Chlebové múky

siska1313
11. apr 2018

Babulky, ktoré kvaskujete, kde kupujete chlebove múky? Idem sa vrhnúť na kvaskovanie a trochu ma rozculuje, odkiaľ ich vziať. Každá múka v inom obchode, to dám majland za poštovné. Ďakujeeeeeeem 💖💖

gigika
12. apr 2018

Kupujem ražnú (mám z Bio obchodu) a klasika špaldovú.

siska1313
autor
12. apr 2018

@gigika a z ktorého?

ink
12. apr 2018

ahoj, idem po poriadku.
Ja som začala kváskovať kvôli mojmu malému, lebo z kupovaného pečiva sa mu robila candida v puse 😒
takže som išla do kváskovania s tým, že idem po detských receptoch. Ďeťom sa odporúča viac špaldová múka ako pšeničná. Špalda je síce tiež odroda pšenice, ale neprešla si toľkými genetickými modifikáciami čo ju robí ľahšie stráviteľnú.
V bioobchode som si kupovala špaldovú chlebovú múku.
Potom som si povedala, čo vlastne odlišuje, že múka je "chlebová". Je to tým, že je viac mineralizovaná, čiže viac vsiakne vodu. Ak si všimneš, niektoré múky majú aj označenie T-640, alebo T-1070 atd. To je číslo, ktoré vysvetluje nakoľko je mineralizovaná = pre nás info, nakoľko sa bude chovať pri kváskovaní ako chlebová múka.
čiže, ak si nezohnala vyslovene "chlebovú" múku, použi múku T-640 a vyššie. Takú nájdeš aj v DMke napríklad.
A ja mam najviac po ruke Billu, tu tiež nájdeš múky od Babičky. Žitnú (teda ražnú) aj pšeničnú chlebovú. A kupujem tu aj hladkú bielu nechlebovú špaldovú. Tu sú cenovo asi najvýhodnejšie.
V Dellii tiež nájdeš špaldovku od Biomily ale to sa mi už zdá cenovo vyššie, čiže pre mňa len výnimočne keď potrebujem a v Bille je vykúpená.

siska1313
autor
12. apr 2018

@ink super si mi to vysvetlila, doteraz som zhanala jak besna, toto si mi teraz veľmi pomohla. Doma mám špaldovu T1100 alebo tak nejak, raznu t930, tak super, môžem zakladať kvasok😊 ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie 💖💖💖

ink
25. máj 2018

Baby, veľký pozor na žitnú chlebovú z tesca! prikŕmila som ňou kvások a je po ňom😵😵😵😵

siska1313
autor
25. máj 2018

@ink fuuuuuha, a čo teraz? Musíš založiť nový? Aký bol starý ten kvások?

siska1313
autor
25. máj 2018

Inak, ja som si kúpila raznu muku chlebovu priamo z mlyna a doteraz som jej verná. Vlastne už od nich beriem všetky múky. A včera mi došla kniha Kvaskovanie 2. Teda, suuuuuper, vladtne všetko, čo máme radi, môžem piecť doma. Baby, pečivo som v obchode nekupila už asi dva mesiace😉

siska1313
autor
25. máj 2018

@ink a ako to vyzerá, keď je po ňom? Smrdí alebo ako to vieš?

ink
25. máj 2018

@siska1313 vyzeral hnusne. normálne mi ako keby ,,zmakovatel"? proste sa mi v ňom objavili také čierne bodky, vyzeralo to ako mak. Myslím, že to posrali, lebo to viac ako "chlebová" pôsobilo ako "celozrnná", zrazu bol na spodku total zlepený (celozrnná pije viac vody) a na vrchu boli také husté bublinky. Aj som si povedala, že skúsim ozdraviť, ale tie čierne bodky boli všade, tak som sa na to vyprdla.
Teraz to riešim tak, že využívam bezlepkový kvások aj do normálnych receptov. Sú tak šete ľahšie stráviteľné.
Ja sama som teraz obmedzila pečivo, a aj cukor, (uff ufff ufffffff), takže teraz primárne pečiem pre syna. A tomu striedam bezlepkové a lepkové pečivo. A possledné dva týždne na ňom badám, že po múčnych lepkových sa mu robia vyrážky na brušku. Nie veľa, tak jedna až dve. Skúmala som, či to nie je z jahôd, alebo z čoho, ale jediná premenná je, že každý deň má niečo kde je múka. Pšeničnú som vyradila už pred pol rokom a fičím preňho na čisto špaldových (prípadne plus žitná) kváskových veciach.. Uvidíme, bezlepkové kváskovanie je pre mňa ešte španielska dedina.. Ale bola som na kurze bezlepkového detského kváskovania, tak postupne skúšam všetky typy a triky.