Pomoc s kváskovaním

klodky
1. apr 2024

ahojte je tu niekto kto kvaskuje a vedel by pomoct novacikovi? dva tyzdne dozadu som si zalozila razny kvasok, vsetko slo super, po kazdom nakrmeni sa mi kvasok do 3 hodin strojnasobi, je krasne vzdusny, bublinkaty, tak isto vo vrchole aj prechadza testom plavanie na vodnej hladine, takze nepredpokladam, ze kvasok je zly. Ma sice iba 2 tyzdne, ale vsetko toto pekne robi. Chlebik sa snazim upiect sposobom ze si 100g kvasku rozmiesam v 350ml vlaznej vody. Pridam 10g soli a 500g muky, zakryjem na hodinku a potom kazdych 30 minut prekladam aby sa cesto posilnilo. Tu je problem, pretoze cesto mi jednoducho ostava lepkave… najprv som robila z 300g spaldovej muky a 200g celozrnnej psenicnej muky. Skusila som to aj z 350g hladkej psenicnej muky, 100g raznej chlebovej muky a 50g celozrnnej psenicnej muky. Myslela som si, ze to bude mukou, tak som dala vcera teda iba cisto psenicnu muku hladku 300g a polohrubu 200g. Stale to iste. Skusila som dat aj menej vody, iba 300ml, nepomohlo. Cesto je proste len tuhsie, suchsie, ale aj tak po tretom prekladani je cele mazľave a lepivé. Mam doma uz asi 5 druhou roznych muk a neviem ci mam chut kupovat siestu, jedinu ktoru som neskusila je psenicna chlebova ale v receptoch robili aj z raznej, celozrnnej, miesali si ich…Vsetky recepty a navody pozeram vo videach po anglicky, je ich viac, preto dufam ze ziadne pomenovania a vyrazy nebudu matuce, ale myslim ze sa to rovnako robi aj u nas, len v anglictine je viac videi a rad. Neviem kde je problem…zla muka? je nieco s kvaskom? mam pomer voda/muka zly? menej jej uz dat nemozem, bolo to fakt suche, a viac tiez nie, nechcem aby to bolo este lepkavejsie…dakujem za kazdu radu 🙂

gribka1
1. apr 2024

Ja som totálny amatér, ale ako dlho vypracovávaš cesto? Robot či ručne?

isis234
1. apr 2024

@klodky najlepšia múka na chlebík je Trenčan. Špaldová múka je hutnejšia, ťažšia, treba viac vody. https://biocare.sk/eshop/produkt/muka-na-kvasko... , používam i v žltom, modrom obale... Coop Jednota ich majú v ponuke.
Dávaš veľa vody... Na štartér treba menej, Na štartér potrebujeme:
150 g pšeničnej múky (hladkej alebo polohrubej)
150 g vody
1 PL materského kvásku
tu si celé prečítaj.. https://chutodnaty.sk/jednoduchy-chlieb/
je i skupina na fb Kváskovanie... od Naty sú výborné recepty

mám recept aj s múkou T650 - je výborná i na lokše

klodky
autor
1. apr 2024

@gribka1 rucne, zmiesam starter, vodu, sol a muku. Len ich premiesam aby sa spojili a necham hodinu stat. Potom prekladam. Presne tak ako to robia v receptoch

isis234
1. apr 2024

https://chutodnaty.sk/kvaskovy-chlieb-pre-zacia... - rady od Naty
Na konci článku je i recept na chlieb pre začiatočníkov
***KVÁSKOVÝ CHLIEB PRE ZAČIATOČNÍKOV***
návod na chlieb s kvásku prezradila podrobne Chuť od Natychlieb pre začiatočníkov
Na štartér potrebujeme:
80 g ražnej celozrnnej múky (kúpite TU)
100 g vody
1/2 PL (20 g) materského kvásku

Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom. Necháme pri izbovej teplote stáť 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.
[embedyt]

https://www.youtube.com/watch?v=sVffE1CXo_c

[/embedyt]

Následne potrebujeme:
400 g pšeničnej chlebovej múky (kúpite TU)
230 g vody
2 ČL soli

Postup:
Do misky s vykvaseným štartérom navážime múku, vodu a pridáme soľ. V miske vymiesime cesto (robotom, mixérom alebo ručne) tak, aby sa odliepalo od stien misy aj od ruky.
Vznikne pekná hladká a súdržná guľa cesta.
hustota cesta na chlieb od Natychlieb pre začiatočníkov- cesto
Cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke stáť. Kvások prekvasí cesto.
Po 1,5 hodine kvasenia cesto premiesime len toľko, aby sme z neho vypudili bublinky. Necháme opäť 1,5 hodiny oddychovať.
Cesto bude rásť a zväčšovať svoj objem.

Následne si pomúčime pracovnú dosku pšeničnou chlebovou múkou. Prekvasené cesto vyklopíme pomocou stierky na cesto (alebo aj rukami) na pripravenú dosku.
Pomúčime si trošku ruky a cesto preložíme napolovicu z každej strany.
[embedyt]

https://www.youtube.com/watch?v=VacL8C6FO48

[/embedyt]

Cesto premiesime trochu v rukách a “podkašeme”. Teda všetky spoje cesta dáme na jedno miesto. Tak chlieb nebude v spojoch praskať, keď bude v rúre rasť.
[embedyt]

https://www.youtube.com/watch?v=obxddi-92ks

[/embedyt]

Vytvarované cesto dáme do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Spoj cesta musí byť navrchu ošatky.
V prípade, že ošatku nemáme, zvolíme vhodne veľkú misku. Tú vystelieme utierkou a vysypeme škrobom- máme podomácky vyrobenú ošatku. 🙂

ukážka od Naty ako vysypať ošatku škoromvysypanie ošatky na cesto na kváskový chlieb
Cesto v ošatke prekryjeme fóliou a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Následne je správne vykvasené a pripravené na pečenie.

vykvasené cesto na chlieb od Chuť od Natychlieb pre začiatočníkov- finálne kvasenie
Zapneme si rúru a hneď od začiatku zohrievania umiestnime do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme starší plech alebo nádobu, do ktorej budeme liať neskôr vodu.
Rúru necháme rozohriať aj s plechmi na 250´C na programe “horný – dolný ohrev”. K rúre si pripravíme 1 hrnček s teplou vodou (objem cca 200ml).

Keď máme rúru pripravenú, cesto vyklopíme z ošatky/misky na papier na pečenie. Ostrým nožom alebo žiletkou môžeme chlieb ozdobne narezať.

Natyn tip na narezanie chlebakváskový chlieb pre začiatočníkov- narezanie
Cesto na papieri na pečenie prenesieme do rúry na plech, ktorý máme v strede rúry.
Následne do spodného plechu vylejeme pripravenú vodu v pohári a dvierka rúry rýchlo zatvoríme. Zanecháme tak paru v rúre, ktorá je dôležitá v prvých minútach pečenia.

Naty ukazuje, ako naliať vodu do plechu pri sádzaní chleba do rúrychlieb pre začiatočníkov- zaparovanie
Pečieme takto- 250´C, horný – dolný ohrev, spodný plech s vodou- 10 minút.
Následne po 10 minútach pečenia dvierka rúry otvoríme, vyberieme plech s vodou a teplotu stiahneme na 200´C.
Už teraz vidíme, ako bude chlieb vyzerať po upečení. Nie je však ešte dostatočne prepečený.
Potrebuje ešte 20 minút pri 200´C.
Teda celkovo spolu 30 minút pečenia.

Chlieb po upečení vytiahneme z rúry, zaklopeme naň zospodu a ak je zvuk zaklopania dutý, chlieb je prepečený. V prípade, že zvuk dutý ešte nie je, chlieb vrátime do rúry a ešte pečieme pár minút. Opäť cez zaklopanie zistíme, či už je prepečený.

Upečený kváskový chlieb pre začiatočníkov dáme na mriežku a necháme voľne vychladnúť.
Ani maslo netreba, aj samotný chlieb je veľmi chutný.
chrumkavý a jemný kváskový clieb, ktorý si urobíte vďaka Chuť od Naty sami domaUpečený kváskový chlieb pre začiatočníkov
Dobrú chuť!

gribka1
1. apr 2024

@klodky cesto treba dlhšie vypracovať, nestači premiešať. Ručne to je trochu drina, ale je to nutnè.

rakywanda
1. apr 2024

@klodky štartér robím z ražnej chlebovej. Zmiešam štartér, vodu potom postupne pridávam múku, tak aby sa len múka prevlhčila .Hodinu aj viac nechám odstáť. Až potom pridávam soľ, razcu, semienka. Skús sa najprv naučiť na chlebíku KUBÍK ako reaguje kvások, cesto....

petruldo
1. apr 2024

@klodky v prvom rade si vyber jednoduchý recept, ideálne iba pšeničná chlebova múka a kvasok. Pečies iba ten jeden kým není dokonalý a kým neziskas skúsenosti. Potom sa môžeš pustiť do receptu z 2 múk , neskôr aj celozrnné.
Všetko to ale vyžaduje aby si mala silný stabilný kvasok, bez neho to nebude dobré. Tvoj kvasok je mladý, nestabilný, preto aj výsledky budú všelijaké. Kým bude ako tak stabilný to vyžaduje čas a pravidelné kŕmenie každý deň minimálne 6 až 12 týždňov a držať ho mimo chladničky

klodky
autor
1. apr 2024

@isis234 hmmm vidim ze tento postup je uplne iny ako robia vsetci zo zahranicia. Takto to nepoznam. Vsetci maju ten “matersky kvasok” ktory pred pecenim nakrmia, a ked sa 2-3 nasobí tak odoberu 100g, rozmiesaju vo vode a pridaju muku. V podstate si ale myslim ze je to asi to iste, v tom recepte sa vezme matersky kvasok a prida sa muka + voda. Cim sa prekvasi z materskeho kvasku.
Ano kvasok mam robeny z muky trencan, tej raznej. Kupila by som aj tu trencan psenicny chlebovu ale nechcem kupovat vsetky druhy muky a dufat ze vsetky ostatne boli zle a dalsia bude dobra…ale asi mi nic ine neostane ked nebude nejaka ina rada. ale ked to nefungovalo zo ziadnej muky, ani z psenicnej hladke a polohrubej, nemam nadej ze to bude fungovat ked bude “chlebova”

isis234
1. apr 2024

@klodky soľ daj na koniec. Nie do štartéra. - cesto stvrdne

klodky
autor
1. apr 2024

@gribka1 hmmm pozerala som asi stovky videii a vsade hovorili ze iba premiesat, a vyslo im to. Ale dakujem za radu, stoji to za pokus

rakywanda
1. apr 2024

@klodky mne robot miesi cesto dobrých 15 minút

isis234
1. apr 2024

@klodky 150 g pšeničnej múky (hladkej alebo polohrubej)
150 g vody
1 PL materského kvásku ... necháš 12 hodín, potom pridávaš ostatné suroviny

klodky
autor
1. apr 2024

@rakywanda hore niekto radil, ze treba vypracovat dlhsie, nie aby sa muka prevhlcila…ale presne tak to robim aj ja, len s tym rozdielom ze sol davam na zaciatku nie az potom. Zeby to robilo taky rozdiel? vsade hovoria ze ta sol je dolezita takto, lebo podporuje tvorbu glutenu…

gribka1
1. apr 2024

@klodky no premiešať by stačilo, keby bol ražný, to je také lepkavé cesto. Vtedy to cesto dám do formy, tam vykysne a rovno pečiem. Ale pšeničnä múka potrebuje prejsť tým vymiesením. To sú len moje amatérske skúsenosti.

klodky
autor
1. apr 2024

@petruldo ano preto som skusila aj zo psenicnej a nevyslo… 6-12 tyzdnov pravidelne? to potrebujem len na kvasok tak 10 kil muky za ten cas 😂

gribka1
1. apr 2024

@klodky kvások si pripravíš 12 hodín pred pečením podľa receptu. Iba ražná múka a voda. Potom si odoberieš lyžicu toho kvasu a dáš do chladničky. Do budúcna. Zvyšok vypracuješ na chlieb.

isis234
1. apr 2024

@klodky ale... materský kvások musí byť hustý. Dokrmuješ ho cca týždeň. Na linke 2x za deň- podľa teploty v miestnosti. Až potom môžeš z neho robiť chlieb.

https://www.youtube.com/watch?v=xB618bhes5E

https://chutodnaty.sk/pri-zakladani-kvasku/
Po dokrmení, cca 6. deň, odober za lyžicu z kvásku na chlieb a ostatné buď vyhoď, laebo z toho urob lievance

klodky
autor
1. apr 2024

@gribka1 ano takto to robim, ale nie 12 hodin, zdvojnasobi sa mi za 2 hodiny. nikde neodporucali pouzit kvasok ktory uz klesa

klodky
autor
1. apr 2024

@isis234 ano, mam matersky kvasok husty a pekny bublinkaty po krmeni. Vyhadzujem pred kazdym krmenim ano

gribka1
1. apr 2024

@klodky tak ja večer pripravím rozkvas a ráno lyžicu odložím a zvyšok ide do chlebíka.

isis234
1. apr 2024

@klodky kvások si založ z ražnej chlebovej- aby bol hustý kvások.. pozri ten link od Naty. Ak sa ti zdá, že pri dokrmovaní je riedky, dolož múku. Od jedného výrobcu sa neboj miešať múku

klodky
autor
1. apr 2024

@isis234 ja uz mam zalozeny kvasok, je razny. je husty

xjakubikovak
1. apr 2024

Dva týždne sú podľa mňa strašne malo, možno tak na palacinky aj keď pekne nabublal chlebík by neutiahol.

egonsk
1. apr 2024

@klodky predpokladam problem aj v muke, pecieme si domaci chlieb a par tyzdnov uz sa zgrcne a kvasnicami to nieje. Myslim, ze je to prebalena neskodna UA mnamka vdaka nasej EU...

klodky
autor
1. apr 2024

@isis234 nemam problem s kvaskom, ale s tym ze sa mi nechce tvorit gluten pocas prekladania. Ale vidim ze je to uplne ine tie postupy a recepty ako tie co mam napozerane v anglictine takze niektore rady su celko matuce ked su site na uplne iny postup…asi mi neostava nic len skusit este vymiesit poriadne cesto a mozno este kupit psenicnu chlebovu muku.

isis234
1. apr 2024

@klodky daj do väčšieho pohára, nemusíš vyhadzovať pred každým krmením. Vo väčšom pohári, po 6 dňoch odoberieš za lyžicu na chlieb, + za lyžicu do malého pohára a dáš do chadaničky, aby si mala na ďalšie pečenie, ktorý budeš dokrmovať raz za týždeň. Predtým, ako pôjdeš piecť, ho necháš na linke... ostatný môžeš usušiť. Na pečiaci papier na tenko roztrieš, usušený dáš do pohára na ďalšie spracovanie.
Ano, ao kpíšeš, ak klesá kvások, nie je dobrý. Niekde sa stala chyba. Nesmie ani smrdieť

klodky
autor
1. apr 2024

@xjakubikovak hmm tak teda mozem skusit ho aj dokrmovat dlhsie este a potom skusim kupit psenicnu chlebovu muku…aj to stoji este za skusku

isis234
1. apr 2024

@egonsk UA má kontaminované obilie, bola o tom diskusia.... Mlyn Pohronský Ruskov má tiež kvalitnú múku. Aj z tej pečiem- oni majú kvalitné obilie. Nemiešajú s UA. Písali mi o tom

isis234
1. apr 2024

@klodky hustý OK, ale.... musí byť viac dní dokrmovaný. Minimálne 6 dní, môže byť i viac a 2x za deň
Nepotrebuješ 10 kg múky... dokrmuješ za alú lyžičku + kl vody.. Alebo za lyžicu a lyžicu vody. Najlepšie je 50 g múky a 50 g vody - v ďalších dňoch

egonsk
1. apr 2024

@isis234 Tiez mam pocit, ze ta muka nie je celkom ok, bud ma problem s lepkom, alebo nieco ineho. Zial prebaluju sa tie muky asi niekde. Tu Pohronsku nemali, ked sme kupovali a tejto uz mame konecne len posledne 2kg. Inak tie klasicke vodnate rozky co sa dodavaju do kauflandu, tak ked su take male a tuhe, tiez su asi z takej muky, lebo rovnaka gramaz, ale iny kaufland a rozdiel vo velkosti je aspon stvrtinovy. Rozdiel citim aj pri zahustovani omacky hladkou mukou.... no co uz, nie sme tak bohati, aby sme si kupovali lacne veci... sme uz pouceni.