Problém s chlebom

klaudi27
3. apr 2024

Dobrý deň
Mám založený LM už asi 25 dní, predtým som mala ražny kvások ale problém som mala rovnaký. Neviem čo sa deje s chlebíkom. Viete mi prosím poradiť?
Ďakujem

suzy2508
3. apr 2024

To LM mi príde na oko v poriadku. Chlebík - skús mu lepšie striedku odfotiť, napíš presne recept, aký si robila, časy, na koľko si piekla atď.

klaudi27
autor
3. apr 2024

@suzy2508 Podľa tohto receptu. 150g LM,250g muky a 190g bola voda. Ale ešte mi žiadny chlebik nevyšiel tak neviem aký je problém 😏

suzy2508
3. apr 2024

To je z knihy kvaskovanie, že 😁 veľmi zlé recepty, ak ti môžem povedať. Skús iný recept. Podľa mňa tam je strašne veľa tuhého kvasu na podiel novej múky. Pozri si stránku pečem peceň, vune chleba (moja najobľúbenejšia), nedám na ne dopustiť. Pečiem už 6 rokov. A možno si skús od niekoho to LM vypýtať, ak má niekto staršie a silnejšie, nemusí byť to tvoje okej a v kondícii. Kvások musí riadne frčať, aby ti utiahol chlebík, je jedno či LM alebo ražný. Neboj, pôjde to, len to chce veľa piecť, bude sa to zlepšovať.

klaudi27
autor
3. apr 2024

@suzy2508 Myslím,že to je z tej knihy hej. Moj kvasok ma teraz 25 dní tusim a každé dva tri dni ho odoberám a nanovo kŕmi tak myslím,že s tým by problém nemusel byť. A z akej muky peciete?

suzy2508
3. apr 2024

@klaudi27 no a máš ho pri izbovej teplote? Lebo ak áno, tak za 2-3 dni bo musíš mať až príliš prekvasený a nemá čo jesť a slabne ti. Ja z klasickej Vitaflora pšeničná a ražná. Fakt skús aj iný recept.

klaudi27
autor
3. apr 2024

@suzy2508 Necham ho nejaké 4 hodinky na linke a potom chladnička. Skúsim ešte určite to s mojim Albertom nevzdám 😊Ďakujem krásne

suzy2508
3. apr 2024

No a prečo ho takto kŕmiš v týchto intervaloch? Za 3 dni v chladničke ti nestihne všetku múku spotrebovať. Vždy si to nejako rozumne naplánuj, LM musí byť aj na trojnásobok pred zamiesením a čerstvo nakŕmené. Môj kvások napr v chladničke vydrží aj vyše týždňa a pol a než z neho pôjdem znova piecť, deň pred si ho rozkŕmim a tak použijem.

klaudi27
autor
3. apr 2024

@suzy2508 Tak skúsim tak 😊 ďakujem 😊

avanka
3. apr 2024

@klaudi27 skús jednoduchší chlieb. Rozkvas zo 120g lm,150g ražnej múky a 150 g vody. Potom 40 g ovsených vločiek,260g hladkej múky,150g kefiru alebo vody,soľ a 1 malý uvarený zemiak pokrájaný na kocky. Ja dám ešte 2 lyžice ľanových semienok. Tento chlieb sa mi vždy podarí,váhy plus mínus pár gramov.
Možno máš ešte slabé lievito. Moje má už skoro 5 rokov

klaudi27
autor
3. apr 2024

@avanka Tento znie tak zaujímavejšie ako obyčajný chlebik 😊 skúsim aj tento určite 😊koľko nechavas postáť rozkvas?

avanka
3. apr 2024

@klaudi27 ja mám silný kvások,tak mi stačí cca max 5 hodín.
Ak si nie si istá,urob si plávajúci test

klaudi27
autor
3. apr 2024

@avanka už hotový rozvas dám do pohára vody a keď pláva je to ok?

avanka
4. apr 2024

@klaudi27 lyžičku..áno..neskôr sa to naučíš rozpoznávať voľným okom
Držím palce..nie je nad to,dať si voňavý vlastný chlebik

suzy2508
4. apr 2024

Daj vedieť, ako sa podarilo 😊

enoula
4. apr 2024

Tiez sa pridávam k fanusikom vune chleba, co som skusila, funguje super. A este maskrtnica ( jej vianocka je naj)
Tieto kvaskovanie recepty sú take tuhé, huste alebo neviem . Ale mnohym funguju dobre, takmozno u mna chyba kdesi
Ku kvasku, skus ho nakŕmiť den pred chystanim, nech je co najsilnejší

suzy2508
4. apr 2024

@enoula oo na tú som zabudla. Maškrtnica je vynikajúca. Ja úplne súhlasím, podľa mňa sú recepty nedoladené a boli vytvorené rýchlo jeden za druhým, aby bolo čo do knihy. Je mnoho iných lepších receptov. Ja som sa na začiatku tiež na ich knihy upínala, nevychádzalo nič poriadne dobre 😁 a na môj vkus priveľa vždy štartéru voči neprekvasenej múke.