Kvások a kváskovanie

8. jún 2024

Dobry den prosim o radu. Cca tyzden a pol dozadu som si zalozila kvasok. Krasne mi nakvasi po nakrmeni ..do 4 hodin mam 3nasobok ako na zaciatku...ale ak ho po 13 hpdinach nenakrmim do 24hod mi padne. Preco? Kedy mozem zacat robit chlebik alebo nieco z kvasku? Mam nastudovane vsetko mozne ale pytam sa pre istotu tu skusenych zienok
Dakujem.

ka_ty2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dixitka
8. jún 2024

Presne, 24 h je veľa. Ja som zakladala vo februári a kŕmili sme ho 2x denne, niektoré návody uvádzajú aj 3x 🙂 prvý chlieb sme piekli po 2 týždňoch a nakysol pekne, akurát že nám prihorel :D museli sme vychytať technológiu pečenia, to trvalo dlhšie ako založiť dostatočne silný kvások ;)

autor
8. jún 2024

@dixitka dakujem pekne tak skusim aj 3x denne a prosim vzdy ste si nechavali len 2 lizicky toho kvasku a ten nakrmili a ostatne vyhodili?

lukbe
8. jún 2024

Myslím, že silný bude až po mesiaci. Vlastné skúsenosti. Sú dni, kedy pri kŕmení tak nerastie, vzdy treba odobrať a kŕmiť menšie množstvo. Nájdite si videá na YouTube. To, čo akože vyhodite, použite do lievancov, palaciniek, cesta.

nevenka
8. jún 2024

Ked uz ho mas dost silny, tak si nechaj tak odhadom polievkovu lyzicu, ked este uplne nie je na vrchole, tak ho daj do chladnicky. A potom staci krmit menej casto.
No ked mam vela, tak som uz aj vyhodila. Alebo ked ho ozivujem. Teraz peciem vacsinou s tuhym psenicnym, razny len udrziavam pri zivote. Niekedy ho zabudnem aj 2 tyzdne v chladnicke, dam dole tu kozku a zo spodu odoberiem lyzicku a nakrmim. Na prasaka a zatial zije, chudak...🤭

dixitka
8. jún 2024

Áno 🙂 vždy dokŕmiť menšie množstvo, zvyšok odobrať. Akurát nám ten prebytok bolo ľúto vyhadzovať, tak sme sa to snažili zužitkovať - napr. tento koláč sme robili asi 3x (obmieňali sme plnku) https://srdcezkvasku.cz/recepty/slany-kolac-ze-... alebo sa dá bábovka, lievance, použiť kvások na zahustenie polievky… to len na inšpiráciu ;)