Ahojte,
pracovala niektora z Vas s kupenym susenym kvaskom? Ako sa s nim pecu napriklad rozky, nenasla som recept. Nasla som recept na chlieb, ale tam je aj drozdie a drozdiu sa musim vyhnut. Tiez som nasla, ze sa to ozivuje aj dva, tri dni, ale aj take recepty, kde sa to zamiesa do cesta a pecie sa. Nie som velmi zdatna kucharka a som z toho mierne zmatena.
Mam konkretne tieto:
https://biocare.sk/eshop/produkt/kvasok-celozrn...
https://biocare.sk/eshop/produkt/kvasok-suseny-...
Dakujem za rady.
@laurar1 No v podstate sú 3 možnosti ako použiješ sušený ražný kvas.
1. pridáš ho do cesta spolu s kvasnicami.
2. oživuješ ho určitý počet dní, dáš ho celý do cesta ale tu odporúčam aj tak pridať kvasnice.
3. oživuješ ho zhruba 10 dní, kým nebude stabilný a potom máš kvas, s ktorým pracuješ ďalej. Teda používaš ho na kváskové pečenie a tu už kvasnice nepridávaš.
Napíš akú máš predstavu, a doplním, poradím
@petruldo Ja som mala asi velmi jednoduchu predstavu, zamiesam do cesta, vykysne a peciem. Velmi podobne ako so susenym drozdim. Drozdie nesmiem, takze asi mi zostava ta tretia moznost. Co znamena ozivujes? To je, ze sa zmiesa s vodou a potom sa doplna mukou? Akoukolvek mukou? Mam napriklad doma spaldovu celozrnnu, moze sa aj tym?
@laurar1 postup na oživenie sušeného kvasu v skupine https://www.modrykonik.sk/group/9089/tip-suseny... pridaj sa
starostlivosť o kvások https://www.modrykonik.sk/blog/butyha/article/starostlivost-o-kvasok-yzzpvn/ toto odporúčam riadne naštudovať, lebo aj ten najvýkonnejší kvas zničíš zlou starostlivosťou raz dva
v skratke, najstabilnejší je ražný kvas, odporúčam kŕmiť iba ražnou celozrnnou múkou
existuje ešte tuhý pšeničný kvas, lievito madre, skratka LM,
osobne odporúčam zohnať si už stabilný kvas, pečieš hneď
Ahoj, ja neporadím, ale Naty to super vysvetľuje https://chutodnaty.sk/ 😉