Ahojte, kvaskujem len kratky cas, chcela by som vas, skusenejsie, poprosit o radu. Chlebik peciem v rure na plechu podla receptu. Pocas prvych 10 minut je naspodu rury stary plech s vodou. Chutovo je super, krasne prepeceny a chrumkavy, no mam problem so spodnou castou chlebika - nie je taka prepecena ako zvysne casti. Nechcem ho nechavat dlhsie v rure, lebo sa bojim, ze sa zhora spali. Poradite mi prosim, kde robim chybu? Dakujem za rady...
Skus dat poslednych 5 min len spodny ohrev, mohlo by pomoct
@natali1 ja by som sa vykaslala na tu zaparu, peciem v jenskej mise, dam ju vyhriat spolu s rurou, chlebik vyklopim na vrchnak a zakryjem tym vyssim spodkom. Ani nestriekam vodou, nic. Same sa to v uzavretej nadobe zapari. Po cca 10-15 minutach znizim teplotu a odkryjem a peciem odokryte. Na najspodnejsom roste to mam. Ked to odkryvam, tak prehodim na stredny rost a vrch chleba prikryjem alobalom. Ja mam staru cudnu ruru, mala som aj po hodine nedopeceny chlieb, netesni mi dobre alebo co, tak peciem hodinu aj 10 minut. Korka je dost tvrda, ale ked uz chladne tak 2,5 hodinky a je uz taky vlazny, tak ho dam do mikrotenoveho sacku (pre niekoho horor toto povedat), korka zmakne. Inak to deti nepohryzu, vymienaju sa im zuby, su strbavi 🙂.
@natali1 a davas aj plech vyhriat do rury? Kvaskovy by sa mal davat na horuci plech.. ja som si koli tomu kupila taky ten kamen na pecenie, mam ho stale v rure. A zle prepeceny spodok je obcas aj ked nevykysne dostatocne. Ja davam kysnut na celu noc do chladnicky, tam vykysne dokonale..
To moze byt viac veci, musis len skusat, ja som sice asi pol roka nepiekla ale tymto som si presla, dokonca vela chlebov skoncilo v kosi. A na ukludnenie: kupila som tento rok 2x kvaskovy chlieb domaci a oba boli mokre a ten spodok mali takyto... cize to bude rozsireny problem, aj u "profikov".
Napr. voda v rure: my mame vonku aj pec a ziadnu zaparu nedavame, chleba ide rovno na kamen a tam sa chlieb vzdy podari.. cize prestala som ju davat aj do rury, ked tak ospliecham spodok na zaciatku a dost (mala som rodziel aj pri pecenim s ventilatorom a iba horny/dolny ohrev), pouzivam klasicky plytky velky plech na pecenie. V podstate otvorim ruru, vykydnem to cesto na horuci plech, narezem vrch a pecie sa.
Potom treba to mat riadne vykysnute (toto robi strasny rozdiel, aj ked sa mi podari, ze mi splatne pri prekladani, ostane ako keby vlhky spodok, cize ja som aj na kysnutie tie ozdobne osatky prestala pouzivat, vzdy sa mi to prichytilo a neslo to pekne vyklopit) + spravnu teplotu odhadnut, neotvarat zbytocne, a nebat sa ze prihori... proste nechat ho piect kym sa dat. Mna ucila piect suseda, ked sa mi nedarilo, a mala som husty kvasok oproti nej, velmi, cize to cesto bolo tazke a nevykyslo tak. Pridala som teda vodu, najskor len do receptu, potom som zacala robit kvasok redsi... a teda ona aj teploty dava inak ako ja, fakt to zalezi od rury. Na zaciatku vyhrievam ruru na vyssiu tepltou, vlozim chleba, trochu znizim, a po 10minutach zase znizim (nepamatam si uz tie stupne). A neboj sa pripecenia, moj chlap sa na tom rehoce, on ked nosi chlieb z HU, tak tieto kvaskove su uplne tmave...a perfektne.
Poskusaj uvidis 🙂
@nevenka ten je krasny :D ako z obchodu, ale ta procedura, by ma porazilo 🙂)) trpezlivosti mas az az.
@nevenka no ono je milión faktorov, ktoré ovplyvňujú, aký ten chlieb bude. Ja pečiem cca 2 chleby do týždňa a stane sa mi, ze jeden perfektný, druhý menej. A stačí, ze bola v ten deň iná teplota v miestnosti, lebo sme práve kurili v krbe. Alebo som nacala iné vrecko múky, pritom kupujem tú istú značku. Ja občas sama nechápem, že prečo sa nepodarí úplne na 100% Aj ked musím povedať, že vyslovené nepodarky uz nezvyknem mať, to sa mi v začiatkoch stávalo. Chladničkove kysnutie sa mi páči aj preto, lebo lepšie sfermentuje, má úplne inú konzistenciu to cesto, ako keď kysne len vonku len pár hodín.
@nevenka a predtým, ako ho dáš do osatky, tak kolko ho nechavas vonku? A aj v chladničke ak máš nastavenu na príliš veľké chladenie, tak môže byť problém. U mňa funguje najlepšie 6-7 hodín rozkvas, potom 2 hodiny ako zamiešam tak prekladám a to uz vidím, či su tie 2 hodiny dosť, ak nie, tak ešte necham vonku a potom stočím do osatky a cca 12 - 13 hodín je v chladničke. Úplne dokonale sfermentuje a narastie krásne.
Ja pečiem úplne na spodnom rošte. Väčšinou nechávam ešte na spodný ohrev nakoniec. Cca 5 min