Pomoc s kváskom

labkosuch
26. feb 2024

Ahojte,
mám založený už druhý kvások. Prvý som hlúpo kŕmila vždy o 9 a 18..po treťom kŕmení prestal bublinkovať..po zamyslení ) som založila nový a kŕmim o 9 a 21. Založený bol v sobotu ráno. Po dvoch kŕmeniach voňal nasladlo a bublinkoval. Včera večer už voňal po octe čo vraj nie je závada no po večernom kŕmení kedy mal ešte milión bubliniek prestal bublinkovať úplne, do teraz sa prakticky nevytvorila už žiadna bublinka. Prečo? Naozaj nerozumiem ( Ďakujem za rady

sofia1979
26. feb 2024

@labkosuch počkaj už ho máš založený či len zakladas? Vytvaras

labkosuch
autor
26. feb 2024

@sofia1979 začala som v sobotu ráno čiže dnes je tretí deň

pralinka86
26. feb 2024

Ja si to uz moc nepamatam, ale krmila som tusim len 1x denne.. po par dňoch oz aj odoberala a tak dokrmovala ..
Cize by som povedala, ze si ho uz mala vela a treba odobrať z neho a to male množstvo dokrmovat.. ale tazko povedať, neviem s akym množstvom si zacinala

lukbe
26. feb 2024

@labkosuch ja si už na svoj nepamätám, ale myslím, že na začiatku sú dni, keď sa to akože zastaví, len netreba prestavat správne kŕmiť. Kvasok je silny tak po 3- 4 tyzdnoch. Ak ste na fb, pridajte sa do skupín o kvaskovani, tam a dá veľa naučiť.

labkosuch
autor
26. feb 2024

@pralinka86 robim podla navodu z knizky 2x denne 25g muky 30g vody

labkosuch
autor
26. feb 2024

@lukbe citat a hladat odpoved na moju otazku skusam no zatial som takyto stav a odpoved nan nenasla preto sa pytam tu ci nemal niekto podobny problem

pralinka86
26. feb 2024

Tak to si ho uz mala asi riadne vela... Nuz neviem, ja som takyto postup nemala..v knihe nepisu cosi k tomu?
https://nelkafood.sk/ako-si-zalozit-vlastny-kva...
Mozno skus iny postup..

labkosuch
autor
26. feb 2024
labkosuch
autor
26. feb 2024

a smrdí riadne kyslo dokŕmený dnes trochu skor 8:30 25g muky 30g vody

labkosuch
autor
26. feb 2024

hm prave som zistila ze ja ho zakladam uz druhy krat tou hnedou mukou a vidim ze som mala zelenou..moze byt to problem?

tetapetra
26. feb 2024

@labkosuch vidím,že si z Ružinova,môžem ti priniesť. Mám lievito madre. Zarábas si ražný,ten je sám o sebe kyslý

labkosuch
autor
26. feb 2024

@tetapetra Dakujem ) to je od teba veľmi milé chcem ho veľmi skúsiť vypestovať sama ) teraz som zistila ze zacinam chlebovou mukou a mam celozrnnou ( tak skusim to znova..ja robim podla navodu cize som kupila muky co su tam ) pozriem co je lievito madre

terka224
26. feb 2024

@labkosuch ja som si sama napisala tabuľku a presne podľa tej som išla a založila si kvások. Kvások je krásny už dlhoo sa mu darí. Ak chcete pošlem vám to

labkosuch
autor
26. feb 2024

@terka224 Dakujem poslite )

dixitka
26. feb 2024

@labkosuch kuk sem, 3. deň - je to normálne, treba len ďalej kŕmiť
“V týchto dňoch môže nastať oddych kvásku. Vyzerá to, že kvások zomrel, nebublinkuje. Dôvodom je zmena pH. Napriek tomu pokračujeme v kŕmení kvásku.”

https://kvaskovanie.sk/zalozenie-materskeho-kva...

labkosuch
autor
26. feb 2024

@dixitka Dakujem ti velmi pekne tento podrobny rozpis v knihe nebol len fotky..ale aj tak neviem ci mam pokracovat ked som zacala chlebovou nie celozrnnou mukou

76california
26. feb 2024

a neskúšala si od niekoho si odobrať už "starý" niekoľkoročný kvások? ja som si takto tu cez MK od jednej milej pani pozháňala, a veru tá vianočka, čo som potom piekla, vyzerala úplne inak, ako z môjho "mladého" kvásku, čo som si ja čerstvo založila...

lukbe
26. feb 2024

@labkosuch myslím, ze môžeš pokračovať celozrnou, ze to nevadí, ale treba nechať vždy male množstvo kvásku, zvyšok môžeš použiť napr. do lievancov a vždy kŕmiť len to malé množstvo.

dixitka
26. feb 2024

len taká poznámka, ten postup v tvojej knihe je rovnaký ako na tej stránke kvaskovanie.sk, čo som poslala. Ale mne sa na tom nezdá, že od toho 5. dňa sa len pridáva rovnaké množstvo múky, ale kvásku je stále viac, takže na konci už je plný pohár a stále sa to veľké množstvo kŕmi len 30 g múky. Príde mi to ako blbosť, a iné postupy, čo som pozerala, kázali každý deň odobrať trochu kvásku (napr. 30 g) a iba ten dokŕmiť 30 g múky a 30 g vody, zvyšok vyhodiť/spotrebovať. Takže ja sa držím toho, príde mi to logickejšie, aj keď som pôvodne chcela ísť podľa toho postupu na kvaskovanie.sk

Možno ešte niekto skúsenejší k tomu niečo napíše ;) a čo sa týka múky, nie som si istá, ale podľa mňa to fungovať bude aj čisto s chlebovou :D

lukbe
26. feb 2024

@labkosuch a ešte si pozri videá, je ich tam viac

https://www.youtube.com/watch?v=xB618bhes5E
pralinka86
26. feb 2024

Razna muka je jedno aka, ake razna nech je. Ja som nemenila pocas zakladania a mam ho 🙂 ani presne casy sa nedajú dodrziavat, lebo kazdy ma inak teplo doma a teda rychlejsie/pomalsie rastie.. ale to su asi veci co sa nauci clovek casom. A isla by som do toho krmenia 1x denne...v podstate to nie je nic zlozite, len nezabudnúť a dodrzat hygienu a ono to pojde 🙂
A ta kysla vona, vacsinou je to ked je hladny

lavender94
26. feb 2024

Je dosť možné, že došlo len k poklesu aktivity. Ja sa pamätám, že keď som zakladala tak nejaký štvrtý až šiesty deň nebola vidieť moc aktivita. Treba len kŕmiť a počkať. Prvé 4 dni som múku len pridávala muku a neodoberala, kŕmila som každých 24hod a potom som už začala odoberať a dokrmovala som len malé mnozstvo, cca do 15. dňa každých 12 hodin s tým, že od 10teho dňa už bol schopný na pečenie chlebíka. Ja idem teraz zakladať nový, lebo som si zabudla odobrať z rozkvasu 😅. Kvasok mám žitný.

Inak mate prosim niekto skúsensti s lievito madre? Koľko dni kŕmiť pri izbovej teplote kym bude ready na pečenie?

labkosuch
autor
26. feb 2024

@pralinka86 no on je vyrazne kysly aj po dokrmeni a to krmim podla navodu na prilozenej fotke 2x denne

tetapetra
26. feb 2024

@labkosuch lievito to z pšenicnej múky.

nevenka
26. feb 2024

Ja som to robila intuitivne a nenechavala som vela toho kvasku, je to zbytocne a kontraproduktivne. Lebo vela kvasku, aby vobec zacal silniet, by potreboval viac zivin, vela muky a vody. Vzdy sa ma logicky ockovat z maleho mnozstva. Napriklad max. polievkova lyzica a tu nakrmit, lepsie lyzicka a ja davam 2 lyzicky raznej celozrnnej a 2 lyzicky chlebovej a primerane vody, skor hustejsie cesticko. A necham zdvojnasobit, nepozeram na hodinky. A z toho zase odobrat lyzicku a rovnaky postup. Krmila som takto asi 2 tyzdne. A potom uz som ho zacala davat do chladnicky. Na ten treti, piaty den, je taky utlm, ono sa mrni bakterialne zlozenie, ustaluje sa.

sofia1979
26. feb 2024

@labkosuch no ono musíš nakŕmiť len vtedy keď keď ti vyrastie potom odober a zase trebárs 2lyzice celozrnnej potom už v polke chlebovu

nevenka
26. feb 2024

Ale ved to ma byt kysle, mas tam bakterie mliecneho kvasenia, ved to je spravne. Ked potom davas do cesta, tak z pekne akurat narasteneho, nie prepadnuteho. Cim dlhzie ho nechas, tak on kyslie, kyslie...kvasok sa spravne odobera na zarobenie cesta, ked je na vrchole, vtedy je akurat. Inak mas aj chlieb kysly alebo ked ti cesto prekysne v akejkolvek faze. Ale to predbieham.
Ja uz vacsinou peciem s lievito madre, davam rovno 120 g do 600g muky, mne to viac vyhovuje.
Tak uz tie rozkvasove veci ani neskusam uz.

labkosuch
autor
29. feb 2024

Ahojte, tak uz konecne z vecera do rana zvacsil objem aj ma kopu bubliniek no voni ako aceton..to vonal uz vcera tak som z neho lyzicu odobrala dala do noveho pohara s pridala 50g muky a 50g vody..je ako sadra a do rana tiez voni ako aceton..ach co teraz?

lukbe
29. feb 2024

@labkosuch áno, treba odoberať, nechápem, ako ako sadra? Je hustý? Tak sa nemusíš riadiť váhou, pozeraj už na hustotu, musí po kŕmení vzniknúť taka kasicka. Dáš trochu viac vody. Ak vonia acetonom, je hladný, treba kŕmiť ráno, večer, mal by voňať ovocne.

labkosuch
autor
29. feb 2024

@lukbe Ked som nechala viecko mimo pohara a ovonala po par minutach sa aceton vyvetral a voni ovocne..dokrmila som 2-hou davkou 50/50. Po 12-tich hodinach by som mala postup zopakovat a potom vraj piect pretoze oni to ozdravovanie pisu k uz hotovemu kvasku ale ako mozem piect z 5 dnovym kvaskom (dnes vo stvrtok ma 5 dni od zalozenia)