Každá kváskujúca posadnutosť má podľa mňa svoje štádiá. Táto diskusia je miestom, kde si nadšenie z kváskovania môžme utužovať spoločnými výzvami.
Ak je recept, ktorý je tvoj obľúbený, alebo taký, ktorý žiaľ nevychádza ani na niekoľko pokusov tak, ako by si chcela, sem s ním. Vyskúšame ho urobiť všetky - zapojíme sa do výzvy. A spoločne si pozdieľame tipy, čo sa nám osvedčilo.
Každá, ktorá sa do výzvy zapojí a uverejní fotku a nejakú radu, dostane véľa <3 srdiečok. 🙂
Tak este ani mazanec/vianocku som este nerobila. Skusite so mnou? Vyzva c. 2: http://www.maskrtnica.cz/kvaskovy-mazanec/
Tak pridávam sa aj ja.
Rozkvas som dala spaldovu, a do zvyšku receptu pol na pol pšenica a špalda. Voda, u mňa už klasika, Tibi kryštáliky. Napadlo mi miesto klasického oleja pridať olej zo sušených paradajok a teda k oliva som nasekala aj tie sušené paradajky. Ale bacha, ten olej nebol dobrý nápad, chuť je taka viac nahorklá. Inak sa s cestom pracovalo pekne, pružné, elastické, krásne sa dalo prekladať. v chladničke si v tomto prípade po stalo 17 hodín.
@siska1313 no práve som skúsila bez zápary, ani som nepredhrievala plech. Zdá sa mi že pečivo je pri dopredu predhriatom plechu zo spodu hneď chytené a také tvrdšie.
Osvedčilo sa mi, že sa mi viac dvihnú aj chlebíky, keď dlhšie prekladám cesto pred finálnym uložením na plech/do ošatky.
Zienky Vy ste sikovne. Ja kysnute neviem, teda par krat som robila, ale moc sa k tomu nevraciam. Velmi pekne pokusy !!!!
Noooo, teda, robila som ten mazanec, baby. Zdá sa mi to strašne prácne, ondila som sa s tým celý deň aj noc. Kým som upiekla mazanec, medzitým som stihla 3 chleby, 4davky rožkov a 4davky zemli. Niekde som zrejme spravila chybu. Mala som ich také placky. Robila som čisto špaldové, takže som si upravila množstvo tekutín. Kvasok mám len ražný, robila som z neho, nie z psenicneho. Hrozienok a mandlí som dala podstatne menej ako v recepte, aj to sa mi zdalo veeeela. A asi som urobila zle, keď som k cestu priliala naraz cele maslo, nie postupne. Ale chuťovo sú dobré, sladké, len vôňa mi trochu pripomína viac chlieb ako vianočku.
@ink bolo lepivé, aj sa roztekalo akosi. Prekladala som veľakrát, aspoň 6x určite. V tej diskusii pod receptom sa riešilo, že sa má robiť z pšeničného kvásku. Ja mám len ražný. Ten je možno zodpovedný za tú viac chlebovú vôňu. Ale podľa mňa v tomto problém byť nemôže. Poriadne ručne som vymiesila, poriadne prekladala. Možno som mala dať každý mazanec do nejakého kruhu, aby nešiel do šírky, ale do výšky. Alebo dať do chladu a piecť neskôr, lebo ani sa pekne narezať nedal. To @matinka ho mala nádherný, fakt taký vianočkový. Určite sa k nemu ešte vrátim, ale v ten deň sa budem venovať len tomuto. Lebo sa to dosť miesi a strašne ma bolela ruka, keď som okrem toho robila kopu iných vecí. Tak tebe držím palce, možno tie zázračky tibiky pomôžu🙂 a ďakujem za srdiečka, kokso, takú kopu som ešte nemala, pomaly rozdávam😍😍 a víťazka @matinka by mala vybrať ďalšiu výzvu😉
@siska1313 🙂 však si vela vela miesila, tak vela vela srdiečok 🙂) Ja na takéto prípady, keď mám lepivé cesto a nechcem pridávať múku, pridávam tapiokový škrob. On vie pohltiť vlhkosť, pomôže ti dať dole aj cesto z rúk a zvyšuje benefity pečiva, nakoľko ide o nerezistentný škrob. Čiže za mňa super pomocník. Ale uvidíme po víkende sa do toho pustím 🙂
@tinusiatko krásne narezaný! ako sa ti pracovalo s cestom teraz? 🙂
@ink vieš čo dala som domáci kefir miesto mlieka a v chladnicke bol 20hodin (neprekladala som)aaaaale je tam 100g manitoby(takže trošku pozmenený recept) a teda rozdiel brutálny ❤
@ink miesto vody malo byť sorry 😂😂😂
@ink cicaaaa neprehnala si to s tými sviečkami ? 😂😂😂❤❤❤😘😘😘😍😍😍
@tinusiatko Wau, skvelý nápad! Striedka musí byť taká vláčna že až. Nie, ženy makáme tu s kváskovaním v kuchyni, zaslúžime si veľa srdiečok 🙂)
Takže prvá výzva bola Maďarský kváskový chlieb z Helenkinho blogu.
Výzva číslo dva : http://www.pekarnomanie.cz/italsky-koren-s-cern...
Teším sa! 🙂