Ahojte,prosím vás ako dlho dojcite novorodenca,myslím časovo vám to ako dlho trvá ? Ja kojim každé 3 hodiny po 20 minút , nie je to málo? Cca 10 min z jedného prsníka a 10 min z druhého ... A neviem či to nie je málo ..ďakujem 🙂
@lu_si_lusi Aj ja na poziadanie a bolo to spociatku aj kazdu hodinu a snazila som sa kazde kojenie len z jedneho prsnika nakolko spociatku ti ide predne mlieko akoby voda na uhasenie smadu a potom zadne mlieko , takze aby si dietatko vytiahlo aj to zadne mliecko a pekne priberalo a bolo syte.
Pol hodinu. Z kazdeho prsa 15 min. A vazila som si ho a zapisovala vahu pred a po
@pribinak tak mi povedali v nemocnici... A to ho ešte budím na kojenie pretože je veľmi spavé...
@lu_si_lusi ma cumlik? Je v zavinovacke? To všetko môže ovplyvniť prirodzene dojcenie. Kojila som tak často a dlho ako chcel. Niekedy i každých 20 min (ale to už bol extrém, trval 1,5 mesiaca, dĺžka kojenia 20-60 min)
@lu_si_lusi aj ja mam z porodnice a od pediatricky rezim kazde 3h. Vacsinou je to tych 20-30 minut. Davam vzdy jedno a ak by sa najodou dodatocne zobudil, tak davam druhe.
Zaspava casto.
Zabudam vazit..
Ale my si este tak nejak hladame k sebe tu spravnu vlnu. Tak snad pride 🥺🥺🥺
@lu_si_lusi ja som dojčila každé 3 -4 hodiny tak ako si dieťa pýtalo. A trvalo mu to tak do pól hodinky a bolo vidieť že je plný…
@lu_si_lusi Hm, ja zvyčajne neodporúčam vidieť spiace bábätko, možno mu to takto vyhovuje, ale ak papa len každé 3 hod, tak určite ho nechaj na prsníku dlhšie piť, 10 min je malo, aby pilo viac zadného mliečka
N kázali v nemocnici budiť na kojenie každé 2-2,5 hod. Aj v noci. Ja som ho spočiatku kojila 1-1,5hodinu, lenže ešte ostatné úkony (prebaľovanie, odgrgnutie....) no ostalo mi 15 min (na spánok, jedenie, pitie, na WC) a mohla som začať všetko odznova..... Bolo to pre mňa neúnosné.
Potom pediatricka poradila, aby som ho kojila 10-10minut a potom dala UM. Postupne sa mi malý naučil sať efektívne - asi za 2 týždne (zo začiatku prešlo aj 40minut, kým niečo vytiahol, preto som tak dlho kojila), a ja som nechala rozostupy 3 hodiny (lebo kojenie + dokrmovanie aj tak zabralo hodinu).
@lu_si_lusi vobec som nesledovala cas, ked bola mala hladna, nakojila som ju. Potom pri kojeni zaspala alebo sa sama odpojila, ked mala dost. Nestriedala som pri jednom kojeni obidve prsia. To sa uz ani neodporuca, kedze najprv ide “redsie mlieko” od smadu a potom to zadne. Neviem ci je to 100% tak, ale mne tak bolo odporucene a aj keby to tak nebolo, tak naco zbytocne prerusovat dieta pri jedeni a strkat mu druhe prso 🤷🏼♀️ Ja inac svpjim sposobom obdivujem, ze sa ti chce na minutu sledovat hodinky a planovat si kedy kojit a este aj ako dlho, vrchol mojho sledovania bolo zapamatat si, z kt mala naposledy :D
@lu_si_lusi mne maly spal 3 hodiny napapal sa a spal zas 3 hodiny. Zo zaciatku papal aj 45 minut spolu z oboch prsnikov, po cca tyzdni dvoch sa to znizilo na 20 minut a neskor uz papal tak 10 minut . Teraz ma 4 mesiace a napapa sa aj za 5 minut. Papa na poziadanie priblizne kazde 2 hodiny.
@lu_si_lusi Dojci sa na poziadanie: vtedy, ked dieta pyta a tolko, kolko pyta. Ziadne hodinky, vahy, rezimy.
Spave: s cumlikom, v zavinovacke, s nejakou dodatocnou aj ked miernejsou zltackou - to si akurat zeny zarobia na problemy a do 3.mesiaca dietata prestavaju dojcit a prechadzaju na umele mlieko. Co z toho je vas pripad? Ako fungujete?
Takze, ak by si rada dojcila dlhsie, bezproblemovejsie, navrhla by som zmeny. Pozriet sa na vase fungovanie komplexnejsie.
Starsi sa dojcil kazdu chvilku, doslova aj kazdych 30min, mladsia, ta si dodrziavala take 2 hodinove pauzy od dojcenia. Tento priklad davam, aby si videla, ze kazde dieta je individualne a treba sa na to tak pozerat. Nie cez strazenie casu a vahy. Stres pre dieta, pre matku, nevedie to k nicomu dobremu.
@lu_si_lusi cez noc som na kojenie nebudila vobec (nemala zltacku ani nebola predcasniatko) niekedy sa zobudila iba 1x a niekedy 2x, tak to bolo do 6m kym jej nezacali ist zuby (to sa potom budila chudatko tak milionkrat :(). Dojcene dieta ani netreba davat odgrgnut, ja som nedavala vobec. Pri flaske je to ine, lebo tam sa mu do bruska dostane viac vzduchu, tak vtedy treba.
@lu_si_lusi buď rada, môj visel na prse nonstop. Ak je dieťatko spokojné, nie je o čom. Držím palce!
Ved to nie je stroj, ale ziva bytost. A dost malicke stvoreniatko. 10 minut a stop? Ved daj kolko chce. To nie je len o jedle. Ide aj pocit bezpecia, potreba byt s matkou, ukludnit sa. Nezabudaj, ze spokojnemu spiacemu babaktu sa tvori centralna nervova sustava v klude a pokoji.
To bola nemocnica kde sa testuje stroj času a akurát ich hodil 40 rokov dozadu? 😅 Všetky sucasne odporúčania ohľadom kojenia zdraveho novorodenca sú, že treba dojcit na poziadanie
Kojila som ako vypytala, nevážila ani nic podobne
@domak2 tiez ma to napadlo, ze 30-40r dozadu sestricky nastavili budik v porodnici a vsetky deti naraz sup sup papat, kupat, spat, samozrejme po usi v zavinovacke a najvacsim dudlom aky bol po ruke 🤦🏽♀️. Kedy sa to uz u nas zmeni? Tie matky su z toho hotove a boja sa aj vlastne dieta nakrmit.
@lu_si_lusi svetoznámy neurológ, psychiater a psychológ Gábor Maté
@elizabet173 Ak je toto už mimo tému, ospravedlňujem sa…Zial deje sa to stále. Aj mna tak doktorka a jej sestricka poucali (ako aj o stravovani). Akoby zatvárali oči pred tým, že to už dávno neplatí. Pre mna je to jednoducho tyranie dieťaťa a mali by konečne zakázať takto matky informovať. A slova lekára zaoberajúceho sa traumami to len potvrdzujú. Maličké ma svoje potreby a nenechám ho hladovať, pre moje väčšie pohodlie, veď ono si tuto potrebu nevymyslelo.
@lu_si_lusi Keď som chodila na tehotenské cvičenia, tak mi povedali, že sa kojí 45minút v kuse. A keď som to chcela dosiahnuť pri mojej dievke, tak ani za svet. 2minúty a spala... Rekord bol tuším 5minút 😀. Syn ťahal aj 20minút. V nemocnici nám vraveli, nech si z toho nerobím hlavu, lebo novorodenec má žalúdok vo veľkosti polievkovej lyžice, že veľa nespapá. Po čase sa to predlžuje, ale na tom dieťati je to vidieť. Pýta jesť či piť, keď vás vidí a začne sa oblicovať, vyplazovať jazýček. To som si odsledovala u mojich deciek. Aj na kamarátkina dievka to robila a potvrdila mi to. Môžu byť prestávky aj 4hodiny, každé dieťa je iné. Záleží od toho, ako riadne potiahne a strávi 😉
už si to nepamatam. Ale čím staršie bolo, tym rychlejšie sa napapalo a potom bol klud. Aj kde som im dala flašku s mliekom, mali to vypite strašne rychle
Každé dve hodiny 3 minúty z jedného prsa, on sal ako blázon jemu to stačilo vyhodili sa mu opary na ústach čo sa tak silno prisaval na prso 🙈
@lu_si_lusi časový interval 3 hodiny si určila Ty alebo bábätko ?
Lebo podľa mna je to dosť veľký rozostup pre novorodenca.
Ja dom dojcila na požiadanie. Niekedy aj každú hodinu