Ako má voňať materský kvások?

surama
10. okt 2022

Ahojte, zakladam si matersky kvasok z raznej chlebovej muky podla jedneho receptu. Teraz je to treti den a ked ho ovoniam, tak je to taka kyslasta vona (pach). Je to ok alebo mi skysol?

petruldo
10. okt 2022

@surama čím je kvasok prekvasenejší - hladný tým kyslejsia vôňa až acetonova. Viem že to počuť nechceš ale zožeň si už zabehnutý aktívny kvas, pečies hneď odburas straty múky na kŕmeni a vyhnes sa nepodarkom. Kým bude tvoj kvas ako tak dobry pri dennom krmeni ubehnu aj 3 mesiace

surama
autor
10. okt 2022

@petruldo Co idem podla receptu, tak za cca 2 tyzdne by mal byt dostatocne silny...tak neviem..preco 3 mesiace? Ja som na rodicovskej, tak praveze si chcem vypestovat svoj, len neviem ci je ten moj teraz ok alebo nie :D

petruldo
10. okt 2022

@surama voniať má jemne kyslo, ovocne
áno to sú tie internetové návody, ale prax je iná. a nie nebude dostatočne silný, to chce čas a 2 týždne je veľmi krátko a ešte ak ho hneď aj šupneš do chladničky, celé zle.
Ja už kváskujem 5 rok, tiež som si zakladala svoj vlastný, lebo som bola typ "ja sama", ušetrila by som si kopu nepodarkov, lebo ani ako 8 mesačný ten môj nestál na nič. potom som si oživila sušený ražný kvas z DM a to bolo iné kafe, šlape už 4 rok, aj som ho darovala. Keby som mohla vrátiť čas, rovno by som si zohnala už zabehnutý stabilný kvas.
ten návod na internete, na vypestovanie a následné krmenie, je dosť nešťastný. krmiš veľké množstvo prekvaseného kvasu malým množstvom novej múky.

surama
autor
10. okt 2022

@petruldo Premyslala som aj nad tym, ze si od niekoho zozeniem, ale ano...tiez som chcela ja sama :D A ked pises, ze ani 8 mesacny nestal za nic, tak ti potom nevykysol chlieb ci ide bol problem?

petruldo
10. okt 2022

@surama slabý kvas=nedostatočne nakysnutie, chleby hutné nenadychane akurát obalit vo vajci. Na vatičkove oblačiky potrebuješ silný kvas, a to vyžaduje čas a vhodné krmenie.

nikaeli
10. okt 2022

@surama súhlasím s @petruldo - tiež som začínala hrdo v štýle 'ja sama' a trápila sa dlhé týždne - škoda múky, škoda energie, času.. nepodarky končili v koši, lebo nedokysnuté pečivo nie je nič moc (aj keď v skupinách často čítam, že dá sa to zjesť 🤦🏻‍♀️ urobila som tak len raz a dva dni ma bolelo brucho, deťom by som to nedala ani náhodou). Potom mi jedna mamička podarovala LM Zia Maria a to bola jedna báseň 😉 prvý vydarený chlieb na prvý šup bol pre mňa zázrakom.. A ako má voňať? ťažko sa to opisuje - jemne kyslo, tak príjemne, nie že ťa skrúti 🤣 ak vonia veľmi kyslo, naozaj tak acetónovo, je hladný - potrebuje nakŕmiť - teda časť odobrať, vyhodiť (ak ešte nie je dosť silný na pečenie) a dokŕmiť múkou a vodou.

surama
autor
10. okt 2022

@petruldo Dakujem za info, to som nevedela. Vsade len pisu, ake je to lahke :D

enoula
10. okt 2022

Ja ta zase podporím, nic neboj, skusaj dalej, bude fungovať 🙂 len treba mat trpezlivosť, dodržiavať hygienu, najst si svoj system a pôjde to... Aj 5rocny kvasok moze byt slaby ak sa o neho clovek pravidelne nestara, takze asi vsetko je to systeme a cviku

jankalukasova
10. okt 2022

@petruldo čo ja viem.. ja som tiež za dva týždne podľa návodu z netu "vychovala" vlastný kvások a bol pekne funkčný.

babatkoo
10. okt 2022

@surama mne vonia ako vino

surama
autor
10. okt 2022

@babatkoo Aj moj je taky ako vinny ocot alebo vino no...dnes este len 3. den od zalozenia.

surama
autor
10. okt 2022

@enoula Dakujem, tak uvidime, co z neho bude 🙂

petruldo
11. okt 2022

@jankalukasova veď áno aj ja som piekla s vlastným 2 tyždnovym kvaskom, aj chlieb z toho bol, ale nebol taký ako som piekla neskôr a aký je teraz