj ked je to len o zvyku a da sa to naucit..predlzovat aj nocne kojenie,stale kazdy den o nejaky cas,chce to trpezlivost,ale tak do tyzdna sa to da,hovorim z vlastnej skusenosti 🙂
mataklinec Tak my sme presne kvôli podobnému problému prestali s kojením v 19. mesiacoch. Pýtal cez deň stále častejšie, keď bol unavený, uplakaný, ...No a tie noci- hocikedy aj 6-7x Občas nie a nie zaspať, pýtal si každú chvíľu, niekedy doslova visel na prsníku a mňa brali nervy. 🙂 Nespali sme celá rodina, ja som bola ako mrcina, nevyspatá, stále dookola.A vrcholom bolo, keď sa do polnoci zobudil 5x, manžel povedal a dosť-išiel spať k nemu a mňa poslal do obývačky-malý spal do rána. No a na druhý deň som mu dala už len ráno a potom koniec. Vysvetlila-maminka má boľavé, musí počkať-zázračne to znášal-hrdinsky, občas pomrnkal, ale žiadne záchvaty hnevu. Takže tak nejak u nás. Chcela som počkať, kým sám neprestane chcieť, ale už sa fyzicky nedalo. A on sa upokojil a spáva oveľa lepšie.
@tanja61 ja som nastupila do prace po 6 masiacoch a nadalej dojcim rano,,chodim dojcit na obed a potom ked pridem z prace,,,,a pred spanim,,,som toho nazoru, ze ak s dojcenim nechces prestat zo dna na den a vydrzis dojcit az do casu kym nepojdes do prace nie je dovod na radikalne ukoncenie,,tiez som sa toho obavala ake to bude,,ale nakoniec sa tento nas ritual sa takto utriasom a dnes som tomu rada (1. syna som dojcila len 3 mesiace)
Podla mna je dobre dieta dojcit dovtedy, kym to vyhovuje obom, ale hlavne dietatku 🙂 Dojcenie nie je len o vyzive ktoru dietatu davas, ci imunite, ale aj o vztahu, su to take vase chvile 😉 myslim ze je najlepsie, ak ukonci dojcenie dieta, aj ked sa to nie vzdy da, ja som dojcila rok a 9 mesiacov a som rada, myslim ze by bola skoda pre pracu dojcenie ukoncit, skus najst aj ine moznosti 🙂
moja mala ma 11 mesiacov takmer. Doteraz je dojcena. Chcela by som vsak ju naucit aby bola schopna vypit obcas moje odsate mlieko alebo UM. (teda by som mohla ist vecer vonku ;))
Kedysi ked bola malicka tak sme odstriekavali mlieko obcas (V tom case som si odstrikala celkom rychlo aj 150 ml) a mala pila z flasky, ale neskor zacala odmietat flasku a tak sme ju do toho nenutili .. kedze to zase az tak nebolo potrebne a od tej doby som si mlieko neodstriekavala.
Dnes samozrejme uz je na normalnej strave .. (papa velmi dobre.. zje co jej dam .. viac menej)
a pije vodu z poharika .. (aj ked nie vela .. ale tak deci a pol za den da)
Skusala som teda odstriekat mlieko ..ale aj ked som odstriekavala ked by moje prsia mali byt plne .. tak sa mi podarilo odstriekat tak 30 ml. Ak toto je skutocne mnozstvo mlieka co vypije ..tak je to hrozne malo (to by bolo 60 ml za 24 hodin) ) Ja totiz kojim uz len vecer a rano. Alebo odsavacka je o tolko slabsia ako detske ustocka 🙂?
Mate niektora skusenosti???
Skusila som jej teda dat UM .. ale to odmietla.. (tak uvidime ci sa v noci zobudi ze bude hladna .. ??🙂
Dakujem za rady ..
neexistuje na to asi správna odpoved ako dlho
Ja osobne zastávam názor kým to zdravý rozum dovoľuje. proste niekomu to nejde, nemôže, nechce, niekto chce chvilu, niekto 3 roky. dieťa si samo vie povedať kedy dosť. bohužial niekedy aj ked ako veľmi chcete nedá sa. ☹
Môžeš ho kojiť, kým sa ti bude dať, ak musíš nastúpiť do práce, koj ho ráno predtým, ako odídeš a čo najskôr, keď sa za ním vrátiš. Určite ho nakoj večer pred spaním, pravdou je, že tvoje telo sa prispôsobí, ak si nájdeš pravidelný režim. Potom budeš môcť kojiť tak aspoň tak dlho, ako prvého syna 🙂.
ahoj a naozaj je to nutne? nemozes odsavat? ak sa naozaj neda, tak s tym uz asi nic nespravis, myslim, ze najhlavnejsie je kojit prvych 6 mesiacov, ja som nekojila ani dva mesiace, co ma hrozne mrzi, keby som kojila aspon tolko co ty, bola by som rada