ahojte, jedná sa len o moju zaujímavosť 🙂
prečo zvyknú ženy ked sa vydajú si ostrihať vlasy na kratšie?
@bessie12 jasné, že to nerobí každý, ani ja to neplánujem, ale poznám a vidím, že veľa žien to robí ale nechápem prečo 🙂
vela zien si nechava narast vlasy napr. kvoli svadobnemu ucesu (aspon v mojom okoli) a potom sa chce vratit k tomu, co nosila pred tym, ine sa zasa nechaju ostrihat nie po svadbe ale po porode (moj pripad napr., strasidelne mi padali vlasy, tak mi to odporucila kadernicka), no a rodila som chvilu po svadbe 🤪
Nepoznám také.
@jabadabadu no toto som myslela, teraz to zase tak nefrčí ale aj tak to vidím ale zaujíma ma odôvodnenie
Ako pisu vyssie. Ja som si nechavala narast vlasy kvoli ucesu a mesiac po svadbe som sa dala ostrihat, lebo tak dlhe mi uz zavadzali.
Je to davny zvyk. Vlasy su korunou zeny. Ked sa vyda, uz nie je vhodne aby pritahovala inych muzov. Preto sa zena na svadbe cepci. Skryva vlasy. Velmi jednoducho povedane Ale nepoznam nikoho kto to dodrziaval. Alebo potom ako vyssie pisali, z pratickych dovodov.
ja nepoznam ani jednu takuto osobu v mojom okoli...
ako nie hned po svadbe, ale povedala by som, ze tak 80% zien nad 45-50 ma kratky uces, podla mna zistia, ze s tym nieje starosti ale teda mne sa to nepaci u zien, ked uz tak pekny strih po plecia, nie ako muzatka kratke
@zuzubb007 no presne, ide to skôr vekom. Ale ja si myslím, že je tam viac dôvodov, zničené vlasy, nechce sa im už vlasy umývať hodinu (lebo ak máš dlhé, dávaš masky, potom rozčesávaš, potom fúkaš chce to čas) a aj šediny možno sú dôvod, menej vlasov treba farbiť.
@marsmykkok neviem ako to súvisí s vekom 🤦🏻♀️, všetky ženy ktoré poznám čo majú nad 40 rokov majú dlhé vlasy
Ja som mala na svadbu vlasy po pas. Uz som ich tak mala dlho a cakala som len na tu svadbu aby som mala pekny uces a potom som dala dole 30cm ☺️ Teraz rok a pol po svadbe uz ich mam skoro rovanko dlhe ako predtym 😅
Jednoduchsia udrzba?
@zuzubb007
@marsmykkok a ja som vekom zapustila dlhe vlasy😁
ak také poznáš, tak sa ich spýtaj a je vymaľované
@0silvia0 dobre si urobila, omladí to. Poznám pani nad 60, čo mala dlho krátke, teraz má polodlhé a sekne jej to oveľa viac.
To je uz hadam prezitok komunizmu. Radikalny strih na kratko po svadbe. No dnes si vela neviest nechava dlhsie vlasy kvoli ucesu na svadbu a po svadbe si ich skrati do povodnej dlzky.
Ja som sa ostrihala nakrátko, keď som ešte nebola vydatá. Priateľovi sa to moc nepáčilo, ale nechcel mi do toho kecať, boli sme spolu ešte krátko 😁. Každopádne, po nejakom čase mi to povedal, tak som si zas vlasy nechala dorásť. Ale na svadbe som mala relatívne krátke vlasy, mne som sa páčila a budúcemu manželovi som skočila 6, že ich brečtan dorásť 🙂 (na moju obhajobu - ja som chcela svadbu ešte o rok posunúť, ale on nechcel 😁). Potom som si teda nechala dorásť a strihali má v kaderníctve pod uši. Potom sa mi narodilo dieťa a tak mi letel čas, že kaderníčka fakt nebola moja priorita cca 9 rokov, čiže vlasy som mala najdlhšie za svoj život. Ale vôbec sa mi to nehodilo. Takže keď som odkojila najmladšieho, išli vlasy zas dolu - pod uši. A tak to mám aj doteraz. Čo tým chcem povedať - myslím si, že ženy sa rozhodnú z úplne iných dôvodov, ako z toho dôvodu, že "teraz som už vydatá žena a preto sa musím ostrihať".
Noo ja som sa nechala ostrihať v mojich 37.Dovtedy som mala krásne dlhé husté vlasy, ci svadba ci 2 tehu. Zvolila som polodlhe, ktoré nosím doteraz. Proste nejako sa mi vekom nehodí nosiť takú hrivu. Toto mi sekne a je to lahké na úpravu a oveľa kratšie susim. Ako vek pribúda, fakt mi taka dĺžka príde až nevhodna. Pokiaľ samozrejme nie si nejaka playmate.
Toto byvalo pravidlom u generacie nasich mam, ale myslim, ze u dnesnych mladych to neplati. Aspon teda ja nepoznam ziadnu moju rovesnicku, ktora by toto spravila kratko po svadbe. Aj ked teda uz tiez nie som 20+.
Ked som sa vydavala, mala som vlasy po pas. Vobec nie kvoli svadobnemu ucesu, ale mala som taketo vlasy uz od puberty. Vydavala som sa ako 26 rocna. Ostrihat som sa dala 6 rokov po svadbe, aj to len kvoli tomu, ze som po porode a niekolkokrat prekonanom covide stratila viac nez polku vlasov. Nedala som sa ale nakratko, len skratit po plecia. Nebyt toho padania vlasov by som to takto radikalne nezostrihla, ale dala by som to tak do polky chrbta.
@marsmykkok no a uz sa tu objavil nazor, ze dlhe vlasy vo vyssom veku su AŽ nevhodne, tiez si nemyslim...
Ja som sa ostrihala az po porode.1.deti ma stale tahali za vlasy,2.stale sklonena a vlasy mi padali do tvare,tak som ich mala stale len v cope a sa mi zacali robit dredy,co nesli uz ani rozcesat..tak som musela skratit...ale po svadbe som sa teda neostrihala,ani by mi to inak nenapadlo :D
Ja také nepoznám. Všetky ženy čo poznám majú skoro rovnaký účes ako v mladosti. A to som už, ako sa hovorí, v strednom veku. Ani po svadbe účes nemenili. Len menšie obmeny. Trochu iný strih alebo iná farba.
@beata_k Ale v minulosti sa nestrihali, iba vlasy schovali pod cepiec... mozno potom v komunizme sa zacali strihat namiesto toho cepca. Neviem... toto pocujem prvy krat ze si zeny ostrihaju vlasy po svadbe.
@andreatytler Ano ked uz sa upustilo od cepcov, tak sa strihali.
@beata_k Hrozne. To som nevedela.
@andreatytler Tak ale to nebolo, ze musi kazda jedna. Taky zvyk schovat korunu krasy. Ved uz je vydata, uz jej "netreba."
@beata_k Aj tak je to hrozne... ze to vobec niekoho napadne ze treba zenu zoskaredit. Ja som to cepcenie po svadbe chapala skor ako zmenu statusu... ved tie cepce su tak krasne ze ta zena vyzera velakrat krajsie v cepci ako bez neho. Ze tie volne vlasy symbolizuju vonost a pripustnost a ten cepiec uz uzavretost a nepripustnost lebo je zadana.
U mňa to bolo presne opačne. Od 15-tich som vlasy farbila a taktiež strihala, keďže sa lámali. Po svadbe som s farbením prestala a pri deťoch mala čas na kaderníka tak max. raz do roka, aj to len na ostrihanie. Takže vlasy rástli ako divé a konečne som mala po dvadsiatich rokoch znovu vlasy po pás. 😀
je to podla mna individualne. Ja sa po svadbe urcite neplanujem ostrihat a napriklad moja mamina je slobodna a ma kratke vlasy. Neznasa dlhe 🙂