ZŠ pre nadpriemerné inteligentne deti v Košiciach

20. mar 2024

Ahojte, syn má diagnostikovane že je nadpriemerne inteligentný v niektorých oblastiach vysoko. Ale zároveň nemá nadanie na ZS Krosniansku. Obyčajná ZŠ je preňho zase slabá. Prosim viete ešte o nejakej škole ktorá by bola preňho v KE? Ďakujem.

deedol
20. mar 2024

ahoj, co znamena, ze v niektorych oblastiach je nadpriemer, ale nema nadanie na krosniansku? ak bol na testoch, tak tam moze mat nejake odchylky, ale myslim, ze vsetky tie skoly si davaju podmienku, ze celkove iq by malo byt nad 130. ma take?

autor
20. mar 2024

@deedol ma 126, takže na krosniansku nie. Ale na nasej ZS sa nudí. Takže hľadám niečo medzitým...

deedol
20. mar 2024

chapem. ja som v BA, cize v KE skolach sa nevyznam, ale tu to funguje tak, ze ani jedna z tych styroch, co tu su, pod 130 neberie. (pokial viem) tym, ze je ich tak malo, a deti pomerne vela, tak sa pocty aj tak naplnia a vela nadanych deti aj tak nakoniec musi chodit do beznych ZS. tam sa to da riesit potom uz len individualne s triednou ucitelkou, co zas nie kazdej sa chce, vymyslat nejake extra ulohy. cize asi som velmi neporadila, hm :( mozno jedna z tych, co uz idu podla noveho kurikula, by ho mohla viac bavit?

lenja123
20. mar 2024

Do ktorého ročníka chodí? Asi by som zvážila osemročné gymnázium, dovtedy skôr mimoškolské aktivity na jeho rozvoj. Predpokladám, že je na prvom stupni, určite rozhovor s triednou učiteľkou. A ešte, ako sa prejavuje to, že sa nudí?

muchacici
20. mar 2024

Len tak som si našla tú školu, je to zaujímavá téma, ale vieš čo, nikde som nenašla konkrétne špecifikovanú podmienku IQ nad 130 🙄 Nestálo by za skúšku osobne sa s nimi skontaktovať? 🙂

deedol
20. mar 2024

@muchacici
"Aby dieťa mohlo byť prijaté na našu školu do špeciálnej triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním, v správe z diagnostiky vykonanej centrom poradenstva a prevencie (CPP) musí byť uvedené, že je dieťaťom/žiakom so všeobecným intelektovým nadaním a so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami."

toto - z mojej skusenosti ti cpp neda papier o tom, ze dieta je intelektovo nadane, pokial v diagnostike nedosiahne celkovy vysledok nad 130 bodov. ciastkove vysledky mozu byt vyssie/nizsie (aj syn to tak ma), ale ten celkovy je urcujuci.

autor
20. mar 2024

@muchacici áno chcem skúsiť, ale tam aj tie 4 body sú dosť rozdiel a bojím sa ze zase to už bude priveľa

muchacici
20. mar 2024

@deedol Áno, presne toto som našla. A túto informáciu som ďalej nehľadala, že či nevydajú potvrdenie, ak je pod 130. No aj tak by som to na autorkinom mieste skúsila 🙂 držím palce

deedol
20. mar 2024

@muchacici aj ja by som to skusila, za jeden mail nic neda. ale viem, aka plnka je v BA a tipujem, ze v KE to bude podobne. zial, tych skol je malo.

autor
20. mar 2024

@lenja123 chodí do 3 triedy, takže ešte 2 roky, určite potom gymnazium. Ale čo do vtedy s nim, chcem ho rozvíjať. My sme práveže začali riešiť že poznámky chodili zo školy, nepozornosť, vyrusovanie doma si ide svoje. A zistili sme že v škole sa nudí. S presne to že ho nútia sa učiť veci aj ktoré ho nezaujímajú a bojuje proti tomu. A stále si ide svoje, lebo vie ze Vladtiveda mu nič nedá 😁. Len to je problém na klasickej ZŠ, vyčnieva. Ale viac ma trápi že ma nadanie a nevieme ho rozvíjať.

lilke
20. mar 2024

Neporadim, som z opačného konca Sk. Ale prekvapilo ma, že synovi dali čísla. Lebo u detí relatívne rýchlo čísla poskočia hore či dole, kvôli skokovemu vývinu, za pol roka môžu byť inde. Psychológovia preto dávajú iba akési pásma. Aj teraz dcéra bola pred týždňom, potrebovala rediagnostiku kvôli prechodu na 3.st., bola zvedavá na číslo. Psychologička jej vysvetľovala, že pre potreby takejto školy sa to nedáva. Mimochodom, toto už bol 6. psychológ, nechtiacky vždy iný, aj iné poradne - keďže aj syn absolvoval, a nik neudával v číslach.

autor
20. mar 2024

@lilke áno, nechcela dávať presne hodnoty, ale keď som naliehavá aby so vedela ze koľko teda aby som vedela ze aká škola tak povedala +-126. Áno viem ze to je orientačné a o pol roka môžeme byť inde. Ale keď ma nadanie na logika, priestorove vnímanie to sa mu nezmení. Aj keď IQ sa zmeni. Skôr riešim to že vidím že sa nudí v tej našej škole a chcem mu ponúknuť viac, aby rástol aj keď s klasickým IQ.

deedol
20. mar 2024

a triedna ucitelka o tom vie? ak ano, ako sa k tomu postavila?
inak to je vraj caste, ze nadane deti, hlavne chlapci, takto vyrusuju, lebo sa nudia.

autor
20. mar 2024

@deedol dnes sme dostali výsledky, takže ešte nevie. Ale už som jej hovorila na rodičovské že sa nudí ci mu môže dať niečo naviac tak len ticho bola a nič naviac nedala. A podla správania neočakávam nejaký extra prístup z jej strany. Najhoršie je ze je extra živý a svojhlavy. Vznikajú z toho u nás doma vyhradené situacie a to som chcela poriesit, bola som v tom ze ma adhd. A to on je nepochopený. A sondovanim u neho som zistila ze ani nie je spokojný v tej škole. Takže uvažujem o prestupe.

autor
20. mar 2024

@deedol a ešte vidno ze co ho nezaujíma s tým nemieni ani strácať čas a dá nám to jasne najavo. Nesúhlasí, vzdoruje

deedol
20. mar 2024

viem si uplne predstavit, moj je v niecom podobny 🙂 urcite skus napisat do tej ZS a uvidis. pripadne mozno nejaku sukromnu na tie dva roky, ak by ste to financne utiahli? aj ked aj pri tych sukromnych je to (minimalne v BA) take, ze nie kazda je ktovieako skvela. ale zas aspon tam maju menej ziakov a trocha individualnejsie sa im venuju.

inak psychologicka pri takomto "tesnom" vysledku nenavrhovala nejake pretestovanie? ci sa tvarila, ze to je jednoznacne? nasa nam pri vysledkoch medzi recou spomenula, ze pri detoch byvaju aj vykyvy podla toho, ako sa vyspia, ci nie su po chorobe atd. atd. nasmu to teda nakoniec vyslo, ale tiez nemal napr. vsetky zlozky vysoke a niektore, o ktorych viem, ze ma doma fajn, mal u nej "len" priemerne.

autor
20. mar 2024

@deedol to ze ta psychologička je taka prapodivna, nejak jej neverím. Len je to školská, tak neviem kde inde by som išla ho dat pretestovať. Len ru je skôr problém ze ja si nemyslím ze ma na triedu pre tie nadané deti. Ale ani na klasickú ZŠ, zasekol sa niekde medzi. To je problém ze tu sa bude nudit, a tam bude možno pod tlakom.

deedol
20. mar 2024

my sme boli s nasim v sukromnom cpp, ale su aj statne - myslim, ze prave na webe tej vasej ZS som videla link na zoznam cpp v KE kraji. tak skuste. my sme ale podpisovali taky papier v tom nasom cpp, ze uz inam nepojdeme - vam ta vasa psych nieco take dala?

momoftwo35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zltalienka
21. mar 2024

@deedol v princípe pretestovanie bude zbytočné, pokiaľ na Krosnianskej v triede pre nadané deti nie je voľne miesto v tom ročníku, v ktorom je autorkou syn.
Autorka: aj môj syn sa v škole nudí. Na Krosniansku sme ho nedali (hoci bol prijatý), lebo staršieho syna nám zobrať nijako nevedeli ani do obyčajnej triedy.
Oficiálne má syn v škole papier, že sa mu majú viac venovať (neviem teraz ako sa to volá) ale realita je .....tak je to na rodičoch.

guudy
21. mar 2024

Zienky, iq testy sa mozu opakovat najskor po roku.
Autorka, zamerajte sa na kruzky a kvalitne vyplnenie volneho casu.
Nemyslim si, ze ho vezmu do triedy pre nadane deti. Skusit to samozrejme mozes.

@momoftwo35 Nie je pravidlo, ze kazde dieta s iq napr 150 je asocialne. Obidve moje deti su extroverti, jedno dokonca extremny extrovert 🙂

@zltalienka To je velka skoda, ze ste mladsieho dali do beznej ZS. Chapem, ze mate logistiku jednoduchsiu, ale aj tak…ja by som vozila aj na druhy koniec mesta🤷🏼‍♀️

@deedol ja osobne som proti sukromnym skolam. Neviem o ziadnej v Ba, ktora by mala lepsiu uroven. To sa skor najdu statne, ktore su lepsie ako bezna statna. 🙂

guudy
21. mar 2024

@momoftwo35 este ku kolektivom. Na skole, o ktorej pisem, kolektivy skladaju psychologicky tak, aby si deti rozumeli medzi sebou aj s triednou ucitelkou. A ano, obcas sa stane, ze skola nesadne dietatu. Vtedy je vhodne zmenit skolu 🙂
Vacsinou sa tieto veci udeju na prvom stupni. Neskor je to uz dost vynimocne…🙂

guudy
21. mar 2024

Mam skusenost s prvym stupnom jednej z top beznych ZS v Ba a nasledne vyse 10 rokov s jednou zo skol pre nadane deti.

momoftwo35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
guudy
21. mar 2024

@momoftwo35 ano, ja som to pochopila a trvam na tom, co som napisala. Nie je to pravidlo proste😊
Klasicka ZS bola Mudronova 🙂

Kazdopadne, co som pisala vyssie, to bolo ku skole pre nadane deti, nie k Mudronovej ;)

sofiafranko
21. mar 2024

Ak majú voľné miesto a má hraničné ondobie
môžu ho prijať na tzv. "skúšobné" obdobie (tiež to musí schváliť CPPAP a po roku je rediagnostika. Dcéra tak mala v triede 2 spolužiakov. Stíhali bez problémov a po rediagnostike boli prijatí na stálo.
Hlavne sa v tejto triede učí inak (idú viac do hĺbky, majú pridané aj iné predmety ako bežná trieda). Výhodou bolo, že DÚ mávali len výnimočne (skôr projekty) a mali čas sa venovať krúžkom.

momoftwo35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deedol
21. mar 2024

@guudy suhlasim s tymi sukromnymi, preto som aj dodala, ze mozno by to nebola az taka skvela volba, ale aspon je ich tam menej. mna by zas zaujimalo, s ktorou skolou pre nadane deti mas skusenost (to skladanie tried znie super) - ak nechces verejne, pokojne aj do spravy. moj syn do jednej z nich (v BA) od septembra nastupuje.

autorka, daj pripadne vediet, co ste vymysleli - myslim, ze vo vasej situacii je celkom vela rodicov.

muchacici
21. mar 2024

@zltalienka Len tak zo zvedavosti, malo vaše dieťa potvrdené IQ nad 130? Či to niekto niekde uvádzal alebo musel uviesť ako podmienku na prijatie

tanuuulka
21. mar 2024

Riesim toto iste, syn mal vlani 126, teraz je predskolak. O dva tyzdne ho caka test. 130 je zakonna poziadavka. Daj ho po polroku v beznej zs pretestovat a skuste to znovu. Beru deti aj za jazdy. My sme z nr, tu je iba 1 skola.