Ahojte, skúsené žienky!
Mala som kvások, ktorý som dostala a ten som kŕmila. No bohužiaľ sa mi nepodarilo udržať ho pri živote ( v zložitejšom období som naň proste zabudla).
Tak som sa pokúsila v týchto dňoch založiť si nový kvások.
Pri prvom pokuse najprv nastal asi 3.deň booom, búrlivá reakcia, a potom spľasol. Vyhodila som ho, lebo som si myslela, že to nevyšlo, až neskôr som sa dočítala, že táto reakcia je prirodzená.
Tak som skúsila znovu - avšak tentokrát má cca od 5.dňa alkoholový závan (dnes je 8.deň), nie len taký jemný, ale že úplne. Už som vygooglila, že to asi nie je v poriadku :-/ Máte s tým skúsenosť? Dá sa to zachrániť ešte, či škoda prikrmovať, a skúsiť znova?
Mám doma len ražnú chlebovú múku na prikrmovanie kvásku - stačí to na založenie, či na založenie musí byť celozrnná?
Ďakujem za rady.
nekvaskujem. ale viem ze sa to da ozdravit ho. Par krat mi do skocilo na fb do noviniek lebo som v nejakej skupine o kvaskovani (zo zvedavosti) a par krat to tam riesili. Urcite ti niekto, kto kvaskuje, poradi, pripadne ak chces, napisem ti link na tu fb skupinu
Uz nepamätám, zakladala som pradávno, ale pokracuj,nemalo by to vadiť.. odober a nakrm.. uz si dosť pokročila, škoda odznova
https://nelkafood.sk/ako-si-zalozit-vlastny-kva...
A muky by mali obe fungovať dobre.. ha raz krmim jednou raz druhou, aku mam doma
@marca12
@pralinka86
@danielinaa
Ďakujem, ja sa len bojím či to nie je "pokazené". lebo to páchne ako totálne tvrdý alkohol. Som sa opila, len som otvorila pohár 😀
@tinka_21 nafotila som ti par komentov, ale ak mas fb, urcite si daj do tej skupiny ziadost. Zije to tam dost, zeny si tam aj radia. Videla som aj prispevok kde dana zena odfotila svoj kvasok a ostatne jej poradili ci ma dost bubliniek, ci nie su moc velke... uprimne ja tomu velmi nerozumiem ale ak mas fb, urcite to vyuzi.
@danielinaa supeeeer, dakujem!!! 🙂 skusim
Prečo sa odoberá z pohára aby tam ostala len cca PL? Čo s tým, čo odoberiem? 🙂
@dagmara17 aby ku koncu procesu nebolo zbytočne vela kvasku..
V chladničke staci potom neskôr mat fakt len za lyzicu, kvasok je silny, rozmnoži sa a rozkvasi muku. Tym dokrmovanim naberá na sile, aby vedel nakvasit chlieb alebo ine pečivo..
A ten zvyšok do palaciniek lievancov a pod
@sparkling ahoj, kazdy den som pridavala za lyzicu muky a vody 1:1. A tam zrejme bola chyba...neodoberala som. Pretoze v knizke, co mam pozicanu, nic take nepisali pri zakladani kvasku, zakladna vec :-/ alebo mi to asi malo dojst. Dnes som nechala uz len lyzicu z celej hmoty a zvysok som vyhodila, a skusim ho este prebrat. Nakrmila som ho dvakrat, rano a vecer. Zapach sa zmiernil ale bublinky nebolo vidno. Tak neviem co sa mi to este podari
https://kvaskovanie.sk/zalozenie-materskeho-kva... @tinka_21 ja som isla podla tohto:
Ahojte, vie mi niekto poradiť, či môžem kvások počas kvasenia preložiť do väčšieho pohára? Trochu som neodhadla veľkosť pohára a už mám kvások prilepený na viečko a to kvasí od rána... Ďakujem.
@tinka_21 razna chlebova je super a kvasok ma pachnut tak vinovo. Mne sa tiez vzdy zdal pokazeny,ale je to dobre tak ma vonat. Ja som nikdy nevedela rozoznat kedy vonia vinovo a kedy po acetone. Mne aj dobry kvasok vonia acetonom,neviem aky mam nos. Uz vydrz,ked si sa na to dala,upec chlebik a bude dobry