Baby ahojte na líci pri pere sa mi pred 2 mesiacmi spravil podkožný zápal. Nevrela mi taká guľôčka a bola začervenaná a pobolievala. Bolest prešla ale ta guľôčka mi tam zostala. Nejde to vytlačiť ani nič. Čo s tým?
@majamat mozno by to pomohli stiahnut nejake tie naplaste na vyrazky? S nejakou ucinnou latkou. Ale ja nemam skusenost s tymto typom akne, takze to len naslepo strielam co by som vyskusala
@vanilkovazmrzka tie naplaste su dobre pri akutnom zapale. ked sa to skludni, uz asi moc nepomozu.
niekedy sa stava, ze sa to znovu zapali. uplne najlepsie je, ak sa vytvpri kanalik a vyhnisa to. v takom pripade sa to da vytlacit a vyhoji sa to.
to vstrebavanie je postupne, cize nebude to stale taketo. potupne to bude klesat. niekedy to nemusi uplne dlho trvat,a le taky mesiac asi urcite ano.
to je cysticke akne. ja to mavam roky. neda sa to vytlacit, vznikne to presne ako popisujes, hlaboky podkozny pupak, potom zapal ustupi, zostane hrcka. nedas avobec vytlacit. ono sa to casom vstrebe, ale trva to niekolko mesiacov a moze po tom zostat jazva - taka akoby dierka s nepravidelnymi okrajmi.
na toto ale skor ako prevencia su dobre retinoidy - hlavne tretinoin. na taketo uz rozvinute akne asi nepomoze. skor aby sa to neurobilo znovu, lebo pozeram, ze okolo je vela rozsirenych porov. je to len na úredpis, ale asi to skor predpisuju, ked sa to ma tendenciu opakovat.