Sú krémy so SPF škodlivé?

17. apr 2024

Pred nedávnom tu mamičky riešili používanie SPF krémov pre deti, sama som patrila k tým, ktoré používajú takéto krémy len zriedka - dovolenka, kúpalisko, dlhší čas na slnku...nie každý deň. Rozhodla som sa to zmeniť, keď som čítala, ako je dôležité sa chrániť aj v bežné dni, aj keď na prvý pohľad slnko "nepáli"...Objednala som si teda zásobu (nie lacnú) hádam až do jesene, avšak sme sa teraz s mužom pohádali kvôli tomu, poslal mi kopec článkov, ako je používanie týchto krémov nebezpečné, samá chémia a práve naopak, že tieto krémy môžu spôsobiť rakovinu...ako to teda prosím je? Sú aj na našom trhu takéto nebezpečné krémy? Akú značku používate vy? Lebo som sa zamyslela, že ani malé bábätká som nepoužívala dlho žiadnu kozmetiku, šampón, gél...lem čistú vodu dlho na kúpanie, a tak som ťahala za kratší koniec v debate s manželom... Prosím len o komentáre bez urážok, ako každá mama, chcem ore deti len to najlepšie, preto sa pýtam, hľadám...
ďakujem.

majlo1234
17. apr 2024

Nie, nie su. Europska unia ma velmi prisne pravidla, na nasom trhu nemozu byt nebezpecne veci. Greenwashing je zbytocny, len to stresuje ludi. Ak ta to zaujima, ja rada sledujem na ig fipahskin, je to chemik, ktory podrobne rozobera tieto bludy.

caroline_
17. apr 2024

Ja som na strane tvojho manžela

zuzka0605
17. apr 2024

ja ich pouzivam len prilezitostne-dovolenka, kupalisko, teda vyslovene ked idu na priame slnko bezne neopalovane casti tela.

sissy27
17. apr 2024

takto, je to chémia, takže ano, môže mať aj nejaké negatívne vedľajšie účinky (napr. oktokrylén môže narúšat hormonálny systém a potencionálne môže pôsobiť karcinogénne) . Ale rozhodne benefity používania prevyšujú tie negatíva.
Ja používam "ocean friendly" opaľovacie prípravky, tie sú šetrnejšie aj k pokožke, aj k prírode, najmä teda k morskému životu (ano, záleží mi na tom).
A spf používam len pri dlhodobom pobyte vonku a na mori, v bežných dňoch nie.

jesenzima
17. apr 2024

Ako pri všetkom, platí,všetko s mierou😉

zuzubb007
17. apr 2024

Aj ja sa pridávam na stranu manžela, načo natierať nonstop deti, natierame, keď sme na dovolenke, výlete atď. Bežný deň keď nieje 30 a neskvarime sa na slnku za mňa len zaťažuje pokožku zbytocne

laurita285
17. apr 2024

Každý nech sa rozhodne sám :D vďaka bohu aj sem existuje demokracia a každý má slobodnú volu sa rozhodnúť a následne niesť následky

simca06022011
17. apr 2024

no... bezny den nepouzivam nic (interier, office, ani take ze prebehnem do obchodu,...), max mam mini mineralny na tvar, ale ako nahle sa ide na slnko, tak musime pouzivat spf. Horsie ako krem/mlieko je zhoriet. A to ja by my sa specieme hned.
Dieta som si natierala ak sme isli na ihrisko na slnko atd... ak v tieni tak nie. Ale to teda nehrozi.. mame proste casti kde viem ze sa spalime. Neexistuje ist niekam s nenatretim nosom, ramenami. CIze bud zakryte alebo nakremovane.

ndrag
17. apr 2024

Toto je strasne stary hoax, ze SPFko sposobuje rakovinu. Si pamatam ako som to pred vyse 10 rokmi videla zdielat jednoduchsie osoby po FB (tie iste, co veria aj na plochu zem). Nie, nieje to pravda a ak by sa nahodou preukazalo, ze sposobovat moze, tak neboj, stiahnu to z trhu. Stahuju z obehu kozmetiku aj kvoli menej zavaznym vedlajsim ucinkom, tak toto by urcite nebola vynimka.

wivienka111
17. apr 2024

jasne SPFko sposobuje rakovinu ale prehnane slnenie sa alebo celkovo vystavovanie koze priamemu slnku nie? blbost, sestre ako sa narodili deti a mne tiez mala tak objednavame z Notina opalovaky kazdy rok s SPFkom 50.

cimage
17. apr 2024

Ja deti vobec nenatieram, maju super kozu, nikdy sa nespalili. Ani pri mori ich nenatieram a nezakryvam. Ja pouzivam krem s spf 50 na tvar, lebo sa mi robia pigmentove flaky a je tazke sa ich potom zbavit. Zacalo to po 3porode, dovtedy nic.

januska12323
17. apr 2024

V bežný deň nie je potrebné natierať krém. Ak teda netrávite hodiny na priamom slnku.

titla
17. apr 2024

Mna by zaujimali tie informacne zdroje tvojho manzela. Lebo ked afgumentuje clankom z web portalu Zena doma (vymyslela som si), tak sorry toto neberiem. Ked bol jeho zdroj karentovany zurnal popisujuci vedecku studiu realizovanu na 10 000 subjektoch, tak o tom mozme diskutovat.
Pouzivam spf na tvar celorocne. Dieta natieram pri pobyte vonku od juna do septembra. Aj seba.

nevenka
17. apr 2024

No ale ja neviem, to celorocne budete uzivat D-cko v kvapkach, tabletach? Slnko ma aj pozitivne ucinky, ako tvorbu D vitaminu a prave SPF-ka to uspesne blokuju.

nikdenikto
17. apr 2024

Natierame ako si spomeniem 🙈 samozrejme k vode, na výlete a podobne áno, hovorím o krátkej prechádzke napr. Napriek tomu neverím bludom o škodlivosti SPF. Ja si dávam na tvár SPF denne. Veľmi by som si želala aby sa aj moj muž natieral, ten robi na stavbách a tento rok napr už spáleny bol, ale natrieť sa ani ,,za boha".

tahomi
17. apr 2024

Jasne, SPF sposobuje rakovinu a solarium ju lieci.
My sme krajina hoaxerov, neuveritelne.

luciaruz
17. apr 2024

Ešte vela rokov ubehne, kym si ludia na Slovensku uvedomia, ze slnko spôsobuje rakovinu a treba sa natierať kazdy jeden den. A verit lekarom a vedcom a nie sprostostiam na internete.

len_nig
17. apr 2024

Neviem si predstaviť krém, ktorý spôsobuje rakovinu. Za to slnko ju spôsobuje určite 🤷‍♀️
Ja natieram aj syna aj seba keď ideme von, samozrejme nie keď je takéto počasie ale keď bolo teplo natrela som mu tvár ruky. Ja používam spfko na tvár celoročne, je to už fakt dokázané že to spomaľuje proces starnutia atď. Kozmetika je bezpečná a testovaná, je na insta dosť profilov, ktoré sa týmto bludom venujú 😊

loolaa
17. apr 2024

Čítam so zdesením, že sa nenatierate. Ja sa natierame celoročne, aj makeup mám s SPF 50, bez toho z domu nejdem. Slnko je čoraz agresívnejšie, škodlivejšie, nerozumiem ako môže niekoho napadnúť nepoužívať SPF, veď sa chránite a prechádzate tvorbe pigmentových škvŕn.

drews_beauty
19. apr 2024

@sissy27 nie, oktokrylen nenarúša hormonálny systém a coral reef safe SPFká sú žiaľ marketing. Začalo to na Hawai, kde vytiahli z nejakej štúdie niečo bez kontextu, spôsobili obrovskú paniku, mnohé značky sa toho marketingovo chytili a začali vyrábať tieto akože bezpečné varianty SPFiek. Toto už vyvrátilo x chemikov a vedcov, že tá štúdia skúmala niečo iné a potom sa robilo aj niekoľko iných štúdii, kde škodlivosť SPF voči koralom vyvrátili. Koraly totiž umierajú aj tam, kde nechodia kvantá turistov, na málo frekventovaných miestach. Čo ich potom ničí? Globálne otepľovanie. To ničí koraly po celom svete, nie SPF. A to je teda vedecky potvrdené. Prosím, ak je to pre vás dôležité, vygooglite si relevantné zdroje, kde o tomto hovoria 🙂

drews_beauty
19. apr 2024

@nevenka nie, SPF neblokuje tvorbu Déčka. Stačí, že ste chvíľu vonku aj s SPF a nemáte napríklad natreté nohy, ruky, krk. Cez tieto oblasti Déčko prijímate. SPF tiež nie je 100% ochrana, takže aj keď ste s SPF na priamom slnku, nejaké to UVA a UVB do kože preniká a teda aj Déčko.

pralinka86
19. apr 2024

Vsetko je o zvazeni...ak vacsinu dňa si v práci, doma, tak nepotrebujes nieco také ako mozno mamicka na materskej, co je 4x do dna vonku s detmi alebo terenny pracovník
Slnko je skodlive, v lete pali (doslova) nielen od 11 do 14tej), svetlejsie typy pokožky dosvedčia. Slnkom rýchlejšie pokozka starne, u niekoho vekom pribudaju skvrny.. rakovina koze, zmeny na znamienkach tiez nie su len tak.
Takze zbytočne sa hadat, presviedcat, kazdy si vie najst take aj opacne informacie.

drews_beauty
19. apr 2024

Odporúčam mužovi čerpať informácie z relevantných zdrojov od chemikov, toxikológov, dermatológov, zanietencov do kozmetiky. Kto chce, môže aj moje videá na youtube pozrieť, venujem sa týmto témam kozmetických mýtov dosť, čerpám od zahraničných chemikov, toxikológov či dermatológov.

Kozmetika nespôsobuje rakovinu, do pokožky ledva z nej niečo preniká. Funkcia kože je ochranná bariéra orgánov, preto logicky k nim neprepustí všetko, čo sa pokožky dotkne - čo muži, čo sa rýpu v autách a majú ruky od oleja? Olej im nepreniká do kože? Keby koža vstrebávala všetko ako špongia, tak by sme sa vo vode utopili 🙂 alebo tí, čo musia v zamestnaní používať pravidelne dezinfekciu na ruky, veď by boli z toľkého alkoholu v krvi na konci dňa pod parou 🙂 Keby to takto fungovalo, človek ako taký by neprežil toľko rokov na zemi. Naozaj niekedy stačí trošku kritického myslenia.

Okrem toho, SPF sa primárne drží na povrchu kože, úplne v tej najhornejšej vrstve, lebo má kožu chrániť, nie sa do nej úplne vstrebať.

A čo sa týka bezpečnosti kozmetiky, verte, že EÚ má extrémne prísne kritériá na výrobu a predaj kozmetiky. Inak viem, že aj plánujú zaviesť legislatívu, aby práve značky nemohli na obaloch produktov zavádzať a šíriť nepravdy - presne ako napr spomínané coral reef sunscreen.

len_nig
19. apr 2024

@drews_beauty toto vytesať do kameňa 🙏🙏🙏👏

drews_beauty
19. apr 2024

@cimage áno, v detsve je pokožka skvelá, odolná, ale časom nám zlé zaobchádzanie s ňou vie vrátiť 🙂 pigmentácie žiaľ vznikajú rokmi. Stačí slnenie, občasné spálenie v detsve, puberte a fľaky z toho sa človeku vytvoria až niekedy po 30-40tke. Pigmentácie sa tvoria totiž veľmi hlbkovo v pokožke a toľké roky trvá, než začne byť fľak viditeľný. Čo je ale horšie, že spálenie nie je indikácia toho, že sme odolní voči slnku.. to je iba UVB žiarenie, UVA je práveže horšie a to je to neviditeľné žiarenie, čo práve spôsobuje starnutie, fľaky atď.

nevenka
19. apr 2024

@drews_beauty no neviem, ja som uz v oktobri mala deficit decka potvrdeny z krvi a to som v lete bola bez SPF-ka. To aky zmysel ma natriet si tvar a ruky, krk nie, ved ten mi po nose zhori prvy...🙂.

ivanah87
18. máj 2024

https://www.modrapupava.sk/blog/clanok/ani-prir...

Tu je clanok o skodlivosti dokonca aj minerálneho filtru, nie len o tom chemickom. No zbohom 🙈

bluka2
18. máj 2024

Manžel ma pravdu. Treba uvážiť benefity. Ja si to dávam na kozu, len ak sa inak môžem spáliť. Na bežne používanie nie.

veronikap91
18. máj 2024

Ja si teda nedovolím podporovať názor, že spôsobujú rakovinu, ale minimálne si dávam trochu pozor na zloženie, aby neobsahovalo to čo nemusí. A aj také sa dá nájsť, napr. Wooden spoon. Majú ho teraz dokonca už aj v DM