Non toxic kozmetika

monote
16. júl 2024

Ahojte, poraďte prosím makeup ktorý by bol non toxic, teda s prijateľným zložením a zároveň aj niečo prekryje? Aké značky non toxic kozmetiky používate? Poprípade existuje nejaká stránka, fórum, skupina tu na MK/FB kde si ľudia navzájom rádia a dávajú tipy čo odkiaľ kúpiť? Ďakujem 🙂

hildeberta
16. júl 2024

Ak chces nieco co neirituje kozu skus cerave, ak chces nieco vegan co je aj setrne k zivotnemu prostrediu skus znacku pacifica, pouzivam ju asi polroka a zatial s nou nemam ziadne problemy

bela30
16. júl 2024

@monote Anne Marie Borlind alebo Sisley

gelifil
16. júl 2024

aj alverde z DM

camelie12
16. júl 2024

Ja pouzivam tekuty makeup od znacky Purobio (prirodne bezpečné zlozenie).
Je stredne kryci. Objednavam zo stranky Biokrasa, velmi rychle a spolahlive dorucenie 👍

lusi89
16. júl 2024

@monote stranka na fb svet non toxic, skupina svet non toxic (momentalne maju prazdninovy rezim tak nvm ci sa da vyhladat), a web je svetnontoxic . org tam najdes aj zoznam odporucanym produktov a kde sa daju kupit

caroline_
16. júl 2024

len cerave urcite nie , to je toxic az az

amonet
17. júl 2024

treba si uvedomut ze aj voda ked jej vypijes vela je toxic. a napr. ako bolo vyssie spomenute bezpecne prirodne zlozenie pre mna znamena. vysyp alergicku reakciu a opuch. kazda kozmetika je testovana a eu ma extra prisne normy

laurita285
17. júl 2024

Viem že tomu neuveríš ale považujem za psiu povinnosť ta informovať o tom, že nič ako toxická kozmetika neexistuje a tie čo ti "výrobca" poradí ti ich radí preto aby na tvojej hlúposti zarobil. Krásny deň.

rusalinka
17. júl 2024

Pokým si nebudeš objednávať kozmetiku z Aliexpresu, Temu, Wishu a im podobným - tak v našich obchodoch a overených stránkach, kde sa predáva kozmetika spĺňajúca všetky prísne štandardy EU, toxickú kozmetiku nenájdeš.

camelie12
17. júl 2024

@rusalinka, myslim, ze dost zalezi na tom, co si kto predstavuje pod pojmom toxicka kozmetika.

Ak je to kozmetika plná parabenov, syntetickych farbiv a voni, ropnych derivatov (napr. parafin), tak pre mna to je toxicke. A takato je bezne dostupná v nasich drogeriach, bohuzial.
A to nie je len zlozenie jedneho vyrobku, napr. hladaneho makeupu. Ale skuste si scitat, kolko takych vyrobkov denne pouzijete a posobi to na kozu a cely organizmus dlhodobo kludne aj niekoľko rokov 😐
Napríklad ohľadom parabenov je vedecky dokazane, ze sposobuju hormonalnu nerovnovahu vratane nepravidelneho menstruacneho cyklu a chybajucej ovulácie (informácia hlavne pre zeny snaziace sa otehotnieť).
Tym obrovskym kozmetickým gigantom velmi nezalezi na tom, ake zdravotne dopady maju ich vyrobky na životy spotrebiteľov.

A uz zalezi na kazdom, ako sa rozhodne podla svojich aktualnych možností.

kiwi3
17. júl 2024

ako tu uz niekto pisal, kozmetika na eu trhu toxicka nie je, vsetko je testovane. firmy, co vyrabaju "prirodnu kozmetiku" operuju nejakou toxickostou a pod len kvoli vlastnemu zarobku. ale hadajte co... ta "prirodna kozmetika" moze byt ovela nebezpecnejsia ako obycajna, pretoze neobsahuje konzervanty. potom sa ludia natieraju roznymi mikroplesnami, ktore su pre ludsky organizmus nebezpecnejsie ako nejake parabeny. a este vtipnejsie su tie "prirodne znacky", ktore obsahuju vsetko, co obycajne, len sa tvaria, ze oni su ok...

amonet
17. júl 2024

@camelie12 vedecky dokazane, oki prosim studiu v akych mnozstvach to musis uzivat aby nastal opisany problem. dakujem

laurita285
17. júl 2024

@camelie12 bohužiaľ na tebe je presne vidieť, že nedokážeš a nevieš čítať vedecké štúdie a podpísal sa na tebe marketing strachu.

camelie12
17. júl 2024

@amonet, nech sa paci, napriklad:
https://www.ewg.org/what-are-parabens
https://www.weleda.sk/co-su-parabeny
https://www.avocados.cz/clanek/slozeni-kosmetic...

Kedze kazdy clovek je iny a takisto aj jeho organizmus, nie je ziadne bezpecne resp. nebezpecne mnozstvo tychto latok.
Kazdy na to moze reagovat inak. Urcite mnozstvo tychto latok niekto bude tolerovat bez problemov, zatial co iny clovek z toho moze mat vazne zdravotne problemy.

camelie12
17. júl 2024

@laurita285, dobry den. Myslim, ze som si s vami nepotykala.

O vasej schopnosti porozumiet vedeckym studiam by som mohla povedat v podstate to iste. Vedecke studie sa daju dnes zaplatit, bohuzial.
Takze je dost narocne zistit, ktore su objektivne a kde je pravda.

Nemyslim si, ze to sposobil marketing strachu, ale kriticke myslenie a uvazovanie.
Pozrite sa, ved je na kazdom cloveku, comu kto veri.

Ak povazujete za bezpecnu konvencnu kozmetiku, kludne ju pouzivajte dalej. Mozno budete jedna z tych stastnych a nepodpise sa to nijako negativne na vas.
Samozrejme, ze pri vzniku vaznych chorob je klucovych viac faktorov, nielen to, aku kozmetiku kto pouziva.
Ani vsetko na svete nemozeme ovplyvnit vlastnymi silami, ale toto ano.

A opakujem sa, je na kazdom, pre co sa rozhodne.

Prajem vam pekny den.

amonet
17. júl 2024

@camelie12 toto ale nie su vedecke studie, to su iba clanky co sa tak tvaria

camelie12
17. júl 2024

@amonet, ano, uznavam su to skor clanky nez vedecke studie.

V prvom clanku (pisanom po anglicky) mate odkazy na dalsie relevantne clanky a studie.
Viete, my ludia sme taki, ze radi hladame zdroje informacii, ktore nam potvrdia nas nazor. Myslim, ze keby som vam dala este ine "dokazy" aj vedecke studie a vysledky, tak stale mozete povedat, ze to nie su naozajstne studie a neverite tomu. Na co mate pravo, samozrejme.
Ked sa nad tym zamyslim, tak je asi dost narocne vedecky dokazat negativne posobenie 1 konkretnej latky. Pretoze to by museli ucastnici/ky vyskumu nepouzivat ziadne ine podozrive latky, museli byt dodrzat rovnaku intenzitu a mnozstvo daneho produktu.
A aj tak by vysledky neboli objektivne, lebo urcite by zalezalo aj na inych faktoroch, ci sa ten negativny vedlajsi ucinok prejavi na cloveku alebo nie (zlozenie a mnozstvo stravy, pritomnost a druh pohybu, geneticke predispozicie na rozne choroby, sucasne fyzicke a psychicke zdravie, prostredie, v ktorom osoba zije, atd...).

Uzavrela by som to tak, ze nech si kazdy/a pouziva to, co povazuje za bezpecne a vhodne pre seba.

P. S.: A este som chcela dodat, ze ocenujem vasu slusnu komunikaciu, ktora nie je v dnesnej dobe pravidlom, zial.

Prajem vam vsetko dobre.

amonet
17. júl 2024

@camelie12 a presne to co ste opisali moze mat aj opacny vplyv, moze byt zena co nikdy ziadnu kozmetiku nepouzila alebo vyuziva iba prirodnu a aj tak sa tie choroby a hormonalne zmeny prejavia. v nasom okoli je extremne mnozstvo skodlivych latok a teda za mna, radsej konzervant ako plesen. a tym ze som silny alergik mam vela reakcii na bars co. je pravda ze paraben bol jednym z nich a napr v samponoch mi extremne vadil a padali mi z neho vlasy🤷‍♀️ len ak chcem nieco tvrdit celoplosne vzdy to musim podlozit relevantnym zdrojom, lebo clanok od kozmetickej firmy takym nie je a mne osobne sposobilo alergicku reakciu aj weleda🤷‍♀️

a este autorka: to co ti mozeme poradit my ti vobec nemusi vyhovovat. mne robi dobre na plet kozmeticky rad balea expert a khiels a zaroven makeup vzdy musim pouzit primer inak mi nebude drzat🤷‍♀️

camelie12
17. júl 2024

@amonet, ano, samozrejme, ze to moze mat aj opacny vplyv. Osobne som poznala jednu zenu, nasu susedu (o par rokov starsia ako ja). Nevidela som ju asi nikdy namalovanu a celkovo pouzivala minimalne kozmetiku. Bola tak "prirodne zalozena", inak mila osoba. A zomrela pred niekolkymi rokmi na rakovinu (presne ako jej mama) :(
Ved to uz je na kazdom, co si vyberie. Ja mam tiez dost citlivu pokozku, mam ekzem od malicka (lepsie obdobia sa striedaju s horsimi) aj mierne akne na tvari.

To suhlasim, ze svoje tvrdenie je dobre podlozit relevantnym zdrojom, inak to nie je argument, ale len nazor. No aj ked som hladala, nasla som minimalne tych vedeckych studii na negativne dosledky syntetickych latok v kozmetike. No aj napriek tomu si stale myslim, ze je bezpecnejsie pouzivat prirodnu kozmetiku. Ked sa spotrebuju rychlejsie (do daneho datumu spotreby), tak by tam nemali byt plesne.

Ale aj mne nie vsetky produkty z nej vyhovuju. Napr. som mala alergicku reakciu na nechtik a este na jednu latku (ale neviem, konkretne ktoru). Len viem, ze ju obsahoval taky bezne dostupny makeup (zrovna pouzity na svadobne licenie) a prirodny krem na tvar. No nezanevrela som na nu uplne kvoli tomu.

Takze ani ja nepouzivam 100% vsetko prirodne, ale snazim sa aspon vacsiu cast kozmetiky taku pouzivat. Teda nasla som si taku, co mi vyhovuje.

A mimochodom, takisto ako som nasla na strankach prirodnej kozmetiky clanky o skodlivosti syntetickych latok v kozmetickych pripravkoch. Taktiez som nasla aj clanky o ich nezavadnosti (napr. stranka Nivea).

Tak teraz si vyberte, co je pravdive 😕
V dnesnej dobe je to narocne zistit, kedy je to ucelovo vytvorene a kedy je to pravda.

Super, ze ste si nasli to, co vam vyhovuje 👍

rusalinka
17. júl 2024

Inak. Ako na zavolanie dnes fipahskin postol video: https://www.instagram.com/reel/C9iL6oFML5S/?igs... - milujem ho, vysvetlené polopatisticky, jednoducho, zrozumiteľne. Mrknite 🙂

monote
autor
18. júl 2024

Za tipy ďakujem.. a k diskusii, ďakujem ze ste vyjadrili svoj názor, máte na to právo samozrejme ale keďže sa pýtam na skúsenosti iných tak ich asi chcem vedieť a chcem si popozerať kto co používa, lebo ma to zaujíma, viem ze mi to sadnúť nemusí.. a ďalšia vec ak autor článku hľadá non toxic kozmetiku tak na to asi ma dôvod, inak by som pridala diskusiu s názvom "prečo nepouzivat tzv. Non toxic kozmetiku" 🙂 tým som len chcela povedať ze ďakujem za odpovede ktoré boli k téme a vecné, idem sa na tie produkty pozrieť 🙂