5 mesačné baby kojím a málo ciká

sueh
31. okt 2011

Chcem sa poradit. Mam 5 mesacnu dceru, ktoru stale kojim, niekedy sa velmi hneva alebo zaspava alebo slabo taha, ale vacsinou sa to da nejako uhrat. Kojime sa cca 8 vytiahnuti prsnika(aby ste mi rozumeli, ked vidim, ze si len dudka aj napriek stlacaniu prsnika a nevypije ho tak jej ho znovu ponuknem pri dalsom kojeni co je niekedy aj o pol hodiny) za 24 hodin.Flasky a ine tekutiny odmieta ani striekacky, cievky nechce. Problem je v tom, ze mi malo cika asi 3 - 4 pocikane plienky. BOjim sa, ze si poskodi oblicky. stava sa mi, ze ju nakojim cez obedny spanok aj 3 krat a ona sa po 3 hodinach zobudi so suchou plienkou. Som z toho uz zufala aj by som ju odstavila ale ako do nej dostat mliecko? A zasa mi je to luto ked viem, ze mliecko mam. Uz som jej zacala davat zeleninku aby mala aspon trochu viac tekutin to zje ako keby nikdy nejedla ale ked je to velmi riedke tak to vypluva.Prosim poradte mi. Mam doma aj malu 3 rocnu a vobec sa jej popri kojeni nestiham venovat az mam vycitky.Uz neviem co s tym.Dakujem.

lenka_da
31. okt 2011

@sueh Moje deti tiez odmietali pit, s dcerkou to riesime doteraz a to ma uz tri roky. Syncek zacal pit tak, ze som mu v ramci zabavy striekala vodu z flase (s cumlom) do pusy ale musela som trafit pod jazyk, vtedy ho to asi steklilo a mal z toho ohromnu zabavu. Hlavne som pri tom musela robit srandicky, nesmel mat pocit, ze ho nutim pit. Zacinali sme po par kvapkach, postupne stale viac. Asi po mesiaci a pol sme presli na striekacku ale musela byt tenka, iba na 2,5 ml a neskor zacal pit z poharika s naustkom, co ma tri male dierocky. Flasky s cumlikom neznasal, napinalo ho z nich. Jaj, a ziadne cajiky, neznasa ich doteraz. Iba dojcenska voda a musela mat telesnu teplotu. Snad som ti dala tip, drzim palce.

strapco13
31. okt 2011

@sueh toto by chcelo osobne st http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... s laktacnou poradkynou ..lebo to chce vidiet dojcenie, ci dieta naozaj pije a kolko pije
je mozne ze dlhsi cas na prsniku uz len dudka a teda klesla tvorba mliecka...to uz ti poradkyna povie ako nastartovat tvorbu ak je potrebne..su bylinky /senovka a benedikt/ a lieky /costi na predpis, moze aj obvodak, Motilium, je to to isze ale na volnopredaj a dost drahe/

sueh
autor
1. nov 2011

Myslim, ze v prisati nie je problem, kedze nam to 4 mesiace fungovalo a mala papkala a priberala a cikala. Az od piateho vtedy zacala bojkotovat ked sa prisaje a chce sa jej tak sa napapa ale hrozne jej to trva a malo taha. Nehcapem to myslela som si, ze ak by bola hladna tak by sa predsa napila, ale to cikanie ma znepokojuje: S laktacnou som len volala a povedala mi, ze do nej musim dostat nejako tekutiny. No to je dobra rada ale ako.A mliecko mam neviem ci dost ale vzdy si viem odsat aspon 30 po kojeni aj jej to chcem dat len neviem ako. denne mi takto ostava aj 1,50 dcl.
Lenkada dakujem za radu a maly bol dost zavodneny pri takomto piti?Ako si to mala s dojcenim?Lebo keby moja dobre tahala z prsnika tak by som jej vodu asi ani nedavala.A to si donho ako casto davala taketo male mnozstvo? To si mala tiez celodennu robotu.

martinka17
1. nov 2011

@sueh toto je podľa mňa príliš závažné na to, aby si to riešila na fóre. Obráť sa na pediatra s touto otázkou, len lekár ti v otázkach zdravia správne odpovie, nie laické mamičky radami typu pokus omyl 😉

lenka_da
1. nov 2011

@sueh Mne poradili podavat tekutiny uz sestricky v porodnici, nakolko malicky prvych par dni necikal vobec. Po navrate z porodnice som uz tekutiny nepodavala, nakolko sa mi pekne rozbehla laktacia a syn prosperoval aj pekne cikal. Az po 6. mesiaci, ked som zacala prikrmovat, zacal mat neskutocne tvrdu stolicu, nebudem to tu opisovat, co si vytrpel ale pomohlo mu podavanie tekutin. Najprv vypluval, takze som vymyslala srandicky so striekanim vody a triafala som do pusy, vsetko samozrejme mokre... 😀 ale po par dnoch som uz nemusela robit take divadlo, dal si pekne nastriekat vodicku do pusy. Inak to neslo. Mas pravdu, mala som okolo toho rozrobene cely den. Ale ja som uz zvyknuta, moja dcera ma tri roky a stale ma problem s pitim. Teraz chodi do skolky, takze to nemam pod dozorom a nemozem ju pocas dna nastopat vodou - velakrat, ked poobede po nu pridem, ma biele pery, popraskane a myslis, ze sa dobrovolne napije? A to som sa tesila, ze ked budu pit ostatne deti, napije sa s nimi, haha. 😉 A nie je to len moj subjektivny pocit, ze malo pije, tvrda stolica a popukana kozticka na ritke, niekedy trosku krvicky, to hovori za vsetko 😠 Ale ked ju mam pod dozorom, tak si uz zvykla, ze v pravidelnych intervaloch ju proste stopem vodou, vtedy taketo problemy nema. A ked dieta nechce pit, ked ma napr. horucku... to mame vtedy problem... ach jo, to si clovek ani neuvedomi, co vsetko to obnasa, ked dieta nepije, kym to nezazije...

lenka_da
1. nov 2011

@sueh ale martinka17 ma pravdu, mala by si sa poradit s lekarkou, co ak je niekde inde pes zakopany... mne sice neporadila nic ine, len deti nalievat vodou ale clovek nikdy nevie...

sueh
autor
1. nov 2011

Dievcata dakujem za rady. som velmi rada, ze sa niekto ozval. Ja som tu nikdy nepisala ale terat som to skusila a nelutujem. ideme vo stvrtok na ockovanie tak som zvedava co mi lekarka povie.Potom sa ozvem.
Lenka_da to naozaj nezavidim. Ja mam tiez 3rocnu a malo pije ale nie az tak ako ta tvoja. Je strasne ze ich musime takto nahanat a mozme len zavidiet maminkam ktorych deti piju. Ale hlavne, ze su zdrave.
Tak vela trpezlivosti s detmi.

lenka_da
1. nov 2011

@sueh Drzim palce 😉

strapco13
2. nov 2011

@sueh aj ako laktacna aj ako Dr ti poviem..nestaci telefonicka konzultacia..treba osobne stretnutie s laktacnou
pises, ze ste mali bojkot..je mozne ze tam klesla tvorba mliecka a mala proste ked jej netecie tak netaha
pouzivas dudel?..ten moze byt pricinou, preco pije malo...dudlanim sa dieta uspokoji natolko, ze sa nepyta casto na prsnik a nastavi sa na velmi male davky mlieka

sueh
autor
3. nov 2011

Dudlik nechcela nikdy, takze ho ani nema.
dnes sme boli na ockovani a hovorila som to lekarke, mame zajtra priniest moc tak uvidime.
Ideme cez vikend k rodicom asi na 2 tyzdne tak sa tu dlhsie neukazem
Ideme trochu relaxovat na dedinu
Dakujem za rady ozvem s s vysledkom mocu

sueh
autor
3. nov 2011

Inak som zabudla napisat, ze pribrala celkom fajn teda myslim 31.8. sme mali 5940 a dnes 6720 to je dobre, nie(pol rocna)?Narodila sa s porodnou hmotnostou 3270g. Ja dufam, ze keby mala malo mliecka tak by nepriberala.
Mam kamosku ktorej mala nepila, lebo ona bola tehotna a mala jej netahala mliecko, lebo sa jej chutovo asi zmenilo len ona o tom nevedela. No pointa je v tom, ze mala sa prisavala ale 2 mesiace nepribrala ani gram aj ked uz mala prikrmy az nakoniec v nemocnici so 6.detskou a vysokymi teplotami to odhalili pri prevazovani. No to si myslim, ze este mala stastie.
Tak ja dufam, ze moja ma toho mliecka dost. Co myslite vy?

strapco13
3. nov 2011

@sueh pribrala krasne..polrocne dieta ma mat cca dvojnasobok vagy..a to ste aj prekrocili 😉 ale aky bol prirastok vahy za cca posledny mesiac? treba sa pozriet na rastovu krivku ci prebera rovnomerne
sucha plienka v spanku moze znamenat aj to ze proste pocas spanku necika
ked ju prebalujes cika este?..aj podla toho sa da zisti..lebo nieked ysi maminky vsimajulen plienky a pritom sa dieta po prebudeni a rozbaleni aj 2-3 x vycika mimo plienky..ak cika..aky ma moc? ak je tmavo zlty tak znamena, ze naozaj menej cika

sueh
autor
4. nov 2011

Dnes sa nam na druhy pokus podarilo odobrat moc tak sme ho zaniesli a v pondelok budu vysledky skoda, ze sa Vam nebudem moct ozvat budeme mimo internetu. Praveze je to rozne niekedy jej ten moc vyslovene smrdi ale inokedy je super. Aj dnes som ju naliala zo striekacky, teda aspon nieco snad islo do pusy a mala ten moc v sacku celkom fajn tak uvidime.Myslim ze pribera celkom fajn len neviem ci to nie je sposobene uz aj prikrmom lebo toho zje naozaj vela naobed a vcera som prvykrat dala jablko ale to vypluvala. Za posledne 2 mesiace pribrala tych 800g cca. Medzitym sme ju nevazili tak neviem.Najviac priberala prve 2 mesiace to bolo kilo za mesiac a potom uz to bolo menej ale to je normal.

strapco13
4. nov 2011

@sueh prirastok 800g za dva mesiace je fajn u tak stareho babatka
ak by bol problem s mocom tak treba dat vysetrit aj oblicky ultrazvukom

mandragora22
4. nov 2011

@strapco13 ze u stareho babatka. ako zvlastne to znie: "stare babatko" 😀 😀
@sueh to mas velmi podobne, ako som mala ja s nasou. mala vyse 5 mesiacov a vazila tesne nad 5 kg 😉 dnes ma 21 mesiacov a vazi asi tak 10,5 kg 😀 😀 ale ziva je az moc. neries vahu, bud rada, ze nemas doma maleho zavaliteho sumo-cloveka, taky potom velmi tazko zhadzuje kila, ver mi. no a aj sa ti bude lepsie kupovat oblecko na stihlejsie dieta, nez na macatejsie 😉 😉 😉

sueh
autor
12. nov 2011

Caute mamicky, tak som u svagrinky a ma internet tak pisem noinky. Moc mame nastastie vporiadku a teraz sa sanzime vela nalievat kupili sme aj naustkovy poharik a zabavame sa nalievanim tekuti niekedy je to lepsie niekedy horsie. Podla toho mame aj fontanelu "deravu". Ale snazim sa nestresovat a brat to ako jej sucast zivota. Dakujem za prispevky.Pekny vikend.

tamoulik
13. nov 2011

http://www.mamila.sk/pre-matky/internetovy-caso...
Novy internetovy casopis o dojceni.

sueh
autor
29. nov 2011

Ahojte maminky! Tak uz sme doma a bojujeme dalej. Mala sa koji uz len v polospanku(3krat za den) aj to mam pocit ze uz len si cucka. Mame novinku strasne si cmula prsty ukazovak a prostrednik asi si nahradza prsnik alebo co. A pijeme z flase ale je to boj. Ked mi vypije pol litra denne aj s prikrmom tak to je vela. Neviem ci sa mam stresovat alebo to nechat tak. Vsetky testy boli v poriadku tak nechcem stale otravovat lekarku ale som trochu na pochybach zda sa mi ze je to dost malo na 7kg dieta. Nemala by vypit viac? Alebo som len paranoidna?Inak pcham do nej stale volake tekutiny vyskusali sme uz vsetko aj poharik s naustkom. A ona ked chce tak sa napije ale ked nie tak do nej nedostanem ani kvapku vsetko pluje. Zasa niekedy ju necham aj dlhsie bez mliecka ze snad si vytiahne viac ale ani to nezabera vzdy. Inak stale si odsavam a nastastie mm mame dost aj ked je to casovo narocne Viete mi niekto poradit ci je mozne aby jej tolko tekutin denne stacilo alebo pripadne co by som este mohla vyskusat?
Dakujem

tinki
30. nov 2011

@sueh A nechce prsník, že jej dávaš z fľaše?

sueh
autor
30. nov 2011

Nakoji sa len ked uz je trochu zaspata na svojich prstoch takze na obed, vecer a v noci ju kojim inak vzdy aj po kojeni odsavam a cez den davame z flase. inak mam pocit ze vela si nevytiahne viac menej sa uz len cucka ale mne to pomaha upokojit bradavky tak som vdacna za kazde kojenie.

strapco13
30. nov 2011

@sueh ked si vdacna za kazde kojenie...preco teda odsavas a davas malej z flasky?
odsavanie nestimuluje tak dobre tvorbu mliecka ako dieta

sueh
autor
1. dec 2011

Lebo sa nechce kojit iba v spanku uz som pisala. a mliecka mam dost teda zatial

sueh
autor
2. dec 2011

Tak dievcata mam krizu a riadnu mala sa nechce uz vobec prisat a ked tak len raz aj to len cucka. Som hotova s nervami je mi to strasne luto a zvazujem ci ma vobec vyznam dalej odsavat.

tea333
2. dec 2011

to co si si prezila ja dobre poznam..mala som vela vela problemov s dojcenim, nakoniec sme to museli po 13 mesiacoch ukoncit, lebo sme uz pri dojceni obaja plakali a bolo to velmi stresujuce. nejdem tu rozpisovat, len ti chcem poradit, aby si to nevzdavala. Ja viem ze si na nervy, a tvoja mala bojkotuje, ale taketo situacie k dojceniu sem tam patria. Treba mat len volu to prekonat.Podavanim flase vsetko len zhorsujes, a to rapidne.Ked si malinka zvykne na rychly tok z flase, nebude chciet tahat prsnik vobec.Je este malicka, mala by sa dojcit na poziadanie hocikolkokrat do dna, nie len v noci.Neustale odsavanie sa vacsinou dlhodobo nepodari.
Moja rada znie- zahod flasu! a kazdu chvilu prikladaj, aby ste znovu nabehli na dojcenie,inak o chvilu skoncite na UM 😒 Dopraj dcerke materske mlieko a trosku o to zabojujte. Zavolaj k sebe laktacnu, osobne sa ti povenuje a skusi s tebou prikladat.

tea333
2. dec 2011

@sueh inak ked velmi potrebujes dat tekutiny chvilkovo, da sa aj po prste striekackou, alebo z poharika.najidealnejsie by mozno bolo cievkou na prsniku..

sueh
autor
2. dec 2011

My sme skusali uz vsetko z toho co pises a bud to odmietala tak ze sa nasledne povracala alebo to plula (z poharika) Mame s tym uz niekolko mesacny boj

lindsey
1. mar 2014

@sueh ahoj.ako po tých rokoch ste to zvládla?

sueh
autor
2. mar 2014

TAk nakoniec sme davali materske mliecko 15 mesiacov a po odstaveni aj v spanku sa dieta zo dna na den naucilo pit z flase, bola som sokovana. V 15 mesiacoch sa naucila pit z flase z cumla a nabehla na NUTRILON, aj som si poplakala aj som bola rada ze si to sama takto rozhodla a nasla si alternativu. Do 28 mesiacov sme davali Nutrilon a teraz miluje mliecko z pohara. Uz budeme mat 3 roky a sme riadny papkaci. Tesime sa z kazdeho dna a ja som hrda, ze sme to dotiahli aspon do 15. mesiaca po vsetkych tych problémoch co sme mali.Drzim prsty vsetkym mamickam ktore bojuju s kojenim a odkazujem nech sa nevzdavaju stoji to za kazdu kvapku mliecka pre Vase babatko.

zuzanka999
30. apr 2014

@sueh My teraz máme rovnaký problém, malá nechce piť a máva málo nacikané plienky.. aj slabo priberá, taktiež nechce ani príkrmy .. max 100 ml :(

sueh
autor
30. apr 2014

Ale uz aj papka, ci nie? Mozno nejake ovocie zaviest aby mala tekutinky. Alebo lyzickovat, ci sosacikove pohariky. Treba asi len skusat, mozno jej idu zubky a boli ju to. Dufam, ze vsetko dobre pojde a vy sa budete kojit este dlho. Ak to bude trvat dlhsie urcite sa treba poradit s lekarkou.