Ahojte, chystáme sa na dovolenku do turecka koncom júna. Chcela by som sa spýtať ze ako je to s celkovým pobytom na slnku, pigment mam dobrý skoro nikdy ma nespalilo. Faktor je asi potrebné používať 50ku, ale nerada by som celú dovolnku presedela v tieni.
Deti určite 50 a dospelí 30 prvé dni a neskôr 15...tak my robíme a jasné že nie na ostrom slnku od 12-15
Tak to veľmi záleží od typu pokožky a ,,základu". Ak už si opálená, stačí nižší faktor. Ja som chodila na dovolenky vždy už opálená a používala som najnižší faktor az žiadny. Teraz nie som skoro vôbec opálená a beriem 30. Mám typ pokožky, ktorý sa dobre opaľuje a málokedy sa spáli. Myslím, že 20- 30 nič nepokazís. Malým deťom samozrejme 50.
Najskôr 50, po 3-4 dňoch daj 30, deti stále SPF50, existujú aj detské plavky s SPF
Hlavne si neopaľuj tvár 🙂
Turecko v júni faktor 15? Deti a aj dospelí určite 50, aspoň u nás tak robíme, ale je to na každom...koža nám všetko neskôr spočíta ;)
Koncom juna je slnko najsilnejsie, plus Turecko je ovela juznejsie. O menej ako 30 by som neuvazovala.
My sme vsetci bledule, ja ine ako 50 ani nekupujem 😀
A nie, na dovolenky sa nechodim opalit, takze v tomto som divna 😉 😀
pouzivame vsetci 50ku, potom ked chytime zaklad (ja som totalna bledula a v podstate aj deti) tak my dospely 30ku... nestoji mi to za to aby som sa spalila... na svadobnej ceste v Thajsku bolo pod mrakom ked sme si isli zaplavat do mora, trochu sme santili a mne sa tak spiekli plecia a zadok ze som si ani sadnut nevladala...
@anjelicek26 ja som tiež nikdy nepouzivala nič vyššie ako 15stku na dovolenke, len toto bude moje prvé leto v tehotenstve, tak preto neviem 😂
Co najvyssi. Nemusis sediet v tieni, ale nos klobuk, lahke saty/kosele s dlhym rukavom. Deti by mali byt zakryte stale. Dodrziavajte siestu.
Slnko je "skodlive" aj ked sa nespalis. Poskodenie sa kumuluje rokmi, takze cim menej si na ostrom slnku, tym lepsie.
Zabudla som dodať ze som tehotná 🤦♀️😂
@anjelicek26 to snad nemyslis vazne, ze 15 faktor v Turecku a zvlast deti a zvlast bledokozci? 15 faktor je nizka ochrana, to mozem pouzit pocas roka na Slovensku alebo este chapem ked niekto ide k vode o 18h vecer. Ale UV ziarenie je v tieni, v tieni sa clovek takisto dokaze spalit. A zvlast detska koza, tam sa dermatologovia o inom ako o 50 SPF ani nebavia. Chapala by som 15ku faktor ak by som bola od 9 - 17 na izbe s detmi. A to, ze nespali nie je predsa argument.
O to viac, že si tehotná, by som si dala spf50
Jednoznačne 50 všetci. A ty ako tehotná žiadne vypekanie na slnku, zakrývaj si brucho, nos klobúk......
@raffaella my sme s tym nikdy problem nemali... maju UV oblecenie, klobuk a ten zvysok ponatieram, nikdy nebol nikto spaleny... chodievame zaciatkom oktobra, to uz nie je taka drama celkovo.
Ja som minulý rok tehotná používala 30, išla som na dovolenku úplne biela a bolo to fajn. Nijak extra by som sa neslnila, bruško treba mať prekryté, prípadne celé plavky a celkovo neprehrievat príliš organizmus. Navyše, kúpala som sa len v mori, bala som sa infekcie z bazénov, aj napriek tomu, že som používala tie tampony pre tehotné do vody.
Ja sa chodím na dovolenky opáliť - nepáči sa mi byť biela v lete -, tak som používala Nubian s faktorom 6…Nikdy som červená, spečená nebola…
Ked si tehotna tak 30 alebo 50 tku to ta nema sancu opalit, ja sa opalujem na 10-15 inac keby sa natriem 30tkou tak ostanem bleda ako cely rok a nechyti ma ani keby lezim tri hodiny na priamom slnku :D
Každé opálenie pokožky je jej narušenie, spýtajte sa dermatológa, či vám odporuci 15 do Egypta....... áno viem, že pekne hnedé opálenie je v lete pekne, ale to sa dá docieliť inak napríklad samoopalovakom
@a_alexandra_a Boze, ja som si tolkokrat spalila tvar, boli sme zo skoly na kupku a ucky na to s prepacenim viete co, ci sa natrieme ci nie...a potom este parkrat, tak si to vycitam.
Aj po celom tele same znamienko, cela som bodkovana, ale to asi aj genetika scasti, no len ta tvar spalena ma tak mrzi, deti to ucim od malicka, ze opatrne so slnieckom.
@nikoletta1712 Tak s týmto prístupom sa ti koža o 15-20 rokov poďakuje. Najmä na tvári, krku, dekolte a rukách 🙂 Dláždiš cestu vráskam, pigmentovým škvrnám, o melanóme nehovoriac
No mne sa spravili ku koncu druheho tehotenstva pigmentove skvrny, to hormony uplne inak funguju, a to som sa nropalovala, len co som normalne chodola po vonku...odvtedy mam respekt pred slnkom a zvlast, ked som som bola tehotna treti raz. Na toto bacha.
@anjelicek26 autorka ide koncom juna, je tehotna, ty si poradila 15ku co je nonsens - detske SPF pod 30 ani nevyrabaju, cize tam mozme zacat. UV oblecenie asi nemaju od hlavy po paty a s dlhymi rukavmi predpokladam... 15ka jednoducho pre deti je absolutne no-go cesta, to ze sa nikdy nikto nespalil je sice pekne, ale UV ziarenie ma kumulativny charakter a koza si pamata. Rob vsak ako myslis, clovek ma v dnesnej dobe dostatok informacii aby sa vedel spravne rozhodnut.
Autorka - super poradila @a_alexandra_a , ja len pridam ze v tehotenstve je extra nabeh na melasmu a pigmentove skvrny aj bez slnka, takze o to viac dodrziavat co bolo poradene a chranit si tvar idealne aj sirokym klobukom.
@raffaella ja som sa rozhodla podla vlastneho uvazenia, ale dakujem. Pre ich typ pokozky je kazdy vyssi faktor zbytocny... obed vynechavame a uv oblecenie absolutne staci. Ja mam tiez UV tricko na plaz, autorka s bruskom nebude mat problem si ho kupit tiez...
Ja neviem ženy, keď tu čítam že používate 15 faktor, nubian s SPF6, už fakt tu chýba len malinový olej 😨 Preboha, robíte to pre seba, pre svoje zdravie. Je vám prednejšia zdravá koža alebo bronzové opálenie? Rakovina kože je na vzostupe, slnko je ostrejšie, keď náhodou dostanete melanóm, kývnete rukou, že a čo, hlavne že ste opálené? Na trhu je triliarda prípravkov na samoopaľovanie, spreje, peny, mlieka, vodičky... ktoré už nerobia oranžový finiš.
To isté opaľovanie tváre. V 50tke vráskavé s pigmentovými škvrnami... slnko je jeden z najväčších faktorov ktoré pôsobia na predčasné starnutie pleti.
Myslite na to, keď sa nabudúce vytrepete na slnko bez dostatočného (!!!) ochranného faktora, čo naozaj to stojí za tie hnedé nohy 🙂
Nikomu tu nechcem rozkazovať, ale naozaj si prečítajte niečo o pôsobení slnka na pokožku. 🌞
Urcite vela zavisi od typu pokozky. Ale slnko je velmi silne, volakedy sa moja mama tiez natrela na dovolenku 6, teraz vsetci pouzivame k vode 50, v bezny den, aj doma sa v lete a na jar natieram 30 a na tvar 50. syna zas 50 celeho😀 urcite by som zomrela, keby som sa natrela 15😀 ja by som na tvojom mieste bola hlavne v tieni a na slnku co najviac zakryta, ked si tehotna. A maly offtopic tip, netreba si zavadzat ziadne tampony. Pokial nemavas problemy s infekciami, kludne sa kup bez. Ak mas, nekup sa v bazene a hotovo.
@a_alexandra_a to nevysvetlis 🙂 cakala som kedy sa tu objavi Nubian, dlho som nemusela 😀
Potom sa riesia fillery a botoxy v 30ke. Zase - aspon maju derm. o pracu postarane. Vo vyskyte melanomu je Slovensko na poprednych prieckach (mojmu kamosovi akurat diagnostikovali pred 2 tyzdnami melanom a to sa ani vypekat nechodil, stacilo trochu byt pri vode a trochu sa nechranit).
Ja by som pre deti použila určite 50tku a dospeláci 30tku, alebo 50tku. Tak to máme aj tu na Slovensku, jednoducho ani tu na západe mi nepríde slnko šetrné a spáliť a ublížiť slnko vie aj tu.
@anjelicek26 Presne ako píšeš, rozhodla si sa podľa vlastného uváženia, ale nič také ako "pre ich typ pokozky je kazdy vyssi faktor zbytocny" neexistuje. Ja to naozaj nemyslím v zlom, ale tu objektívne nemáš pravdu.
Hrach na stenu hádzať.....
My sme v Turecku vzdy s 15kou faktorom a aj deti a vsetci v zdravi 😂 Slnecnik to isti a na obed clovek prespi v hoteli obednu pauzu s dietatom a ide sa zas kupat, zlate casy dovolenkove 😂