☹ mamičky, poradte mi, mám 4 mesačnú dcérku, ešte ju kojím, ale málo priberá, tak ju mám na odporúčanie doktorky prikrmiť umelým mliekom...ale ona nechce ani fľašu, ani mlieko. Už ked vidí, že idem s fľašou, začne kričať a ked ju krmim, tak strašne plače a nechce ani otvoriť ústa. Už sme jej skúšali aj dávať na lyžičke, tak trošku zjedla, ale aj tak je to málo, menili sme aj cumlík, no nič nepomáha....a pritom vidíme, že je hladná, ked jej dám prsník, tak sa neviem dopapať :(
ahojky.kup flasku TOMMEE Tippee je to napodobenina prsnika.ake mliecko davas?
@marionkaaa dobre robi ze nechce umele,ty si ho chutnala?tak ked jej das prsnik,nechaj ju papat kolko chce,to neznamena ze ked chce byt na prsniku,chce len papat,chce ta citit ,byt pri tebe a cim viac jej prsnik budes davat,tym viac sa ti bude tvorit mlieko 😉 ale to ti asi nemusim hovoirt,to urcite vies.Umele je umele,tvoje je tvoje 😉
čo znamená pre tvoju pediatričku "málo priberá"? schválne ma to zaujíma, lebo už som sa stretla aj s takými pediatrami, ktorým sa málilo pol kila ... môj krpec bol síce výlučne len na UM, ale každý mesiac pribral presne 600g ... nebol ani chudý ani prekysnutý ...
@marionkaaa a koľko je to "málo" ? Na "odporúčanie" doktorky zabudni . Zaujímala sa ako kojíš, kedy kojíš, či používate cumlík a pod? Dala Ti nejaké rady ohľadom kojenia? Jednoduchšie jej bolo odporučiť UM? Teba zrušiť cumlík, asi zlepšiť prisatie a najlepšie je skontaktovať sa laktačnou poradkynou z okolia http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... určite poradí 😉
@marionkaaa - lekarku nechaj stranou, prikrmuj len vtedy, ked budes TY mat pocit, ze to nestaci a ze mala je hladna, bude mat malo pocikanych plienok, kratke intervaly medzi dojcenim a bude nekludna. Inak odporucit mozem flasku Dr. brown natural flow, maju ju v dm-drogeriach, je to tahanie ako z prska.
Ahojky, no celkem odvážné téma tu MK. Tu ti budou maminy tlačit, že stačí jen tvé mléko a nedávat nic jiného.Myslím si, že pokud nepřestaneš kojit úplně, ale dáš malé občas něco navíc, ať jste spokojené obě a vyspíte se , není na tom nic zlého. No můj maličky měl takový stejný případ. Náš sice přibíral na váze, ale až tak rychlo, že jsem nebyla schopna ho nakrmit jen svým mlíčkem. Byla jsem v tom období ve větším strese a asi to na tvorbu mléka zle působilo. navíc ten věčný pláč mého drobečka mě dostával do stavu ještě větší deprese a vyčerpanosti, protože kvůli hladu nespinkal ani on a ani já. Malý má teď už 7 měsíců a váží skoro 10kg (doktorka tvrdí, že nemá ani gram tuku navíc, že jen prostě roste na velkého chlapa). Na prsníku se nevěděl dopapat, no plakal stále, protože mu bylo málo. Já jsem to řešila jinak. Nechtěla jsem ho učit na UM, mlíčko měl jen mé, ale koupila jsem mu kašičky, ty jsou už od ukončeného 4. měsíce a tu jsem mu dala 1-2 x denně. je sladká a jemu chutila. Sice chvilku trvá než si zvykne na lžičku, má stále tendenci cuckat, ale naučí se. Já se snažila mezi tím, dodržovat pitný režim a bohotou stravu a tím, že malý byl napapkaný po čase jsme se vyspali oba. Asi po měsíci, se to zlepšilo a kojím do dnes. Zkus koupit nějaké kašičky př. Hami, Sunarka nebo něco takového. Já si doma potom udělala i vlastní jablečnou výživu a tu papká. No náš už je větší a okrem mého mlíčka už má i své denní menu 🙂 ale mé mlíčko by nikdy za nic nevyměnil. A to my všechny tvrdily, že pokud začnu dokrmovat, přestanu i kojit. Je to blbost a čisto na tebě. Držím palečky a malé přeji dobrou chuť 😀
ja mám mlieka dosť a papa z prsníka každé dve hodiny, aj si odrgne po každom jedení, cez deň spí pomenej, ale prespí celú noc (budí sa iba raz), ona je spokojná, len predtým za dva týždňe pribrala 700 g a teraz sme boli u doktorky a za mesiac a pol pribrala iba 100 g :( preto chce aby sme ju dokrmili....asi nemám kvalitné mliečko....ale aj ked kaká, tak je to žlté...tak neviem, kde je chyba.....dávame nutrilon a zatiaľ vieme dať do nej 10 ml aj to nasilu a potom prsník
@marionkaaa "nekvalitné mat. mlieko" neexistuje, je len MM 😉 A určite by som skúsila tú laktačnú
@marionkaaa ved mas uplne spokojne babo a podla toho co pises naozaj nie je hladne. a tou vahou sa az tak prisne riadit netreba. mozno pri prvom vazeni bola napapana s plnym bruskom aj mechurikom, a pred druhym vazenim mozno bola prave vykakana a vycikana a podobne. nie je dolezite kolko babo priberie, ale to ZE priberie a neschudne. okrem toho je normalne ze dieta cim je starsie tym menej pribera. a dalo by sa aj polemizovat o presnosti digitálnych váh, ked majú zvážiť metajúce sa alebo plačuce dieťa... atď... materske mlieko je vzdy kvalitne a nutrilon urcite nie je "kvalitnejsi". umele mlieka maju predsa tak prisposobene zlozenie aby sa co najviac podobali materskemu aj ohladne kalórií. takze ked mas dost svojho mlieka, naco davat umele??
@marionkaaa urcite jej nedavaj Nutrilon, skus hami alebo sunar, nasa takto nutrilon nechcela a trapili sme ju dlho, potom sme jej dali hami a papala krasne..ale ked mas mliecko, skus sa poradit s laktacnou poradkynou, lebo 100g za mesiac v tomto veku je fakt velmi malo..drzim palce 😵
@marionkaaa 100g za mesiac je naozaj malo. Nema mala intoleranciu laktozy? Vtedy deticky priberaju malo na vahe (ale ani to nie je pravidlo). Nemusi mat ani bolesti bruska, iba napriklad caste vetry a moze to byt laktoza. A tiez by som teda skusila ine mliecko, nutrilon je hnusny. Dobry na chut je hipp, hami, sunar.
@luba41 aj materske mlieko moze byt nekvalitne, ak ma mamicka malo zivin, prijma malo vitaminov a mineralov. Stava sa to u mamiciek, ktore si extremne davaju pozor na to co jedia a v konecnom dosledku vylucia zo stravy vsetko potrebne a zostanu, ak to prezeniem, na suchych rozkoch.
@marionkaaa vymenila by som nutrilon za ine, aj mne ho maly nechcel bo nutrilom je strasne horky,ja som maleho od malinka prikrmovala a od ukonceneho 4 mes som zacala davat kasicky aby som sa viac vyhla tomu mu davat UM.ale kojim doteraz...skus tie kasicky podla mna je to lepsie ako davat UM.Aj ked niektori lekari maju rozdielne nazory na zacatie prikrmovania plne kojenych deti, ja som sa riadila sebou, svojimi materinskymi pocitmi...
Nenut malu na umele ak nechce. Ja mam 6 mesacnu dcerku a tiez mi malo priberala. Papala velmi casto, myslela som si ze mam malo mlieka, alebo ze je slabe, no jej vaha sla hore, i ked pomalicky. Ak dietatko ubuda na vahe pripadne ak nechce papat z prsnika, vtedy by som riesila umele, no inak nie.
My sme sa narodili s vahou 3960gr, mame 6 mesiacov a mame IBA 6490gr. Boli tyzdne ked sme pribrali len zopar gramov.
Myslela som si, ze ked prejdem na umele bude aj mala lepsie spinkat,... no vydrzala som len pri kojeni.
Teraz sme uz na prikrmoch plus kojenie, malicka spi 12 hodin cez noc uz bez papania a papa vsetko zo zeleniny a ovocia. A verim tomu, ze aj preto ze sme nedavali umele mliecko.
Ak si vydrzala doteraz s kojenim, tak to nekaz umelym.
@marionkaaa To ti vazne kazala davat UM??? vsak materske mliecko je najlepsie ,urcite by som nevolila dokrmovat UM,ked mas svojho dost ,kezde a mala 4 mesiacky daj jej nieco viac skusit ...ja mam 9m synceka ,od 4 mesiaca som mu davala kasicky od hami ,su jemne a maju skvelu chut a aso o dva tyzdne som dala mrkvicku o tyzden zemiacik ,potom som to zmiesala a takto som pridavala stale novu zlozku...v 6 mesiacoch po troske aj masko ,dnes uz papa vsetko a vela a k tomu stale moje mliecko...nikdy nemal problem s travenim ,ani kakanim ,ci bolestami bruska.....vzdy je lepsia volba ako krmit umelym mlieckom ,aj ked niesom odporcom UM,no som nazoru pokial netreba ,nedavat 🙂)) .......treba skusat ,kazde dieta je ine 🙂
@fidka79 nie to netvrdim ,len vzdy je lepsie kojit ako krmit umelym.....je to moj nazor ,nikomu ho nevnucujem
@marionkaaa skús prikrmovať cez cievku. Zarobíš umelé mlieko, kúpiš si v zdravotníckych potrebách cievku, jeden koniec dáš do flašky, druhý si prilepíš k prsníku a keď ju budeš kojiť tak jej nenápadne vsunieš do pusinky cievku a bude piť aj tvoje mliecko aj umelé. držím palce🙂
pozri pokiaL ma zena svoje mlieko ,ma ho dost a aj tak dieta nepribera ,nechce papat umele mliecko z flase treba skusit nieco ine...ja NEODVRHUJEM UM .....citaj a netrep
Ak je dieťa pokojné, pekne papá, n emá žiadne problémy, tak by som slabé priberanie na váhe neriešila. Dr treba brať s rezervou. Ty najlepšie vidíš, ako sa tvoja dcérka správa, či je v pohode, čulá a prospieva. Vyžadovať tabuľkové priberanie je naozaj prežitok. Každé dieťatko si ide svojim tempom. Hlavne ak nechudne, je spokojné a inak prospieva, tak by som sa netrápila.
Čoskoro sa začnete dokrmovať ovocím, zeleninkou a mäskom. Tak už počkaj. Si s malou celé dni, najlepšie vidíš, čo jej treba.
My sme na tom s najmladšou boli rovnako. Priberala a priberá máličko. Rozpapala sa až v 2 rokoch, dovtedy len ovocie, zelenina, cestoviny. Aj teraz má radšej zdravú stravu, žiadne kaše, pidinku a podobné hlúposti nechce a ani neponúkam.
Ahoj, ak máš dosť mliečka, tak čisto iba dojči. Čo by iné maminy za to dali, keby iba dojčili a nemuseli kupovať drahé mliečka (ako napr. my). Dojči tak často, ako si malinká vypýta. A fakt by si sa mala poradiť s laktačnou poradkyňou, či dojdíš správne. Napr. môj synček mal 9 mesiacov a sme čisto len na UM a má len 7.5 kg a to papkáme stále, každé 2 hodinky a nielen mliečko, ale už skoro všetku stravu - kaše, zeleninové, ovocné príkrmy, ovocie, ale aj mäsko, atď. Takže priberanie je úplne individuálne a každé dieťatko je iné.
@gabika2206 doktorka mi kázala dať materské max 5 minút a potom dokrmiť umelým...ale ona ked sa naje materského, tak má dosť a umelé už vôbec nechce....a kázala mi doktorka dať najprv 30 ml a potom zvyšovať dávku. Zo skúsenosti viem, že ked jej zachutí umelé (aj ked pri našej malej asi nie 🙂, tak mi bude postupne prsník odmietať a stratím mliečko...čo by som bola nerada....už sme kúpili kašičky, tak vyskúšame tie a postupne aj vyživky....len nech priberá....lebo inak neviem, čo jej dáme :(
@kattie1982 máš pravdu, ja som šťastná, že môžem kojiť, aj chcem kojiť, len malá musí priberať...bojím sa, že bude chudnúť, ale verím, že je to len prechodné obdobie 🙂
@marionkaaa Možno je malá vystresovaná z teba a keď sa stresuješ ty, nedostáva sa ti do mliečka plno potrebných vitamínkov a látok, kt. podporujú priberanie. Môj Adamko zo začiatku priberal, keď som kojila, aj 600 gramov a keď odmietol moje mliečko, boli sme nútení prejsť na UM a z toho nepriberá tak, ako iné deti. Takže ja by som s tým nejakú veľkú hlavu nerobila a dojčila a podávala prsník tak často, ako si len vypýta. Radšej prejsť na príkrmy, čo sa týka kaší, ovocných a zeleninkových príkrmov, ako úplne prestať dojčiť. Toľko moja skúsenosť. Nás predbehli v priberaní mladšie detičky, čo mám kamošky a nejako veľkú hlavu si z toho nerobím. Adamko je proste až moc živé dieťa, v neustálom pohybe, ako 9-mesačný mi už začína chodiť, takže nemá pri tom extrémnom pohybe, čo vynaloží, kedy ani pribrať. A môj starší syn, ako pomaly 3-ročný, keď nastupoval do škôlky, mal necelých 12 kg. Toľko majú niektoré ročné deti. Jednoducho, možno má malinká rýchly metabolizmus. A koľko vlastne váži, ak sa smiem spýtať?
@kattie1982 1. januára bude mať 5 mesiacov a teraz váži 5900 g 🙂
@marionkaaa No tak to je super vaha na 4.5 mesacne dietatko 🙂 Preto by som sa moc tym UM nezapodievala a ked sama vravis, ze ho odmieta, tak predsa ju nasilu niecim pchat, co nechce, nebudes. Takisto ako ja som si nepomohla, aby mali pil z prsnika, aj ked som mlieko mala a vlastne aj stale mam :( Predsa si vlastnym prsnikom dieta nezadusim :( Ty len pekne dojci, ked ti chce pit tvoje mliecko a nejakym UM sa nezapodievaj. Skus skor tie kasicky, vyzivky, atd.
@kattie1982 Ďakujem za radu....už som UM nechala na pokoji a dávame kašičku 🙂 malej neskutočne chutí 🙂 otvára ústočka jedna radosť 🙂
mozno jej nevyhovuje ten cumel na flaske alebo mliecko jej nechuti..