Dobré ráno, dievčatá. Ohľadom kvaskovania mám pár otázok:
1. Z kvasku som odložila do chladničky asi 3PL a teda mám z toho materský kvasok. Ostatný kvasok miniem, mám nachystane na kvaskove rožky. Ale..kým miniem zostatkovy kvasok, mám dokrmovat ten materský, keď z neho nebudem odoberať?
2. Na rožky mám nachystane 3 dávky, keďže som ich už robila a fantázia, padli za jedno poobedie. Môžem ich po upeceni dať do mraziaka? Prípadne cesto po finalnom vykvaseni dat bez pecenia do mraziaka a upiect podľa potreby? Môže sa to? Ak áno, ako dlho sa adi pecu take mrazene?
@martina198414 ďakujem😊 a do mraziaka nedavas?
Ahoj, super gratulujem! aj ku silnému kvásku aj k vydareným rožkom, paráda!
Ako už povedala martinka, treba prikrmovať najlepšie 2krát za týždeň. Čo sa týka rožkov, mrazila by som už upečené rožteky. Má to aj zdravotné benefity 🙂
Jéj, baby, na toto bacha, Naty s Danielou ako autorky knižky o kváskovaní majú zlé skúsenosti s týmto postovaním fotiek z ich knihy na net. Niekto dal celú ich prvú knižku na net a prišli tak o nemalé tržby. Takto verejne to preto neodporúčam, mohli by ste si to poslať cez IP? Nechcem buzerovať ozaj, len už predvídam to rošošo čo by sa zachvíľku spustilo. Nehnevajte sa.
@siska1313 Nedávam do mraziaka cesto, jedine už niečo upečené 😊 Poprípade som 2krát skúsila dať cesto v ošatke finálne vykvasiť do chladničky (aj keď som tomu neverila) a za 14 hodín parádne nakyslo i v tom chlade a šup do rúry. Chlebík sa vydaril 😉
@martina198414 super, dobre vedieť, že aj toto funguje☺
@tinusiatko jeeeeej, to je krásne, máš formu a ošatku s takym vzorom? Ja mám osatky len pedigove, tam vzor nie je, len tie pruzky. A v ovalnej osatke, keď ju vyklopim na plech, ten chlebik tak nejak splaskne, aj ked v osatke drzal tvar. V okruhlej mam chlebik krasny. A recept na tento chlebik je v knihe kvaskovanie 2? Lebo jednotku mám a jablkove pivko tam nie je. Ci je to ten pivny chlebik z jednotky? Vyzerá úžasne
@tinusiatko fuuuuha, toto už je iný level. Je naaaaadherna👍
@siska1313 Myslím, že vzor je vyrezaný pred pečením žiletkou alebo ostrým nožom. I mne sa raz podaril, ale nie až tak pekne narezaný. Pšenično-ražný z K1.
@martina198414 krásny. Okruhly sa mi pekne da narezat. Ovalny nedrzi tvar a keď skúšam narezat, ubieha do strán a potom po upeceni zostane capaty. Chutí vyborne, len ten tvar😞
@siska1313 Hmmm, neviem, v čom by mohla byť chyba 😐
@siska1313 chlebik je narezany ziletkou domaci 😍a babovka je v silikonovej forme pecena 😊
@siska1313 je z K1 zarabany je jablkovym sajderom . Ak chlebik splaskne moze to byt tym ze je prekvaseny alebonim moc buchnes o plech pri vyklapani. A aj musi byt riadne nahriaty plech
@tinusiatko ďakujem za radu😘
@siska1313 nie je za co. Kludne pis ss keby nieco. Este mi napadla jedna vec ktora bola chyba u mna ...cesto musi byt riadne premiesene. Ak malo miesis tak sa chlebik netaha do vysky ale do sirky. Ak by bol.problem iba v ovalnych chlebikoch tak este aj stacanie.do osatky 😉
krááása, radosť sa na tieto výtvory pozerať, och a čo už je to ich potom aj s radosťou zjesť 🙂
ja som včera skúsila prvý raz zapletanky od Naty a palec hore.
Apropó, asi pridám do pravidiel, že za každú foto chlebíka pošlem srdiečko šikovnici čo ho piekla. Nemôžem si pomôcť, vyzerajú fantasticky 🙂
Ak nebudeš piecť z materského kvásku dlhšie, treba ho časom dokrmovať, podľa toho, aký ho máš silný. Ja sledujem bublinky a jeho vôňu, ake cca každé 4 dni ho dokŕmim, keď dlhšie nepečiem. Niekedy z neho odoberiem lyžicu (i keď nejdem robiť rozkvas) a dokŕmim.