2 týždňová dcérka viac dudle prsník ako papá

yamee17
20. sep 2012

ahojte mamicky,
prosim vas poradte mi co robit s babatkom ( 2 tyzdnova dcerka), ktore viac prsnik dudle ako saje mliecko??? je potom nenajedena a stale hladna a nervozna.... :(

emily84
20. sep 2012

skus si stlacat prsnik, aby si jej trochu pomohla dostat mliecko von a pokusat sa predlzit cas ked pyta papkat aspon o zopar minut neskor. Zrejme si stale robi len "top up" a ked trosku vyhladne znova pyta papat. Brusko sa jej nevyprazdni uplne resp. viac aby viac papala. Ked uz vidis malicku ze len dudlikuje a netaha mliecko, nenechaj ju dlho na prsniku, lebo si zvykne a bude to mat na upokojenie a bude to chciet casto.

lillian85
20. sep 2012

mne moj maly na zaciatku tiez len dudlikoval, suchala som mu bradicku, vtedy zacal sat.

yamee17
autor
21. sep 2012

a ked sa spytam takto.... kolko ml by som mala spravit 2 tyzdnovemu babatku umeleho mliecka??? lebo moja ked pije cajik z flase, vypila by aj celu.... preto by som chcela vediet kolko je to max....
dakujem... 😒

evitaka
21. sep 2012

@yamee17 - už to vzdávaš? škoda, dva týždne kojenia je skutočne málo... Keď ti zle saje z prsníka, tak skús lepšie priloženie - možno sa nevie chytiť, poradiť sa s laktačnou poradkyňou, prípadne si odstriekaj mlieko do fľaše a daj z flašky. A nenadájaj ju s tým čajom, kojené dieťa ho nepotrebuje. Naleješ do nej fľašu čaju (čo je na také malé bábatko neskutočne veľa) a potom sa čuduješ, že ti neťahá. Veď musí byť taká plná, že to v nej až ločká! Akonáhle dáš prvý príkrm, tak si dokojila... Ver tomu, že kojenie je to najlepšie, čo možeš pre malú spraviť. Ani si nevieš predstaviť, koľko svinstva je v tých umelých mliekach... ☹

emily84
21. sep 2012

@yamee17 Viem, ze je to tazke a ze mas v hlave strasne vela myslienok, otazok, nevies co robit, co by pomohlo malej aj tebe. Ver, ze nie si sama. Ja som mala na zaciatku podobne myslienky, tiez som velmi uvazovala o umelom mlieku, myslela som si ze nemam dost mlieka, ze nie je dost "tucne" pre moju malicku, ze ju nezasyti, no vsetko je len o praxi, o zvyku a chce to cas. Nemyslim si, ze je vela mamieciek, ktore hned v prvych dnoch zvladali kojenie lavou zadnou (teda aspon pri prvom dietati urcite nie).
Zaciatky su tazke a zrejme sa ti bude zdat ze to trva nekonecne dlho kym sa dostanete "do normalu", no vydrz. Ja som vydrzala a teraz spatne uz len spominam, ako sme sa "natrapili" obe. No zvladli sme to, malicka ma 3 mesiace a stale len kojim a som rada, ze som vydrzala. Je to vyhoda (aj ked sa to teraz na zaciatku nezda), no nemusis sa trapit so zarabanim mlieka, sterilizovanim flias, zohrievanim ked si niekde mimo.... Kojenie je najjednoduchsie a aj to najlepsie pre malicku.
Ty to zvladnes, uvidis!

boka79
21. sep 2012

@yamee17

to, ze babatko je nervozne, neznamena vzdy , ze je hladne, mozno by len chcela spat a nevie, je vycerpana a tak. ked mas pocit, ze len dudluje - nema pauzy v brade, tak jejpomoz stlacanim prsnika a zvysovanim tvorby mlieka, lebo mozno ma velmi pomaly tok a nevladze vytiahnut, je uplne malinka. A z flasky jej mliecko nedavaj, lebo uz vobec prsnik do ust nemusi vziat, zisti, ze z flasky ide lahko a povie si, ze naco sa na prsniku snazit, ked to moze ist tak lahko. dojcenim sa ucime my aj babatka, tak to vyuzi a vezmi ako vyzvu, aj my mame problemy, ale bojujeme, nevzdavaj to hned pri prvom probleme. Dolezite je : prikladat pri kazdom naznaku nervozity, cize pokial je potrebne aj stale, ono sa to casom zlepsi a babatka sa rozkuknu a babatka budu menej chciet byt na prsniku. Tym si zvysis tvorbu mlieka a lahsie jej pojde... Stlacaj prsnik, na internete su na to videa. Ked saje stlac, ked prestane pusti - tiez to urychli tok mliecka. nedavaj jej cajik, nedavaj jej flasku a ani dudel, radsej je daj namiesto toho prsnik.

Znie to vsetko velmi tazko, ano je to casovo narocne, ale oplati sa to, mame to vacsianza sebou. A plac v takomto veku moze byt vsetko mozne, od unavy po nervozitu z vnemov okolia, smutok ... vsetko a to vsetko vylieci prsko..

vinetuu
9. jún 2019

@yamee17 no ked malej davas cajik, tak jasne ze z prsa sa mu tahat nechce 🙂 to je ovela tazsie dvojtyzdnovemu caj neparti, ma pit materske mliecko, ak si zdrava tak do chod a nie umelymi ... budes mat zdrave babo to sa oplati vydrzat ... ste iba na zaciatku kojenie sa vam iba rozbieha, my sme az po troch mesiacoch kojili v pohode, na to si treba zvyknut a naucit sa aj ty aj babo ... chodte do toho, je to dar od teba tvojmu babatku a je zadarmo 🙂)) najlespie veci su zadarmo 🙂

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
9. jún 2019

@vinetuu Asi tazko este dojci.😀😀😀 A aj dojcene dieta môže byť len smadne. Netreba pri kazdom zamrncani vyťahovať prsnik. Obe moje dojcene deti mali aj caj aj vodu. MM je strava. A dojčenie ma byt radost a k prospechu oboch-matky aj dietata a nie trapit sa neviem kolko mesiacov.