ZŠ Hroncova a SZŠ Felix

ifka888
9. mar 2024

Dobrý deň, poprosím skúsenosti mamičiek s uvedenými školami,máme budúceho prváka a uvažujeme medzi týmito školami.Zaujíma ma celkovo prístup učiteľov, úroveň školy…syn je šikovný,až veľmi 🙂) Ďakujem

stormie
9. mar 2024

Akakolvek bezna statna skola je na kilometre vzdialena od toho co je vo Felixe. Tam je v prvom rade potrebne sa ako rodic stotoznit s celkovou filozofiou skoly a s tym ako sa deti ucia (splyvave citanie, Hejneho matematika,comenian skript atd). Neviem ako teraz ale ked zacinali tak si pocas prijimacieho konania pozvali rodicov na pohovor aby sa uistili, ze sposob vyucby plne chapu a suhlasia s nim a nedavju tam dieta len preto ze ide o “sukromnu skolu a hlavne ze nemaju domace ulohy”

guudy
9. mar 2024

Felix nie. Posledne roky to tam ide prudko dole vodou. Nema to nic spolocne s povodnou viziou skoly. Neriesia sikanu..
Hovorim ale o tej v Ba.

nwnw
9. mar 2024

@guudy ktorej konkretne? Tiez uvazujem nad Felixom

guudy
9. mar 2024

@nwnw ta uplne prva, povodna skola. Nepamatam si teraz adresu.

ifka888
autor
9. mar 2024

vďaka za reakciu,zabudla som napísať,že ide o Košice

ifka888
autor
9. mar 2024

@stormie ano,to všetko vieme, vďaka 🙂 napriek tomu sa nevieme rozhodnúť…filozofia školy znie fajn, úplna absencia domácich úloh je diskutabilná…niečo sa nám veľmi páči a niečo je také mätúce

stormie
9. mar 2024

@ifka888 tak to je na vas ako chcete aby vase dieta travilo najblissich 9 rokov a ako sa dopracovalo k vedomostiam, ak nieco nie je kasne tak odporucam dni otovrenych dveri

nanka3
9. mar 2024

@ifka888 komenia skrip, hejneho matika sa uci aj na beznych statnych skolach…. som ucitelka (s praxou aj na sukromnej, aj na statnej skole - a nikdy by som svoje deti na sukromnu nedala), moja dcera navstevuje ZS Hroncova a som spokojna

ifka888
autor
9. mar 2024

@nanka3 ďakujem za Vaše zdieľanie, môžem sa opýtať prečo by ste nedali na súkromnú? a na ZŠ Hroncovej máte dcérku v ktorom ročníku? zaujímalo by ma či majú prváčikovia veľmi veľa úloh alebo tak v rámci normy 🙂.

oblecenie99
9. mar 2024

Kamoška veľmi zvažovala Félix, aj sa tam boli pozrieť, ale ju nepresvedčili, už si presne nepamätám, čo sa jej tam nepozdávalo. Nepozerali ste Staničnú?

ifka888
autor
9. mar 2024

@oblecenie99 Staničnú máme veľmi od ruky a vraj je dosť na výkon,že až veľmi

stormie
9. mar 2024

@nanka3 no neviem ako v Kosiciach ale v BA hejneho matematika nie je vobec bezna. V nasej stvrti nie je taka ani jedna skola to tam mame 3 🤷‍♀️ a komenia script uz vobec nie. Dcera chodi do statnej skoly kde sa vybrate triedy ucia aj s anglickymi lektormi a toto pismo maju len koli nim. A teda Felix nie je len o tomto …

nanka3
9. mar 2024

@ifka888 súkromné školy neposkytujú nič špeciálne (vlastná skúsenosť) v porovnaní s bežnou školou, ak dá rodič dieťa na súkromnú, tak jedine z dôvodu, že je dieťa športovec, resp. sa venuje nejakej činnosti, kvôli ktorej často vynecháva školu.... na súkromnej je toto viac tolerované (veď rodič platí), taktiež, ak má rodič pocit, že potrebuje mať dieťa v kolektíve, kde je menej detí, tak oki, ale predstava, ale čo sa kvality vzdelania týka, určite nie.... Moje dieťa je štvrtáčka, prístup učiteľov výborný... nesťažujem sa, ale viete ako to je, sú rodičia, ktorí sa nájdu všade niečo, čo im nevyhovuje a nikdy nebudú spokojní, riešia úplné hlúposti.... čo sa množstva úloh týka, podľa mňa primerane

nanka3
9. mar 2024

@stormie ako to je v iných mestách netuším, no v ke sú štátne školy, ktoré majú aj Hejného aj komenia script (za mňa osobne blbosť, najlepšie pre dieťa podľa mňa je písané písmo .... ale keď niekomu vyhovuje toto.... nech sa páči)

stormie
9. mar 2024

@nanka3 ty si evidnetne neochopila o com Felix je, presne ako pisem vyssie - je to skola pre rodicov ktori posob vyucby plne chapu a suhlasia s nim a nedavju tam dieta len preto ze ide o “sukromnu skolu a hlavne ze nemaju domace ulohy” (a ku komenia script len tolko ze nepoznam ziadneho dospeleho co stale pouziva pisane pismo tak ako sa to ucil v skole, casom si pismo kazdy prisposobi a nie vzdy je to uhladne a citatelne, naopak komenia je tak jednoduche ze nie je dovod si ho zjednodusovat/menit)

nanka3
9. mar 2024

@stormie ja o felixovi nic nepisem….. ani jednym slovom ho nespominam

stormie
10. mar 2024

@nanka3 reagujem na tvoj prispevok “súkromné školy neposkytujú nič špeciálne (vlastná skúsenosť))

nanka3
11. mar 2024

@stormie bolo to myslené v zmysle poskytovaného vzdelania (aj úrovne), že súkromné školy neposkytujú čo sa vzdelania týka nič špeciálne, ty tam spomínaš skôr filozofiu školy spôsob prijímania.... Deti známych tam chodia... takže viem asi ako to približne funguje, čo sa výberu žiakov týka. Každá škola má nejakú svoju predstavu o fungovaní, spôsob komunikácie s rodičmi..... čiže aj štátne základné školy si vyberajú na základe svojich vnútorných kritérií a pravidiel svojich žiakov, ktorých chcú/nechcú mať v škole (samozrejme sa to netýka žiakov zo spádovej oblasti, tých zo zákona škola musí vziať), ale u ostatných záujemcov výber žiaka funguje podobne ako na súkromných (individuálnym pohovorom). Pre mňa je priorita vzdelanie, ak sa dieťa chce učiť, bude sa učiť všade, jedinou výhodou pre rodiča aj učiteľa u súkromných škôl je nižší počet žiakov v triedach, čo môže zabezpečiť väčšiu kontrolu zo strany učiteľa, či žiak ovláda/neovláda učivo... Hoci, mali sme žiakov, ktorým vadil príliš nízky počet žiakov v súkromnej škole, preto prišli do štátnej, chceli väčší kolektív, dokonca rodičia povedali, že čo sa vzdelania týka nevidia rozdiel, že vlastne ani nevedia, načo platili súkromnú školu..... toľko môj názor a skúsenosť

stormie
11. mar 2024

@nanka3 ano sukromne skoly neposkytuju co sa tyka vzdelania nic viac ako statne, to bude asi tym ze sa toez drzia nejakych osnov a obsahovo musia deti naucit to iste ale rozdiel je v sposobe - napr objavovanie namiesto memorovania a takisto praca v kolektive na projektroch, teamova praca atd je tiez len sposob ktory sa bezne na skolach nestretnes. Ku samohodnoteniu a smostanoveniu cielov sa v statnej skole ani nepriblizili a to su zrucnosti ktore su do zivota rovnako dolezite ako vybrane slova a mala nasobilka

nanka3
11. mar 2024

@stormie to, aký spôsob výučby sa realizuje záleží len a len na učiteľovi..... ale určite je to s nižším počtom jednoduchšie.... veľmi by som chcela mať v triede 17 detí..... to je ozaj o niečom inom

stormie
12. mar 2024

@nanka3 ten zaklad ako Hejneho matematika, splyvave citanie a comenia script nie je celkom v kompetencii iba ucitela a to dalej ano, ale aj ten ucitel musi vediet ako na to “inak” a hlavne chciet ucit takto co nie vsetci chcu a preto aj na tejto skole nemoze ucit hocikto

lenkald
28. máj 2024

@stormie nasa motivacia bola to iste a po 3 rokoch to dost lutujeme, lebo comenia, splyvave ci hejneho nie su az tak podstatne, ako ucitelka...ak je to "klasicka" ucitelka zo statnej skoly, moze ucit aj neviem kde, vzdy bude pouzivat zastarane metody ci uz hejneho alebo klasicku matematiku, momentalne vnimam viac nevyhod ako vyhod Felixa, bohuzial

stormie
28. máj 2024

@lenkald a v com konkretne ucitelka pouziva zastarale metody? Netvrdim ze jednotlivec nemoze “zlyhat” ale neviem si predstavit ze by ucitelka napr davala detom ulohy ked to nie je vramci filozofie skoly 🤷‍♀️ to asi treba prebrat s vedenim skoly a uviest presne konkretne pripady/priklady kedy pristup danej ucitelky nie je taky ako by mal byt

rozovykon
28. máj 2024

@ifka888 neviem sa vyjadriť úplne k téme, ale keď som ja zvažovala kam s dietkom do školy tak som si pozrela ineko hodnotenia škôl a to bol taky odrazový mostík pre mňa. Podľa mňa čo sa týka prvého stupňa je jedno kde dieťa chodí, čítať, písať, počítať ho naučia všade. Ono to zas nezávisí moc od školy ako od konkrétneho učiteľa, ktorého dostane. Jedna vec je meno a povesť školy a druhé konkrétne praktiky konkrétneho učiteľa. Moja dcéra je štvrtáčka a od prvého ročníka sa jej menil učiteľ 3 x a vidím tam dosť veľké rozdiely v nárokoch.
Ja by som osobne uvažovala nad štátnou školou.

stormie
28. máj 2024

@rozovykon ak je podla teba nastup do skoly a prve roky v nej iba o nauceni sa citat/pisat/ pocitat tak potom uvazujes spravne. Treba si ale uvedomit te prvy stupen a tie 4 roky tam vedia spravit velmi vela co sa tyka chuti ucit sa a tiez je rozdiel ci sa nieco dieta nauci stylom “ucitel povedal ze je to tak” alebo na to doslo same, so skupinou a nejakym logickym uvazovanim - napr Hejneho matematika funguje na takom principe.
A tiez neviem ci po prvom stupni je vhodne menit pristup a sposob vyucby, zmenit kolektiv dietatu atd … lebo “uz sa ide ucit dolezite veci, nie len citat/pisat/pocitat” …

rozovykon
28. máj 2024

@stormie ale to závisí od prístupu učiteľa, preto som to aj v príspevku zdôraznila. Ten sa líši od učiteľa k učiteľovi a je jedno akou metódou sa na škole vyučuje. Práve na začiatku je potrebný láskavý, chápajúci prístup. V menších mestách, dedinách nie je podľa mňa problém s referenciami na konkrétneho učiteľa, problém je vo veľkých mestách, kde je značná fluktuácia. Akokoľvek sa snaží rodič pre svoje dieťa vybrať najlepšiu školu veľa závisí aj od samotnej chémie v triede, ako si deti sadnú, aké majú povahy, je tam veľa ale.

mirkie
28. máj 2024

Na ZŠ Kežmarská 30 sa deti učia písať comeniou a my sme veľmi spokojní. Je to úhľadné a jednoduchšie, deti robia menej chýb, lebo ihneď píšu dĺžeň, mäkčeň, nie že sa vracajú po napísaní slova. Písané písmo čítajú, v 2.ročníku aj trošku trénujú. Nič im isto nechýba 🙂

lenkald
28. máj 2024

@stormie no moj syn nema chut sa ucit, nechce chodit do tej skoly uz, to dosiahla ucitelka...cize za mna cele zle na to, co je filozofia a co je realita, ale ako pisem, je to o konkretnom ucitelovi a bohuzial aj o jeho vztahu k dietatu/detom, na to treba mat stastie a to sa moze stat aj v statnej skole, ze je uzasny ucitel...nemat vobec ulohy nie je ziadna vyhra, deti sa nenaucia ziadnemu systemu, rezimu, povinnostiam a nie kazde dieta na prve pocutie na hodine vie a pochopi, niektore si to potrebuju zopakovat a ked nie je prehlad co presne robia, kde sa nachadzaju, nenosia knihy...za mna to nie je dobry system, kym si to clovek nezazije, tak nevie...takisto aj s ne/hodnotenim, tie % su vlastne znamky a ked deti z tejto skoly odchadzaju alebo idu na prijimacky, tak im to musia previest na znamky, a to uz taka "sranda" nie je

lenkald
28. máj 2024

@rozovykon prvu ucitelku mali fantasticku, ta doslova zo dna na den po roku odisla a tak museli rychlo hladat nahradu a bohuzial sa tam dostala tato, cize oni ani nemaju cas riesit, ci dany ucitel splna standardy a pristup filozofie skoly, ale riesia prakticke veci, ci vie, ma kurzy atd, na prvom stupni je klucova ucitelka a toto za nas obrovske sklamanie

maciatkolulu
27. aug 2024

@stormie v Rakúsku menia všetci v štvrtom....