Ahojte blbo som si načasovala Vianočku. rozkvas mam hotovy momentalne teraz, 21:00 , môžem spraviť teraz cesto a dať ho do chladničky či to prekysne? dakujem za rady a odpovede
Môžeš, ale ide tam maslo, ktore v ceste stuhne, takže sa skôr kysnutie zastavi, ako prekysne.
@anastasiagrey tak to ma nenapadlo, a čo keby to dam do chladnejšej špajze?
@ivanaempe v recepte na finalne kysnutie vianocky mam napísané kysnutie v spajzi cez noc a ráno piecť. Tak aj cesto by to mohlo zvládnuť 🤔
Do chladničky nie, do komory ktorá je teplejší ako chladnička ale chladnejšia ako teplota v kuchyni hej
@ivanaempe ja dávam cesto na noc do chladnejšej izby kde mi dorana vykysne (ku dverám/na okno) alebo do chladničky.... chladnička ti proces zastaví, ráno ho vieš vybrať a nechať vykysnúť podľa potreby cez deň.
A
Dakujem krasne za odpovede nechala som ho v spajzi a nič sa nepokazilo 🙂
Odložená fermentace
Je pochopitelně možné zkusit to s dlouhou fermentací. Těsto udělejte v sobotu večer, dejte ho do lednice a kynout ho nechte v neděli ráno. Někdy odpoledne už patrně bude nakynuté do toho dvojnásobného objemu. Odložená fermentace způsobí lepší vyvinutí lepku a tedy nadýchanější těsto (určitě je dobrá při celozrnné variantě), lepší glykemický index — bakterie ještě nakysají trošku kys. mléčné a naštěpené škrobové řetězce, které usnadní Maillardovu reakci — tedy lepší kůrku. Jen se chová ještě méně předvídatelně co se týče doby kynutí. Takže je potřeba se chodit na těsto koukat.
https://www.zkvaseno.cz/kvaskova-vanocka