Ahojte, viete mi prosim poradit, co robim zle pri kvaskovani? Cesto sa mi furt lepi, nikdy nemam taky pekny pevny elasticky bochnik ked miesim. A potom ked je v rure, tak mi tie narezy, ktore robim navrchu, nikdy neroztiahnu. Ostanu take ako ich urobim za surova a chlieb mi praska zospodu. Skusala som recept pre zaciatocnikov z bonivani, chutodnaty aj rcp co bol pripnuty na osatke. :/
ako píše endzi81 skús trochu viacej pomúčiť ale ked prekladáš cesto cca každých 15-20min pri fomovaní tvaru manoč si ruky vlažnou vodou cesto sa ti lepiť až tak nebude potom ked preložíš do misi na kysnutie nezabudni poriadne pomúčiť. Čo sa týka nakrajovania je výborný aj zúbkovaný nôž ja sním menám problém nakrojiť nárezy ....ja nechávam cesto kysnúť v ošatke celú noc v chladničke ráno vyklopím na riadne horúci plech ktorý som si predhriala aspon 10 min pri 250C
@erika789
@veronice ruru aj.s plechom mam ohhriatu na 300 stupnov, polhodinu pred pecenim. Zarezy robim.ostrym nozom. Uz som aj pridavala muku kym sa neprestalo lepit, ale bolo to moc mukove potom. Skusim.sa pridat do tej skupiny na.fb. kysne mi v osatke a je pekne vykysnute, len podla mna riedke, neostane tak pevno, ale trochu sa mi rozleje ked ho dam von z osatky. No budem.skusat dalej..diky baby 🙂
Ahoj a skúšala si aj iné múky? Pri spaldovej sa mi deje, že je cesto viac hydratovanejsie, lebo inak saje vodu ako pšeničná
@endzi81 cesto sa furt lepi - treba pomucit kym sa nwbude lepit. Ak pecies z raznej alebo celozrnnej muky, tak je normalne ze sa viac lepia - ta muka je uz raz taka
Zarezy sa neroztiahnu - cim ich robis? Skus chlapskou jednorazovou ziletkou - kupis v dm a skus hlbsie narezat
Praska zospodu - malo nahriaaty plech/truba, alebo malo vykvaseny chlieb.
Odpprucam pridat sa na facebooku do skupinky Kváskové pečenie a pridat otazku aj tam, radi a dobre tam vzdy poradia ;)