Co to je?
Dobrý deň mamičky, mala ste niektorá podobný problém? Nasa 5.5m z ničoho nič včera od rána nechcela prsník, čo predtým každé 2h si potiahla, nemohla som ist od nej a ak áno do 2h som musela byt späť,lebo by to nezvládla.... Cumel, áni flasky nepoužívame...a ochutnavat prikrm dávame 3 týždne....vcera nechcela od rána piť, naposledy pila o 6.. Prikrm jej davam okolo 12.oo až 13.oo.... Tak zjedla sotva 6 lyžičky a vypila asi 30ml cajiku z fľaše.... A prsník nechcela... Ani jeden ani druhý... Tak si odstriekala rukou cca 50 alebo 60 ml v pohode to vypila za ledva minútku... Ale prsník nechce, zlosti, plače, kcivi a ponúkam jej stále... Večer po kúpaní tiež nechcela, uspali sme ju a keď sa po 40 zobudila, vzala som ju k sebe. Dala som jej tak pila asi aj 10x do rána ale dnes to isté... Naposledy jedla okolo 6 az 7, ani neviem sama, lebo nepozerala som a hodinky...vstavali sme okolo 8 a zas to isté... Zas nechce... Predtým sme papali okolo 8,tak okolo10a atď stále cca 2 max 2.5h.... Teraz o 12 som jej dala km prikrm zjedla mi tiež prd s prebacenim asi 6 alebo 7 lyžičky... A dala som jej cajik, tak vypila asi 40 až 50ml....bo a teraz polhodiny som ju aj na rukách nosila, aj prsník nukala no nič... Aj do postele sme šli jak chodíme spolu, ze si ľahne a dudle ci no ani panovi mdcgcenevezme do úst... A mne ide prsník streliť
@ivangeline ďakujem.... Ale však nemôže byť hladná celý deň.... A tie 6 lyžičky ju nespasia.... Ona nie je taký papkac, ze papala mi 150g...ona za 3 týždne 2x zjedla skoro 100g ale inac nič... Stále len ochutnávka 4-6 lyžičky a minimum cajik, alebo čistá voda....
Príčin, prečo bábätko, ktoré doteraz pri dojčení pekne spolupracovalo a zrazu váš prsník odmieta, môže byť mnoho. Mamičky by si mali položiť otázku, či nedošlo k nejakej zmene napr. v zložení ich stravy, pretože jedlo ovplyvňuje chuť materského mlieka a tak možno len drobčekovi nechutí. Ďalej môže dieťa odmietať dojčenie, ak matka používa parfém (pri malom bábätku je lepšie nepoužívať výrazné vône), začala užívať antikoncepciu, alebo dostala menštruáciu.
Niekedy sú však príčiny na strane dieťatka – skontrolujte, či v ústočkách nemá napr. kvasinkovú infekciu alebo sa mu práve netlačia zúbky. Niektoré bábätká majú problém s bolesťami bruška. Akonáhle začnú piť z prsníka, vypité mlieko im dá do pohybu črievka a ich začne bolieť bruško, preto nechcú viac piť.
Odmieta zrazu váš prsník?
A možno vášho drobca len ruší pri dojčení príliš veľa podnetov. Bábätká s pribúdajúcim vekom sú čoraz vnímavejšie a zvedavejšie a dojčenie ich len „zdržuje“.
Ak kombinujete dojčenie s kŕmením z fľaše, dôvodom odmietania prsníka bude pravdepodobne zmätenosť vášho dieťatka. Pitie z cumlíka fľaše je totiž odlišné než satie z prsníka, kde treba vynakladať viac úsilia a tak bábätká často uprednostnia jednoduchší variant. Pokiaľ teda bábätko dokrmujete a zároveň chcete dojčiť, použite niektorú z alternatívnych metód kŕmenia (lyžičkou, striekačkou a podobne).
Ako to riešiť?
Pokiaľ dieťatko pekne priberá a nechudne, má dosť pocikaných plienok v priebehu dňa (spočiatku by to malo byť okolo 6-8 plienok za deň) a je spokojné, zrejme len nemá hlad.
Ak je však situácia taká, že dieťa je nepokojné, nenechá sa nadojčiť dlhé hodiny, zle spinká, či dokonca začne strácať na hmotnosti, to už určite nie je v poriadku. Je dobré poradiť sa s detským lekárom, aby vylúčil nejaké zdravotné príčiny odmietania prsníka vaším bábätkom. V prípade, že sa nepreukáže žiadna zdravotná príčina, potom treba už len hľadať spôsob, ako dieťatko nadojčiť.
Odmieta zrazu váš prsník?
Na dojčenie si pripravte tiché a pokojné miesto, dobre pôsobí, ak si dieťa necháte vyzlečené len v plienočke a vy sa vyzlečiete do pol pása. Bábätká upokojuje takýto telesný kontakt. Aby vám mliečko lepšie tieklo, môžete si prsia pred dojčením nahriať (napr. teplými obkladmi) a popíjať teplý čaj alebo iný vhodný nápoj.
Väčšina bábätiek je tiež ochotná lepšie spolupracovať v polospánku či spánku. Ak je to aj prípad vášho drobčeka, využite to a dojčite čo najviac v noci, či tesne po prebudení.
Pokiaľ je bojkot výraznejší a bojíte sa, či má vaše dieťa dostatok mlieka, mohli by ste si materské mlieko odstriekavať a podávať dieťatku niektorým z alternatívnych spôsobov.
Niektoré mamičky odporúčajú aj dojčenie vo vani, ktoré bábätká často obľubujú.
V neposlednom rade by mala byť mamička čo najviac pokojná, pretože dieťa vycíti nervozitu, napätie a nepokoj. Usilujte sa brať túto nepríjemnú situáciu len ako dočasnú a verte, že všetko bude opäť v poriadku. Výbornou pomocou v takejto situácii vám môžu byť laktačné poradkyne, ktoré fungujú takmer v každom väčšom meste, prípadne vám poskytnú radu aspoň cez telefón či e-mail.
Napriek tomu, že bojkot dojčenia je skúškou nervov pre mamičku, väčšinou sa to skutočne upraví a dieťa sa k prsníku rado a ochotne vráti. Nie je rozumné ihneď previesť bábätko na umelú výživu z fľaše, ale skúšať najskôr všetky možné spôsoby, ako bojkot dojčenia prekonať. Pre istotu je vždy lepšie poradiť sa aj s detským lekárom, ktorý vaše bábätko vyšetrí a vylúči prípadné vážnejšie príčiny odmietania prsníka.
Autor: Diana
27.5. 2009 Báječná rodina
Váš názor na tento článok? Napíšte komentár
Diskusia (
0
)
@nika1971 ďakujem krásne za snahu.... Ja len hľadám ci tu nieje dajaka mamka co jej dieťa toto robili z ničoho nič.... Ved my sme sa cicikali stále... Pekne priberala do teraz... Nemá ešte ani polroka a váhu ma peknú 8000g, aj je strašne dlhá.... Pôrodná bola len 3300g....len prečo zrazu tak z ničoho nič....
nemože to byt tym, že maš malo mlieka? Jako reaguje na flašu? Prisaje sa a naje sa?
Zjavne sa to pokazilo prkrmami,nie? Pripadne uz ide zub 🙂