Kvások - rada

6. nov 2020

Ahojte potrebovala by som sa poradiť
Založila som si kvások, už ma 14 deň. Išla som podľa návodu podľa nelkafood čiže som vždy odobrala lyžicu kvasku a dokrmila 2 lyžicami muky a podla potreby vodu. A ona teda konci 13 dňom a ze to potom dava do chladničky tak dneska som to teda dala do chladničky (bol pekný s bublinkami, vysoký) ale ako som ho tam dala tak mi trochu klesol je to normálne? A už ho teraz nemám vôbec kŕmiť ci ako to je? A ešte že keď budem chcieť piecť chleba a odoberiem z tade lyžicu alebo koľko pýta recept tak co s tým zvyšným kvaskom ako ho mam dokrmit? Som v tom nová nikdy som to ešte nerobila 😃

iritka
6. nov 2020

Ja som si tiež podľa nej robila kvások. Keď si odoberies lyžicu do rozkvasu a budeš piecť chlebík, tak zvyšok si znovu dokrmis dvoma lyžicami múky a vodou.

selu11
6. nov 2020

Ahojte, keď začínaš, môžeš mať ešte veľa otázok ohľadne kvásku preto by som ti určite poradila (ak ešte nie si) pridať sa do skupiny tu na MK "Pečieme s kváskom"
https://www.modrykonik.sk/group/9089/

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sapetka
6. nov 2020

To kedy kvasok ktory je v chladnicke krmit uvidis podla toho ako vyzera/vonia. Ja mam napr tolko kvasku ze ked idem piect cely ho dam do rozkvasu (1Pl) a prazdny spinavy pohar nakrmim.

domculik
6. nov 2020

@sapetka Ja som si to presne takto tiez vyladila a super ;).

autor
7. nov 2020

Ďakujem za odpovede, teraz som si spravila rozkvas na chlebik, ostalo mi cca 1 lyžica kvasku (z chladničky) možno trošku viac tak som pridala 1 lyžicu múky (2 mi prišli veľa) a trosku vody. A nechám ho do rána trochu nakvasit a potom ho dám do chladničky. Spravila som to dobre? 😃Či som ho mala dat hneď do chladničky? Vôbec sa do toho ešte nevyznám tak prepáčte že sa pýtam 😅

selu11
8. nov 2020

Len si daj pozor, keď kvások necháš po kŕmení na linke do rána, aby to preňho nebolo dlho a do chladničky už nešiel hladný.

sapetka
8. nov 2020

Ja by som cely zvysny kvasok dala prec a nakrmila len prazdny pohar. Staci nechat prikryty kym sa nezaktivizuje a potom zatiahnut veko a dat do chladnicky. Alebo rovno nakrmit zavriet a dat do chladnicky