Ahojte, viete mi poradit, v ktorom kamennom obchode v Ba mozem kupit osatku? Viem ze n eshopoch maju,ale nechce sa mi platit postovne. Dakujem
kinekus ma rozne velkosti
@vevet
@kafulienka vdaka baby, vsetko je pre mna dalejo kedze nesoferujem a.somAle z ruzinova, ale ten kinekus skusim. V tescome som prave na stranke nevidela v ponuke.
@ink no uz som to skusala ale nebola som spoko, teraz je druha vlna, a som si povedala ze mozno osatka mi pomoze 😂 vdaka
@endzi81 jupí, tak poď do toho s nami! máme tu skupinu o kváskových výzvach. Každý týžden si vyberieme nejaký jeden recept a skúšame ho každá upiecť a potom vychytávame spoločne muchy. Napíšeme si postrehy, napríklad že hentá múka robí cesto elastickejším, alebo že sa cesto nerozleje, ked ho supneme pred tým do mrazničky a tak.. si vítaná! mne to dalo druhý dych do kváskovania a vždy keď robím ten recept, tak myslím na to,že minimálne 4 dalsie zeny po celom slovensku robia ten istý recept čo ja 🙂)
@ink ahoj este som nezacala kvaskovat, ale vcera som dostala kvasok 😀😀, su to asi 2 polievkove lyzice, su v uzatvorenom pohari a kedze cestoval az k nam domov /6hodin/tak som ho dala do chladnicky vecer, tak som vycitala na nete 😀...viem, ze dnes mu musim dat najest a manzel mi prinesie raznu muku poobede...len som z tych rad na nete zmatena😂...mozes mi prosim poradit postup ako mu dat najest? A teda kedy piect? Teraz ma pekne bublinky...dakujem velmi pekne za pomoc 😊
Baby co vsetko potrebujem na zaciatpk okrem kvasku?
v kinekuse som kupovala 🙂 tam maju aj viac velkosti na vyber a v pohode cena 🙂
@lejka01 jasne, rada. máš dve možnosti:
1. Buď nakŕmiš celý podarovaný kvások, necháš ho na linke aspoň 7 hodín a to tak, že nezašrobuješ viečko, len ho položíš na vrch, aby kvások neokoral..Potom môžš dať kvások do chlandičky už s utesnením kváskom a fešák bude čakať v chladničke na akciu. Prípadne, keď ho budeš už dávať do chladničky, odoberieš si lyžicu rovno do receptu a zarobíš si cez noc rozkvas.
2. Môžeš si vziať z tých 2 lyžičiek čo máš teraz - jednu do fľaštičky a prikŕmiť kvások. A druhú lyžičku rovno využiť na zarobenie rozkvasu.
Rozkvas = prvotná fáza pri pečení. Napríkla 200 gramov múky a 200 gramov vody s lyžicou kvásku dáľ 9-12 hodín na linke a ďalej pokračuješ podľa receptu 🙂
@amonet v podstate ti stačí váha a kvások. Tak môžeš robiť recepty, kde sa chlieb tvaruje rovno v nádobe, v ktorej sa bude piecť - napríklad v srnčom chrbte a vznikne ti tak "tehličkový chlieb" alebo toustový chlieb.
Ak chceš robiť klasické chlebíky okrúhleho alebo oválneho tvaru, vtedy potrebuješ mať aj ošatku. V nej chlebík nadobúda finálnu podobu. Ale v začiatkoch môžeš nahradiť ošatku aj cedníkom, do ktorého dáš pomúčenú utierku. S týmto však ja osobne skúsenosť nemám.
a potom uz len múka, voda, sol, rasca, prípadne zemiak 🙂
@panipanka V pohode cena? To je aka? Lebo ja mam vyhliadnutu, len stoji 13€ co sa mi vidi dost :/
@amonet si očakávaná tu . :https://https://www.modrykonik.sk/forum/kvaskovanie-kazdeho-druhu/pravidelne-kvaskove-vyzvy-recepty/ 🙂 a upozornujem, že rozdávame stovky srdiečok :D
@endzi81 och, to poznám.Môj tip je tapioková múka, vsaje prebytočnú vodu z cesta, je to lepšie ako pridávať dokola obyčajnú múku a tvoriť si krásne bahno 🙂) ale čo je vlastne zákon schválnosti, keď som najviac nadávala na takéto lepivé cesto a dušovala som sa, že tak tento recept robím poslednýkrát, mal u rodiny najväčší úspech. Ale kašlať na to, ja sa nechám na to isté nahovoriť len raz za rok :D
@amonet no jasné, lebo som to poplietla 🙈🙉🙊 tuto je odkaz : https://www.modrykonik.sk/forum/kvaskovanie-kazdeho-druhu/pravidelne-kvaskove-vyzvy-recepty/
@ink ahooj, tak fesak pekne vykvasil cez noc a chcela by som ta velmi pekne poprosit ci mi mozes dat nejaky jednoduchy recept na razny chlebik? Mam doma len raznu muku a nemam osatku, ako je to s pecenim? Mozem vytvarovany chlebik supnut len tak na plech alebo potrebujem nejaku formu? Velmi pekne dakujem za pomoc 😊😊
@lejka01 ahoj, tak fešák sa dúfam pochlapí 🙂
čisto ražné recepty.. Radím ti, nepouži na to ošatku. Ale spravte si niečo ako tehličkový celozrnný chlieb. Ak by si totiť robila čisto čisto ražný, a dávala by si iba ražnú chlebovú prípadne ražnú celozrnnú, dostala by si také blato a popukaný chlieb.
Raž je múka, ktorá vsaje vodu, ale neudrží textúru. Preto ti radím textúru si dotvor orieškami, alebo semiačkami, prípadne sezamom, makom.. A nemies cesto rukou, porazilo by ťa. Máš doma mixér s hákmi? Siahni po ňom.
inšpirovať sa môžeš napríklad aj týmto receptom, ptom daj vedieť ako to vyšlo 🙂
http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba...
@lejka01 🙂
hmmm. tento radí Naty : https://chutodnaty.sk/kvaskovy-chlieb-pre-zacia...
neskúšala som ho, ale vyzerá byť jednoduchý, ide tam len jeden druh múky, navyše je pšeničná. Tá pomáha vytvoriť "balónik", čiže na prvý pokus ťa posmelí keď vyrastie 🙂
A druhý pokus už vymyslíme nejaký iný level 🙂
@ink ahoj, kde ti mozem pisat ked mam trable s kvaskom? Som si vecer na noc dala.robit rozkvas, do pohara( taky zavaraci), ale nejak som zabudla zavret vicko. Vecer to este pekne narastlo, ale teraz rano je to klesnute. A robila som test, ze ci plava vo vode a kleslo to dole na dno jak kamen. Da sa to nejak zachranit? Pomoooc 😱
Ahoj, v prvom rade : juchúúúú ďalšia kváskovačka na obzore! Ošatku zoženieš aj v Orione, a dá sa kúpiť aj v Yeme, ale tá je okolo 13 eur, čo je dosť. V orione je aj za 9. Ale záleží samozrejme od veľkosti 🙂