Prosim vás čo používate a najviac sa vám osvedčilo na akné? Ja používam taky základ - salicylovu kyselinu, retinol ale teraz v lete nie, AHA kyseliny, niacinamid, tea tree. Väčšina z the ordinary, takže žiadne extra séra čo by kombinovali viac účinných zložiek nemám. Používam metódu doublecleanse, každý deň, plus foreo. Krémy studujem aby som nemala náhodou nejakú komedogennu zložku v tom. Do toho sa snažím fakt dbať na stravu, pitný režim. Robím všetko čo sa len dá, dokonca užívam aj antikoncepciu. A akné stále mam. A teraz v lete je toho fakt veľa. Stačí, že jeden dva dni sa mi nechce použiť olej na čistenie tak som o level nižšie… kozmetička už tiež nevie čo by robila. Chodim samozrejme na čistenie, dokonca so spachtlou si aj doma robím, občas robím dermaplanning a je to síce lepšie ako keby nerobím nič, ale keby sa na mňa pozriete tak si myslite, že neviem ani čo je krém. S čím mate najlepšie skúsenosti? Alebo neexistuje nejaký zákrok procedúra, ktorá by to vedela zminimalizovať? Čítala som o laseri.
@monillia na kožné som chodila, ale nič nepomohlo. Dostala som takú “univerzálnu” mastičku, čo ma asi každý človek s akné, ale nepomohlo to a veľmi to vysušovalo, mala som take suché mapy ktoré skoro pripomínali ekzém. Takže kožná zhodnotila, že mám chodiť pravidelne ma kozmetiku a čistiť do nemoty. Poradila mi často prezliekať obliečky, teraz mám novoobjednané hodvábne…. Používam jednorazové utierky na tvár. Jediny problém mám s tým, že sa neviem odnaučiť si tvar chytať a furt sa poškrabkam alebo obtriem rukou keď ju nemám umytu. A že niekto na to akné trpí viac a treba to brat ako fakt. Robila mi aj výter na kultiváciu, hormonálny profil mi robil gyn a poslala ma aj ma gastro či náhodou nie je problém diétny ale nenašlo sa nič. Ešte zvažovala alergológiu, ale tým, že na to trpim nepretržite, asi by to nebolo riešiteľné aj keby sa niečo našlo.
Ešte ti na koznom vedia dať lieky, sú veľmi silne ale veľmi účinne, nemôžeš byt tehotná a budeš mat suché pery, ruky, kozu.. ale fakt pomôžu. Ja som ich brala - Roacutane, pol roka, akné sa mi už v takej forme nevrátilo nikdy, ale teda obcas sa mi pekne zapali tvar, proste je to tak, keď k tomu raz mas sklon, nezbavis sa toho úplne bohužiaľ :(
A taktiež odporúčam ísť aj ku kožnej ktorá spolupracuje s mnohými značkami a od piky ti zostaví celu rutinu a nastaví ti liečbu aj pomocou kozmetiky..(ja aom bola u Mudr.Baumgartner) plus čistenie u kozmeticky je super 🙂
@kati301 kožná povedala, že tie lieky pre mňa nie su vhodné. Asi myslíš isotretinoin? Že nemám to akné take hrozné a nežiadúce účinky by boli horsie ako efekt liečby
Ahoj, tiež som roky bojovala s akné, ešte aj teraz sa mi sem tam vyhádže tvár. Zlepšilo sa mi to ale až počas tehotenstva, vtedy som mala tvár ako bábatko 😀 Ale čo mi pomohlo bolo nekombinovať milión vecí, ale úplne minimalistická starostlivosť. To mi odporučila kozmetička. Keďže mám mastnejšiu pleť, na ráno nepoužívam žiaden krém, občas ak je pleť vysušenejšia, dávam ľahký hydratačný. Neodporúčala mi používať ani ťažké mejkapy, takže si dávam ľahký SPF Bb krém Misha, je stredne krycí. Večer pleť čistím konjakovou hubkou a zeleným CeraVe penovým čističom. Potom dám kyselinu salycilovú a to je všetko. Nič iné na pleť nepoužívam, chodím raz za 2-3 mesiace na čistenie. U mňa bol problém na hormonálnej strane, mala som zvýšený testosterón, takže fakt mi bežne dostupná kozmetika nezaberala, len od kožnej zinerit, skinoren a belakne krém. Predpokladám, že tehotenstvom sa hormóny upravili a preto aj to akné. Skús si dať urobiť odber krvi a hormonálny profil, prípadne navštív alergológa, či nemáš nejakú skrytú alergiu alebo intoleranciu. Mne osobne ani gynekológ neodporúčal na akné antikoncepciu, pretože vraj po vysadení sa akné často vráti ešte v horšej forme. Ešte mi napadlo, že kozmetička mi hovorila, že je chyba používať prípravky, ktoré akné vysušujú, pretože pleť tak produkuje ešte viac mazu…ak, tak lokálne, nie vysušovať celú pleť. Trochu som sa rozpísala, ale hádam niečo pomôže 😀
Áno isotretinoin.. a aj ti povedala prečo? Ja som to tiež nemala “až tak” zle ale vypýtala som si ho sama, chcela som s tým skoncovať raz a navždy.. ja som navyše mala dosť aj dekolt a chrbát vyhadzane..akože v tomto by som nebrala názor kožnej za relevantný, že to nemáš až take zle, veď je to na tebe že ako sa cítiš a ak ti to vadi a nič nezaberá, tak treba skúsiť všetko.. ja presne viem ako som sa cítil s akné, hanbila som sa chodiť bez makeupu vonku, sebavedomie nula.. a teraz chodim skoro len bez makeupu a cítim sa super, nemám potrebu sa skrývať ani maľovať🙂
Možno by si mala popremýšľať nad zmenou kožnej.. ja ľutujem len že som si to skôr nedala..
Možno by nebolo odveci ísť na kožné, niektoré formy akné sú ako sprievodný je rosacey