Ahojte, kváskujem od januára, čiže skoro rok, chlieb som skúšala viac krát malo kedy vyšiel pečiem len rožky ak do zásoby, a potom vyberám z mrazničky, alebo často pečiem kysnuté koláče.. A teraz, má to význam? Keď moje deti aj ja jeme aj tak obyčajne pečivo? Deti denno denne v škôlke alebo u babiek, tety, ujov.. Nikto z rodiny nekvaskuje, jedia to len doma odo mňa.. Ja tiež badam že ma žalúdok bolieva, a neviem ci je to tým, že striedam pečivo obyčajne a pečivo kváskove. Véd to musí robiť nášmu tráveniu poriadnu sarapatu! Rozmýšľam ze s tým prestanem. Nemá to asi význam keď jeme aj také aj také pečivo, myslite ze mam pravdu?
Ano, ak ti na tom stravovani az tak velmi nezalezi, tak je to zbytocne piect len jeden druh peciva z kvasku. Tym svoje travenie nespasis. My napr jeme len nas chlieb. U babiek, tiet a inej rodiny chlieb nejeme, pretoze nechceme mat tie spominane traviace problemy. No samotne striedanie kvaskoveho a nekvaskoveho chleba ti iste neskodi. Skor ti skodi to kupovane pecivo. Uz len samotny fakt, ze chlieb, ktory ked si upecies doma, sa sklada z muky, vody a soli a na zlozeni toho kupovaneho napocitas bezne aj 25 ingrediencii, o niecom hovori.
@myskahryzka nekupujem chlieb väčšinou len pečivo, rožky, a jedine toastovy chlieb, ten som skúšala aj z kvásku ale bol tvrdý dosť. Deti. Ho ťažšie hryzu. A keď aj raz za uhorský rok chlieb kúpim, tak nekupujem balené, a vždy si prečítam z čoho je, na to som ja hakliva, nikdy by som nekúpila taky humus kde je 15 ingrediencií.. Aj ostatné potraviny tak čítam.. Ale to je jedno, ako vieš ze to neskodi striedať kváskove a nekvaskove? Jeden deň mi telo dobre strávi kváskove a na druhy deň si dám nekvaskove a moje trávenie je zas v pomykove
@simca06022011 áno moje deti sú často u babiek obe bývajú v rovnakej dedine a svorka ma ešte ďalšie 2 vnúčatá vo veku mojich detí a tie sú tam každý boží deň a jedia tam stále. Chodí pre ne do škôlky a vždy idú ku nej do vecera, a predsa nebudem mojim deťom prikladať ku nej moje rožky keď deti mojej svagrinej nejedia kváskove ani svokra, a určite nebudú chcieť moje ale také ako budú jest tie druhe deti, a keď tam ja nie som ťažko to ovplyvním
@jajuska13 ja nechápem čo riešiš. Zariad sa podľa seba teda 🙂 veď jedzte čo chcete. Určite nezomriete na rožky a chlieb z obchodu.
@jajuska13 Pozri, ako tu pises, nemas ako ovplyvnit stravovanie svojich deti (nechces), tak preco sa vobec pytas? Nastuduj si nieco o chlebe z pekarne a sprav si usudok sama. Mozno potom ti zacne zalezat aj na tom, co jedia deti u babky.
Ja nechapem tomu celemu boomu okolo kvaskovania, stava sa z toho normalne az posadnutost, boh chran toho, co napise, ze upiekol nekvaskovy chlieb
@beky1813 keby len upiekol, ale aj kúpil a nedajbože také chleby aj zjedol..
@beky1813 nie je to boom, kto nepecie nemusí, nik nikoho nenúti. Nevidím tu nič také.
@jajuska13 inak u nás je svokra prvá čo dbá na tieto zdravé "trendy"🙂 vnúčatam by iný chlieb nedala ako ten čo upečie...
@markaterka nuž keby si sa prebehla do pekárne pred 25 rokmi s teraz tak by si videla rozdiel v kupenom a pečenom chlebe. Kedysi aj keď piekli z droždia, tak piekli, nie len že zmiešali masu niečoho eckoveho, pripraveneho (ak vôbec) a podopekali.
@simca06022011 nepridavala si asi upeceny nekvaskovy chleba
@beky1813 To bude tým, že ľudom čím ďalej, tým viac záleží na tom, čo zjedia.
@myskahryzka a preto maju pravo sa obuvat do ludi, co nekvaskuju?
@beky1813 Také niečo sa ti stalo? Samozrejme, že to v poriadku nie je. Ale nie o tom je táto diskusia.
@myskahryzka mne nie, ale bola som toho svedkom
@beky1813 Tak to riešia najmä také pekárky, ktoré "práve vynašli" zdravé stravovanie a sú z toho také nadšené, že by o tom chceli násilím presvedčiť celý svet, neuvedomujúc si, že každý si k tomu nájde svoju cestu.. A možno aj nie. 😉
@beky1813 aj nekvaskove pečivo je super, napr my tu máme restiku a tam ich kuchár pečie. Stále ine. Hádam 20 druhou som už jedla. Je rozdiel aj medzi pečivom doma pečením z droždia ako tým v obchode, kysnuté koláče nerobím z kvásku, ale recept neobsahuje domaci všetky tie prídavky ako v obchodoch... Dokonca aj obchody už ponukaju takýto chlieb - farmárske, bio obchod v ZV ponúkal možnosť objednať si kvaskovy chlieb ( a veru ten bol o ničom, keď človek získa prax a hlavne dobrý recept, kvaskovy chlieb vyzerá ako ten z obchodu a chuti plnšie ale nie výrazne prekysnuto). A fakt že mne to zaberie vo štvrtok večer 5 minút a v piatok asi 4 hodiny ( čiže popri upratovaní) a máme chlieb na týždeň. To že si mala zlý zážitok lebo niekto niekoho prehováral na kvaskovanie netreba brať v zlom 🙂 iste to nie je téma ako očkovanie alebo dojčenie :D len ten pocit môže niekto mať... Že oni okolo kvaskuju a čo si o mne myslia atď... No nič. Ale ze vôbec.
U nás v rodine nikto nekvaskuje. Mame však môj chlieb veľmi chuti a keď tam ideme tak vždy jeden prinesiem. Svokre zle trávi pečivo, takže je tiež vždy rada keď prinesiem. A moje dieťa 90% času trávi s nami, čiže jedáva domáci chlieb. Zároveň ale nerobím paniku, keď zje občas biely rožok. Občas. Nie denne. Aj ja občas zjem biely rožok alebo chlieb z obchodu a potom mi je ťažko. Takže zasa potom týždeň len kvaskovy.
Presne ako povedala baba vyššie...má to taky istý zmysel ako jest ovocie a zeleninu, aj keď si občas dáš niečo nezdravé 🙂
@jajuska13 ja osobne nekváskujem, ale ak by mi nerobilo dobre na trávenie obyčajné pečivo, tak by som ho nejedla! Prečo to robíš? Veď v dnešnej dobe už pekárne začínajú robiť kváskové chleby. Nedávno tu u nás v regióne vznikla rodiná pekárnička s podstivým kváskovým chlebom. A aj vo veľkých komerčných už evidujem v ponuke ak to nechceš sama piecť dá sa kúpiť. A k babke priniesť svoje rožky, prečo nie? Švagriná je vegetariánka aj s deťmi, svokra nie. Denno denne jej išla vyzdvihnúť deti zo škôlky pol dňa boli u nej, jedli u nej a jedli jedlo čo uvarila švagriná ak zrovna babka nemala palacinky alebo čo. A to je teda jej dcéra a nebolo jej blbé nosiť k babke svoje jedlo. Všetko sa dá keď sa chce.
Strava má byť pestrá, berieš to veľmi zvláštne, že by tráviaci trakt mal byť pomýlený z iného druhu jedla pri striedaní kváskového a normálneho pečiva.
@lenadka mne nerobí problémy klasické pečivo nikdensom to nepísala. Ani mi nikdy nerobilo. Ja som mala len pocit ze od kedy striedam kváskove a nekvaskove že od vtedy pociťujem tazobu na žalúdku častejšie, predtym sa mi to neostávalo keď som ešte nekvaskovala pri bežnom pecive
Ja jem len pecivo a chleba z kvasku a ak niekam idem berem chleba so sebou. Domacej dam darom a vybavene
@jajuska13 preco by to robilo sarapatu telu? Iste to ma vyznam. MOhla by si sa opytat, ci ma vyznam jest zeleninu, ked aj tak si potom das cokoladu... Otazne je na co jete ine pecivo... ako casto jete u inej rodiny chlieb a ine veci... ? Deti v skolke zjedia po krajci za den a inde na co, preco? Musia? Chodia tam denno denne...? Ja peciem dva chleby vzdy v piatok, mam jeden jediny recept, nerobim pokusy, vzdy vyjdu a vydrzia nam akurat tyzden. Nic ine nekvaskujem, ine pecivo mame vynimocne a neriesim ci niekde zje niekto k obedu pol chleba alebo dcera an desiatu nejake sladke pecivo. Cize k tvojej otazke, myslim, ze nemas pravdu. Ale ak ta to nebavi a jete to malo, tak je to zbytocne robit.