Krém na suchú pleť

10. dec 2023

Prosím poraďte mi nejaký krém na suchú pleť z drogerie. Už som zúfalá všetky mi upchávajú póry 😭

majamat
10. dec 2023

mas zvycsene pory?

autor
10. dec 2023

@majamat ano

majamat
10. dec 2023

tak potom nemas suchu plet. sucha plet nema viditelne pory, su male, takmer neviditelne a vdaka tomu netvoria maz, preto je sucha.

ak mas pocit suchej pleti, zrejme mas plet dehydrovanu. ak si vyberas kozmetiku na suchu plet, nemusi ti vyhovovat.

podla toho, kde mas pory rozsirene, zistis, ci mas zmiesanu,c i mastnu. zmiesana plet ma pory zvycsene v T-zone, mastna vsade.

co sa tyka hydratacie, resp dehydratacie pleti, sposobuje to viacero faktorov. ja som prisla na sebe na to, ze ked jeden den horsie pijem, dalsi den je moja plet dehydrovana a zacina byt citliva. niekedy menej, inokedy viac. tento stav zhorsuju aj ine faktory - pms, stresy, vela prace, prepchavanie sa kadecim. udajne cukor zadrziava vodu, ale zvysena hladina glykemie sposobuje u diabetikov priznaky ako je zvyseny smad a mocenie. no kazdopadne to zrejme narusuje metabolizmus vody, co sa odzrkadli na pleti. tiez ju moze ovplyvnovat ochorenie, nedostatok spanku a pod.

majamat
10. dec 2023

a teda k osetreniu. okrem stravy a dostatku tekutin, je mozne hydrataciu podporit aj starostlivostou. ja som kedysi dost pouzivala kremy na suchu plet. myslela soms i, ze ju mam suchu, no mam zmiesanu.

potom som pouzivala lekarensku kozmetiku, no rada vselico skusam a ocarila ma korejska kozmetika. lekarenska kozmetika je fajn, ale mavam obcas problem, ze mam plet akusi citlivu na nejaky pletovy produkt a to v obdobi pms. inokedy to pouzivat mozem, no pocas pms nie. a takto mi vadili viacere lekarenske kremy. netusim co konretne mi vadilo.
korejsku kozmetiku znasam vlemi dobre, jasne, kazdy moze pouzivat co mu vyhovuje, ale teda hlavne je pre mna zaujimave, ze ich produkty - kremy a nocne masky a pod, su casto gelovite, aj napriek tomu dokazu pekne zhydratovat plet a vytvorit koznu barieru.
takze krem mam korejsky a je fakt vyborny, no mam tyhc produktov viac a vyzdy ich aj viac vrstvim, jedno obdobie som osetrenie pleti musela zjednodusit a pouzila som len serum a takyto gelkrem a normalne mi to bolo malo.

okrem kremu teda pouzivam aj serum, este aj ampulu, mam aj toner, ktory je taky hustejsi a hydratacny. cize vrstvim viac produktov.

co sa tyka konkretne kremu. mam rada Etude House Soon Jung, mam aj taky gelkrem Pyunkang Yul a aj Cos de Baha peptidovy bol fajn.
no na vecer pouzivam neico hutnejsie a najradsej mam arganovy krem od Nobilis Tilia.

vanilkovazmrzka
11. dec 2023

https://www.notino.sk/pyunkang-yul/moisture-cre...

Skus tento, podla mna velmi univerzalny, ja mam suchu plet a mne sa zda tak jemne hydratacny, podla recenzii pasuje aj na mastnu plet.

vanilkovazmrzka
11. dec 2023

A plus suhlasim s tym pitim, ja ked malo pijem, necitim to vyslovene na pleti, ale mam brutal popraskane pery. Cize tak, ako kremikujes zvonku, treba dbat aj na hydratovanie zvnutra 🙂

majamat
11. dec 2023

@vanilkovazmrzka ja by som nikdy npovedala, ze to ma taky vpylv na plet a pery.
ked som bola mlada, tka som pila celkom dost, no vekom mavam obdobia, ez fakt pijem malo a asi to aj viac citim,a ko kedysi.
ked idem na nakupy a zdrzim sa, aj ked si zajdem na kavu a dam si minerlaku,a j ked mam so sebou apsin taku 3dcl flasku vody, je mi to malo pri tej fyzickej namahe, co mam. domov pridem totalne utahana, az taky utlm mam.

ňjednu dobu som mavala tiez suche popraskane pery a dcera tiez. pytala soms a na to dr a ona, ez treba vela pit nikdy by som nepovedala, ze pijem malo. a fakt, sustredila soms a na to, pila so viac a popraskane pery po mnohych mesiacoch zmizli.

a na pleti to tiez takto citim a fakt mi staci jeden den horsie pit a uz to ide - to uz som vyssie popisala.

ked som bola mladsia, v pohode som vylica aj cez 3l tekutin. teraz som mala obdobia, ez som vypila aj 1,5l a zdalos ami, ze je tp dost, no v tom obdobi som vazila asi aj 95kg. a teda na 1kg sa ma vypit 30-40ml tekutin ( kava sa nerata ) a samozrejme by ot skor mali byt nesladene napoje, ktore tiez organizmus zatazuju a pri nich treba pit este viac.
cize na moju hmot nost som mala pit urcite medzi 2,5-3l tekutin minimalne v zavislosti od fyzickej namahy a rocneho obdobia, ci teploty prostredia v ktoroms a nachadzam.

majamat
11. dec 2023

@vanilkovazmrzka aky je, ja mam tento a je fajn, lahky gel. https://www.notino.sk/pyunkang-yul/ato-hydratac...

majamat
11. dec 2023

ten druhy co mam je takyto, ale t je neico 2x, ja to tam nemam. a teda mam vacsiu verziu, viac sa oplati https://www.notino.sk/etude/soonjung-2x-barrier...

vanilkovazmrzka
11. dec 2023

@majamat ja sa k nemu pravidelne vraciam, velmi mi vyhovuje, je jemny, vlacny, bez parfumacie. A spolu s tymto https://www.notino.sk/the-ordinary/natural-mois... su moje take dva naj, v zmysle, ze mne subjektivne pripadaju take velmi neutralne, ze je to proste krem a chcem aby hydratoval, nema v sebe ziadene zbytocne dalsie aktivne latky. Na extremne vysusenu kozu mozno budu malo, ale mne to takto presne vyhovuje, plus ten modry ma 100ml a vydrzi teda fakt dlho, cize za 30€ fakt super krem a vela super kremu 🙂

majamat
11. dec 2023

@vanilkovazmrzka ja soms i oblubila gelkremy z korejskej kozmetiky, ale je dobre, ked su barierove, ako ten Etude. nikdy by som ale nepovedala, ze barierovy krem bude prakticky gelkrem.
TO som kedysi mala a nebol zly. ako puses len taky neutral. on slusi prakticky len na vytvorenie bariery na kozi, aby sa nesusila. ucinne latky su v serach.

vanilkovazmrzka
11. dec 2023

@majamat ano presne tak som ho pouzivala, bud na sera, nech toho uz neni vela, alebo len samotny, ked som celkovo mala pocit, ze treba pauzu a prehodit na neutral 😃 kazdopadne ten Pyunkang Yul kupujem castejsie

autor
6. jan 2024

Ahojte znova ja 😃 Mohla by som sa vás ešte spýtať, vidím že sa vyznáte. Mám viacero krémov aj včera som si kúpila dosť drahy a obsahuje aj viacero olejov ceramidy. Potom mám iný ten neobsahuje oleje ale napr. kyselinu hyalurónovú.
Ide o to že nie sú to žiadne gél krémy a čo som aj na ten čo som si včera kúpila čítala recenzie tak často písali že je až moc hutný, mastný. No a mne sa všetky úplne vcucnu do pleti a je opäť suchá. Už som si dávala pred krémom uriage termálnu vodu alebo balea med sérum. Ale všetko sa mi hneď vsiakne.

Chcela by som si objednať COSRX - Advanced Snail 96 Mucin Power Essence a Pyunkang Yul - Essence Toner.
Myslíte, že je to dobrý nápad. Bude mi to viac hydratovať pleť spolu s tými krémami alebo si radšej objednať iný krém alebo niečo iné na hydratáciu? Ďakujem pekne už nechcem zbytočne vyhodiť peniaze za zbytočnosti. 😏