Pšeničný kvások

janababana
21. nov 2024

Baby prosim poradte - nasla som navod na pripravu domaceho kvasku, kde sa na jeho pripravu pouziva len muka a voda (a na 5ty den by mal byt kvasok nazive). Len nasla som zasa iny postup kde sa pridava hned prvy den aj med a jablcny ocot. Preto sa chcem opytat - naozaj staci na zalozenie pouzitelneho kvasku len muka a voda? Dakujem ☺️

snowdrop_
21. nov 2024

@janababana urcite len muka a voda, dojde ku kvaseniu na vzduchu. Ale ten novozalozeny kvasok na piaty den nebude taky, aky si predstavujes, ze bude. Popremyslaj, ci si nechces radsej od niekoho vziat kvasok a dokrmovat, totiz cim starsi, tym lepsi, novozalozeny je slabucky a chce to velmi vela casu a trpezlivosti, kym z neho vobec budes moct nieco robit

terezkaarthuramax
21. nov 2024

Ja som kvasok robila par dni dozadu a aj sme uz z neho piekli. a len žitná ražná muka a voda.. o kvaskovaní mam.dve knihy.

janababana
autor
21. nov 2024

@snowdrop_ a ta nadoba ma byt zavreta a pri izbovej teplote tie prve dni? A dakujem za rady ☺️☺️ bude piect az neskor, cize kludne aj 2t aj mesiac si nan pockam 😀

snowdrop_
21. nov 2024

@janababana polozene vicko idealne, nezasrobovane

terezkaarthuramax
21. nov 2024

@janababana ja som robila podla takeho receptu, a tam ma byt to viecko len poloxene a na kuchynskej linkr

janababana
autor
21. nov 2024

@terezkaarthuramax zitny kvasok som mala davnejsie od znamej, len mi “neprezil” ked som bola mimo domova na dlhsie. Chcem teraz skusit cisto psenicny kvasok a od zaciatku, som zvedava ci to bude naozaj rozdiel

janababana
autor
21. nov 2024

@snowdrop_
@terezkaarthuramax aha dakujem idem uvolnit viecko

michaela329
21. nov 2024

@janababana múka (hladká biela) a voda, ale u mňa trvalo pestovanie 2 týždne. Kvások mam 4. rok a som veľmi spokojná. Žitný mi vždy štrajkoval, ten bol taká citlivka.

janababana
autor
21. nov 2024

@michaela329 a je medzi nimi vo vysledku (v upecenom) rozdiel? Tiez nan kludne pockam aj 2tyzdne ☺️

michaela329
21. nov 2024

@janababana vôbec 😃 Ide o silu toho kvásku. A žitnu davam do rozkvasu. Takže chuť sa dobehne.

janababana
autor
21. nov 2024

@michaela329 jaj tak, oki dakujem. Uz sa nan tesim normalne 😀😀

glade22
21. nov 2024

@janababana počúvaj, ak si začiatočníčka, zozen si už zabehnutý kvások od niekoho a "zauč" sa s ním.
Novozalozeny kvások ti chlieb utiahne tak za mesiac najskôr, aj to s neistým vysledkom... zbytočne ťa to znechutí

nevenka
21. nov 2024

@janababana razny som zalozila sama, za 14 dni bol silny, on Ti musi spolahlivo ficat, mne napriklad narastie rozkvas aj za 5 hodin. No ale psenicny tuhy, lievito madre, ten sa mi nepodarilo zalozit. Mam ho od znamej a slape najlepsie pri teplote 24 stupnov. Dnes som z neho piekla vianocku a taky orechovy pletenec. No ale kvaskujem uz 7 rokov cca s prestavkami. A stale s amam co ucit. S chlebom mam stale problem, nie je podla mojich predstav...🤣
Tieto veci na foto som robila tak, ze som dala najprv nakvasit, ozivit madre z chladnicky, rano, na obed aom zamiesila rozkvas a cesto som robila podvecer a pliegla som to o 23 vecer. Rano stale nebolo nakysnute, tak jedno som supla do pootcorenej mikrovlnky, svetlo tam vykuri na 25 stupnov a druhe som dala na podlahu (mame podlahove kurenie. Piekla som to na obed. Takze niekedy to trva 😁. Ale chutovo to stoji za to, necitis tam drozdie.

nevenka
21. nov 2024

@glade22 no este by som aj doplnila, ze spravne postupy su dolezite a co je spravne nakysnutie v jednotlivych fazach. Niekde sa pise, ze rozkvas nechat 12 hodin, ale to u mna bolo zarucene prekysnute, cele zle.

@janababana popozeraj blog VUNE CHLEBA. Tam sa ucim ja a su am aj presne postupy a jednoduchy chlieb.

janababana
autor
21. nov 2024

Baby dakujem za rady. Je mozne, ze ak nic z toho kvasku nebude tak si zoberiem od niekoho kto ma “funkcny”. Na zaciatok sa s nim chcem najma “hrat” a prikrmovat, uvidime co z neho vyrastie ☺️

janababana
autor
21. nov 2024

@nevenka uff tak toto je uz vyssi level, vyzeraju ako od profika ☺️