Ahojte,Oplatí sa chodiť do solária iba raz za týždeň ❓
@bloger dermatologovia odporucaju solarium max 0krat tyzdenne. Solarko je jedna z hlavnych pricin maligneho melanomu
@martinmmartin Pokiaľ to človek nepreháňa nie je. Každému je jasné, že je to škodlivé.
Áno oplatí.
Úplne to stačí.
@bloger dermatologovia jasne hovoria ze solarko skodi, ani jeden jediny ho neodporuca , obdobne pneumologovia cigarety
Nie,neoplatí. Jediné, čo som si okrem opálenia odniesla je veľa nových znamienok. Ale je to tvoja vec
no dal som si do googlu ci solarka sposobuju rakovinu - o odporucani detmatologom nic
Even one sunbed session can increase your risk of developing squamous cell skin cancer by 67% and basal cell skin cancer by 29%. Even more importantly is the increased risk of melanoma, the most serious form of skin cancer. If you have ever used a sunbed by 20%
@bloger a tvoja sestra je statisticky etalon morbidity? Mala stastie ktore ine mat nemusia
@martinmmartin Okej táto debata nie je o mojej sestre. Tak sa ukľudni.
@exina144 ak chceš dostal melanóm, oplatí sa to, čoby nie...melanóm je taká sviňa že si to ani predstaviť neviete....tak ako hovorí kolegyňa vyššie, ale každemu jak je libo.....
@exina144 ja ze taku blbost skodlivu uz zakazali. Nielenze to sposobuje rakovinu, ale tie baby vyzeraju ako natrete horcicou a o par rokov ako stare vysusene arasidy 😃
@bloger Soláriá sú natoľko škodlivé, že ich nielenže lekári neodporúčajú, ale sú krajiny, kde dokonca presadili zákaz komerčnej prevádzky solárií. V niekoľkých ďalších krajinách sa o možnosti podobného zákazu uvažuje. Čírou náhodou sú to práve krajiny, ktoré kvôli svojej geografii majú veľmi vysoký výskyt rakoviny kože, teda niečo o tom vedia.
Ano, nezabudni sa natriet.
@bloger Pochybuješ, že som nikdy nebola? Ty si fakt mysliš, že všetky ženy chodia do solária? Už si sa niekedy skúsil rozhliadnuť po ulici?
A že sa nedajú dohľadať informácie snáď nemyslíš vážne. Hneď prvý odkaz, čo mi google našiel je na najvýznamnejšiu asociáciu amerických dermatológov (viac ako 20 000 členov z US a Kanady).
Indoor tanning can increase the risk of developing the two most common types of skin cancer — squamous cell carcinoma by 58% and basal cell carcinoma by 24%. Using tanning beds before age 20 can increase your chances of developing melanoma by 47%, and the risk increases with each use.
Dolu v článku máš aj odkazy na zdroje tých tvrdení https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer...
@bloger to myslis vazne? Napriklad ani ja som v zivote v solarku nebola, mala som rozum uz ako mlada.
@martinmmartin na googli nájdeš aj napísané že natierať sa hovnom je zdraviu prospešné... je to pravda? 😀 na googli nájdeš aj že keď budeš poskakovať pravou nohou dve hodiny pri splne tak si vyskáčeš rakovinu z tela.. je to pravda?
Načo sa tu hádate.
Ja chodím do solária cez zimu asi 3 krát.
Žiaden lekár neodporúča nie len, že solárium, ale ani opaľovanie sa na slnku.
Takže vlastne všetci ktorí chceme byť aspoň trochu hnedší sa vystavujeme riziku.
Keď je človek úplne opálený zo solária tak tam chodí veľmi často a na dlhú dobu.Nejakú návštevu raz za čas si nevšimne nikto.
Žiadne opaľovanie nie je zdravé takže sa tu zbytočne naťahujete.
@medda_beda Presne konečne niekto tu napísal niečo múdre. Môže sa ísť do solárka pokiaľ je to s mierou.
@bloger Treba poznať typ pokožky, v dobrom soláriu aj poradia.
A začať postupne.
A nechodiť často.
Hlavne sa netreba spáliť.Platí to isté čo pri slnku
Klasická procedúra pozostáva z 10 - 15 sedení, pričom medzi návštevami solária je aspoň jeden deň prestávka. Aby ste predišli vysušeniu alebo poškodeniu pokožky, dermatológovia odporúčajú používať solárium maximálne trikrát týždenne.