Založenie kvásku - je alkoholový pach OK ?

tinka_21
23. mar 2020

Ahojte, skúsené žienky!
Mala som kvások, ktorý som dostala a ten som kŕmila. No bohužiaľ sa mi nepodarilo udržať ho pri živote ( v zložitejšom období som naň proste zabudla).
Tak som sa pokúsila v týchto dňoch založiť si nový kvások.
Pri prvom pokuse najprv nastal asi 3.deň booom, búrlivá reakcia, a potom spľasol. Vyhodila som ho, lebo som si myslela, že to nevyšlo, až neskôr som sa dočítala, že táto reakcia je prirodzená.
Tak som skúsila znovu - avšak tentokrát má cca od 5.dňa alkoholový závan (dnes je 8.deň), nie len taký jemný, ale že úplne. Už som vygooglila, že to asi nie je v poriadku :-/ Máte s tým skúsenosť? Dá sa to zachrániť ešte, či škoda prikrmovať, a skúsiť znova?
Mám doma len ražnú chlebovú múku na prikrmovanie kvásku - stačí to na založenie, či na založenie musí byť celozrnná?
Ďakujem za rady.

marca12
23. mar 2020

@tinka_21 razna chlebova je super a kvasok ma pachnut tak vinovo. Mne sa tiez vzdy zdal pokazeny,ale je to dobre tak ma vonat. Ja som nikdy nevedela rozoznat kedy vonia vinovo a kedy po acetone. Mne aj dobry kvasok vonia acetonom,neviem aky mam nos. Uz vydrz,ked si sa na to dala,upec chlebik a bude dobry

danielinaa
23. mar 2020

nekvaskujem. ale viem ze sa to da ozdravit ho. Par krat mi do skocilo na fb do noviniek lebo som v nejakej skupine o kvaskovani (zo zvedavosti) a par krat to tam riesili. Urcite ti niekto, kto kvaskuje, poradi, pripadne ak chces, napisem ti link na tu fb skupinu

pralinka86
23. mar 2020

Uz nepamätám, zakladala som pradávno, ale pokracuj,nemalo by to vadiť.. odober a nakrm.. uz si dosť pokročila, škoda odznova
https://nelkafood.sk/ako-si-zalozit-vlastny-kva...

A muky by mali obe fungovať dobre.. ha raz krmim jednou raz druhou, aku mam doma

tinka_21
autor
23. mar 2020

@marca12
@pralinka86
@danielinaa
Ďakujem, ja sa len bojím či to nie je "pokazené". lebo to páchne ako totálne tvrdý alkohol. Som sa opila, len som otvorila pohár 😀

danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020
danielinaa
23. mar 2020

@tinka_21 nafotila som ti par komentov, ale ak mas fb, urcite si daj do tej skupiny ziadost. Zije to tam dost, zeny si tam aj radia. Videla som aj prispevok kde dana zena odfotila svoj kvasok a ostatne jej poradili ci ma dost bubliniek, ci nie su moc velke... uprimne ja tomu velmi nerozumiem ale ak mas fb, urcite to vyuzi.

tinka_21
autor
23. mar 2020

@danielinaa supeeeer, dakujem!!! 🙂 skusim

dagmara17
24. mar 2020

Prečo sa odoberá z pohára aby tam ostala len cca PL? Čo s tým, čo odoberiem? 🙂

pralinka86
24. mar 2020

@dagmara17 aby ku koncu procesu nebolo zbytočne vela kvasku..
V chladničke staci potom neskôr mat fakt len za lyzicu, kvasok je silny, rozmnoži sa a rozkvasi muku. Tym dokrmovanim naberá na sile, aby vedel nakvasit chlieb alebo ine pečivo..
A ten zvyšok do palaciniek lievancov a pod

sparkling
24. mar 2020

@tinka_21 ahoj, ako ho krmis? Alkoholom zvykne pachnut ked je hladny.

tinka_21
autor
24. mar 2020

@sparkling ahoj, kazdy den som pridavala za lyzicu muky a vody 1:1. A tam zrejme bola chyba...neodoberala som. Pretoze v knizke, co mam pozicanu, nic take nepisali pri zakladani kvasku, zakladna vec :-/ alebo mi to asi malo dojst. Dnes som nechala uz len lyzicu z celej hmoty a zvysok som vyhodila, a skusim ho este prebrat. Nakrmila som ho dvakrat, rano a vecer. Zapach sa zmiernil ale bublinky nebolo vidno. Tak neviem co sa mi to este podari

sparkling
25. mar 2020

@tinka_21 skus ho dat do tepla. Na radiator alebo trolinku rozohriat ruru na minutku. Potom ruru vypnes a hodis tam ten pohar. Ale ozaj len aby bola tepla, nie horuca. Uvidis ci bude bublinkovat. Odoberat sa ma preto, lebo ked zacne kysnut, tak ti utecie z pohara.

tinka_21
autor
27. mar 2020

@sparkling Ďakujem pekne, Tak vyskúšam do tretice. Asi sa mi nepodarilo ho zachrániť... páchne ako pivo, a bublinky nikde, je hustý. :-/

gabko201
8. apr 2020

Ahojte, vie mi niekto poradiť, či môžem kvások počas kvasenia preložiť do väčšieho pohára? Trochu som neodhadla veľkosť pohára a už mám kvások prilepený na viečko a to kvasí od rána... Ďakujem.