Ahojte potrebovala by som sa poradiť
Založila som si kvások, už ma 14 deň. Išla som podľa návodu podľa nelkafood čiže som vždy odobrala lyžicu kvasku a dokrmila 2 lyžicami muky a podla potreby vodu. A ona teda konci 13 dňom a ze to potom dava do chladničky tak dneska som to teda dala do chladničky (bol pekný s bublinkami, vysoký) ale ako som ho tam dala tak mi trochu klesol je to normálne? A už ho teraz nemám vôbec kŕmiť ci ako to je? A ešte že keď budem chcieť piecť chleba a odoberiem z tade lyžicu alebo koľko pýta recept tak co s tým zvyšným kvaskom ako ho mam dokrmit? Som v tom nová nikdy som to ešte nerobila 😃
Ahojte, keď začínaš, môžeš mať ešte veľa otázok ohľadne kvásku preto by som ti určite poradila (ak ešte nie si) pridať sa do skupiny tu na MK "Pečieme s kváskom"
https://www.modrykonik.sk/group/9089/
To kedy kvasok ktory je v chladnicke krmit uvidis podla toho ako vyzera/vonia. Ja mam napr tolko kvasku ze ked idem piect cely ho dam do rozkvasu (1Pl) a prazdny spinavy pohar nakrmim.
Ďakujem za odpovede, teraz som si spravila rozkvas na chlebik, ostalo mi cca 1 lyžica kvasku (z chladničky) možno trošku viac tak som pridala 1 lyžicu múky (2 mi prišli veľa) a trosku vody. A nechám ho do rána trochu nakvasit a potom ho dám do chladničky. Spravila som to dobre? 😃Či som ho mala dat hneď do chladničky? Vôbec sa do toho ešte nevyznám tak prepáčte že sa pýtam 😅
Len si daj pozor, keď kvások necháš po kŕmení na linke do rána, aby to preňho nebolo dlho a do chladničky už nešiel hladný.
Ja by som cely zvysny kvasok dala prec a nakrmila len prazdny pohar. Staci nechat prikryty kym sa nezaktivizuje a potom zatiahnut veko a dat do chladnicky. Alebo rovno nakrmit zavriet a dat do chladnicky
Ja som si tiež podľa nej robila kvások. Keď si odoberies lyžicu do rozkvasu a budeš piecť chlebík, tak zvyšok si znovu dokrmis dvoma lyžicami múky a vodou.