Dobrý deň všetkým!
Robíte niekto kvaskový chlieb v domácej pekárni? Kváskujem zhruba tri roky, väčšinou z ražného kvásku robím zemiakový chlieb (500g hladkej múky, 250ml vody, 230g zemiakov, 2ČL soli, 1ČL rasce + rozkvas), pečiem 20min na 250°C, 20-25 min na 180°C v zakrytom hrnci.
Chcela by som si kúpiť domácu pekáreň, len nepoznám nikoho, kto by v nej skúšal robiť kvaskový chlieb.
Máte s tým nejaké skúsenosť? Akú pekáreň by ste odporučili?
Ďakujem za názory.
Kym som pekaren mala,vyuzivala som ju dost casto.
Chlieb bol.dobry a bezpracny.
Napisem ti neskor...
Mierka do pekarne:
650g muky
400g vody
100-200g kvasku
/ale moze byt aj menej alebo viac,je to uplne jedno,od mnozstva zalezi len,ako dlho to bude kvasit/
Sol podla chuti/15-17g/
Rasca
Muky aj tekutiny mozes obmienat,pri celozrnnych mukach bude treba o trochu viac tekutiny
Postup:
-Nadobu aj haky z pekarne vymastit trochou oleja
-Das tekutiny
-Das kvasok/rozkvas/
-Das muky/vlocky a pod/
-Na zaver das sol a rascu
-program cesto
-pri poslednom mieseni-pekaren zapipa mozes privat semienka
-po poslednom mieseni pekaren stopni a vyber haky/mokrymi rukami/ a pekaren znova zapni
-po skonceni progrsmu cesto pekaren vypnes zo zastrcky a cakas,kym ti to nenakysne az povrch/trva to mozno 6 hodin,ale moze i dlhsie/kratsie.../
Potom zapnes program Pecenie,korka bleda,chlieb 1200g /alebo 1000g-aky bude mozny/
To trva hodinu
Ja som vzdy chlieb vybrala a vlozila naspät hore nohami
Znova program pecenie,ale uz som si odsledovala len 30 minut.
Aby Sa chlieb dostatocne prepiekol.
@denisah6 iba cesto zarabame v pekarni, pecie sa v klasickej rure.