Dobrý deň
Mám založený LM už asi 25 dní, predtým som mala ražny kvások ale problém som mala rovnaký. Neviem čo sa deje s chlebíkom. Viete mi prosím poradiť?
Ďakujem
To je z knihy kvaskovanie, že 😁 veľmi zlé recepty, ak ti môžem povedať. Skús iný recept. Podľa mňa tam je strašne veľa tuhého kvasu na podiel novej múky. Pozri si stránku pečem peceň, vune chleba (moja najobľúbenejšia), nedám na ne dopustiť. Pečiem už 6 rokov. A možno si skús od niekoho to LM vypýtať, ak má niekto staršie a silnejšie, nemusí byť to tvoje okej a v kondícii. Kvások musí riadne frčať, aby ti utiahol chlebík, je jedno či LM alebo ražný. Neboj, pôjde to, len to chce veľa piecť, bude sa to zlepšovať.
No a prečo ho takto kŕmiš v týchto intervaloch? Za 3 dni v chladničke ti nestihne všetku múku spotrebovať. Vždy si to nejako rozumne naplánuj, LM musí byť aj na trojnásobok pred zamiesením a čerstvo nakŕmené. Môj kvások napr v chladničke vydrží aj vyše týždňa a pol a než z neho pôjdem znova piecť, deň pred si ho rozkŕmim a tak použijem.
@klaudi27 skús jednoduchší chlieb. Rozkvas zo 120g lm,150g ražnej múky a 150 g vody. Potom 40 g ovsených vločiek,260g hladkej múky,150g kefiru alebo vody,soľ a 1 malý uvarený zemiak pokrájaný na kocky. Ja dám ešte 2 lyžice ľanových semienok. Tento chlieb sa mi vždy podarí,váhy plus mínus pár gramov.
Možno máš ešte slabé lievito. Moje má už skoro 5 rokov
Daj vedieť, ako sa podarilo 😊
Tiez sa pridávam k fanusikom vune chleba, co som skusila, funguje super. A este maskrtnica ( jej vianocka je naj)
Tieto kvaskovanie recepty sú take tuhé, huste alebo neviem . Ale mnohym funguju dobre, takmozno u mna chyba kdesi
Ku kvasku, skus ho nakŕmiť den pred chystanim, nech je co najsilnejší
@enoula oo na tú som zabudla. Maškrtnica je vynikajúca. Ja úplne súhlasím, podľa mňa sú recepty nedoladené a boli vytvorené rýchlo jeden za druhým, aby bolo čo do knihy. Je mnoho iných lepších receptov. Ja som sa na začiatku tiež na ich knihy upínala, nevychádzalo nič poriadne dobre 😁 a na môj vkus priveľa vždy štartéru voči neprekvasenej múke.
To LM mi príde na oko v poriadku. Chlebík - skús mu lepšie striedku odfotiť, napíš presne recept, aký si robila, časy, na koľko si piekla atď.