Ahojte. Náš 8,5-mesačný synček začal štrajkovať pri kojení. Začalo sa to diať najprv pri večernom poslednom kojení, ale odstupom času sa to už deje pri každom kojení počas dňa. Ak to bližšie popíšem - ak mu ponúknem prsník, najprv sa prisaje, aj vidím že pije, pekne jeden hlt za druhym, takmer žiadne pauzy. A po chvíľke sa našpanuje, odtiahne a začne plakať. Musím ho ukľudniť a potom mu ponúknem druhý prsník. Takto sa to opakuje dookola. Väčšinou predpoludním, sa mi ho ešte takto darí kojiť. Ale popoludní sa 1x napapá po druhom spánku a potom už celé odpoludnie prsník úplne odmieta a až pred spaním sa mi ho podarí opäť nakojiť.
Keďže sa nám to zo začiatku dialo len večer, myslela som, že je to tým, že som mu asi pred mesiacom začala dávať 3. príkrm, a to večeru a že je dosť sýty a nepotrebuje už veľa piť. Ale keď sa nám to začalo diať aj počas dňa, nepozdáva sa mi to.
Ešte som tiež uvažovala nad jednou vecou. Cumlík od narodenia nemal. Ale okolo pol roka nám začal veľmi zle zaspávať a aj spať, kvôli tomu si začal cmúlať veľmi intenzívne palček pri zaspávaní. Tak som zvolila menšie zlo a ako 7-mesačného som ho naučila na cumlík. Má ho však iba pri zaspávaní a počas spánku, kým si ho sám nevyberie z úst. Neviem, či môže vadiť to. Myslím si však, že ak sa prisaje na prsník tak je prisatý správne a pije dobre. Podľa mňa problém bude niekde inde.
Už som aj dohodnutá s lak. poradkyňou na bud. týždeň. Avšak som z toho veľmi nervózna a hlavne nešťastná, pretože by som chcela malého ešte ďalej kojiť.
Stretli ste sa s niečim podobným. Dá sa naše kojenie ešte zachrániť?
Ešte jedna vec - môže to byť zúbkami? Akurat tento týžden nám vykukol prvý zubok, ktorý sa mu prave derie dasnami.
Táto situácia nám trvá už asi dva týždne.
Vopred dakujem
@luba41
áno dojčila som na požiadanie, aj sa o to stále snažím. fľašu mal naposledy, keď mal 1 týždeň, odvtedy nič. dodnes spíme v spol. posteli, resp. jeho postielka prisunutá k mojej posteli so zloženým bočným čelom.
čo sa týka príkrmov, dávam mu desiatu (najčastejšie celé jablko a banán, ale nezje to všetko, max. 3/4), potom obed a spomínaná večera.
čo sa týka uspávania, zaspáva s cumlíkom stále. na prsníku mi nezaspáva už dlhodobo, asi od 4. mesiaca mi vobec nezaspáva na prsníku
no moc si ma nepotesila, ale ideme bojovat dalej.
dakujem
@marika_zz nevidim dovod preco v tomto veku silou mocou dojcit dalej.
nasledovne nemierim priamo na teba, adrsujem to vsetkym mamickam co uznavaju prirodzene odstavenie dietatka, ale zaroven mu prirodzene odstavit sa nedovolia.
stale tu vsade citam laktacno-maniacke nazory ako dojcit dieta az do prirodzeneho odtavenia sa, ale zaroven sa dane mamicky vyjadruju, ked dieta prirodzene samo odmieta v urcitom veku prsnik ze treba volat laktacnu poradkynu a doslova nutit a nutit zas a znovu skusat vsetko mozne aby dieta dalej tahalo....
trosku si to odporuje, trosku dost.
prirodzene odstavenie dietatka je ked dietatko uzna za vhodne ze uz je dost velke na prsnik a zacina s inou stravou, co uz skoro rocne dieta davno je a ked prsnik nechce naco mu ho nasilu pchat? mamickovske hormony a pudy sa daju ukojit aj inak.
prirodzené odstavenie nenastane skôr ako v 2,5 roku života..dovtedy je to len štrajk spôsobený nejakým vplyvom, zásahom..väčšinou sú to umelé vytváranie intervalov v dojčení, fľaša, cumel, málo fyzického kontaktu a pod.
a teda ked detičky odmietajú už v pôrodnici vôbec prisať sa, chytiť cumel na flaši tak to máme považovať za prirodzené odstavenie?
alebo dvoj, troj mesačné odmietajú dojčiť sa alebo aj flašu s UM aj to je prirodzené odstavenie?
tak fajn teda keby sa odstavil od MM v 8,5 mesiaci, načo sú potom ďalej rodičia tlačení reklamami, pediatrami do umelých mliek odporúčaných ešte do veku 3r, ked teda dieťa sa odstavilo a mlieko žiadne nepotrebuje?..či MM už nie je strava pre dojča, ale UM už tá iná strava je?
@katarinamarkova
Kedze vidim @luba41 tak verim ze ti je dobre poradene🙂 ja ta len chcem povzbudit v snahe o zachranu dojcenia, je to cim dalej tym krajsie, ma obrovske vyhody a vyznam-ako pre matku tak i dieta. Drzim palce🙂
@luba41 prirodzene odstavenie dietatka je ked dietatko uzna za vhodne ze uz je dost velke na prsnik a zacina s inou stravou - este raz, podla mojho nazoru - ked zacina s inou stravou a dojcit sa nepotrebuje, nikde som nehovorila o problemovych detickach, mamickach v porodnici.ani umele mlieko nie je ina strava - je len umelou nahradou materskeho mlieka - stale je to mlieko. ina strava je - ovocie, zelenina, masko, ryby, obilniny atd.
a to ze pediatri odporucaju umele mliecka do veku 3. rokov - biznis. nech sa da kazda mamicka nalakat ako chce.....ja mam asi na pediatricku stastie ta sa zatial riadi lekarkskou etikou viac ako predajom. kazde jedno umele mlieko nie je totiz nic ine ako upravene kravske mlieko.
@marika_zz a ako casto sa dojcite?
Co si ja pamatam,tak pri synovi v tom veku zacalo byt dojcenia coraz menej. Jemu velmi chutili prikrmy,takze napr. Po desiatej uz mliecko nechcel a ani po obede..jedine,ze sme nesli von a uspavali sa doma,tak vtedy mal pred popoludnajsim spankom mliecko. No a jasne na ranajky a vecer na uspinkanie a v tom case aj na olovrant,hoci to sme uz prechadzali pomaly na jogurt. Po takom 9.m.uz pocet dojceni klesol na 2-4denne. On totiz po prikrmoch uz mliecko nechcel. Len na uspinkanie a na ranajky. To zss nechcel ine papat,len moje mliecko..
A dcerka zas bola iny typ. Ona zas uprednostnovala dojcenie pred prikrmami,tych zas papala mensie mnozstva..
Ak je tvoj dobry papkac,tak mozno uz nepotrebuje tolko tvojho mliecka..
Ved uvidis,pozrie si to laktacna a poradi ti.
@katarinamarkova a potom aké je Tvoje vysvetlenie, že niektoré detičky vo veku 8mes,12 mes alebo 1,5r. si teda "povedia" že sú už dosť velké na prsník a MM / ak jedia už aj inú stravu/ a odstavia sa.. a iné deti 8mes,12mes alebo 1,5r. sa držia dojčenia a maminho prsníka "zubami nechtami"...
ked to tu vseko citam a aj rozne ine clanky na webe a taktiez si to vsetko premietam a rozmyslam nad tym, tak pravdepodobne bude problem v cumliku. aj teraz vecer sa vobec nechcel prisat, pritom som mu na veceru dala ovela menej kase ako obvykle. nasledne som si teda vravela, ze sa ho pokusim uspat a po 1-2 hod. ho skusim v spanku nadojcit. taktiez som to uspatie chcela vyskusat bez cumlika. po 3/4 hodine som to vzdala. aj napriek tomu ze si zmolil plienocku, s ktorou spava, nepodarilo sa mu zaspat, ani dokonca poriadne ukludnit. najhorsi plac sme sice nejako zvladli, ale stale si pomrnkaval, poplakaval. proste potreboval sa ukludnit cumlikom. nasledne som mu ho dala, po chvilke som si s nim sadla, vybrala cumlik a ponukla prsnik. pekne sa napapal a tahal dost dlho. uz dlho tolko nespapal na jeden raz. potom som to zopakovala aj na druhy prsnik.
viem, nie je to najstastnejsie riesenie, taktiez uvidim co povie lakt. poradkyna, ale asi sa budem uberat touto cestou. v nasom pripade si neviem predstavit teraz ho odnaucat od cumlika. ked konecne sa nam zlepsilo spanie (ako som pisala vyssie, mali sme velke problemy so spanim). nerada by som vhupla do toho isteho kolobehu a trapenia sa. zial budem musiet to risknut aj na ukor dojcenia. mala som sice ciel dojcit dlhsie, ale spokojnost mojho synceka je pre mna prednejsia. bodaj by sa mi to podarilo udrzat aspon do jedneho roka.
drzte palce
@marika_zz fuumoze byt..to neviem...mojnu vysiel prvy zub az v 11.m. a to sme sa akurat odstavili,no u neho rast zubkov na papanie vplyv nemal..to skor u dcerky vidim,ze menej papa,lebo ju to boli..ale to viac vidim teraz..ona si chodila cuckat cez den hocikedy,1.zub mala az v roku....no ona nebola nejak velky papkac ani dojciaci ani prikrmovy..ale myslim,ze tu pisali maminy i o tom,ze babatka sa im nechceli anibporiadne dojcit,ked im sli zubky...takze moze byt.
@marika_zz ja som si udrzala dojenie aj ked sme sa dojcili len 2-4x denne,lrn kvoli podliatinam som to musela ukoncit,bolelo ma to. A dcerku som mesiac dojcila len 2xdenne a 3mesiace uz len raz denne. Mieka bolo..ju som musela kvoli chorobnosti odstavit(mojej).no a to ona mala skoro 2roky bez 12dni..
@marika_zz a skús ponúkať dojčenie viackrát denne-pred jedlom, po jedle.. nemusí mať žiadnu inú tekutinu-pokial bude cez den dojčený na požiadanie..tých 5-6x je málo.. a cumlík a oddelená postielka mu v noci "umelo" predlžujú spánok.. za normálnych okolností / pri spoločnom spaní/ by sa prirodzene asi viackrát budil..skús mu v noci nedať cumlík, ale utíšiť prsníkom.. ale to je najlepšie pri spaní spolu v posteli..je to celkom jednoduché-spí s Tebou a pri mrnknutí a náznaku prebúdzania ponúkneš poležiačky prsník-len sa natočíš..žiadne sadanie si s ním ani prekladanie do postielky..to by ho len prebudilo a asi v takej situáciii si siahla po cumli, aby sa sám upokojil v postielke..
@luba41 boze ved nemozme byt vsetci rovnaki, kazdy clovek je iny, kazde dieta je ine, nikdy nebudeme vsetci rovnaky, nikdy nebudeme mat vsetci cierne vlasy, modre oci, tlak 120/80, ciste jednotky v skole, nikdy nebudeme vsetci rovnako pisat pismenko A, nikdy sa nebudeme smiat rovnako, hovorit rovnako, mysliet rovnako, ani nikto nebude jest rovnako, porovnaj si len napr. svoju a manzelovu stravu, pochybujem ze mate rovnake chute.......
geneticka vybava je tak rozmanita ze kazdy clovek, tak ako kazde dieta je individualitou.....vysvetlim ti to tak ako ti vysvetlim preco niektore deti zacnu chodit ked maju 10mesiacov ine ked maju skoro 2 roky, tak ako niektore deti lozia ako draci, ine lozenie nepoznaju a hned zacnu behat, tak ako niektore deti dokonale chapu matematiku, ine nadherne kreslia, tak ako chlapi radsek skocia po rezni a nam rezen pride len ako super doplnok k salatu, tak ako niektore deti miluju kolektiv, ine su skor samotarmi.........
........tak, ze kazde dieta je ine.......
ja len nechapem ten postoj....ved mi to pride ako - ked susedkine 10m. dieta behalo, tak budem ucit a ucit a ucit behat aj to moje ked ma 10m.....podme teraz vstci jest rezne na pare, lebo sa to niekde pisalo, ze sa to odporuca-dakujem neprosim a manzel by ma s tym poslal na psychiatriu asi 🙂.
ved to je ako ked sa hovorilo pred par rokmi, ze dieta musi byt v zavinovacke min. prve mesiace kvoli chrbtici - aj ten ,,trend,, som veselo ignorovala aj ked bolo 30st. a tetusky sa cudovali ze preco nemam tyzdnove miminko v zavinovacke a necham ho volne sa valat v postielke, ci kociku.
to ze sa niekde nieco hovori alebo pise, neznamena ze nase deti sa tym budu riadit. kazde si zacne behat kedy sa mu chce bez ohladu na to ci ho to budeme silene ucit, kazde bude kreslit tak ake ma nadanie, kazde bude cuckat prsnik pokial bude citit ze ho potrebuje.
@luba41
ja mu žiadne iné tekutiny ani nedávam. a ked sa ho snazím castejsie prikladat, tak sa odtahuje.
tuto noc sme to spravili tak, ze sme ho uspali s cumlikom ale potom sme mu ho vytiahli (on ho predtym vyplul sam, ale chcela som ten proces urychlit). a ked sa v noci zobudil, tak som mu najprv rychlo dala cumlik a potom si ho zobrala a nadojcila. takto sa nam podarilo papat dvakrat za noc. a tretikrat nad ranom presne ako si pisala, v lahu som mu ponukla prsnik. takto si pocuckaval asi pol hodinu, myslim ze to bolo v polospanku, lebo asi po polhodine som za zamrvila, prsnik mu vypadol a zaspal. len neviem, ako dlho by si takto pocuckaval, keby som mu ten prsnik nechtiac nevytiahla.
na druhej strane ako rano o siestej vstal, este poriadne nepapal. zatial len z jedneho prsnika. dufam, ze sa nam podari prisat predtym ako pojde znova spat
urcite idu zubky...mojej dcere vysli ako 3,5m a takto sa sama odstavila najprv jeden prsnik a potom druhy a robila som vsetko mozne ☹ syn ten bol odstaveny v 14mes lebo v noci to bolo uz dudlovanie a flasu mal s cajikom hned od porodnice....neni to flasou!sestrin syn sa v 9 mes odstavil
Najlepšie je osloviť laktacnu poradkynu možno máš mlieka menej a to sa mu nepáči mne sa vsetky deti odstavili v tomto veku aj keď som sa veľmi snažila
@wewe22
k laktacnej ideme bud. tyzden. len sa bojim toho, ze aj ked sa mi podari zvysit tvorbu mlieka, on ten prsnik bude odmietat aj tak ☹
a aj laktacna urcite povie - v prvom rade dat prec cumlik. ale to sa nam tak lahko nepodari, prave kvoli dovodom o ktorych som pisala vyssie.
teraz na prvy ranny spanok sa mi ho podarilo uspat bez cumlika na prsniku. ale ten prsnik by si dudkal kto vie dokedy. musela som ho po pol hodine odtiahnut, polozit, on trosku pootvoril ocka a potom zaspal. hadam stacilo to co si vytiahol. u mna je aj to vyhra. tuto noc a aj dnesne rano vypil v porobnani s predch. dnami podstatne viac. ja aj vidim, ze ked pije tak pekne glga, cize aj napriek tomu ze mam prsia makke a ako handricky, to mlieko tam niekde je. aj ked si odstava tak odsajem velmi malo, max 40 ml (aj to len z jedneho prsnika a z druheho takmer nic, par kvapiek).
idem bojovat dalej
zatial dakujem.
@marika_zz ja som pri malej mala tiez stale makke..napriek tomu sme sa dojcili skoro 2roky. A odsavackou som.si bola schopna vela odsat len pri synovi,aj to rano a len do jeho 4.mesiaca.
V oboch pripadoch som mala mlieka dost.pri malej si asi povedali,ze budu tvorit len na poziadanie a nic (malo) navyse.
@wewe22 ked sa Ti druhá dcérka odstavila v tom istom veku ako prvá, hladala si aj príčinu? alebo si nechala tak.. a ked tretia sa začala odstavovať, podnikla si nejaké kroky? vy ste používali aj cumlík, že? v akých situáciach, kedy a ako často? či si neuvažovala, že aj to je dôvod "skorého odstavenia"..len ma to zaujíma
@luba41 no vsetky tri mali cumlik
prva sa odstavila ako sedem mesacna ona nechcela prso ani do pusy dat trapila som ju aj seba mesiac a vzdala som to mlieko som mala este tri mesiace
pri druhej som mala problem s tvorbou mlieka takmer cele dojcenie, konzultovala som s laktacnou ale v osmom mesiaci uz sa nepodarilo krizu prekonat
pri tretej bolo tych faktorov viac mala som stres, klesla tvorba pre nizku tvorbu mala zacala velmi hryzt a nakoniec som mala silnu plesen a trhala sa mi pokozka okolo celej bradavky z coho som mala dalsi stres a mlicko zmizlo uplne ☹
bohuzial nebolo mi sudene dojcit do troch rokov ale aj tak si myslim ze zaklad som im dala a spravila som co sa dalo 😉
ahojte. takze mi bojujeme. snazila som sa maleho prikladat cely den, ale zial, kedze je uz starsi dost mu to lezie krkom. a k tomu aj to ze mu slabo tecie, no nie je to nic moc. ale som vdacna aj za tie prisatia, ktore sa nam podarili, ci uz v polospanku alebo v bdelom stave. teraz vecer som uz toho mliecka fakt nemala, ale aj napriek tomu sa prisal, no po 2-3 hltoch sa odtiahol.
zial viac preferuje jeden prsnik. na ten druhy ist nechce takmer vobec, tak ten si odsavam kazdu hodinu.
co ma vsak nepotesilo, ze som si odvazila dnesne plienky (od vcerajsieho vecera po dnesny) a vazili len 230g. v porovnaní so včerajsimi (400g) je to velka bieda a to som si myslela, ze ako dobre sa nam darilo, ci uz v noci alebo cez den.
tak som zvedava co bude zajtra.
myslite ze bude fajn ak cca o dve hod. maleho skusim nakojit v spanku? a taktiez takto pokracovat pocas noci, aspon kazde tri hod.? pride mi to lepsie ak odsavanie. odsavacka mi ani zdaleka nevytiahne to co maly. dakujem
@marika_zz Skús, možno to pomôže. U mňa sa malý dal ošaliť raz, potom v noci už nechcel. A čo sa týka odsávačiek, zohnala som si elektrickú Medelu, nastavila na najsilnejšie, až mi prsník skoro odtrhlo 🙂, ale vytiahlo neskutočne veľa. S pákovou ledva 40ml z oboch, s elektrickou aj 70ml z jedného na začiatku. Po mesiaci to už bolo zase ledva 40ml (s pákovou nešlo nič ☹ )
@marika_zz Nejako nie. Brala som aj senovku a benedikt, pila čaje na dojčenie na hektolitre a nejako nič, každý deň to bolo menej a menej. Do toho mi malý chytil hnačky, neviem či som nedobre umyla fľašku alebo čo to bolo, trvalo to skoro 5 dní, schudol pol kila, odmietal už aj z fľaše piť, takže doktorka odporučila radšej prejsť na UM, lebo nutne potreboval niečo jesť chudák. Aj to sme vystriedali 5 druhov za 10 dní, lebo akonáhle cítil mlieko v puse reval a nechcel piť. Um pil 3 mesiace a od roka ho v puse nemal, akonáhle ho zacíti vo fľaši alebo v pohári, skončil s pitím. Jogurt zje bez problémov, zajaca na smotane tiež, šľahačku miluje, na večeru má krupicovú kašu, ale mlieko piť nebude ani za milión 😀
určite sa dá zachrániť..treba si udržať tvorbu MM...dojčila si na požiadanie? možno aj zúbky..a čo fľaša? spoločné spanie? ale možno máte aj vela príkrmov..takisto ten cumlík-neuspávaš na prsníku? cumlík dávaš ako často-každé zaspávanie? aj počas spánku? možno ho má príliš často a viac ho uspokojuje ako ten prsník..tam už nevidí rozdiel, že z prsníka ide MM, prsote dá prednosť umeline..
skús ísť podla tohto http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...
ponúkať prsník, ale nesiliť..cumlík preč..využi zaspávanie, prebúdzanie, spánok a dávaj prsník-vtedy sa deti vedia prisať, lebo im nevadí slabší tok mliečka.. 😉
@marika_zz